Христо Иванов: Изпитах срам и завист от доклада на Румъния

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановИзпитах срам и искрена завист", заяви бившият правосъден министър Христо Иванов за мониторинговия доклад от Европейската комисия (ЕК) за Румъния. За разлика от доклада за съседите, в който има моменти на възторг, нашият е с равен и административен тон, обясни Иванов по Би Ти Ви.


Иванов е очаквал, че ще бъде посочен за виновник за критиките в евродоклада, защото по думите му някой трябва да е виновен. Това си обяснява с факта, че е бил министър и е "правил скандалите", но отбеляза и че именно тези, които са правили скандалите, са похвалени от ЕК.


На въпрос за обвиненията, че не е внесъл предложението за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), Иванов каза, че проектът е бил готов, но се е изчаквало прилагането на промените в Конституцията. По думите му Висшият съдебен съвет (ВСС) е отказал провеждането на три, очаквани от министерството, кръгли маси за обсъждане на необходимата реформа. Освен това отбеляза, че предложениите промени в ЗСВ са  били свързани с неприетите от парламента реформи в Конституцията. Призова абсолютно нормална законодателна дейност да не се превръща в пропагандна акция.
Бившият правосъден министър обясни още, че управляващите искат да подменят темата за неосъществената съдебна реформа, като прехвърлят отговорността за критиката в доклада към липсата на промени в двата основни процесуални закони - гражданския и наказателния. По тях е имало внесени промени, но цялостната им реформа е дълъг процес, който изисква много дебати. 


По думите му председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е опитал да се скрие зад ВСС с призива за саморазпускането му. 


Той отново напомни, че обществото има изключително ниско доверие към прокуратурата, която се нуждае от демократична отчетност. По думите му при такава отчетност и самото общество ще иска да даде повече свобода на разследващите и прокуратурата.


Иванов определи доклада като вежлив и демократичен, но показващ, че България не показва резултати и воля за борбата с корупцията, което пречи на приемането на държавата и в Шенген. Призова и "да погледнем в тази рана - корупцията по високите етажи на властта, включително и съдебната". Той определи като "изключително позитивна" оценката на ЕК за едногодишното му управление на правосъдното министерство. 


От България се очаква разследване по "Яневагейт", както и по скандала с пропуските в системата за случайно разпределение на дела в Софийския градски съд, в който се намесиха дори 7 чужди посланика, обясни още Иванов и попита "кой ще повярва на Цацаров, че ще реформира", след като цяла година е опонирал на искащите проверки и реформи. 


За сигнала за "Химко"


Попитан защо е скрил сигнала до правосъдното министерство за проблем с покупката на завода "Химко", Христо Иванов обясни, че полученото писмо, докато е бил министър, е било различно от представеното пред медиите преди дни. По думите му в писмото е имало оплаквания само към работата на синдика на предприятието, но не и сигнал за искан подкуп.


Освен това самото писмо не е стигало до неговото бюро, а е работила администрацията във ведомството. "То не стига го министъра, както и да се казва той", обясни Иванов. Бившият министър каза още и че вероятно ще се види в съда с тези, които сая внушили, че той е скрил въпросния сигнал. "Имаше съвършено различни оплаквания, същият господин не беше доволен реално от закона в България", завърши Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK