Тодор Танев: Правилният термин, който служи за скрепване на нацията, е, остава и ще пребъде робство (видео)

Министърът на образованието Тодор Танев

© Анелия Николова

Министърът на образованието Тодор ТаневАз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство." Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред журналисти в кулоарите на парламента, където участва във втория кръг преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок във властта за приоритетите в коалиционното споразумение.


Поводът за коментара му е, че в темата "Османската империя и българите" в програмата за 6-и клас по история е записано, че сред очакваните компетенции от учениците е да дават пример за "съжителството между традициите на християни и мюсюлмани". Издателите на учебници пък щели да решават кой термин да използват - "робство", "съжителство" или "владичество".


"Моето лично отношение е, че робство е имало. Така е поставено, и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население. Но аз бих добавил следното -  Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти. Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава като поляците", коментира още Танев.
Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание, заяви още просветният министър.  


Той каза, че преди година са поискали от Историческия институт на БАН и от две катедри по история във Великотърновския и Софийския университет за научната интерпретация дали е робство или друго, но до момента няма никакъв отговор. "Нямам право да се намеся в това научната колегия да определи термина", добави Танев.


Според него "съжителството" е в литературата и описва отношения между хора, които са били смесени етнически групи по онова време. "Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма. Нито аз съм въвел думата. Тя беше въведена от един съвсем друг министър. Аз в момента трябва да чистя авгиевите обори на внасянето на този термин от друга област в историята. Има трети термин владичество, който ни беше поднесен. Ние го използваме в момента в очакване в тези 28 дни на това дали историците ще бъдат единни за робство, или ще кажат, че са за владичество", обясни още Танев.


Попитан дали не се поддава на натиск, Танев посочи, че сам е отворил вратата "в очакване на този натиск", заради възможността за едномесечно обществено обсъждане. След като историците не ми казват, аз очаквам хората да ми кажат, посочи министърът.


На въпрос дали ще има санкции за децата, които използват термина "робство", Тодор Танев коментира, че това е фикс идея от последните дни. "Никое дете никога, доколкото знам, не е санкционирано за това под никаква форма. Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", заяви той. 


За опасенията, че сегашните шестокласници могат да изпуснат темата за Средновековието, тъй като по сегашните програми то се изучава в 8-и клас, а те ще бъдат по нови програми, по които ще се учи Световна история, Танев коментира, че според експерти един срок е твърде голям период за изучаване на Българското средновековие. От 33 г. преподаване в университета винаги, когато има нови дисциплини, са са появявали вакуум или застъпвания. По изключение тогава ръководителят, аз, имам право еднократно да преразпределя учебното време и да компресирам отделни теми, щото нито един български ученик да бъде лишен от възможността да научи основните опорни моменти от Средновековието, каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK