През 2016 г. България разполага с над 420 млн. лева за наука по европроекти

През 2016 г. България разполага с над 420 млн. лева за наука по европроекти

© Анелия НиколоваПросветното министерство планира да отвори девет процедури за 424 млн. лв. от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" до три месеца, съобщава в. "Сега". Сумата е само една трета от целия бюджет на програмата до 2020 г., а за сравнение бюджетната субсидия на всички висши училища за 2016 г. е 407 млн. лв., отбелязва вестникът.


Най-много средства са предвидени за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност - съответно 200 млн. лв. и 150 млн. лв. Първите три процедури за 2016 г. ще бъдат разкрити на 22 февруари.


С общо 200 млн. лв. у нас трябва да бъдат изградени 3 или 4 центрове за върхови постижения в срок до 2020 г. Това може да стане като се модернизират съществуващи вече научни центрове или като се построят нови, като минималната посочена сума за проект е 20 млн. лв. По тази линия могат да кандидатстват научноизследователски институти, висши училища, БАН, Селскостопанската академия и други публични и частни научни организации. 
Центровете за компетентност пък трябва да са осем или десет на общата стойност от 150 млн. лв. Допустимите кандидати са същите - от утвърдените научни институции. За разлика от първите обаче, където акцентът е върху научните показатели, при центровете за компетентност ще се гледа предимно приложимостта на научните изследвания в икономиката и връзките им с бизнеса. Тук ще се финансира освен изграждането и оборудването и например провеждането на пазарно ориентирани научни изследвания, въвеждането на иновации и нови обучителни методи, привличането на водещи изследователи, разпространението на резултатите и др.
Останалите средства ще се разпределят в няколко проекта, по които Министерството на образованието и науката вече е бениефициент и са задачи в сферата на образованието: за въвеждане на кредити в професионалното образование; ученически практики; квалификация на педагогическите специалисти; ограмотяване на възрастни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK