Чип в новите лични карти ще играе ролята на идентификатор за електронното гласуване, обясни депутат

Чип в новите лични карти ще играе ролята на идентификатор за електронното гласуване, обясни депутат

© Анелия НиколоваОт 2017 година ще имаме нови лични карти с чип и електронен идентификатор. Това е ключово, за да може да се въведе реално и провежда електронното гласуване, каза днес по БНТ народният представител от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок Антони Тренчев. Според най-оптимистичния вариант е то да влезе в сила до две-три години.


Чипът ще дава максимална защита според всички високи евростандарти за електронния вот. Така гражданите ще имат достъп до електронните услуги на държавата и електронното гласуване, обясни той и посочи, че чрез четец и потвърждаване с пин код ще се прави връзката с институцията, от която гражданинът търси услуга, поясни Тренчев.
Той обясни, че противодействие на контролирания вот е фактът, че електронният тече 7 дни, като човек може да си сменя "бюлетината", докато приключи изборния ден и последното подадено е валидното. Има дори вариант в самата секция човек да се откаже от електронния си глас и да гласува по стандартния начин.


Обмисля се и идеята всеки гражданин да има и "паник-пин", при вкарването, на който се подава сигнал към МВР и ДАНС за упражняване натиск в момента върху гласуващия. Тренчев смята, че проблемът пред електронното гласуване не е технологичен, а политическата воля.


По думите му, за президентските избори Реформаторския блок ще има свой собствен кандидат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK