Статус на деня: Внушава се, че ако не е задължителна, българщината ще умре

Ивайло Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло Дичев"Ако не е задължителна, българщината ще умре. Това разбирам от евъргрийна за отпадащите текстове от учебниците."


Това написа проф. Ивайло Дичев във "Фейсбук" по повод въпросите и възраженията в медиите за новите учебни планове.


"Да, и всяка година е така - някакви полуинформации, които дават повод на аятоласите да наскачат. Въпросът е в друго: никой не се интересува дали децата четат, какво разбират, дали наместо с патриотизъм тази задължителна програма не ги изпълва с досада. Бих искал да чуя специалисти, които са наблюдавали реални деца: какво четат, какво им остава в главата, какво би могло да привлече интереса им." - продължава Дичев.
А след коментар, че е важно как се преподават текстовете от учителите професорът добавя: "Това, което ме вълнува, е дали учениците ще научат какво е това Възраждане, Просвещение, романтизъм, национална идентичност, дали ще научат за историята на османската империя, за религиозното съперничество с гърците, Танзимата и пр. Според мен децата учат много национални неща, а им се губи общият поглед. Но никой не казва - ужас, махаме Просвещението от учебника."


(Заглавието е променено, 7.50 ч.)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK