Здравната реформа - хаос или скок напред

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков

© Анелия Николова

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо ШарковДве противоположни визии за здравната реформа очертаха зам.-министър Ваньо Шарков и депутатът от БСП Емил Райнов в коментар пред БНТ на основанията за искания вот на недоверие.


Според председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и бивш шеф на здравната каса Емил Райнов съвсем скоро ще бъдем изправени пред нормативен хаос в здравеопазването - както за пациентите, така и за лекарите.


От 1 януари трябваше да е факт националната здравна карта, а тепърва предстои да се уточни с кои болници ще се сключват договори за тази карта, аргументира се той. Малките населени места също не са доволни.
Заместник-министърът Ваньо Шарков отбеляза, че всичко това сме го чували. "Ако бяха толкова загрижени,  щяха да приемат законодателните мерки по време на своя мандат", каза той. Според него вотът на недоверие е добър повод да се разкаже какво е направено в сферата на здравеопазването за изминалата една година.


Шарков е убеден, че няма забавяне и скоро с националната здравна карта всичко ще бъде завършено, тъй като е постоянен диалогът с неправителствения сектор. На финалната права е изготвянето на здравната пътна карта, премахнати са редица пречки, които гонят лекари и специалисти навън, премахнат е таванът за трансплантациите за деца.


Положителна стъпка според заместник-министъра е създаването на пациентския форум, с което пациентите се явяват контрольори на разходите от здравната каса.


Реденето на пакетите води до това, че имаме три клинични пътеки и пациентите с инфаркт и инсулт след петия ден няма да бъдат изписвани, а ще се лекуват, посочи Шарков. Здравният пакет не е правен от "някакви хорица" от министерството, а е резултат от съвместна работа с национални консултанти, подчерта той.


Емил Райнов опонира, че това е цинизъм. Пациентите не знаят кога ще боледуват.  Всичко е отложено за след 1 април. Но хората не боледуват според този график, една херния не може да чака, посочи Райнов.

Емил Райнов

© Юлия Лазарова

Емил Райнов


Една от целите на вота е да предупреди хората за хаоса, който ги очаква, и по възможност да го предотврати. Няма средства за профилактика, има 100 млн. лв. повече, но са останали и много неразплатени задължения. Касата започва на минус, не на плюс, обобщи Райнов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK