Закриване на ТЕЛК и по-бърза процедура за трудоустрояване предлага Москов (видео)

Закриване на ТЕЛК и по-бърза процедура за трудоустрояване предлага Москов (видео)

© Георги КожухаровПромени в Закона за здравето ще разделят дейността на досегашните експертни комисии за трудоустрояване (ТЕЛК) и ще ги закрият, с което качеството на медицинската експертиза трябва да се подобри и тя да стане по-обективна. Това разясни министърът на здравеопазването Петър Москов.


Министърът предлага всеки лекар с необходимия стаж и квалификации по специалността си да може да съставя експертизи за увреждане. За тази си дейност медиците ще получават допълнителни средства.


Експертизата може да се прави от един или няколко лекари, в зависимост от степента на увреждането или заболяването.
Медицинската част от експертизата ще се изготвя по таблица (каквато е заложена в справочника ICF на Световната здравна организация). целта е обективно оценяване на обстоятелствата и по-бързо определяне на степента и вида на увреждането си.


Тази експертиза ще бъде изпращана по електронен път до социалните служби. След това друга комисия, в която ще има лекар по трудова медицина, представител на осигурителя и социален работник, ще изготвя социален план за пациента и съобразно неговата работа и специфика на труд ще му бъдат присъждани интеграционни добавки и помощи, за да бъде да бъде реинтегриран обратно на работа.


Лекарите, работили досега в ТЕЛК, ще могат да участват в такива комисии, посочи Москов. по думите му не е възможно да се прави компромис с качеството на експертизата, защото ще има ясни критерии за оценка на специалистите за стаж, квалификация, специализация и др.


Планът е до лятото законовите промени да влязат в парламента.


Целта на промяната е не да се увеличава броят на трудоустроените, а хората с увреждания да се реинтегрират обратно в обществото, подчерта Москов. По думите му към момента тази система е отхвърляща.


Промените няма да спестяват пари, а ще насочват около 1,6 млрд. лв. ще бъдат насочвани към обективно инвалидизираните хора.


Москов определи инвалидната пенсия като заместващ доход. Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък от този, получаван преди инвалидизирането.


Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) се преструктурира с две основни функции, като едната е методологическа и е свързана с изработването на обективни справочници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ще режат процентите най-вече. Това се разбира под реформи.
  Колкото до реинтегрирането обратно в обществото - това звучи повече като пожелание, отколкото като действителна възможност.
  Но Москов по принцип си е оптимист...

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Чудесно. Там е едно от най-голямото точене. Воят ще е още по-голям. Жалкото е, че Москов няма да има време.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Гневно

  Нека, нека и в ТЕЛК Москов да забърка безумни реформи...Нека 10-20 години след него министрите на здравеопазването да имат работа като му оправят бакиите...!

  [email protected]
 4. 4 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  товарищ москов вии болшои учонии
  а я простих советскии заключоних

 5. 5 Профил на n_alex76
  n_alex76
  Рейтинг: 225 Гневно

  "Министърът предлага всеки лекар с необходимия стаж и квалификации по специалността си да може да съставя експертизи за увреждане. За тази си дейност медиците ще получават допълнителни средства."

  Трудна задача пред психиатрите в дълбоката провинция.
  Първо: Да ги обучат, защото родителите на деца с увреждания ще се принудят да отидат при компетентен, а не при най-близкият и далеч от познанията що е аутизъм, например.
  Второ: да вземат да обучат и ОПЛ за маркерите за ранна интервенция, а не- родителите да се информират по форумите от други майки.
  Лекари няма и сега се опитват да направят "от всяко дърво свирка"!

 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Викаш, в ТЕЛК всичко е наред...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Да се провери, какъв е процента на инвалиди сред позната малцинствена група. Дайте данни. Чувал съм, че някои съзнателно осакатяват децата си, за да получават пенсии и да могат ефективно да просят. Даже деца инвалиди имат цена и се продават.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darth Plagueis":

  Нищо подобно не викам, но прочети какво пише и помисли до каква каша на практика ще доведе това.

  [email protected]
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Нямам навика да коментирам статия, без да съм я чел. Кое ще направи каша?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Разбира се инвалидите са най много от всички точàт държавата .Политиците не ,те ни управляват., без тях сме загинали, пък и те не крадат те си вземат. и да има нещо простено им е . Бизнеса и той не трябва да се тормози да си плаща те създават блага и работни места .Те не крадат просто спестяват за нови бизнес начинания.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Ами например, че всеки лекар ''с необходимия стаж и квалификации по специалността си ''????? ще може да попълва таблица ?????, която се изпраща до социалните служби ?????
  След това друга комисия ?????
  Аз това на практика как се случва в Карнобат например без рушвет по веригата не си го представям.Но си представям чудесно колективната безотговорност като '' досегашните експертни комисии за трудоустрояване (ТЕЛК) ги закрият '' !!!

  [email protected]
 13. 13 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  да направят прогресивен данък и ще има пари за всички
  вместо напечатените пари да стоят в банките

 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2014 Весело

  Алилуя като си спомня в Гърция как прогледнаха след проверка на ТЕЛК-овете им. Почти цели острови имаше слепи

 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Крайно време набралия цирей (ТЕЛК) да се спука...

 16. 16 Профил на Фасулко Коматков
  Фасулко Коматков
  Рейтинг: 442 Гневно

  Да помолят САЩ да отпуснат работни визи за българите инвалиди с образователен ценз и трудови квалификации, и да ни спестят униженията, на които възнамеряват да ни подложат ...

 17. 17 Профил на Boriana Holevich
  Boriana Holevich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на т.нар. „реформа”, като това се дефинира, едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания. От думите на управляващите излиза, че хората с увреждания, след като преминат през бъдещите комисии, няма да имат потребност от инвалидна пенсия защото държавата ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото. В предложената реформа няма и дума за всички останали сериозни проблеми, съпътстващи тези процеси.

 18. 18 Профил на Boriana Holevich
  Boriana Holevich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  . Съгласна съм, че вместо да се отпускат минимални пенсии за хората с увреждания, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума ГЕНОЦИД !!!

 19. 19 Профил на Boriana Holevich
  Boriana Holevich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Време е правителството да спре спекулациите в публичното пространство, че хората с увреждания в нашата страна са необичайно много.
  По данни на Европейската комисия и Европейския форум на хората с увреждания 80 милиона граждани на ЕС са с различен вид и степен на увреждане. Те представляват 15% от населението на общността. По данни на НОИ към 30.09.2015 в България картината в цифри е следната:
  Инвалидност поради общо заболяване-450 836
  Военна инвалидност-2 787
  Социална пенсия за инвалидност, получавана като водеща-48 427
  Социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия /тази добавка представлява 25% от социално инвалидната пенсия и е в размер на 27-30 лв./ - 445481. Тази добавка е спряна от 01.01.2015 г, така, че през следващите три години всички лица със срочно решение на ТЕЛК ще загубят това право, а те са 65-70% от всички хора с увреждания, включени в системата на НОИ.
  Пенсии за трудова злополука и професионална болест -9 333
  Крайно време е правителството да събере кураж да изрече истината :Въпреки дълбока криза в системата на здравеопазването и лошия стандарт на живот, въпреки че България е страната с най-висока смъртност в Европа, броят на хората с увреждания у нас е значително под средните нива за Европа.

 20. 20 Профил на Boriana Holevich
  Boriana Holevich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 29.02.2016 г. зала „София, Гранд Хотел София, бе проведена кръгла маса на тема „Катаклизмите в реформата на системата на ТЕЛК и пагубните ефекти, до които ще доведе тя върху хората с увреждания и специалистите, работещи в нея”. На срещата присъстваха представители на Национално представените организации на хората с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на лекарите, работещи в системата на експертизата на работоспособността. След изказвания на представителите на различните организации, присъстващите на срещата се обединиха около следните идеи:
  -С предложените ”Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността” се прави поредния опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания според финансовите възможности на НОИ. -Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на т.нар. „реформа”, като това се дефинира, едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания. От думите на управляващите излиза, че хората с увреждания, след като преминат през бъдещите комисии, няма да имат потребност от инвалидна пенсия защото държавата ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото. В предложената реформа няма и дума за всички останали сериозни проблеми, съпътстващи тези процеси.
  -Съгласни сме, че вместо да се отпускат минимални пенсии за хората с увреждания, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума ГЕНОЦИД !!!
  -Пенсията за инвалидност не е социална помощ, а покритие на осигурителен риск от държавното обществено осигуряване. В този смисъл социалната оценка не би могла да остави без пенсия лицето защото продължава да работи или има други доходи, след като се е осигурявало за инвалидност поради общо заболяване. Правото на труд на всеки български гражданин е гарантирано от Конституцията на РБ и никакви медицински, социални или други комисии не могат да го отменят. Медицинската експертиза на работоспособността може само да посочи противопоказаните условия на труд за съответното заболяване.
  -Голямото бързане за провеждане на реформа в областта на експертизата на работоспособността буди основателна тревога, че се цели само отнемане на права, а не комплексното решаване на проблема за социалното включване на хората с увреждания.С оглед големия обем на налагащата се дискусия нашето мнение е, че поставените срокове са крайно нереалистични и ще доведат до поредното влошаване качеството на живот на хората с увреждания.
  -Недопустимо е социални работници без медицинско образование и лекари по трудова медицина, без клинична специалност да решават по документи съдбата на хората с увреждания.
  Реформата в експертизата трябва да се проведе в синхрон със здравната реформа като се вземат предвид следните предложения:
  -ускоряване на въвеждането на единна електронна система за нуждите на ТЕЛК, която ще облекчи достъпа на болните до ТЕЛК и ще даде възможност на контролиращите органи във всеки момент да имат поглед върху работата на ТЕЛК.
  -ускоряване на въвеждането на електронна здравна карта, която ще дава най-ясна представа за здравословното състояние на пациента.
  -преразглеждане функциите на картотеките за медицински експертни досиета в посока работещите там лекари, със стаж и опит в експертизата, да оказват допълнителен контрол и да имат право да обжалват експертните решения на ТЕЛК.
  -преразглеждане на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, включително сроковете на инвалидизиране.
  -включване в състава на ТЕЛК на кариерни консултанти, познаващи добре пазара на труда за насочване на хората с намалена неработоспособност към конкретно работно място, съобразено със специфичните им потребности, посочени от лекарите и съдействие за назначаване на работа.
  -създаване на Наредба за експертиза на вид и степен на увреждане при деца съобразена със спецификата на заболяванията и протичането им в детска възраст.
  -въвеждане на задължителни разумни срокове за освидетелстване както от ТЕЛК така и от НЕЛК.
  -включване в състава на ТЕЛК на лекари-представители на НОИ на ротационен принцип, така че да имат пряк контакт с пациентите и да имат право да подписват решенията на ТЕЛК „с особено мнение”, което автоматично да ги насочва за преразглеждане от НЕЛК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK