Университетът във Велико Търново иска помощ от държавата, за да избегне фалит

Университетът във Велико Търново иска помощ от държавата, за да избегне фалит

© Юлия ЛазароваВеликотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е пред фалит, като държавната му субсидия ще стигне до октомври, съобщи вчера ректорът проф. Христо Бонджолов. Бюджетът на университета за тази година е 17 млн. лв., а държавната събсидия – 9.5 млн. лв. По думите на ректора, цитиран от в. "Сега", тя не стига за заплати, като за изплащане за дължимите възнаграждения дори е бил изтеглен кредит.


В интервю за в. "24 часа" Бонджолов отчита като основна причина за лошото финансово състояние незапълнените места по държавна поръчка. "Има намаляване и то е нормално заради децата, които завършват, и затова, че в университетите предлагаме 20 хил. места повече, отколкото е випускът. Това защо се прави е друг въпрос", казва той.


В интервюто той допълва, че има неизплатени средства за труд на преподавателите за миналата година, като сумата достига 700 - 800 хил. лв. за наднормения им труд. "Средствата постъпват, но отиват в запълване на други дупки", казва още той. Друг проблем по думите му идва от предвидените капиталови разходи, които са като преди 20 г. - по 1 лв. на кв.м, и не стигат дори за спешен ремонт.
Ректорът се оплаква и от това, че от европейската програма "Региони в растеж" се възползвали софийските университети и този в Пловдив. "Финансират Медицинския университет в София, който има над 80 млн. на сметка, с още 3 млн. Те ще му помогнат ли нещо и изобщо ще се отразят ли на работата на този университет? Докато тези 3 млн., пренасочени към ВТУ, решават проблемите му поне за 2 г.", заявява той.


Христо Бонджолов казва още, че "гледаме да не посягаме на хора, а да оптимизираме работата". На въпрос кои са 3-те стъпки за решаване на проблемите изброява дофинансиране от страна на държавата, капиталови разходи и достъп до европейските фондове, за които по думите му "почти ни е затворен достъпът до тези програми заради лобиране".

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 376 Неутрално
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Крайно време е университетите освен да бъдат училища да станат и част от решенията на проблеми на фирмите. В колко фирми отидоха и попитаха, имат ли проблеми, които те като знания, умения и апаратура могат да решат ???

 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Кредит, изтеглен за заплати? Ректорът да не би да е от нашите велики академични икономисти?

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Какъв наднормен труд при незапълнени места?

 5. 5 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Фалирал университет?

  Време беше. Имаме брутално много университети, а при това всички по-свестни деца, които могат да си позволят, на всяка цена отиват да учат в чужбина.

  Намирам за напълно здравословно да има и фалирали университети.

  Може да Ви изглежда цинично. Но аз лично намирам за по-цинично всеки и навсякъде да предлага на килограм висше образование.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  И как може Университет да се докара дотук?
  Нали все са умни глави в него, а и сметката им с тия 17 млн. е явно проста. Ама не им излизала!

  Сетих се за вица за оня, дето отишъл на врачка.
  Почукал на вратата и отвътре тя му извикала "Кой е?".
  А той веднага се връцнал и си тръгнал ...

 7. 7 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Един от 53те ВУЗа... 72.000 свободни места по ВУЗовете срещу 55.000 абитуриенти.

 8. 8 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Стига с тоя комунизъм! Дайте да дадем!
  Щом няма деца, които желаят да се обучават там, то значи подобно учебно заведение е ненужно и следва да фалира.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  "Има намаляване и то е нормално заради децата, които завършват, и затова, че в университетите предлагаме 20 хил. места повече, отколкото е випускът. Това защо се прави, е друг въпрос", казва той...

  Тук е проблемът. Часове да има повече. И хонорари. А после какво ще правят толкова хора на пазара на труда, зор им е...

 10. 10 Профил на lazar_vtu
  lazar_vtu
  Рейтинг: 253 Неутрално

  А закриване на нерентабилни специалности ? Свиване на бройката за прием ? И то още от тази кандидатстудентска кампания. Даже и сам си го признава. Еми то е елементарно - гледат броя приети във всяка специалност и форма на обучение миналата година, и мен ако питат ги намаляват дори с 10% за тази. И без това е време да се спре да се приемат студенти само заради парите, които носят. Има и други неща, които могат да се направят ама това е едно добро начало.

 11. 11 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#8:"BG Stability"]Стига с тоя комунизъм! Дайте да дадем! [/quote]
  Не, те не казват "дайте да дадем", а казват "дайте да (ни) дадете".

 12. 12 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "На въпрос кои са 3-те стъпки за решаване на проблемите изброява дофинансиране от страна на държавата, капиталови разходи и достъп до европейските фондове, за които по думите му "почти ни е затворен достъпът до тези програми заради лобиране"" - а според мен стъпките за решение трабва да се 1. повишаване на качеството на образванието в Университета 2. Да разберат концепцията за конкуренция - Медицинския университет е високо оценен - получава пари и от бюджета и от евро-програми, какво говори това за оценката на ВТ?
  "като сумата достига 700-800 хил. лв. за наднормения им труд" - наднормен труд..., понеже ВТ бълва купища публикации в уважавани академични журнали...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 13. 13 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 253 Неутрално

  е той не е изброил три начина за решаване на проблема, а три начина за отлагане... Не е приятно, но решенията за повечето малки университети са: профилиране с намалени бройки и закривания където няма търсене. Преподавателите минават преквалификация за 1-2 години и да пренасят знания с часния сектор и администрацията (доколкото имат за предаване).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Съкратете наполовина поне университетите! Тогава за останалите ще има средства.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  фалирал икономист не ми го хвали

  фалирал ВУЗ - също.

 16. 16 Профил на Korkma!
  Korkma!
  Рейтинг: 307 Неутрално

  ВТУ се е превърнал в печатница на дипломи и нивото е супер ниско. Имам познати, които в хубавите и все още сериозни специалности в ИУ- Варна примерно не можеха да си вземат изпитите, а в подобни специалности и Търново вземат стипендии за успех. За жалост подобен е и случаят в почти всички университети в страната. Масово те само бълват кадри и дипломи, само заради демографската криза и държавната субсидия. Университетите са на сметка да приемат куцо, кьораво и сакато само заради държавната субсидия, която им се отпуска. Читави университети в България са тези, в които има определени специалности на добро ниво и други, в които се приемат хора само за бройката и субсидията.

 17. 17 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Това е резултат от демографския срив започнал през 1990 и продължил до 2002 година, но и след това няма пълно възстановяване. Както и на големия брой абитуриенти, заминаващи да следват в чужбина.
  Неизбежно университетите трябва да намалят силно броя на преподавателите си и да подобрят рязко качеството на дисциплините. Задача невъзможна за ... мафиите!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Навремето, поетът решил да сложи край на живота си, защото вече не се издържа, но за всеки случай попитал, "Какво е безнадеждно положение?
  Мъдрецът на индианците отговорил, "Ами положение, при което очевидният изход не ни отърва."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  [quote#8:"BG Stability"]Стига с тоя комунизъм! Дайте да дадем!
  Щом няма деца, които желаят да се обучават там, то значи подобно учебно заведение е ненужно и следва да фалира. [/quote]
  Не е толкова просто.
  Бонджолов е прав, че през на практика фалшивата като бройка държавна поръчка ги вкарват в киреча. Ама не смее да говори. Било "друга тема"
  Когато държавата ти "планира" 40% "кухи" бройки - това фалшифицира всички сметки. Защото бюджетът за поръчката се дели на калпаците. И пада сумата на калпак. Изкуствено.
  И "държавата" така "си спестява" едни пари.
  От другата страна пук университетите трябва "да имат ресурс" спрямо фалшивата "поръчка". Т.е. ги вкарват в капана да назначават и поддържат ресурс и за кухите бройки.
  Така ги товарят два пъти - веднъж с ненужни щатове и поддържане на програми и инвестиране/блокиране на ресурси заради кухите бройки, които чисто административно не могат да избегнат; втори път - като е реално занижена сумата на калпак за студент по държавна поръчка.
  Като гледам дефицита на Търновският - ако държавната субсидия за студент е разпределена спрямо реалните калпаци - сметката им би трябвало да излезе поне на нула.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Ректорът да ходи на обмяна на опит в библиотекарския!
  Може пък там да “му измислят нещо”...

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#5:"polux"]Може да Ви изглежда цинично. Но аз лично намирам за по-цинично всеки и навсякъде да предлага на килограм висше образование[/quote]

  До коментар [#5] от "polux":

  +++++++++++++++

  Нио цинично няма в думите Ви! Нима Софийският Университет да не е във фалит! Преразпределя пари между факултетите, но парите не достигат.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  На кого да помага държавата? На библиотекарския университет на Ченгетата от ДС ли, на другите десетки частни университети, или на държавните такива? То не може на всички! В демократичната ми конституция е записано, че държавното трябва да се източва на входа и на изхода, да фалира, да се купи на безценица-по възможност от офшорки на генерали от ДС!Да се нареже на скрап. Да остане само частното. И държавата да го подпомага него и само него! Както подпомага билбиотекарския университет и всички бизнес начинания на Пеевски! Гарантирано от €НП. Подкрепено с ръкуване от Меркел, с прегръдка от Камерън, с целувка от Юнкер. И с прием в Белия Дом! Какво не ви харесва сега?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 780 Весело

  Имам чувството, че ректорът очаква държавата да му осигури достъп до европейски средства, с които той да плати заплати.

  Другарю ректор, европейските средства са ама точно за това, ша знайш.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9611 Неутрално

  Ами ,като намаляват студентите,
  трябва да намаляват и университетите,а не да си измислят специалности, с пътуващи преподаватели.

 25. 25 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Бъдещето е на онлайн-университетите - всеки да може да учи каквото иска от която и да е точка на планетата. И да специализира където пожелае. Който не се промени и не еволюира, ще изчезне - дарвинизъм.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3175 Весело

  [quote#25:"Darcas"]Бъдещето е на онлайн-университетите - всеки да може да учи каквото иска от която и да е точка на планетата. И да специализира където пожелае. Който не се промени и не еволюира, ще изчезне - дарвинизъм. [/quote]
  Мдам.
  Бръшляновата лига цялата е вече сал' у нетя.
  Опустяха им кампусите, начи!

 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#2:"442"]В колко фирми отидоха и попитаха, имат ли проблеми, които те като знания, умения и апаратура могат да решат ???
  [/quote]
  А колко са проблемите, които те като знания, умения и апаратура могат да решат ???

 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Много университети...малко студенти. Изходът??Повече студенти или по-малко университети.. Или за чистачки вече да не взимат вече само с едно висше..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  А като харчихте къде ви бяха главите ?
  Или харчи смело,защото после има балъци(данъкоплатци),които да ви платят сметките ?
  Нали сте умни глави,"елита на нацията" и подобни клешета-защо не :
  -си инвестирахте добре парите за да имате в случай на нужда
  -обърнете се към бизнеса и банките-при един добър бизнес план и добри специалности-винаги ще ви финансират.

 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Ужас .. Бях се засилил да кандидатствам там тази година. Все пак този университет има традиции в хуманитарните науки..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Всички големи университети се насочват към онлайн обучения и така излизат на световния пазар. Да не говорим, че по този начин увеличават капацитета и потенциала си поне десетократно. И печалбите също.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3824 Неутрално

  До коментар [#23] от "Smoke":

  Парите ВИНАГИ отиват в нечии джоб. Така е абсолютно навсякъде по света. Те не се изпаряват във въздуха! Въпросът е за какво отиват парите?!

 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 952 Гневно

  "Има намаляване и то е нормално заради децата, които завършват, и затова, че в университетите предлагаме 20 хил. места повече, отколкото е випускът.''

  еми намалете предлаганите места, орежете разходите, реформирайте което е нужно, модернизирайте, вдигнете таксата...

  батко, не мога да разбера защо всеки в Бг иска кеш от държавата, егати Мангалистана

 34. 34 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ами след като студентите са с 20% по-малко, то е редно и преподавателите да намалеят! Администрацията пък може и на половина!

 35. 35 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Тъй като беше създаден с червени пари, да поискат от Позитано 20 или от руския посланик.

 36. 36 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Бонджолов, защо не разследваш предишния ректор, а?! Назначи проверки във всички конкурси които са проведени, виж какво се отдава под наем и на кого за какви суми, може да излезе нещо. Или не ти отърва?!

 37. 37 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 636 Неутрално

  и това доживях да чуя! този не беше ли най-стария български университет?!! и въобще коментарчетата по темата в своята цялост, както обикновено, са крайно неадекватни. първо ректора обяснява, че достъпа до фондовете са блокирани от ... познайте къде, София, много ясно!
  а най-наболелия проблем, че университетите се оставиха да се оправят сами, на някъв див капиталистически принцип, при пълна липса на онази англо-саксонска филантропия на свръх-богатите и пълна липса на действаща икономика за да се говори за пазар, условия, няква възвръщаемост на инвестициите в нови кадри и т.н. е те тва е! точно това доведе до комерсиализирането на университетите и падане на нивото на обучение. те нямат с кво да се издържат - гарантирано от държавата и тръгват да гонят бройки. е честито!

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Тези плачат за една хубава проверка и да се види какво са яли и пили на държавна сметка

 39. 39 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Без университета Велико Търново угасва. Няма да му помогне Царевец или който и да е било от баирите му.
  Ако 3 милиона могат да запазят университета, всички умни приказки не вършат работа. Колеги форумци, време е да се отървете от любимата ви интелигентност и да се опитате да мислите. Без интернет.

  От идиоти отговор не чакам
 40. 40 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Разстроено

  Хора, мен пък това истински ме шокира:

  "Бюджетът на университета за тази година е 17 млн. лв., а държавната събсидия – 9.5 млн. лв."

  В университета в който имах удоволствието да уча (не в БГ) само бюджета на университетската библиотека за закупуване на книги беше значително по-голям от цялата! държавна субсидия на ВТУ. Какъв образователен продукт очаквате? Как мислите да убедите младежите да учат например във ВТУ а не например във Фрайбург, Грац или Страсбург, при положение, че онези разполагайки с над 50 пъти по-голямо финасиране предлагат несравнимо по-добро образование, което на всичкото отгоре е безплатно...
  Бълграия трябва да инвестира в пъти! повече в образованието и науката, и да, трябва унивеситетите да бъдат съкраени поне! на половина, и да контролът и стндарите трябва сериозно да се вдигнат...

 41. 41 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 574 Неутрално
 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  До коментар [#25] от "Darcas":

  за някои специалности става например Хуманитарните или някои други, но я си представи да Ви оперира хирург завършил дистанционно

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#33] от "carmello":

  не е толкова просто, ще заприлича на килийно образование. Ще стане като бившите повиши институти - един или двама ще им преподават по всичко

 44. 44 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 302 Весело
 45. 45 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Там шеф беше едно отявлено ДС ченге.

  http://desebg.com/2011-01-12-14-11-55/1530-2013-11-04-16-42-58

  Все пак за мен Великотърновският е един от утвърдените, не като онова пернишкото недомислие на което не смея да кажа името защото е нецензурно

  А относно европейските програми да си седнат на меките части и да се борят, парите там не се раздават на калпак и по списък както се надяват те. Огромен труд е да направиш свестен проект и още по-голям после по време на изпълнението му.

  Участвал съм в такъв, класираха проекта ни на трето място от общо 149 проекта, веднага след СУ и Техническият, никакви връзки защото ние сме едно дребно университетче. И след това 3 години бял ден не видях, толкова жестоки изисквания имат тези европейци когато дават пари. Мнозина се отказват да участват именно защото не е лесно.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 46. 46 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Разстроено

  [quote#42:"1001"]за някои специалности става например Хуманитарните или някои други,[/quote]
  Всъщност и това е мит. За едно добро хуманитарно образование имаш нужда от ОГРОМНА и добре обурудвана библиотека, това не става само с качване на избрани съчинения онлайн. Просто най-важната част от унивеситетското образование за разлика от училището е да се научиш на научна работа. А това не става ей така без нищо...

 47. 47 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#40] от "antikommunist":


  [quote#40:"antikommunist"] Как мислите да убедите младежите да учат например във ВТУ а не например във Фрайбург, Грац или Страсбург, при положение, че онези разполагайки с над 50 пъти по-голямо финасиране предлагат несравнимо по-добро образование, което на всичкото отгоре е безплатно... [/quote]

  Въобще не мисля да ги убеждавам младежите да следват у нас, камо ли пък във ВТУ. Ако някой ме потърси за мнение по въпроса, веднага бих го посъветвал да заминава за Фрайбург, Грац, Страсбург (да спазя подредбата ти, инак моята би била малко по-различна) или където там си избере.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 48. 48 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#43] от "1001":

  тоест ? кое не му е простото- в 50 милионна Англия има 100 университета, в 5 милионна България има 52, а ? Как ви се струва

 49. 49 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 885 Неутрално

  [quote#23:"Smoke"]Имам чувството, че ректорът очаква държавата да му осигури достъп до европейски средства, с които той да плати заплати. [/quote]

  Доколкото разбрах от материала, ректорът казва, че пари за заплати постъпват, но са принудени да ги преразпределят за други нужди.

  До коментар [#23] от "Smoke":

 50. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#48] от "carmello":

  ами бройката зависи кое точно се брои и не е точно така, но пък може да възприемат правилата от Германия заплата само през учебния процес 10 месеца, през другото време ако си намерят проекти и си изработят

 51. 51 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#17:"vxa15365434"]Неизбежно университетите трябва да намалят силно броя на преподавателите си и да подобрят рязко качеството на дисциплините. [/quote]
  Много по-лесно и по-правилно е просто да закрият огромният брой новоизлюпени фалшиви псевдоуниверситетчета. Съпроводено с рязко намаляване на държавната поръчка 5-6 пъти да съответства на демографската ситуация. До пълно отпадане на държавна поръчка за някои пренаситени и измислени специалности. Тогава със същите пари ще могат да се осигурят приемлими условия за останалото.

  Да останат старите утвърдените вузове /стига с това университети, в БГ има само един университет и това е СУ/. Е и 2-3 изключения от новите които са доказали поносимо ниво. А там където в старите мафията здраво се е окопала /Свищовският например/ по грузинският метод, уволняване на всички, 2-3 нулеви години и след това преназначаване човек по човек да се отсее гнилото.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 55. 55 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#34:"himler"]Ами след като студентите са с 20% по-малко, то е редно и преподавателите да намалеят! [/quote]
  Зависи, зависи... Ако например ти са увеличили бройките двойно а преподавателите са същите то те работят с двойно претоварване. Налага се за да вържат бюджета, иначе остават без заплати.

  Доста често срещана ситуация, аз например редовно вземах двоен годишен норматив. Отгоре на това съсредоточено в зимният семестър така че работех с четворно претоварване, от Учебен отдел не можеха да повярват че това е възможно.

  Като дойдат задочниците през януари съм сутрин от 8ч вечер до 8ч с малки прекъсвания, време само колкото да се прибера в къщи да се обръсна и следващият ден пак, включително събота и неделя. За сметка на това летният семестър пълна свобода

  Отначало до 100 часа извънредно ни ги плащаха по един смешен норматив 5лв/час но все пак 500лв, помощ е. След това престанаха, няма пари.

  Въобще финансирането на ВУЗ-овете от държавата е само за заплати /доста мизерни/, за всичко останало търсиш спонсори и европейски програми. Ако не се размърдаш дори компютър на бюрото няма да имаш, да не говоря за лаборатории. Редовно се мръзнеше зимно време защото няма пари за парното.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 56. 56 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#33:"carmello"]еми намалете предлаганите места, орежете разходите, реформирайте което е нужно, модернизирайте, вдигнете таксата... [/quote]
  Нали едни дървени "философи" от ИПИ измислиха правилото "парите следват студента". В резултат на което настъпи лудо предлагане на места и специалности, само и само да се докара някой баламурник повече да следва за да се повиши бройката съответно субсидията. Поради същите причини и ги пускат от курс в курс с по 5-6 невзети изпити само и само да не се отпишат, пак прословутата бройка. Дори чета че в НБУ ги записват магистри без още бакалавър да са завършили.

  А относно редуциране на разходите те и без това са свити докрай. Най-голямото перо са заплатите и те са в ПЪТИ по-ниски откколкото в промишлеността. Нали искате качество, кой качествен човек ще дойде за заплата която е 2-3-4 пъти по ниска? Да вдигнат таксите, нали веднага ще се откажат и ще отидат там където тя е по-ниска че дори и безплатно, в редица страни в Западна Европа следването е безплатно.

  Имаме типичните признаци на свръхпроизводство и жесток дъмпинг причинен от него, самоизяждане. Пътя го казах, рязко свиване на броя на университетите и държавната поръчка така че да съответстват на демографската ситуация и нуждите на пазара. Финансиране по структурен признак а не на порочният начин "на калпак" който убива качеството.

  При същият бюджет това ще доведе до 3-4 пъти относително увеличаване на финансирането което ще стабилизира ситуацията. И полека към увеличаване на държавното финансиране и особено ОТ БИЗНЕСА. Но само срещу резултати и доказани нужди на икономиката от такива кадри.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 57. 57 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#55:"Fred"]
  Ами след като студентите са с 20% по-малко, то е редно и преподавателите да намалеят! - цитат на коментар #34 от “himler”
  Зависи, зависи... Ако например ти са увеличили бройките двойно а преподавателите са същите то те работят с двойно претоварване. [/quote]


  Фред, долу Костов!

  А горе какво искаш да кажеш всъщност! Човекът ти казва, че ако бройките са намалели с 20% ... а ти отговаряш ... ако са увеличили бройките двойно.

  И аз имах двоен хорариум, но в замяна на това колегите бяха точно на минимума. И са измислили трик. Курсът завуршва с проект. Проектът дава 4 или 8 часа (вече не си спомням!) на студент повече. Така със съвсем малко аудиторни часове минимумът биваше покрит ... и пей сърце в бизнеса или в друг университет.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 928 Весело

  [quote#40:"antikommunist"]Как мислите да убедите младежите да учат например във ВТУ а не например във Фрайбург, Грац или Страсбург[/quote]
  А, има начин: "Най-лесното получаване на дипломата е при нас. Елате, места има за всички... "

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 59. 59 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#5:"polux"]Фалирал университет?

  Време беше. Имаме брутално много университети[/quote]

  Прав си като цяло, но Търновският не е един от тези, които трябва да си замине, а разните му там частни и свободни университети или дори Благоевградският.

 60. 60 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#30:"angevins"]Ужас .. Бях се засилил да кандидатствам там тази година. Все пак този университет има традиции в хуманитарните науки.. [/quote]
  Университетът си е много добър в областта на хуманитарните науки. Причината държавните университети да губят студенти е наличието на нароилите се частни най-вече. Те са на "свободен режим" и всеки там получава диплома, всеки си ходи, когато му скимне, не ги закачат за нищо.

 61. 61 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#42] от "1001":

  Оперирането се извършва в специализациите, не в първи курс. Но дори и за дисциплини като медицината може да има частично обучение онлайн, и частично - в практиката.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 62. 62 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#61] от "Darcas":

  просто пример мога и друг да дам учи Аналитична химия ще трябва да си намери примерно MASs, ICP-AES или друго например абсорбционен спектрометър да си направи упражненията да знае за какво става дума

 63. 63 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#56] от "Fred":

  ++++++++++++ за всичките ти коментари. Най-трезвите тук, при това предлагащи и решение.

 64. 64 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#62] от "1001":

  Ако спести от пътувания до университета и харчовете там, може и да си купи такива лабораторни уреди. Цените им непрекъснато спадат.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3429 Неутрално
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Държавната "марица" също е фалирала, НЕК е фалирала.
  Болниците са фалирали.

  Нещо държавно, което да не е фалирало?

 67. 67 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Любопитно

  [quote#29:"kapitalcho"]-обърнете се към бизнеса и банките-при един добър бизнес план и добри специалности-винаги ще ви финансират.[/quote]
  Добра идея но с това можаво финансиране и най-добрият бизнес план не помага. Това е все едно да тръгнеш като предприемач на недвижими имоти с няколко стотин лева в джоба. Пък после прави страхотни бизнеспланове. Просто всеки бранш и всеки бизнес си струва определени пари, а университетите и науката въобще струват много!!! пари.
  Иначе не отричам, че има голямо крадене, неефективност и пилеене на ресурси, и това трябва спешно да се промени, но без многократно вдигане на инансирането няма да стане.

 68. 68 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#64] от "Darcas":

  хахахах скоро така не бях се смял, с пътните ще си купи ICP или нещо от изброеното може на снимка

 69. 69 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Разстроено

  [quote#47:"simval"]Въобще не мисля да ги убеждавам младежите да следват у нас, камо ли пък във ВТУ.[/quote]
  То и аз не мисля, но е факт че живеем в един глобализиран свят и в една обединена Европа, с демографски спад, където университетите се конкурират за студенти въобще, и особено за добрите студенти. И ако не се намери отговор какво нашите университети могат да предложат конкурентно на западните то те наистина ще си заминат рано или късно.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Разстроено

  [quote#54:"voltaire"]Предлагат същото ГМО образование както у нас.[/quote]
  Интересно ми е защо хора които очевидно нямат представа за какво говорят се пънат да остроумничат...

 73. 73 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Масс спектрометър за 2000 лв можеш да си купиш. Толкова ще ти е наема на общежитие в някой по-претенциозен университет на месец

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 928 Неутрално

  [quote#60:"sophia_gr"] Причината държавните университети да губят студенти е наличието на нароилите се частни най-вече. Те са на "свободен режим" и всеки там получава диплома, всеки си ходи, когато му скимне, не ги закачат за нищо.[/quote]
  Причината е, че на пазара не се търсят обучени кадри срещу адекватно заплащане, което би стимулирало куп студенти да си налягат парцалите и да учат, което би вдигнало цената на дипломите на определени университети... Структурна безработица му казват, а характерното за нея е че го отнасят както конкретните безработни, така и тези дето са ги обучавали.
  Трябва да се върже интереса на дипломирания студент с университета, а това е в ръцете на давещите се. Ето че им дават пари на калпак (парите следват ученика), та от тях зависи да се стегнат и да предложат стока (дипломата) дето има голямо търсене и съответното голямо заплащане. Примерно за "ерата на информатиката" се говори още от ПРАВЕЦ8, ама днес на пазара има глад за програмисти. Кой е виновен, тези дето днес завършват или онези дето са им преподавали квото падне, за да запълнят хорариума...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#67] от "antikommunist":


  [quote#67:"antikommunist"] Това е все едно да тръгнеш като предприемач на недвижими имоти с няколко стотин лева в джоба.[/quote]
  По добре за недвижими имоти да не споменаваш,защото и там можеш да си намериш даже 120 % финансиране(100 % финансиране за имота,5 % разходите по документацията или closing costs и 15 % разходи за ремонт/довършителни работи.
  Просто на всички им е яко комунизъм в главите и всички чакат на готово/държавата.
  И най големият лаф е "нямало филантропи/богати които да ги финансират"-тези богати които финансират Оксфорд/Харвард и подобни са техни продукти т.е те са ги направили богати(чрез образоването което са им дали) и сега те в знак на благодарност ги финансират.
  Та колко успешни предприемачи/богати и успели хора са създали Търновския университет ?
  Това е разликата между предприемача(който длъжен да се бори ,да си развива мозъка постоянно и в крайна сметка да успява) и тези(винаги в поза партер на силните на деня и чакат финансиране на готово).
  Обръщаш се към бизнеса и създаваш специалности от които има нужда-ето ви финансирането.И да като намаля потока студенти,се замисляш за качеството което предлагаш и орязваш там където няма студенти и орязваш администрацията-това последното е направо невъзможно за България.

 76. 76 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Любопитно

  [quote#56:"Fred"]И полека към увеличаване на държавното финансиране и особено ОТ БИЗНЕСА.[/quote]
  Аз съм твърдо за много по-голямо финансиране от страна на бизнеса, но трябва да е ясно, че то не може да замени държавното. Въобще това са две съвсем различни категории.
  Бизнесът по принцип финансира проекти, което е много важно, но не може да замени базовото финансиране.
  Освен това като изключим филантропията на Запад (нещо от което в Бг няма и помен) бизнеса по принцип финансира проекти в приложната наука и изследвания, което е важно но не е всичко. В един университет е от централно значение да се правят базови изследвания (Grundlagenforschung) без значение дали резултатите са пряко приложими в икономиката. Именно това тласка науката напред.
  И накрая бизнеса по принцип финансира основно проекти в техническите и природни науки и от части в социалните науки. Е на запад от филантропия концерни като Фолксваген финансират и проекти в историята или философията, но за подобни хубости при българския бизнес не можем да си мечтаем. А за съществуването на хуманитарните специалности важи същото като за базовите изследвания в природните науки: от централно значение са за един нормален университет.
  Та бизнесфинансирането и държавното финансиране трябва да се допълват, а не да се противопоставят едно на друго. Иначе за много неща си прав.

 77. 77 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#69] от "antikommunist":


  [quote#67:"antikommunist"]Иначе не отричам, че има голямо крадене, неефективност и пилеене на ресурси, и това трябва спешно да се промени, но без многократно вдигане на инансирането няма да стане.[/quote]
  Само ако това първото се направи ще имат 50 % излишък поне.
  Останалите пари(нали са умни) е хубаво да ги инвестират-или стигаме до парадокса-хем преподават икономика уж,хем не знаят как да управляват парите и да имат хубава възвращаемост.

 78. 78 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#49:"murttle"]Доколкото разбрах от материала, ректорът казва, че пари за заплати постъпват, но са принудени да ги преразпределят за други нужди. [/quote]
  А аз пък разбрах от материала, че ректорът е теглил кредит за заплати. Защо не е теглил кредита за другите дейности, а пък да плаща заплатите с парите за заплати? Защо изобщо се съставя и гласува бюджет, щом всеки после харчи парите за каквото си реши?

 79. 79 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#74] от "gost22":

  Проблема Духчо е че има финансиране на калпак,без никаква отговорност какви са резултатите(направи асоциация със социалните помощи на калпак,които раздават без да изискват нищо)...........и сам ще се досетиш защо става така.
  Ако се промени финансирането-например финансирането на университета зависи от сумата в която завършилия му кадър се осигурява в НОИ(т.е колко е полезен на БВП-то ни).........ще видиш как сума ти специалности ще отпаднат и ще станат бързо-бързо пазарно ориентирани и ще скъсат дупетата на студентите при ученето и ще направят всичко възможно да ги направят да печелят добре-иначе те остават без финансиране.
  Така и по естествен начин ще отпаднат фалшивите университети-ако произвеждат кадри които са безработни или ниско платени.........тези фалшиви университети ще отпаднат веднага.

 80. 80 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Любопитно

  До коментар [#75] от "kapitalcho":

  За някои работи си прав де, но чакай ти ВТУ или въобще повечето български университети да създадът невероятни кадри, със сегашните си бюджети, със сегашните си заплати, с които може едвентуално да залъжеш общоработник, но не и качествен учен и преподавател, с къде разпадаща се, къде несъществуваща база. При липса на пари за парно (както описа Фред горе), да не говорим за добри библиотеки и лаборатории какво очаквате?
  Да не говориме, че както стана дума, напълно неадекватно е да имаш само специалности които създават кадри за икономиката. Дори в Америка, където университетите силно зависят от частно финансиране имат едни от най-добрите факултети по философия, история и т.н. и то не винаги на държавна хранилка. Но там не са чугунени глави като в други части на света...

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#79] от "kapitalcho":

  Идеята е, че когато всички произвеждат круши, ти може да предложиш ябълки. Пак държавата ще ти даде пари по схемата "на бройка", но пък купувачите дето им трябват ябълки ще направят опашка пред твоята сергия. Проблема в случая е, че няма достатъчно платежоспособно търсене (няма никой на опашка за ябълки, щото мераклиите не им се плаща цената/заплатата)... и всички продължават да отглеждат круши щото е по-лесно. Иначе няма проблем да се мине от круши към ябълки де, дори и финансирането да си остане пак по същата схема.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#80] от "antikommunist":

  Пак ти казвам-комунизма ти е тотално в главата
  [quote#80:"antikommunist"]За някои работи си прав де, но чакай ти ВТУ или въобще повечето български университети да създадът невероятни кадри, със сегашните си бюджети, със сегашните си заплати, с които може едвентуално да залъжеш общоработник, но не и качествен учен и преподавател, с къде разпадаща се, къде несъществуваща база.[/quote]
  Няма нужда да създаваш невероятни кадри-едно например средно ниво на програмист и ето ти 3-4 бона заплата.
  Същата работа с адвокати(Юридическия факултет) и т.н

  [quote#80:"antikommunist"]Да не говориме, че както стана дума, напълно неадекватно е да имаш само специалности които създават кадри за икономиката.[/quote]
  Основните кадри трябва да бъдат за там иначе става "висшу"-кои иначе ще им плаща заплатите ?
  [quote#80:"antikommunist"]Дори в Америка, където университетите силно зависят от частно финансиране имат едни от най-добрите факултети по философия, история и т.н. и то не винаги на държавна хранилка.[/quote]
  Те не получават ли заплати ?
  Един завършил история,не може ли да получава добри доходи ?
  И пак стигаме до най важното-трябват спешни реформи за да тръгнат нещата-как обаче да станат след като комунизма им е влязъл в главите и си искат от него ?

 83. 83 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#81] от "gost22":

  Пак ти казвам-масово финансиране без никакви критерии ...........става като сега.
  Направи ясни критерии и тези които останат ще получават адекватно финансиране.
  В България има повече от 50 университета-остави не повече от 10-15(по пазарен принцип) и ще видиш как ще има масово финансиране и добри заплати за всички(преподаватели плюс завършили).

 84. 84 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#82:"kapitalcho"]Пак ти казвам-комунизма ти е тотално в главата[/quote]
  Абе какъв комунизъм те гони? Ако това което пиша е комунизъм, значи в западна Европа и в Америка вече са постороили комунизма (не че няма кратуни които да твърдят и такива работи).
  Това което казвам е една най-проста и древна капиталистическа максима: че без да инвестираш не можеш да очакваш дивидент. А в образованието и науката ако искаш добри резултати (високообразовани и международно конкурентноспособни кадри) трябва да инвестираш много!!! пари. И разбира се да не се краде и са се действа ефективно.
  Иначе и юристе ти за нищо няма да стават и програмистите ти ще са на ниво "Правец" и историците ти няма да са чели Херодот в оригинал.
  Това е простият факт който казвам. Но и това което колегата казва е вярно: че интерес за висококвалифицирани и способни кадри, но пък с претенции, се среща най-вече в чуждите фирми, но родните бизнесмени хич не си падат по такива...

 85. 85 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#69] от "antikommunist":


  [quote#69:"antikommunist"]И ако не се намери отговор какво нашите университети могат да предложат конкурентно на западните то те наистина ще си заминат рано или късно.[/quote]

  Е, и?
  Кво?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 928 Неутрално

  [quote#83:"kapitalcho"]Пак ти казвам-масово финансиране без никакви критерии ...........става като сега. [/quote]
  По принцип си прав, критерия трябва да се определя от резултата накрая, а не просто от бройката. Пропускаш обаче, че липсва платежоспособно търсене. Аз също мислех, че просто е схема за лапане на едни пари, но се оказва, че това им е шанса за оцеляване от оборот, а не от качество. А е така защото в България винаги е липсвало платежоспособното търсене на образовани и можещи хора. Да, винаги. Дори Стамен Григоров не е бил оценен в България, въпреки че са идвали да го канят и в Париж, и в Италия. И този човек си остава никой тук, въпреки, че е откривателя на щама на киселото ни мляко и прави сериозни открития около БЦЖ. Е, като няма търсене за умни и образовани, няма да има и кой да ги произвежда тези умни и образовани. Какво стана с образованите умни хора от соца? Едните си останаха на ЕЩТ щото нямаше къде да ходят, а тези дето ги хвана промяната се изнесоха щото тук никой не им плаща. Ми да платежоспособното търсене определя предлагането. Дори да се произвеждат качествени кадри, то те ще се махат от България зорлем, защото тук никой няма да им плати адекватно. Е, тези от 50-те университета са го ударили на оборот и ниско качество, не щото не могат да изпонакъсат незнаещите, а защото няма файда от знаещите дето ще произведът.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#57:"vxa15365434"]А горе какво искаш да кажеш всъщност! [/quote]
  Че не може да се действа автоматично, "20% по-малко студенти 20% по-малко преподаватели", не е толкова елементарно.

  Едната от причините я казах, доста преподаватели работят със свръхнатоварване, т.е. те и без това са малко. Ако се намалят още повече в малки но важни специалности просто ще се режат хора които няма кой да ги замени.

  Ето още причини:
  - 20% по-малко студенти намаляват само натоварването върху асистентите и то при евентуално отпадане на групи. Ако вместо 25 души /нормалната група/ тази година са приети 20% по-малко студенти, т.е. 20 души групата пак си остава и часовете които се водят също. Тогава как и защо ще съкращаваме. Ами ако са наполовина да съкратим ли асистента, кой ще води упражненията на останалите 10?
  - Лекциите са в поток, дали ще ги четеш на 50 или 100 души все тази. Т.е. няма как да намалиш лекциите при намаляване на броят на студентите. Да се махат лекции е тотална преработка на учебни планове с всичките рискове. Би ли се съгласил колегата който предлага това да го оперира хирург който не е учил как се оперира инфаркт поради такова съкращаване?
  - Преподавателите са силно специализирани, така впрочем се постига и високото качество. Няма как да знаеш всичко в пълните подробности и затова се забива в някакво направление. Моите лекции дори професори не можеха да ги водят, просто сме в различни направления. Съкращаването означава, че някои направления просто ще бъдат зачеркнати, в комплексната картинка се появяват дупки. Отново примера с инфаркта.
  - Действително в някои направления има слаб интерес и малко студенти. Тук държавата трябва да реши дали ще ги поддържа тези направления поради структурни причини, т.е. те са важни за икономиката. Съвсем напосоки измислен пример, да закрием ли "Ядрена физика" и съответно Козлодуй защото там има примерно само 10 студенти? Докато в съседната специалност "Администрация на общински съвети" е от 200 души и се натискат по 20 души за място, отдавна е свръхнаситена с кадри, тя ли е по-важната за държавата и икономиката и?

  Такива предложения в "стил ИПИ" показват ясно колко вредно да се профанизира такова сложно нещо като подготовката на кадри, до какви бели довежда. Как жалки икономии на милиони може да остави без кадри цели отрасли. Видяхме го ясно с принципа "парите следват студента" до какви уродливи деформации доведе, няма защо да се продължава в същата посока.

  Образованието не е елементарни бакалски сметки а инвестиция с огромно значение. И въобще винаги съм се отнасял с неприязън към всякакъв вид революции, една ми стига в моят живот.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 88. 88 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#79:"kapitalcho"]Ако се промени финансирането-например финансирането на университета зависи от сумата в която завършилия му кадър се осигурява в НОИ(т.е колко е полезен на БВП-то ни).........ще видиш как сума ти специалности ще отпаднат [/quote]
  Точно това е принципа на ранжирането на университетите при последните 2 класирания. Има и други но този е един от най-важните, с голяма тежест в оценката. На какво се осигуряват и колко от завършилите, обективен критерий от който не може да се избяга. И да видите как редица прехвалени специалности нададоха вой че това не е добре, други критерии трябвало.

  Но и при него се наблюдават деформации, оказа се например че завършилите военните училища се реализират на 100% и при доста високи заплати. Трудно ми е да повярвам че точно те ще вдигнат икономиката на крака.

  Така че критерият трябва да се разширява, по някакъв начин да се вмъкне и тежестта на съответният отрасъл във формирането на националният БВП, тогава ще стане ясно къде да се обръща внимание и кои точно специалности го създават този БВП.

  Така че трябва

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 89. 89 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#73:"Darcas"]Масс спектрометър за 2000 лв можеш да си купиш.[/quote]
  Но за никакви пари не можеш да си купиш докосването до ЛИЧНОСТТА на преподавателя. Нещо което дистанционното обучение не може и никога няма да може да даде.

  Знанията са нещо което доста бързо изветрява, според научните изследвания 7 дни след изпита вече си забравил половината от наученото. Но споменът какъв е бил като човек този който те е обучавал, като стил на поведение и работа, изисквания, морал ако искате остава неизгладим за цял живот, пример за подражание. Така се формира характера на човек и точно в тези години. Никак не е случайно явлението "научни школи", колективи формирали се около ярка личност.

  Аз имах огромният късмет да заваря преподаватели от старото поколение, учили на Запад. И същевременно вече се бяха появили и тези от новите пращани в Москва по партийно поръчение. Разлика от земята до небето и не в полза на съветските кадри, и като стил и като знания. Моят характер и възгледи, глобалните насоки се оформиха именно тогава и още помня ВСЕКИ от преподавателите си. Като пример какъв трябва да бъда а от някои и какъв не трябва да съм.

  Имаше навремето ярки личности, една от тях е проф.Брадистилов от МЕИ /сегашното ТУ/. Та той казваше "Студента не е бъчва която трябва да се напълни а факел който да се запали". Помислете върху това когато се опитвате да сведете всичко до бакалските сметки на ИПИ.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 90. 90 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#74:"gost22"]Кой е виновен, тези дето днес завършват или онези дето са им преподавали квото падне, за да запълнят хорариума... [/quote]
  Изпускаш и третата страна, тези които се натискат да следват "Мениджмънт на водопади и еко-пътечки" вместо програмиране. А защо го правят... ето това е интересният въпрос, нишката която като дръпнеш ще разплете кълбото.

  В крайна сметка университетите предлагат това което се търси и продава. Купувачът на стоката им са студентите, искат да учат "Мениджмънт на египетските пирамиди" вместо програмиране, готови са да си плащат за това, държавата е съгласна... ок, ето ви стоката. Ако говорим за виновни най-малкото виновни /не казвам невинни/ са университетите, те играят според правилата на играта която други са решили да е такава.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 91. 91 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#76:"antikommunist"]Та бизнесфинансирането и държавното финансиране трябва да се допълват, а не да се противопоставят едно на друго.[/quote]
  Естествено, точно това и имах предвид. В момента финансирането е САМО от държавата, от бизнеса на практика го няма, чак последните години като опря ножа до кокала с кадрите се усетиха и поразмърдаха. Така че от бизнеса се очаква да допълва държавното финансиране не да го отменя.

  Като пиша "финансиране от бизнеса" имам предвид не пари на калпак а целево.Т.е. така с парите които дава бизнеса ще казва и за какво и къде да се изразходват, ще стане по-тясна връзката образование-бизнес която в момента е изключително слаба, на практика липсва. И която е от изключителна важност.

  А за хуманитарните специалности е ясно че ще трябва да се търси друго решение, бизнеса може и да меценатства но все пак не може много да е заинтересован. Поне нашият бизнес на този етап от развитието си. Но аз като представител на техническите вузове гледам нещата в тази област където съм компетентен, за хуманитарните нека те да се изказват.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 92. 92 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#86:"gost22"]Пропускаш обаче, че липсва платежоспособно търсене.[/quote]
  Трагично прав си. Кадрите са последното нещо за което се сеща българският бизнесмен в бизнес планът си и първият разход който съкращава при криза.

  Защо е така е дълъг разговор, накратко с едно изречение - наследиха от социализма огромно количество безплатни кадри готови да работят за жълти стотинки. Впрочем и при социализмът беше същото, работиш по разпределение 3 години без право да напуснеш за мизерна заплата, след теб им пращат друг. Един работник беше по-ценен и уважаван от един инженер. Също нискотехнологични производства където те не са от критична важност. Чак последните години когато наследените от социализма започнаха да се пенсионират от бизнеса почнаха да се усещат и търсят контакти с тези които им подготвят кадри.

  Но все още не е пречупен манталитета, не се гледа на човешкият ресур като на НАЙ-ВАЖНИЯТ. Все още не се мисли стратегически а само с психологията "дай едно момче да закърпим дупката".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK