Евродепутати от ГЕРБ и БСП: мониторинговият механизъм трябва да се прекрати

Евродепутати от ГЕРБ и БСП: мониторинговият механизъм трябва да се прекрати

© Надежда Чипева, КапиталСъгласието ни да бъдем подложени на мониторингов механизъм преди десет години е най-голямата грешка, от която следват и други неблагоприятни решения за България, каза пред БНТ Илияна Йотова, евродепутат от БСП. Според нея първо трябва да стигнем до консенсус за премахване на този механизъм, а след това да коментираме конкретните препоръки във всеки отделен доклад.


Огласеното вчера искане на управляващите за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) е бягане пред вятъра според Йотова. Още не е представен самият доклад, станаха известни само части от черновата и нямаше защо да се бърза с такава реакция, смята тя.


Очевидно е, че трябва да постигнем определени стандарти, но липсата на критерии, по които да бъде оценяван напредъкът, означава, че този мониторингов механизъм винаги ще бъде пречка за европейското бъдеще на България, посочи Йотова. Виждаме как именно наличието на доклад се използва като аргумент за неприсъединяването ни в Шенген, посочи тя.
Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев се съгласи по тази тема с Йотова. Не получаваме ясен отговор години наред защо не ни приемат в Шенген, каза той. За съжаление няма критерии, от които да се прецени дали сме изпълнили всички препоръки на Европейската комисия, та мониторинговият механизъм да се прекрати.


В сегашната обстановка това може да се окаже опасно - заради имигрантския натиск се създава нова гранична полиция, но тя ще пази Шенген. При това положение България и Румъния може да се окажат буферна зона, посочи евродепутатът.


Време е да минем в голямата група на останалите европейски държави, няма защо непрекъснато да бъдем сочени с пръст, заяви Емил Радев.


За поисканата оставка на ВСС обаче евродепутатът е напълно съгласен с аргументите на своята партия. Той отхвърли изразените публично мнения, включително от члена на ВСС Соня Найденова пред БНТ, че така управляващите нарушават независимостта на властите. Изборът е на ВСС, членовете му трябва да вземат своето решение, посочи Радев. Според него с декларацията си мнозинството не се вмешава в съдебната власт.


Политическата оценка по-скоро има отношение към скандалите, които се натрупаха в последно време - органът, който трябва да осъществи реформата в съдебната власт, се занимава изключително със скандали между своите членове, посочи евродепутатът. През годините има редица примери на оставки на отделни членове на висшия съдебен орган, така че, ако общата оставка се случи, това според него няма да бъде прецедент. 


Целият проблем е, че в България няма независимост на властите, опонира Илияна Йотова. Доказва се от действията на министър-председателя в последните дни, даде пример тя. 


Важно е според нея да се изпълни конституционната разпоредба за задължителен отчет на ВСС до 31 май. Всички забележки към тази институция се повтарят през годините. Ако продължаваме да се движим по инерция, нищо съществено няма да се промени.


За съжаление този мониторингов доклад няма да бъде последен и България ще продължи да се върти в омагьосан кръг, заключи Илияна Йотова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK