Узунов е избран да представлява ВСС, защото бил изключително консенсусен

Узунов е избран да представлява ВСС, защото бил изключително консенсусен

© Юлия ЛазароваДимитър Узунов е изключително консенсусна фигура, уважаван е от магистратите в цялата страна. Така председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров обясни внезапната смяна преди седмица на представляващия съвета. Дотогава позицията се заемаше от Соня Найденова.


Тодоров описа Узунов още като много комуникативен и уважаван от магистратите в цялата страна и посочи, че като председател на бюджетната комисия в съвета той със зъби и нокти се борил за по-добро заплащане.


Няколко души в последно време посочиха Узунов като близък до премиера Бойко Борисов и като автор на есемеса до него, с който го уведомява какво се случва на заседанието на ВСС.
На няколко пъти зададения въпрос за мотивите за смяната на Найденова Тодоров не даде конкретен отговор, а посочи, че ВСС има право да прави промени. Освен това, когато гласуваните промени в конституцията влязат в сила и съветът се раздели на две колегии, длъжността "представляващ" щяла да има незначителна роля.


"Соня Найденова нито е отстранена, нито е опраскана", заключи Тодоров и подчерта, че ВСС не си е позволил нито на президента да казва кой да му е шеф на кабинета, нито на Народното събрание кой да е председател.


"Нямаме абсолютно никакви критики към Соня Найденова", заключи той.


Изборът на Узунов показвал демократизацията в съдебната система и освен това той щял да е много полезен при предстоящите промени в Закона за съдебната власт, които ще отразят измененията в конституцията.


Загадка е какво стимулира председателя на ВКС Лозан Панов да преживее този катарзис през последната една година, коментира още Тодоров. "Когато представяше концепцията си за председател на ВКС, говореше други неща. Тогава една медийна група го оплюваше като кандидат на статуквото, призоваваше президента да не подписва указ за назначаването му. Сега е издигнат като знаме на тази медийна група", посочи Ясен Тодоров.


Той се оплака, че след като потребител във фейсбук публикувал номера на мобилния му телефон, той получавал всеки ден обидни, вулгарни, нецензурни съобщения, някои с много заплашителен характер. Засега обаче още не е решил дали да подаде сигнал за този тормоз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK