Еврокомисията препоръча външен анализ на прокуратурата

Еврокомисията препоръча външен анализ на прокуратурата

© Надежда ЧипеваБългария трябва "да започне независим анализ на прокуратурата, както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки за реформа".


Това е една от ключовите препоръки в разпространеният в сряда Доклад на Европейската комисия за състоянието на правораздавателните органи и борбата с корупцията и организираната престъпност в страната.


Друга ключов съвет към София е бързо да създаде "единен орган със солиден независим мандат за борба с корупцията по високите етажи на властта, да гарантира бързото създаване на новата институция и да ѝ предостави необходимите ресурси". Това би трябвало да стане с приемането на нов закон за борба с корупцията, но по конституция единственият орган с процесуални правомощия в България е прокуратурата.
Не е ясно как нова институция би била с "независим мандат", без да се промени конституционната рамка и дали всъщност от Брюксел не препоръчват създаване на подобие на румънската специална агенция за разследване на корупцията.


От техническата част на доклада, която е по-обширна, се разбира, че става дума за идеята на вицепремиера Меглена Кунева. Там се посочва, че новата институция трябва да обедини сегашните Комисия за конфликт на интереси, БОРКОР и част от Сметната палата, проверяваща за съответствие имуществените декларации на около 7000 висши служители в държавата. Тя трябва да е независима агенция с подсилени разследващи правомощия, право на инспекции, проверка на сигнали, достъп до регистри, данъчна и банкова информация и право да налага административни глоби и да предава случаи за доразследване на прокуратурата.


Законопроектът на Кунева бе отхвърлен в парламента през септември и сега еврокомисията казва: "Повторното внасяне и приемането на този закон, както и последващото създаване на новата институция ще бъдат ключов тест за решимостта на България през 2016 г."


В текста се казва, че основно предизвикателство за 2016 г. ще бъде превръщането на приетите миналата година стратегии за съдебната реформа и за борба с корупцията в "конкретен и осезаем напредък".


Авторите изтъкват, че в цялата съдебна система има толкова проблеми, че тя трябва да бъде реформирана и модернизирана - включително на ниво наказателни кодекси - едновременно във всичките си звена, а не сектор по сектор.


Затова се препоръчва реформа на Висшия съдебен съвет, включително за мониторинг на това как се прилага и доколко е сигурна системата за случайно разпределяне на делата в съдилищата. относно Инспектората към ВСС се казва, че той трябва бързо да получи правомощия и ресурси да си върши основната функция - да гарантира етиката и борбата с корупцията в съдебната система, както и да има прозрачни последици и последователни действия след установяването на проблеми.


Първият заместник-председател Франс Тимерманс заяви - на практика цитирайки основни моменти от доклада: "Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати. (...) Комисията е предоставила необходимите за това средства. 2016 трябва да бъде годината, през която българите ще усетят действителен напредък. Постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да бъде най-сериозното предизвикателство пред България и затова трябва да е първостепенен приоритет."


Докладът, изработен съгласно Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който днес депутати от ГЕРБ и БСП призоваха да бъде прекратен. В миналогодишния текст изрично се посочваше, че България напредва бавно, а в сегашния - че тепърва трябва да се установи - включително от начина, по който се подхожда към трудни дела и пречки пред реформите - доколко обновяването на системата е станало необратимо.


Най-често използваните думи в политическия доклад. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често използваните думи в политическия доклад. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. облаци от думи


От еврокомисията припомнят, че има и нужни за това финансови средства - за новия програмен период до 2020г. в бюджета на ЕС са предвидени приоритетно за съдебната власт над 30 млн. евро.


Препоръките за законови промени и административни действия засягат най-различни звена като:


- Главна дирекция за борба с организираната престъпност към МВР


- Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество


- досъдебното и съдебното производство при наказателни дела, свързани с корупция по високите етажи на властта


- справяне с корупцията по по-ниските етажи в МВР и започване на подобни действия в рискови сектори на публичната администрация


- капацитета на Агенцията по обществени поръчки да прави задълбочени и основани на оценка на риска проверки на процедурите си


- укрепване на вътрешните инспекторати чрез промени в Закона за администрацията


- създаване на единен набор от минимални стандартиза публичния сектор при оценка на риска за корупция и задължения за докладването ѝ


- ясен график за прилагане на електронно правосъдие със съответен капацитет за наблюдение и направляване на прилагането му.


В обзорната част на доклада се казва "функционирането на ВСС е от изключителна важност", докато особено характерен проблем на съвета сега е че решенията и по кадрови, и по дисциплинарни въпроси за съдии и прокурори се взимат от един и същи състав.


"Общата нагасла сред магистратите е, че решенията на ВСС не са нито прозрачни, нито обективни", допълват авторите. Според тях е "особено проблемна" липсата на дисциплинарни стандарти най-вече в случаите на нарушаване на етичния кодекс или на такива, подкопаващи репутацията на цялата съдебна власт, при които не е ясно докъде се простира дисциплинарната отговорност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK