Главният прокурор отказа да предостави на ВСС анализ на мерките на прокуратурата

Главният прокурор отказа да предостави на ВСС анализ на мерките на прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталГлавният прокурор Сотир Цацаров отказа да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискания от членове на съвета анализ за изпълнението на мерките по т. нар. екшън-план - Плана за действие на прокуратурата за периода от 2013 до 2015 г., и какъв  е бил ефектът от тези мерки.


"Няма да го получите за 2013 и 2014. Няма да го получите, защото не сте проявили интерес", заяви главният прокурор.  


Анализът беше поискан от Соня Найденова по време на обсъждането на годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2015 г.
Цацаров обясни, че всеки месец съветът е получавал диск с информация за изпълнението на мерките, и попита какво е правено с него и защо никой не е проявявал интерес тогава. Сега той отказа да се отчита за минали години - 2013 и 2014, тъй като вече го е правил.


Планът е изготвен през 2013 г и обхваща периода до края на 2015 г. Това според Соня Найденова и Калин Калпакчиев дава аргументи на идеята да се представи цялостен анализ за трите години.  Независимо че доклади  са представяни за 2013 и 2014 г., те не са били анализирани.


Предложението на Найденова бе инспирирано от препоръките в публикувания вчера доклад на Европейската комисия (ЕК). Тя добави още, че в тазгодишния доклад на прокуратурата може да бъде добавен такъв анализ, с който да бъде запознат и парламентът. 


Според Цацаров обаче преди Народното събрание да бъде занимавано с такъв доклад е редно първо ВСС да го изслуша. Припомни и че през февруари 2015 г. е внесъл годишен доклад на прокуратурата, но го е оттеглил, тъй като до юли съветът не го е  обсъдил. Освен това, по думите му, няма логика да се включва в доклад за една година (2015) анализ на три години (от 2013 до 2015).


Найденова възрази на аргументите на главния прокурор, като напомни, че два пъти през септември 2015 г. докладът на прокуратурата е бил включван в дневния ред, но поради отсъствие на Цацаров разглеждането му е било отложено.  На което той отговори, че има и друга работа извън съвета. "Няма да получите анализ, защото не сте проучили и грам от отчета, не сте благоволили да го прочетете", заяви отново той.


Цацаров попита и какво се прави с информацията, която всеки месец изпращал във връзка с движението на делата, които се наблюдават от ЕК. Защото тя - информацията - ,по думите му е резултат от къртовски труд. "Какво правите с тях, кажете поне да не ги пращаме, защото това е къртовски труд", каза Цацаров.


Според Галина Карагьозова няма нищо лошо държавното обвинение да включи и един анализ, не само да представи отчет.


Предложението на Соня Найденова, очаквано, бе отхвърлено от мнозинството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK