Евродокладът за правосъдието в България - тежки оценки и дипломатични препоръки

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов на заседание на временната комисия за промените в Конституцията

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов на заседание на временната комисия за промените в КонституциятаВъпреки усилията по най-високите етажи на съдебната власт и на премиера, да неглижират скандала със записите, станал известен като "Яневагейт", той влиза и в годишния доклад за България на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдие и вътрешен ред. С разговорите са свързани и едни от острите бележки в документа. Отбелязано е, че случаят показва сериозни системни проблеми и предизвиква съмнения за независимостта на съдебната власт. Затова очакването е за разследване, което да бъде прозрачно и непредубедено. 


Това е записано в черновата на доклада, с която "Дневник" разполага. Със сигурност съдържанието ѝ не се е харесало в българските институции, които имаха време да прочетат и върнат бележките си по документа през последните дни. Финалният му вариант ще бъде разгледан и одобрен в Еврокомисията в сряда (27 януари) и ще бъде представен заедно с доклада за Румъния. 


По традиция до последния момент има политически и дипломатически совалки и преговори по конкретни препоръки или дори думи и изрази в текста. Документът се състои от две части - т.нар. политическа част, в която са обобщенията и препоръките, и техническа, в която са цитирани конкретни казуси и наблюдавани случаи. 
Новият доклад включва още тежки оценки и дипломатични, но ясни препоръки


"Сериозните твърдения за корупция и търговия с влияние в съдебната власт са били проверявани след вътрешен и външен натиск като институциите не са били способни или не са имали волята да започнат разследване по своя инициатива", е друго критично наблюдение в доклада, което на практика казва, че прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС) не влизат в ролята си да разследват нарушения в съдебната власт. Отбелязана е пасивността на съвета и в казусите със случайното разпределение на дела в Софийски градски съд (СГС). 


В черновата на доклада е препоръчана и


независима проверка на прокуратурата, каквато е предвидена в приетата Стратегия за съдебната реформа


(тя беше изготвена от бившия правосъден министър Христо Иванов, одобрена от правителството и е като пътната карта, по която вървеше реформата). 


За работата на прокуратурата е написано още, че трябва да има "по-силно усещане за инициатива и отговорност чрез по-малко йерархична култура и засилване на отчетността като цяло". В черновата пише, че е необходима "по-задълбочена реформа" на прокуратурата, което се доказва и от липсата на резултати за корупция по високите етажи на властта и в борбата с организирана престъпност. В бележка под линия се казва, че в някои случаи има нежелание на прокуратурата да придвижи разследвания, включително свързани с еврофондове. 

Заседание на ВСС, Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Заседание на ВСС, Сотир Цацаров


Европейската комисия се позовава и на Европейския съд по правата на човека, като пише, че "в над 45 решения срещу България е установил, че властите не са изпълнили задължението си да проведат ефективно разследване и счита, че тези повтарящи се проблеми показват съществуването на системен проблем"...Макар да е ясно, че това е проблем за правоприлагащите органи, очевидно е, че продължава да има проблеми в прокуратурата и съдебната власт." 
В документа са коментирани и промените в Конституцията (с плюсовете и минусите във финалния им вариант), важността да се приеме антикорупционния закон, проблемите във ВСС, като между редовете става ясно, че е отразен и скандалът с есемес съобщението от премиера до председателя на ВКС Лозан Панов (написано е, че са възникнали въпроси, свързани с директно политическо влияние в съвета). Изборът на Панов и промените в СГС са отбелязани като положителни, а изразяването на ясна позиция в подкрепа на съдебната реформа от част от магистратите като "здравословен знак за нова култура". Като ключов тест за 2016 е посочена необходимостта от приемането на изготвения Закон за съдебната власт. Отбелязани са и поредицата убийства. 


Какво още пише в черновата 


Еврокомисията оценява приетите в Конституцията промени за разделянето на ВСС на две квоти като крачка напред, но като "значителни" са определени разликите с първоначалното предложение за структурата на двете колегии (съдийска и прокурорска). В бележка под линия има оценка, че приетото разпределение на членовете от парламентарната квота води до


"засилване на политическото влияние в съда и намаляване на отчетността на прокуратурата".


В проектодокумента се оценява положително идеята на новия правосъден министър Екатерина Захариева за Съвет за съдебна реформа към правителството и се препоръчва за реализирането на стратегията за съдебна реформа да бъде внесен проектът за промени на Закона за съдебната власт, изготвен от Министерството на правосъдието.

Заседание на Висшия съдебен съвет

© Анелия Николова

Заседание на Висшия съдебен съвет


В черновата на доклада като положително е посочена новата система за разпределение на делата, но пише, че ВСС е показал нежелание да реагира на твърденията за сериозни нарушения от ключови съдии в Софийски градски съд. Така на практика продължава да не е изяснено кой се е възползвал от възможностите за манипулиране на разпределението на делата. 


Всъщност проблемите в най-големия съд в страната и заобикалянето им от ВСС е оценка, която преминава от документ в документ. От предишния мониторингов доклад (януари 2015) те са припомнени и в този. 


Очаквано в черновата могат да бъдат прочетени много критични бележки за работата на съвета. А още през миналата седмица някои негови членове и бившия правосъден министър Христо Иванов прогнозираха, че след публикуването на доклада - отговорността за проблемите в съдебната власт ще бъде прехвърлена само към съвета и така ще се избегне темата с прокуратурата и други проблеми. 


Отбелязани се областите, в които и в предишни доклади се е изразявало


съмнението в способността на ВСС да осъществява ролята си на пазител на съдебната независимост и почтеност


- непрозрачни назначения,
-  непоследователна дисциплинарна практика,
- потенциални манипулации на разпределението на делата.  


В критичен за ВСС контекст пише, че съветът е започнал дисциплинарни производства по повод установените нарушения в СГС едва след инициатива на Министерството на правосъдието.

Екатерина Захариева пое поста правосъден министър, след като Христо Иванов подаде оставка след орязаните промени в Конституцията

© Надежда Чипева, Капитал

Екатерина Захариева пое поста правосъден министър, след като Христо Иванов подаде оставка след орязаните промени в Конституцията


Липсват стандарти за оценка на кандидатите и това поражда съмнения в обективността на кадровата дейност на ВСС, е друга оценка. В негативен контекст като пример е споменат казусът в съвета за проваления избор на председател на Софийския апелативен съд, при който кандидатът не е избран въпреки подкрепата от съдиите в съда (бел. ред. - става дума за кандидатурата на Нели Куцкова).


За проблема със записите "Янева - Ченалова" е написано още, че първо проверките са се фокусирали върху произхода на записите, а не на съдържанието, и едва след поредица от призиви за независима проверка ВСС и прокуратурата са обявили проверка и по съдържанието. Под линия е отбелязано, че тази проверка на ВСС е приключила при спорни обстоятелства и сред критики за липса на прозрачност. 


В черновата на доклада отново пише, че България остава сред страните с най-висока корупция. Има позитивна оценка за антикорупционната стратегия и закона, станал известен като проекта на вицепремиера Меглена Кунева. Неприемането му е оценено като предизвикващо съмнения за нивото на политическа воля и консенсус за борба с корупцията по високите нива.

Вицепремиерът Меглена Кунева - предлаганият от нея антикорупционен закон не мина през парламента и това е отбелязано в доклада

© Анелия Николова

Вицепремиерът Меглена Кунева - предлаганият от нея антикорупционен закон не мина през парламента и това е отбелязано в доклада


Според черновата по-близкото сътрудничество между службите и специализираното звено вече има своя принос, но резултатите са "ограничени, що се отнася до влезли в сила присъди за корупция по високите нива".  Посочена е и "тенденция делата за корупция по високите нива на властта да започват с първоначални квалификации за сериозни нарушения, които след това са оправдани или забавени в съдилищата или прекратени от прокуратурата заради липса на доказателства или процедурни проблеми". Като положителни стъпки и действия са описани 


- Готовността на председателя на ВКС да подкрепи реформата на съдебната власт и конкретно смяната на ръководството на СГС;


- Включването на професионални кандидатури при избора на инспектори в Инспектората на ВСС.
 

- Разделяне в реформата на Наказателния кодекс и приемането на по-спешни промени в него преди това 

- По отношение на съдийската независимост ЕК намира за "окуражаващо, че българските съдии публично изразиха своята подкрепа за реформата на съдебната власт". И посочва, че "това е здравословен знак на една нова култура на увереност, която се развива сред българските магистрати."
Протест на съдии пред Съдебната палата

© Георги Кожухаров

Протест на съдии пред Съдебната палата


Липсата на решителност на институциите подкопава общественото доверие


се казва в заключенията. Пак там е оценката, че "бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност и несигурната реакция и проверки по конкретни скандали, като този около СГС през 2014 г. продължават да подкопават общественото доверие във възможността на българските власти да осигурят правосъдие".


"В ключови области на администриране на съдебната власт усилията на българските институции продължават да са недостатъчно решителни", се казва още в проектодокумента.


Сред препоръките се открояват:


- Да има реформа на ВСС чрез необходимите промени в Закона за съдебната власт.- Да бъде извършена независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия ВСС от 2012 г. до сега. 


- Да приеме промените в Закона за съдебната власт в съответствие със Стратегията за съдебна реформа, включително повече свобода за отделните съдии и прокурори. 


- Да приеме промени в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, за да може Комисията за отнемането му да работи ефективно. 


-  Да бъдат осигурени условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в СГС и потенциални подобни практики в други съдилища. 


- Да бъде изготвен график за въвеждането на електронно правосъдие и да се осигури нужният капацитет за наблюдение и ръководство на процеса.


- Да се приеме нов антикорупционен закон, включително и създаването на единен орган с независим мандат за борба с корупцията по високите етажи. Да гарантира бързото създаване на такава институция и тя да разполага с необходимите ресурси.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Докога ще са "дипломатични"??

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Тра ла ла, оп са са. На кой му пука !!! Ние матряла вече им свикАхме, на другите им говорят на глухото ухо и само кимат заплашително. Накрая всичко е точно, ако не се брои, че децата заминаха в чужбина, устроиха се и вече викат родителите си при тях.

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Евродокладът за правосъдието в България - тежки оценки и дипломатични препоръки
  -------------------------------------
  предпочитах дипломатични оценки и ТЕЖКИ препоръки...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Весело

  Все ни критикуват и ние все взимаме мерки.Сега пак ще е така,до другия доклад.

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хората ги няма, хората, които да правян тези неща, които ги пише в докладите.
  Иначе са добре написани, но какво от това.
  Просто една хартия.
  А мармотите си завиват станиола и си хапват сладко сладко. може и да е Милка, може и да е хилка, че и няколко.
  А мармотът може да е и съдия и прокурор и следовател и полицай и политик.
  Истината е, че съдебната ни система не само, че не е мръднала от 1989 г., напротив даже е по-лоша, отколкото при социализма. Може би не за повечето дела, но за знаковите определено. А точно тях гледат в Европа.
  И есемесите са най-малкия проблем, корупцията и слагачеството винаги ще намерят вратички, мажното е да има кой да ги санкционира.
  А такива хора, повтарям, засега не се виждат на хоризонта...

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  За повече лидерски качества, щото времето на бавното вземане на решения отмина.

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Спирайте еврофондовете. Това е спасението.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Всъщност освен за малко медиен шум тези доклади за какво допринасят?

  Някой да си е загубил облагите в резултат на такъв доклад?

  На някой да са му спрели финансирането?

  Брюксел има въможност да спре финансирането на държавата, т.е. мафията и трябва да го направи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дефендър, че не си българин е ясно.
  Като спрат еврофондовете страда народът, а не съдиите или прокурорите. Гледали сме го тоя филм вече.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 886 Весело

  Абе те си пишат доклади, ама юрист не читатель, юрист - следовател.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Хубу!
  Догодина пак същото. Само дето тогава ще празнуваме юбилей - 10 години кучето си лае, керванът си върви. И така, до края на света.
  От тази трънка очевидно няма да изскочи заек.
  Трябва да се оправяме сами.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#0:"EK"]Евродокладът за правосъдието в България - тежки оценки и дипломатични препоръки [/quote]

  A, вчера едни гербероиди, доволни от свършеното от Боко в съдебната система - ликуваха, че доклада ще е мек, с лек полъх на похвали и подписан със сърчица накрая.
  Нъц!

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Крайно време е да ни отделят от Румъния!!!!

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#9:"theanalyser"]Дефендър, че не си българин е ясно.
  Като спрат еврофондовете страда народът[/quote]

  Руското правителство на Орешарски падна точно поради тази причина.
  А аз съм българин, ти си руснак. Простичко е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Гневно

  Препоръки. Същото като да препоръчаш на пришълците, да не опипват бели момичета по площадите - те ВИ СЕ ПРИСМИВАТ и продължават да го правят.

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Любопитно

  До коментар [#9] от "theanalyser":

  Като спрат еврофондовете страдат Банкя и Сараите - БОСТАН.

 17. 17 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само спиране на еврофондовете може да задвижи някаква малко по-читава реформа, нищо друго!

 18. 18 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Народът кога ще се събуди, народът? Препоръките са ясни, всичко си се вижда от мислещите, но другите 95% от населението са проблем. Без обществен натиск нищо няма да стане, да не мисли някой че баце или цацата са прости и наивни и не ги знаят тези работи? Трябват масови протести, но дотам притъпиха имунната система на обществото, доколкото някога я е имало, с толкова втрещяващи скандали свикна селяка, че не му се вижда краят...

  Стига доклади, спирайте еврофондовете, друго не можете да направите от ЕК. Ще окапят местните дерибеи...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 19. 19 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До Стенли,
  Айде бе, а магистралката, по която караш - кой ще я плаща тогава.
  Май, че ти. И аз...

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#12:"manu_chao"]A, вчера едни гербероиди, доволни от свършеното от Боко в съдебната система - ликуваха, че доклада ще е мек, с лек полъх на похвали и подписан със сърчица накрая.
  Нъц! [/quote]
  Сдебната и Здравната система ги разсипа Костов. Сърди се на него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Любопитно

  До коментар [#19] от "theanalyser":

  Ние и сега я плащаме аз и ти. Само, че вече 1 км от тези "златни" магистралки ни струват 20 МИЛИОНА лева!!!!
  Храним БОСТАН

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#19:"theanalyser"]Айде бе, а магистралката, по която караш - кой ще я плаща тогава.
  Май, че ти. И аз...[/quote]

  И да я строи Прас-Строй. И два месеца след пуска - ремонт. Не, благодаря!

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#8:"Боби Колев"]Брюксел има въможност да спре финансирането на държавата, т.е. мафията и трябва да го направи. [/quote]

  За съжаление родната мафия е удобна на брюкселските зелки - както каза Юнкер - Бойко е златното момче на България..

 24. 24 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#19] от "theanalyser":

  Да ти приседне магистралката! Нито една да няма, но да спре корупцията. Ние сами ще си построим магистрали - като окошарим и отнемем имуществото на делянчо и мама праска, черепа, Златев, Боко и котерията им, ще има пари за тройно повече магистрали!

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Май скоро докладите за България и Румъния няма да са заедно, ония напредват, ние затъваме още и още.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Хайде стига с тоя Костов бе, 15 години минаха - ако бяхте читави, каквото и да е направил грешно щяхте да го поправите ти Боко и Цецо, но се вижда че затъваме все повече! Събуди се!

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 27. 27 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На вниманието на казионният РБ:
  Във евентуалното (ново)споразумение с ГЕРБ,изискайте да се запишат едно към едно препоръките в този доклад, със съответните срокове, разбира се.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всъшност требе да се изчака да излезе окончателния доклад и тогава да се парвят анализи и оценки. А не да се избързва с внушенията и манипулациите - има ги даже и в тази статия.
  Макар, че цялата процедура по доклада буди много съмнение и скепсис относно обективност и достоверност.
  Защото какво означава това:
  "По традиция до последния момент има политически и дипломатически совалки и преговори по конкретни препоръки или дори думи и изрази в текста. "
  Че в голяма степен записаното в доклада е въпрос на пазарлъци и задкулисие и на това #Кой е написал тезисите на доклада. И дали това не е било мотивирано - по различни начини. Тази съмнения се подсилват от писанията в некои медии, че доклада е писан от определен кръг хора, които доскоро носеха отговорност за извършването на реформата. Които имат мотив - да се оневинят. Както е казал онази приказка мъдрия бълаарски народ - за болната и здравата глава. Или пък тези които "сътвориха " едно изискване от ЕЕК, което после беще опровергаано официално
  Впрочем, възниква логичния и любопитен въпрос - защо тази статия няма автор. Каквато е добрата журналистическа практика към която Дневник винаги се е придържал и винаги ревностно е защитавал.
  Защото е очевидно, че автора/те е много добре запознат с доклада, но като че ли избягва публичност.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#26:"el_duderino"]Хайде стига с тоя Костов бе, 15 години минаха - [/quote]
  Няма "минаха"! Поразиите на Костов ще ги плащаме поне 50 години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Както каза един преподавател скоро- проблемът не е в законите, а в кадрите. Кадрите обаче няма да си мръднат пръста за промяна, ако обществото не ги притисне.

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално
  До коментар [#22] от "EU defender":

  Прас строй пак ще си строи, само дето ще плащаш ти. Толкова ли е трудно за разбиране?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Не зная, какъв е обемът на частта от черновата, касаеща съдебната власт, но най-коректно и прозрачно беше "Дневник" да я цитира в оригиналния му вид, а не в преразказ с явно тенденциозни коментари и може би извадени от контекста фрази, което е направено толкова нескопосно, че се набива в очи. Мат,рялът прескочи нивото, когато се задоволяваше с преразкази, научи се сам да чете и анализира. Така ще може да се види и кои части от черновата са били коригирани при редакцията от нашите политици, за която "Дневник" дори предварително уведомява. Това ме навежда на мисълта, че крайният документ няма да прилича много на това, което сега ни се преразказва. Защо е преразказът, ние си знаем...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2139 Весело

  [quote#12:"manu_chao"]вчера едни гербероиди, доволни от свършеното от Боко в съдебната система - ликуваха, че доклада ще е мек, с лек полъх на похвали и подписан със сърчица накрая[/quote]
  Ей сега ще довтаса баба кучкарка (dogwoman) да ти изтълкува черновата правилно. Макар вече LZ да издаде основната теза в банкянската интерпретация: "Костов е виновен."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1342 Весело

  С дипломатичност няма да стане.Комунистите само от бой разбират

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#28] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Това е нормална практика при всеки вид одит! Независимо дали е вътрешен или външен, преди заключенията от одита да станат окончателни, те се предоставят на одитирания за бележки и възражения.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Какво ще кажете да им дадем няколко месеца срок за изпълнение на препоръките и след това да ги заменим с шутове.

 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2139 Весело

  До коментар [#39] от "Hannibal Lecter":

  Може ли отсега да почваме със шутовете? Щото дебелите задници без шутове се раздвижват за мачлета, но не и за работа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тия от Брюксел не разбраха, че нищо няма да се оправи в нещастната ни родина, докато най-висши европейски лидери и политици се прегръщат и тупат по рамото с НАШИТЕ НАЙ-ОТЯВЛЕНИ МАФИОТИ.
  Които в момента "управляват" държавата ни - т.е. будалкат ни, лъжат ни и крадат всичко възможно, дето е останало.

 42. 42 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Момент сега, нещо не разбрах.

  СТАБИЛНОСТТА ли е важна за икономиката ни, или някакво си там "правосъдие"?
  Защото според по-видните ръководители на държавата ни трябва да заложим категорично на първото, а да не берем кой знае каква грижа за второто...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 43. 43 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#9] от "theanalyser":

  Ми да страда, бе!

  Кой го кара да си търпи управниците?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2155 Весело

  До коментар [#20] от "lz2":

  Хахахахха, е знаем - Костов е виновен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hannibal Lecter":

  Значи някъде към 1990 трябваше да сме почнали с шутовете.

  Само 26 години закъснение за момента!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Пореден доклад с повтарящи се изводи, а нищо не се променя.
  Няма как да очакваме някой да изгони мафиотите от власт!

 47. 47 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "el_duderino":

  Нали всички казват, че съдебната власт трябва да съди обективно и независимо, без да се интересува от мнението на тълпата?

 48. 48 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Весело

  КОСТОВ е виновен!
  хаха

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 49. 49 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Любопитно

  .........За проблема със записите "Янева - Ченалова" е написано още, че първо проверките са се фокусирали върху произхода на записите, а не на съдържанието, и едва след поредица от призиви за независима проверка ВСС и прокуратурата са обявили проверка и по съдържанието. Под линия е отбелязано, че тази проверка на ВСС е приключила при спорни обстоятелства и сред критики за липса на прозрачност...............

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 50. 50 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нито спирането на фондовете, нито проверките ще променят нещо. Може би единствения начин е ЕС да ни назначи ръководни органи в правосъдието, които да извършат реформата. Е, и да ни напише законите, които Парламентът задължително трябва да приеме без право на никакви редакции

 51. 51 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  Не си даваш лесно първото место в герберската ............. !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "el_duderino":
  [quote#18:"el_duderino"]Народът кога ще се събуди, народът? [/quote]

  Кой да се събуди ?
  Нема вече такова нещо - ни народ , ни събуждане.
  Емиграция ,в страната - индивиди борещи се за оцеляване и цигания.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 54. 54 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Кел файда. Те си пишат, Цацата и ВСС не***ват. Както се казва: "Кучетата си лаят, кервана си върви."

 55. 55 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Аз разбирам да обвържат еврофондовете с тия доклади, че да има някаква полза от тях - има напредък-има пари. Няма напредък - няма пари.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 56. 56 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Първо, независима проверка на прокуратурата #КОЙ няма да допусне. И второ, следващият доклад ще е след една година и ще бъде последен. Сами трябва да се оправяме, ама не знам как ще стане...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Няма нови или изненадващи неща, но поне според мен, не са съвсем дипломатични и дори ми се виждат малко директни, което не е лошо.
  Особено външния преглед на прокуратурата, предполагам че вече ги втриса и им е безкрайно неприятно, защото след такива прегледи се формират конкретни "препоръки", разбирай задачи при това със срок и резултатите се отчитат на последваща проверка, като не върви да кажеш, че няма да станат нещата.
  Излиза, че въпреки куция старт на съдебната реформа, има и ще има резултати, естествено не мигновени, но посоката е правилна.

 58. 58 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  А външният ни министър вчера излиза с призив за преустановяване на мониторинга. Вероятно заради цялото самодоволство на правителството за постигнатата "стабилност".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 59. 59 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  [quote#55:"Darcas"]Няма напредък - няма пари.[/quote]
  Това е изконната мечта на цацаратурата и други такива отрепки.
  Тогава с голяма лекота ще излязат демагозите им, които сладкодумно ще обяснят на "Ганьо", "Нане" и "Вуте", че ние нямаме полза от ЕС. След това и "Ганьо", и "Нане", и "Вуте" ще скочат трупешката в тая дупка.
  А лодката кротко ще си потъне заедно с всички нас.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 60. 60 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мдааа тежки дни за Баце. Вмисто да го гали Нюланд му три сол на главата. Сега и ЕК.

 61. 61 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1929 Разстроено

  Каквито и намеци и "твърдеци" да има, откъм ЕК, една е истината, България е стабилна! Здравеопазването здравеопазва, икономиката икономисва от скраб и магистрали, а банковото "дело" се подготвя за нов, по-голям грабеж, пардон, растеж.
  Съдебната система е стабилна! Има прираст на убийствата, кражбите на банкомати и битовата престъпност.
  Ама ЕК като заревали, оправяйте!
  Е, к'во се'а, да развалим ху'ата работа та да сме лЕберални ли?

 62. 62 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Весело

  Гледам ,че Ушевото районно не е направило още оперативката!
  Требват бая опорки ,които да държат на европейски шамари.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  хората ги няма и няма как да ги има ,защото в правосъдието са събирани след проверки за вярност на БКП и подпис на председател на ОК на БКП по район ,няма как да стане

 64. 64 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Доган/Пеевски никога няма да пуснат властта в съдебната система и службите (ДАНС, НСО, МВР).
  Никога. Ако ще и след 100 доклада от ЕК.

 65. 65 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  [quote#29:"lz2"]Няма "минаха"! Поразиите на Костов ще ги плащаме поне 50 години![/quote]

  "Поразиите" на Костов ни вкараха в ЕС. А и тогава Румъния беше зад нас. А днес как са нещата?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  На фона на всичко това, ,БНТ снощи странно определи докладът като положителен... Къде видяха повод за оптимизъм, не знам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  " Спирайте еврофондовете . Това е спасението . "


  Съвършено вярно !
  Еврофондовете се усвояват от мафията и на практика Европа укрепва властта и положението на ДС-ченгетата и организираната от тях престъпност . Тези еврофондове ВЪОБЩЕ НЕ СТИГАТ ДО НАРОДА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Докладите без реални действия от ЕС, няма да ни спасят. Стига дипломатичност и споделяне на истината само на грами между посолствата им тук и техните правителства. Матряла тук така се е втелил пред "харизмата му", че не вижда, че никой не иска нищо да променя. Не вижда, че ако няма реална реформа това се отразява надолу по веригата до най - малкото градче. Погубва конкуренцията на ниво бакалия, на ниво кафене, на ниво обществена поръчка за еди какво си.... Когато знаеш че можеш да си платиш и/или познаваш "правилните хора", що да спазваш закона? Спазваш онази част която ти отърва. Недоволстваш само ако някой по - тарикат от теб те прецака.
  Бях казал, че проблема е поколенчески, няма я критичната маса недоволни. Трудно се формира когато е облъчвана от зомбита които повтарят, че Костов е виновен за всичко ?!?! Хора които едва ли са се "облажили" от сегашното положение (пък може и да са), но според тях на доклада не трябва да се отдава нужното внимание, щото бил писан в София и статията не била подписана от автор в Дневник.

 70. 70 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  Българският народ страда от малоумието на такива като тебе, как един път не можахте обективно да погледнете истината в очите? Ако ги няма европарите ГЕРБ ще се срине за половин година, няма как и от бюджета да се краде повече. Ограничени, прости, чалгарско настроени привърженици на човек, който не заслужава никакво уважение заради нерешителността си, простащината и малодушието си. Ама нали е "човек от народа " и "мачо"....

 71. 71 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  думата е стагнация или застой.
  стабилна е Германия.
  ние сме накрая на комунистическия запек.

 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1800 Весело

  До коментар [#50] от "ivanalex2":

  По-скоро да се присъединим към Румъния, да идва Моника Маковей и да почва да пълни Софийския централен.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 73. 73 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Следващата стъпка ще бъде правосъден и полицейски борд, а вероятно и костарикански/панамски вариант с разпускане на силовите ведомства и назначаване на такива на директно подчинение на ЕС.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 74. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  е публикувайте една галерийка с ТД на тая чернова де, толкова ли е страшно

 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#11] от "BG Stability":

  " Трябва да се оправяме сами "


  САМО ТОВА Е ИСТИНАТА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  тежка и съсипваща критика.

  ако подобен "дипломатичен" доклад получи правителството, прокуратурата и съдебната система в Япония, то днес към 2 часа следобед ще видим японските Бойчо, Ясен Тодоров и Сотир Цацаров да си правят сепуко на токийските жълти павета. е, Сотир ще се пори от 2 до 4, че неговият търбух е твърде голям за един прецизен разрез...

  и червата на Сотир ще започнат да пълзят змийски от опашката на "коня", по Шишман, чак до Графа, където трамваите ще отрежат всички глави на това старогръцко чудовище

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#23:"Monsieur"]За съжаление родната мафия е удобна на брюкселските зелки - както каза Юнкер - Бойко е златното момче на България.. [/quote]
  За съжаление колкото и да се опитвам да измисля нещо за опровержение на тези думи, не успявам.

 79. 79 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 605 Гневно

  Стига с тази дипломатичност!
  Спирайте еврофондовете! Заради тях е цялата работа!

 80. 80 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Как и да се погледне, гербаджиите, и статуквото като цяло, заслужава да им се спрат евро-фонодовете, но на фона на всички кризи и нестабилност които заобикалят Европа - войни, бежанци и тн., от ЕС ги коткат, за да гласуват за правилните решения в ЕП и съвета..
  Промяната в България трябва да дойде отвътре - от хората!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 81. 81 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Виждам, че тук има хора, които живо се интересуват от съдебната реформа. Нещо съм пропуснал миналогодишния доклад. Само да ми кажете тези доклади променят ли нещо?

 82. 82 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#32] от "7777":

  +++++
  Имат добър "морфично резониран" учител, явно са слушкали

 83. 83 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Весело

  [quote#67:"Jessika"]Къде видяха повод за оптимизъм, не знам. [/quote]
  доклада е от две части, БНТ четат препоръките както обикновено, а тази статия е с извадки от техническия репорт за изминалия период... накратко - разликата между диагнозата и рецептата

 84. 84 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  Който политик (или партия) утре предложи "Правосъден борд към ЕС", то този политик/партия ще спечели як дял от политическата власт в следващите десетина години.
  Мда, българските закони, прилагани от българските държавни органи (полиция, прокуратура и съд), но под надзора на ЕС съдии, прокурори и експерти, които ще следят за нормалност на всеки един етап, както и за спазването на сроковете, годността на фактите, адекватността на повдиганите обвинения и най-вече надзор и ако се наложи поемането на ръчно управление при знакови дела. Ние, по нашите си закони, ама с европейска точност и безкомпромисност — мисля си, че е добре да се опита.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 85. 85 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#79] от "гарата":

  да, време е да започнат с активни мерки като:
  - да се спрат всички еврофондове;
  - да се наложат ефективни санкции спрямо България като цяло;
  - забрана за пътувания в ЕС на всички мембъри на БПС, ДПС, Атака, АБВ и ПФ;
  - запор на банкови авоари и дружества на гореизброените господа кадесари;
  - отнемане на лицензи, забрана за дейност и блокиране на техните банки и финансови дружества (в ЕС и където е възможно).

  когато комунетата останат без пари сами ще поискат да влязат в зандана. на "топло и спокойно" място, за да изкарат старините си...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 86. 86 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  90% от хората във властта са пълни мерзавци но тези в правосъдието са истински престъпници. 100% от тях начело с тоя турук Цацаров. Точно копие на Русия!

  California Über Alles
 87. 87 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  [quote#81:"100.blah_blah"]Само да ми кажете тези доклади променят ли нещо?[/quote]
  Променят отношението на ивесторите и спекулантите към България. Променят също и оценката за правилното усвояване на еврофондовете, като отрязват яки суми заради дебелашките нарушения на законите, прикрити от правораздавателната ни система... За Станишев и Орешарски, даде резултат, но явно този метод само ще поддържа нещата на поносимо ниво без да оправя причината за проблема.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 88. 88 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Весело

  [quote#76:"полувишис"] "дипломатичен" [/quote]
  може, може и да му се е видяло дипломатично на автора, особено ако не е чел предните доклади... тук кво казват - не е ли че се върви назад спрямо миналата година?

  "Еврокомисията оценява приетите в Конституцията промени за разделянето на ВСС на две квоти като крачка напред, но като "значителни" са определени разликите с първоначалното предложение за структурата на двете колегии (съдийска и прокурорска). В бележка под линия има оценка, че приетото разпределение на членовете от парламентарната квота води до

  "засилване на политическото влияние в съда и намаляване на отчетността на прокуратурата"."

 89. 89 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1929 Любопитно

  [quote#77:"pag"]Вие, "най-интелигентните", всичко знаете. Е, без правописа....... [/quote]


  ?
  Ми прост съм, брат'чед, къф "правопис"?!...
  Туй "правописа" у районното ли го учите, или в Симеоновските развъдници?

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  " От предишния мониторингов доклад (януари 2015) те са припомнени и в този."
  От доклад на доклад. Демек, кучетата си лаят, керванът си върви. Що не кажат в прав текст, че съдебната система е гнила, а поне половината от магистратите са подставени лица на мафията. И какво го усукват това случайно разпределение. Съдията какъвто и да е, където и да е, трябва да решава по закона. Ако е мошеник, където и да го сложиш, ще прави поразии. Не че чакаме добро от ЕК, но поне да кажат истината, такава каквато е, че белким тоя тъп и сляп народ вземе да прогледне.

 91. 91 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Весело

  [quote#81:"100.blah_blah"]Само да ми кажете тези доклади променят ли нещо?[/quote]
  всичките са публични, прочети ги и пробвай да си отговориш да видим ще съвпадне ли отговора с шумкарските опорки

 92. 92 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Докладът е по-деликатен,за да не изглежда като вмешателсво във вътрешния политически живот на България.Всичко е в прав текст от писмото на Търговските Камари на 4 държави до Президента,премиера!

  Tony
 93. 93 Профил на loranikolova
  loranikolova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  Знаеш ли,звучиш като комшиите на баба ми в Пловдивско.Те твърдяха,че Костов им взел пенсиите.Сериозно,ама съвсем сериозно!Това ги бяха излъгали работодателите ти.Ти като умен анализатор,обясни на аудиторията,какво може да се вземе от 3 долара,каквато беше средно пенсията в БГ,когато дойде на власт Костов.Защо Костов е плашило и все още знаме в тролските ръчички след като повечето от тези хора са....знаеш къде?Или разчитате,че внуците им са инфантилни като тях.Бих искала да ти отговоря,че промитите стомах,мозък или черва не се предават по наследство,но вече се съмнявам в това. По-лошото е,че някои наши сънародници не правят разлика между лицата си и задните си части вече десетилетия наред.Аз нямам никаква представа от семейните ти албуми и никак не ме интересуват,но ти ги разгледай.Може да видиш и нормални лица,не само мужишки!!!

 94. 94 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#89:"batzdravo"]Ми прост съм, брат'чед, къф "правопис"?!...
  Туй "правописа" у районното ли го учите, или в Симеоновските развъдници?[/quote]

  Правописа го учих в общообразователното училище, някъде докъм шести клас.
  Вие явно направо от детската градина сте скочили в някой ВУЗ за "най-интелигентни", но не особено умни и възпитани........

  Знанието е сила, информацията - власт
 95. 95 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 219 Неутрално

  От десетина години го играем това с препоръките. Отразяваме по- незначителните, за другите си траем или ги отразяваме само на хартия. И чакаме още една година дали ще ни се скарат.

 96. 96 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#14:"EU defender"]А аз съм българин, ти си руснак. Простичко е. [/quote]

  тц... не е руснак, а поданник на Имерията! е... оная империя, на злото!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 97. 97 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Весело

  [quote#62:"navy"]Гледам ,че Ушевото районно не е направило още оперативката! [/quote]
  Само цъкат минуси и чакат "опорни точки".
  Ама шефовете им се бавят. А и те вече се чудят какво да измислят

 98. 98 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Ехе-е-е-е..., пак дежурния Костов! Паметник трябва да му издигнат от ГЕРБ! Какво ще правят без него?! Той е оправданието за всичко! Абе, онзи запис в, който Кокинов казва "Ти си го избра...!", да не е разговарял с Костов, а...?!

  Бивш tww09306483.
 99. 99 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#67] от "Jessika":

  "На фона на всичко това, ,БНТ снощи странно определи докладът като положителен... Къде видяха повод за оптимизъм, не знам. "

  Е, те за това и съм дал мнение черновата да се даде в оригинал, а не като преразказ. Но ме засипаха с минуси- някои хора обожават преразкази , иначе току-виж някой се добрал до истината... А същите хора не са много на "ти" с нея.

 100. 100 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#80:"NicK"]на фона на всички кризи и нестабилност които заобикалят Европа - войни, бежанци и тн., от ЕС ги коткат, за да гласуват за правилните решения в ЕП и съвета.. [/quote]

  ... ами че това си е чиста проба корупция! Платен вот и злоупотреба с публични европейски средства...

  *е няма ли кой да заведе дело срещу ЕК за корупция през фондовете... и срещу бабишкеркела за купуване на гласове?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK