Министерство още не знае как ще приложи новите учебни програми без пропуски за учениците

Министерство още не знае как ще приложи новите учебни програми без пропуски за учениците

© Анелия НиколоваНовите учебни програми за първи и пети клас ще влязат в сила още от учебната 2016/2017 г., а тези за втори, шести и осми клас - през учебната 2017/2018 г. Министерството на образованието обаче все още не знае как ще се приложат програмите така, че в обучението на випуските на прехода да няма пропуски или повторения на учебното съдържание, тъй като те  значително го пренареждат. 


Това пролича на пресконференция днес във ведомството, на която след многократни въпроси от журналистите експертите не успяха да обяснят как  ще се прилагат новите програми.


"Не коментираме закона, задачата ни е да го спазваме. Сроковете също са определени в него", заяви Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН. Новите учебни програми са следващата стъпка след приемането на изцяло новия закон за предучилищното и училищното образование.
"Другият вариант на реформа е в рамките на 12 години - да тръгне от първи клас. Не виждам проблеми да тръгне по начина, по който е описан в закона. Учениците няма да се ощетени, защото това, което е изискване по стария закон е адаптирано и предвидено така че по новия закон да няма стресове, да няма луфт и да няма сериозни повторения", каза Костадинова. Тя увери, че като дойде време за прилагането на обновеното съдържание няма да има пропуски за учениците, по-скоро може да има повторения


Предметите "Литература", "История и цивилизация" и "География и икономика" в 7-ми и 10-и клас ще бъдат посветени изцяло на България. Така учениците ще се подготвят за националното външно оценяване, което следва след тези класове, разясниха още на днешната пресконференция от МОН. 


Експертите обясниха идеята за връзка между предметите по хоризонтала и вертикала. Учениците в 5-и и 6-и клас ще учат съответно Античност и Средновековие, което ще ги подготви за Антична и Средновековна литература в 8-клас. Междувремено в първата гимназиална година ще са започнали Световната история от 16 до 19 век, а в 9-и клас ще учат историята на света през 20 и 21 век. По литература в 9 клас ще стъпят на знанията от предишната година и ще гледат първо произведения от класицизма, просвещението, романтизма, а така ще достигнат и до актуалното, което учат по и история - до реализма и модернизма в литературата.


От 10 клас нататък ще се учи само българска литература, а в 11-ти и 12-ти клас историята и географията остават извън задължителната програма, т.е. могат да са избираеми предмети. 


На въпросите от журналисти дали не се дава прекалена свобода с така разписаните учебни програми, тъй като те са обобщени и не посочват конкретни имена от историята, за които учениците трябва задължително да научат, отговори Радостина Николова - главен експерт по история и цивилизация в МОН. Тя обясни, че учебната програма не е конспект и да се конкретизира прекалено означава да се ограничи националното външно оценяване. (Мнението на фондацията "Заедно в час" от гледната точка на учителите е сходно.)


Фактологията за всяка съответна епоха ще се съобразява с науката история, каза още Николова. На забележката, че по всички събития има спорещи историци, от МОН лансираха идея за кръгла маса с експерти, историци и издатели на учебници, за да се стигне до консенсус по тези въпорси. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK