Реформаторите: Разделението във ВСС стигна предела и той не може да функционира нормално

Реформаторите поискаха оставките на членовете на ВСС.

© Надежда Чипева, Капитал

Реформаторите поискаха оставките на членовете на ВСС.Степента на разделение във Висшия съдебен съвет (ВСС) е стигнала предела си, отвъд който съветът като орган вече не би могъл да функционира нормално. Мнозинството в настоящия ВСС работи по същия начин от първия ден на мандата си, подчинено на политически и корпоративни влияния.


Това се казва в декларацията (виж долу пълния текст) на Реформаторския блок, в която всички 23 депутати поискаха членовете на ВСС да подадат оставки, представена от съпредседателя на групата и лидер на ДСБ Радан Кънев.


Кънев коментира и докладът на Европейската комисия, обявен днес, като посочи, че в него е останала изцяло отрицателната оценка към дейността на ВСС и на главния прокурор. Отбеляза, че не просто мониторингът не отпада, а се въвежда нов механизъм за проверка на прокуратурата. Докладите са 15 до този момент, но резултат няма, а се говори за проверка на прокуратурата, коментира той. Според Кънев третият извод от евродоклада е, че промените между първо и второ четене на конституцията са се оказали голяма политическа грешка.
Очевидно е, че постоянните скандали следват един след друг и отнемат прекалено голяма доза от потенциала на ВСС, коментира другият съпредседател на групата, Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите". Влиза се в междуличностни отношения и скандали. Аз смятам, че във ВСС има реформистко малцинство, което положи неимоверни усилия да се случат положителни неща по отношение на реформата. Но това не е достатъчно без единно съгласие и единна мотивация, коментира още той.
Когато обсъждахме декларацията с ГЕРБ, изразих мнение текстът с критиките към Министерството на правосъдието да отпадне или да бъде редактиран, каза Зеленогорски и подчерта, че той самият е изразявал своето положително отношение към работата на бившия министър на правосъдието Христо Иванов за неговите усилия. Не сме съгласни с всичко, написано в декларацията на ГЕРБ и затова РБ излиза със собствена такава, обясни Зеленогорски.


Ние сме за отчетност на прокуратурата и публичен контрол на работата на органите на съдебната власт, каза още Зеленогорски. За доклада на ЕК по правосъдие и вътрешен ред той посочи, че е важен, но по-важен е "докладът" на българското общество, което не от вчера изразява несъгласието си със състоянието на съдебната система. Очевидно е, че този ВСС не си върши работата така, както очаква обществото, посочи той.


Ето и пълния текст на декларацията на Реформаторския блок:


Парламентарната група на Реформаторския блок призовава членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отговорят на очакванията на обществото и да подадат оставки след серията от скандали в последните месеци.


От началото на мандата на 43-то Народно събрание Реформаторският блок е единствената политическа скандала, която многократно иска оставката на членовете на ВСС, със същите мотиви,  с които сега същата тази оставка се иска от основната политическа сила в Народното събрание.


Само за няколко месеца в българската съдебна система ВСС произведе есемес скандалите от последните дни, мегаскандала със записите на разговори между съдии, станал известен като "Яневагейт", скандала с отказа на ВСС да назначи председател на Софийския апелативен съд, без да обяви публично аргументите си, отказа си да разследват случаите "Белведере" и нередноситте в Софийски градски съд, бездействието около потенциалния конфликт на интереси при образуването на разглеждането на дисциплинарни производства.


Обществото още няма отговори от ВСС на скандалите около случайното разпределение на делата, манипулирането на софтуера за случайно разпределение в Софийски градски съд, т.нар. кошници с плодове, които станаха нарицателно за безнаказана корупция и задкулисие по най-висшите етажи на съдебната система.


Тази поредица от случаи изчерпаха доверието на българските граждани, че този състав на ВСС може да изпълнява ефективно функциите си на висш орган на съдебната власт. По тази причина Реформаторският блок не счита, че е възможно да се даде повече доверие към ВСС в сегашния му състав и призовава за оставка на членовете му като морален акт за съхранение на репутацията на институцията. Това е достоен начин да се преодолее и кризата в доверието към съдебната система, която се задълбочава и се отразява негативно на консолидацията на българското общество в напрегнат за страната и Европа момент.


Считаме, че степента на разделение  във ВСС е стигнала предела си, отвъд който съветът като орган вече не би могъл да функционира нормално. Мнозинството в настоящия ВСС работи по същия начин от първия ден на мандата си, подчинено на политически и корпоративни влияния.


Влизайки в управлението, РБ пое ангажимент към българските граждани за дълбока реформа в съдебната система, която да гарантира независимост на съда, освободен от политически игри, задкулисие и корупция. В програмата си ние обещахме действия, голяма част от които вече са факт. Само за една година и с 23-ма народни представители, РБ постигнахме промяна на конституцията, разделяне на ВСС, гарантиране на пряк избор на ВСС от квотите на съдиите и прокурорите, засилване на ролята на Инспектората на ВСС, премахване на тайното гласуване във ВСС.


Ние от РБ отчитаме като грешка приемането на преходните и заключителните разпоредби на Конституцията, с които се бетонира този състав на ВСС. Народното събрание да работи с всички средства за постигане на отчетност в дейността на прокуратурата.


РБ призовава политическите сили в 43-ото НС да участват в решителни действия за дълбока съдебна реформа и приемане на силно антикорупционно законодателство. Предстоят приемането и прилагането на решаващи закони като Закона за съдебната власт, закона за електронното правосъдие, закона за детското правосъдие, процесуалните закони. Задачи с такъв мащаб изискват консолидация на обществото и трите власти около голяма цел .


Реформаторският блок препотвърждава, че принципът за разделение на властите е върховен принцип в нашата правна система, в същото време напомняне, че валиден за нашата правна система е принципът на взаимен контрол между властите. Народното събрание избира почти половината членове на ВСС, а съдебната система от своя страна е длъжна да се отчита пред законодателната власт.


РБ е категоричен, че ВСС като всяка друга институция е длъжен да защитава единствено и само публичните интереси. РБ изразява своята категорична решимост всички практики на обвързаност и непублични, частни, корпоративни и други зависимости на български институции, от която и да е трите власти, да бъдат прекратявани със същата увереност и суровост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  и ще назначим едни съвестни съдии, прокурори и министри на правосъдието.............мани мани.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Кунева и Лукарски,докога ще подкрепяте статуквото.

 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 489 Неутрално

  +++++
  За колективна оставка на всички членове, която да включва и оставка от професионални постове даващи им достъп до ВСС (за Колев, Цацата и други такива)!
  Могат да бъдат попитани един по един членовете на ВСС дали подкрепят едно такова искане, или са супер дебелокожи, нагли и не им се пуска кокала!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вижте отговора на ВСС.

  ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работа на съдебната власт. Това се посочва в декларацията на ВСС по повод искането от ПГ на ГЕРБ и Реформаторския блок за саморазпускането на Съвета. В началото на днешното заседанието на висшия съдебен орган бе прието в дневния ред да бъде включено обсъждането на позицията на ВСС по исканото от парламентарните групи на ГЕРБ и РБ саморазпускане. Позицията бе подложена на гласуване и приета само с един глас против – този на Калин Калпакчиев, 0 „въздържал се“ и 19 „за“. По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров гласуването бе явно с вдигане на ръка. След гласуването на позицията, новият представляващ Съвета Димитър Узунов я изчете пред журналисти. „Настоящият състав на ВСС е обект на манипулатавни внушения и целенасочени атаки още от формирането си през 2012 година, въпреки които е постигнат напредък в подобряването на работата съдебната власт “, се посочва още в декларацията.

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вече и за децата е ясно - тези от снимката (заедно с проваления министър Христо Иванов) са основните автори на текстовете в доклада на Европейската комисия. Неясно защо обаче много българи си мислят, че този доклад бил "външен" и "независим"....?!

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Зеленогорски, що чините тогава в това правителство? Стига вече толкова!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Какво дири Радан на снимка с рИформатори, той е десебар опозиционер

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  "Според Кънев третият извод от евродоклада е, че промените между първо и второ четене на Конституцията са се оказали голяма политическа грешка."

  извод ли, малко по-надолу е

  'През пролетта на 2015 г. правителството изготви и представи за обществена консултация законодателен пакет, но изчакваше изхода от разискванията за Конституцията 9.

  9 Вследствие на това бяха блокирани и други важни промени (вж. по-долу). "

 9. 9 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Скъпи Реформатори, искаме оставка на Цацаров, ВСС и на правителството. Разбрахте ли?

 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Реформатори няма, има ДСБ, ДБГ, СДС и още няколко малки партийки.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  е ви още един извод:

  " В българския контекст, където голям брой от членовете на ВСС са политически назначени, сегашният модел поражда особено безпокойство по отношение на независимостта на съдебната власт и на възможността за оказване на натиск върху съдиите. Това беше основанието в стратегията за реформи да се предложи създаването на две отделни колегии във ВСС, които да се занимават с кадровите въпроси за двата компонента на магистратурата.

  Тези изменения бяха приети от Народното събрание през декември 2015 г. Макар измененията да съдържат някои значителни промени в сравнение с първоначално предложения от правителството текст7, приемането им все пак представлява важна стъпка към реформа на ВСС.

  7 Направеното в последната минута преразпределение, при което един член от парламентарната квота беше прехвърлен от прокурорската към съдийската колегия, доведе до оставката на министъра на правосъдието и до протести от страна на основното професионално сдружение на съдиите. То беше счетено за стъпка, която засилва политическото влияние в съдебната колегия на ВСС, като същевременно намалява отчетността на прокуратурата."

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Не само на Цацаров, но и на голямата половина от ВСС трябва да се търси отговорност не само за бездействие, но и за умишлени действия срещу правото ни да живеем в нормална страна.

 13. 13 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]
  Кунева и Лукарски,докога ще подкрепяте статуквото.[/quote]

  Докато имат сили да го правят.

  Моралът не е порок!
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Не може да функционира, но те не си го признават, също като този от снимката Борислав Великов, който уби човек на пътя с колата си и се отърва без присъда.

 15. 15 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Реформаторите, спрете да пречите и реформите ще потръгнат.

 16. 16 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1213 Весело

  Докато разберем на кого точно искате оставките, Раданчо пак обърна палачинката, хахах...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 17. 17 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 560 Весело

  [quote#2:"chicago514"]Кунева и Лукарски,докога ще подкрепяте статуквото. [/quote]
  Koe статукво?!
  A?
  To ГЕРБ не били статукво, те само искали да "съгласуват промените" с Цацатов.
  Понеже него "охранителят" си го "избра", щото той мнооого добре се "бори" с престъпността и корупцията.
  Те така ГЕРБавите разбират 'европейското развитие", а от СДС и ДБГ само ги подкерпят в това им "развитие" !

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1324 Весело

  А защо Радан не е помолил Лозанчо Панов да се яви поне на това заседание за да гласува за разпускането на ВСС? Или щото той Лозанчо не ходи на ВСС защото не се знае кой прати смс-а, а пък ВСС са изненадали и Лозанчо със светкавичната си реакция та не е успял да се организира?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 19. 19 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Ние от РБ отчитаме като грешка приемането на преходните и заключителните разпоредби на Конституцията, с които се бетонира този състав на ВСС."

  Ако правилно съм разбрал, в случай че под този текст са се подписали всичките 23-ма депутата от РБ, това означава единствено и само, че признават ГРЕШКАТА си, част от тях да гласуват заедно с ГЕРБ, АБВ и ДПС при приемането на текстовете от Конституцията! Ако това е така, не виждам какво още има да правят в това правителство?!?

 20. 20 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  за наше съжаление виждаме как статуквото си го мести от единия в другия крачол понеже личния интерес за тях е над народния или над някви си за тях празни беззъби плямпаници от еврокомисии и др

 21. 21 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Зеленогорски започва да се усеща, че Радан и ДСБ бяха прави да се оттеглят в опозиция на ГЕРБ. Докладът потвърждава, че реформата в съдебната власт не се осъществи.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Трябва да си неизбродимо тъп, за да злословиш по адрес на Радан Кънев. Всеки ден е доказателство за политическата му зрялост.

  Такава дълбинна тъпота обяснява всеотдайната отдаденост към тъпомера-еталон - Цветан Крадлиев Цветанов.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":
  "Кунева и Лукарски,докога ще подкрепяте статуквото."

  Да ви кажа, и аз като че ли влезнАх в двойнствения и раздвоен реформаторски свят. Дано не е окончателно, че.....
  Настана едно объркване - реформаторите - предатели /без правоверните/ искат незабавната оставка на цирея на съдебната система, спирачката пред единствените и най правилни реформи в тази система, изпращащите есемеси зависими членове на ВСС.
  От друга страна, истинските и неповторими реформатори - управляващи опозиционери, каатегорично не допускат вмешателство на другите власти във рааботата на съдебните органи, и ги бранят от посегателства на главния виновник за лошия доклад - Борисов. Макар че, яростно и справедливо ги обвиняват във всички смъртни грехове. С изключение на неколцината най-праведни и светци - радетели за правилната реформа, измежду останалите, които са следовниците на Рогатия.
  Начело с най-принципния. Дето извика Стига вече. Ама, като дойде решителния ден за Края - него пък го няма....

  Некъв ужас, некъв ад настана

 24. 24 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хайлето":


  [quote#7:"Хайлето"]Какво дири Радан на снимка с рИформатори, той е десебар опозиционер[/quote]
  Че даже и:Това се казва в декларацията (виж долу пълния текст) на Реформаторския блок, в която всички 23 депутати поискаха членовете на ВСС да подадат оставки, представена от съпредседателя на групата и лидер на ДСБ Радан Кънев.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  По конституция, парламентът има право да налага дисциплинарни наказания на избраните от неговата квота членове на ВСС.Защо не го прави е въпроса.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#24] от "aboto":
  Понеже е управляващ опозиционер, хем контра, хем съпредседател и говорител в оставка

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#19] от "ultra_61":

  [quote#19:"ultra_61"]Ако правилно съм разбрал, в случай че под този текст са се подписали всичките 23-ма депутата от РБ, това означава единствено и само, че признават ГРЕШКАТА си, част от тях да гласуват заедно с ГЕРБ, АБВ и ДПС [/quote]

  А Радан и тия около него предложиха ли текст за разпускане на ВСС щото нещо не си спомням? Или те сега са все светци и все са били с верни и добри намерения. Конфликтът беше за 1 член от парламентарната прокурорска квота. Всичко останало са митове и легенди. Къде бяха Радан и Христо Иванов та не поискаха тогава разпускането на ВСС та сега след дъжд качулка?


  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 28. 28 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Що ли ми се струва, че останките на РБ имат последен шанс да ни се извинят като напуснат потъващия кораб на Борисов в този момент.

 29. 29 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  "Докладите са 15 до този момент, но резултат няма", защото матряла е същият. Иска пари, а не свобода. За законността искането му зависи пак от същото, дали ще паднат пари или не. Лесно се манипулира и като резултат иска ту НДСВ-то, ту Бизнесблок, ту АБВ-то, ДПС-то, Атака, БДЦ и т.н.

 30. 30 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 225 Неутрално

  а само преди месец постигнахте "исторически компромис", съгласно който в преходните разпоредби за изменение на Конституцията записахте, че ВСС остава до края на своя мандат.

  Какво се промени за 30 дни. РБ не е убедителен. Не ви вярвам

 31. 31 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Реформаторският блок е единствената политическа скандала"

  Ко речи?

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Тази декларация Кунепръмова ли я написа ? Защо нищо не се споменава за Сотир Цацаров ? Само ДСБ ли има смелостта да поиска оставката му ? Със задна дата ония, които заговорничеха за свалянето на Христо Иванов и заместването му с Вълчев и блокираха съдебната реформа, сега ще ми се правят на ни лук яли , ни лук мирисали. Зеленогорски ако имаш изобщо доблест, нещо в което се съмнявам, спри да приглясяш на червената кукувица и компания.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Остатъците от РБ се чудят как да намерят алиби за съглашателската си позиция. Вчера се засилиха да правят обща декларация с Герб, но после се усетиха, че така ще им падне окончателно маската и решиха да излязат със "своя" с някои нюанси, но като си замълчат за Цацаров.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Модераторите от Дневник, оправете си проблема с троловете, цъкащи минусчета след определен час всяка вечер ! Нямам немерение да си вадя очите, четейки избелели постинги, защото уж са получили много минуси.

 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#30:"lutece"]а само преди месец постигнахте "исторически компромис"[/quote]
  Историческият компромис не предвиждаше бетонирането на ВСС. Този параграф в заключителните разпоредби на закона за изменение на Конституцията се появи преди второто четене по предложение на ДПС и бе гласуван от ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ, Бареците и А-така с 200 гласа. ДСБ и депутатите от Гражданския съвет на РБ гласуваха против.
  Аре бегай у лево и потъвай у червеното блато.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK