България остава основен източник на трафик на хора за Европа, сочи доклад

България остава основен източник на трафик на хора за Европа, сочи доклад

© Associated PressБългария остава основен източник на лица, трафикирани в Европа според доклад на Съвета на Европа за периода от 2011 до 2014 г., представен днес. Докладът призовава специално внимание да се отдели на ситуацията с ромското малцинство в страната, както и се финансират адекватно отговорните органи за борба с трафика на хора.                     


България все още е основно страна източник на трафикирани лица, но през последните години също е станала и страна на транзит и крайна точка на трафик на хора. Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафик, но в същото време расте броят на лицата жертви на трудови злоупотреби. Тенденция е и растящият брой екплоатирани мъже в секторите на земеделието и строителството.


Групата от експерти за дейности срещу трафика на хора (ГРЕТА), изготвила доклада, отговаря за прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора от подписалите я държави и оценката на предприетите от тях мерки.
"Продължават да се срещат случаи на трафикиране на бременни жени с цел продажба на новородени бебета, като нов феномен за страната е и трафикът на млади жени с цел сключване на фиктивни бракове", пише още в доклада. Има информация и за случаи, по-специално в ромските и изолирани общности, че новородените деца също не се регистрират при раждане.


Жертвите са основно от малки населени места с висока безработица и бедност и млади хора, напускащи специализирани институции. Лицата все по-често се набират по интернет, през уебсайтове с обяви за работа, за онлайн запознанства, социални медии и др.


Трафикираните от България лица се озовават най-често в Германия, Гърция, Холандия, Австрия, Франция, Кипър, Полша, Италия и Чехия. Сезонният трафик на хора също не е рядкост, като експертите посочват конкретния пример на изпращане на български работници да берат боровинки в Швеция. Броят на експлоатираните лице вътре в страната също е нараснал.


Преобладава сексуалната експлоатация


По данни на прокуратурата, броят на жертвите на трафик, които са били част от досъдебно производство, са средно 530 на година, като 86% от тях са жени. 77% са сексуално експлоатирани, а 12% са жертва на принудителен труд, най-малката част са жени, трафикирани, за да продават новородени деца. В статистиката присъстват и случаи на насилствена просия и джебчийство и жертви на трафик на органи. Числата обаче включват само лицата, които са дали съгласие да свидетелстват по такива случаи, което означава, че реалният брой на пострадалите е много по-висок.


"Много от жертвите не свидетелстват, защото се срамуват или се страхуват от стигматизиране", коментира изпълнителният секретар на Конвенцията на Съвета на Европа за борба срещу трафика на хора Петя Несторова.


България трябва да обърне внимание на групите в най-голям риск да станат жертви на трафик на хора като ромските малцинства, децата и хората с увреждания. Идентификационната система за жертвите не е достатъчно ефективна, за да обхване онези лица, които не са в контакт с отговорните власти, пише още в доклада.


Лиспва подслон за жертвите


Недостатъчното финансиране за доставчиците на социални услуги за жертвите на трафик и липсата на приюти за тези лица също са проблем, смятат от ГРЕТА. 


"Приоритет трябва да бъде гарантирането на достатъчен брой места за всички жертви на трафик, които имат нужда от безопасен подслон", пише в доклада. Два подобни центъра са били затворени в страната, а българското законодателство не предвижда и достатъчен срок за възстановяване на жертвите на трафик, който според Съвета на Европа трябва да бъде минимум 30 дни.


В коментарите си ГРЕТА многократно акцентира върху необходимостта България да предвиди недискриминативно отношение, съответно грижа и подслон и за мъжете, жертви на трафик на хора, защото практиките у нас  в момента са недостатъчно добре развити и в нарушение на поетите от страната международни задължения по Конвенцията.


България освен това трябва да създаде законодателство, което да позволява да не се налагат санкции на жертвите на трафик, като се взема предвид, че са принуждавани да извършват незаконна дейност.


Властите в България не следят трафика на чужденци


Въпреки сериозният ръст на броя на лицата, които попадат на територията на България като бежанци и имигранти, няма идентифицирани случаи на трафик измежду тях. Това е причина за необходимост да се обърне повече на внимание на засичането на случаите на трафик измежду  чуждестранните работници, търсещите убежище и лицата в центрове за задържане на имигранти.  


"В тази група рискът е хората да бъдат депортирани, без да бъдат идентифицирани като жертви", което възпрепятства установяването на престъпна дейност, пояснява Несторова.


"България отново е подканена да предвиди гарантиране на временно разрешително за пребиваване на жертвите на трафик на хора в зависимост от ситуацията, в която се намират и степента, до която сътрудничат в криминалните разследвания", пише в доклада.


Трябва повече политическа стабилност и пари


ГРЕТА отбелязват политическата нестабилност и честата промяна на правителствата по време на изготвянето на доклада за България като причина, оказала влияние върху работата на  Национална комисия за борба с трафика на хора.


"Председателят на Комисията е променян многократно, което е блокирало или забавяло прилагането на определени мерки", се посочва в доклада.


Отбелязва се още, че "има вакуум в ръководството и координацията на действията против трафика на национално ниво и в резултат на това изглежда, че трафикът на хора не е обект на достатъчно политическо внимание в България през последните години".


Обърнато е внимание на недостатъчния бюджет за оперативна дейност за борба с трафика на хора – финансирането от държавата намалява, докато случаите на трафик на хора в страната растат.  Освен това срещите на състава на органа са редки и недостатъчно и обичайно се състоят само за да се приеме годишната стратегия, критикуват експертите.


Финансирането на оперативната дейност за борба с трафика е недостатъчно, оценяват експертите – през 2012 г. възлиза на 142 хил. евро, като останалата част от бюджета – 90 хил. евро са за възнаграждения и административни разходи. През следващите години бюджетът постоянно намалява.


"Действията за борба с трафика в България разчитат до значителна степен на външно финансиране", отбелязват експертите.


Финансиране трябва да бъде осигурено също така за интеграцията на жертвите на трафик, като им се осигури професионално обучение и достъп на пазара на труда, както и до здравеопазване.


Докладът също така критикува българската държава заради липсата на практика да се изплаша финансова компенсация на пострадалите при трафик на хора. ГРЕТА също така призовава възможността за извънсъдебно споразумение при случаи на трафик на хора да бъде изключена в България поради криминалното естество на проблема, който изисква реални санкции. Този дефицит е причина жертвите да не се възползват от правосъдието заради високите разходи и проточването на делата, коментира Несторова.


В България е обичайна практиката да се регистрират чуждестранни фирми, които наемат работници от държави членки на ЕС, които извършват трудова дейност в друга държава, също членка на общността. По този начин т.нар. "командировани работници" представляват много по-нисък разход за работодателите от гледна точка на осигуровки, но и нямат право на защита и здравеопазване в страните, където реално работят. Подобни практики на социален дъмпинг са популярни в строителството и месопреработвателния сектор, а заплащането на наетите е ниско, коментира Несторова. Подобни случаи трудно се установяват и предотвратяват, защото принципът на социално движение оставя вратички в закона за тях и затова е необходимо общоевропейско решение, добавя експертът.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  А требеше само една стена до боядишеме на КПП-то...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Ние ги ловиме, те ги пускат..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  мддаа , уникално . атаката е отвсякъде , БГ с население 6.5 млн е заплаха за Европа . наистина е било присъствие ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Весело

  "Дневник", да не са ви болни IT специалистите ? Пак ви заманипулираха оценителната система

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  От прочетеното на мен ми става ясно, че става дума за хора и пари, нещо което трябва за всичко, дали е образование, дали медицина и какво ли не още.
  Не виждам как нашата държава, при сегашното икономическо състояние да осигури всичко и навсякъде, като не твърдя, че темата е маловажна. И тук за мен дори не става дума за това правителство или ББ, а по принцип. Има голяма необходимост от много промени в различните области на живота и всичките те искат възможности и ресурси, а откъде ще се вземат не е ясно, поне за момента.
  И още нещо, този трафик е насочен към по-богатите европейски държави и защо не се поставя въпроса защо те не се справят там, на място, независимо, че те отделят по-голям ресурс.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4865 Гневно

  След първото място за корупция, тук още едно - за трафик на хора, остава само още едно, за да направим хеттрик!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hamilton F1":

  Премиер нарко-дилър - ет' ти хеттрик.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  Този вид престъпност е отвратителен, не случайно е наричан "Новото робство". И нашата държава и власти трябва да вземат по-сериозни мерки за борба с този мръсен бизнес!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Гневно

  Статията е ни в клин, ни в ръкав ! В момента се осъществява най-мащабният трафик на хора, орга низиран от турската и гръцката държави, поотделно, но синхронизирано. Пълни глупости - че един бус циганки си продали бебетата в Гърция и хайде - първенци по трафик !

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  [quote#3:"жу суи форумно ястребче"]уникално . атаката е отвсякъде[/quote]

  Викаш, като руснаци станахме. Заобиколени сме от врагове

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Тука е така. За насърчение на трафика дори бе приета поправката "Ванко 1".

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 910 Весело

  $Докладът призовава специално внимание да се отдели на ситуацията с ромското малцинство в страната, както и се финансират адекватно отговорните органи за борба с трафика на хора"
  Тези пак са жертви, а не причина за доклада, нали?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 16. 16 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Весело

  Ай' стига бе! Нали там Дейвид пипнал оградата, видял камерите, джипките, момата която беше на смяна и кучетата и останал доволен? Не помните ли? "Три папи са ме галили по главата..." . Сетихте ли се?

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Докладът призовава специално внимание да се отдели на ситуацията с ромското малцинство в страната....Колко по специално от това което е сега.

 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Аз вече минусите не ги броя. Смехотворни са ми тези дето си мислят, че във форумите могат да променят обществени нагласи и разбирания чрез жалки манипулации. Забелязалили сте, че коментарите в повечето от руските "СМИ" са деактивирани?! На това му се вика "свобода на словото"!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  [quote#18:"Магистър"]Забелязалили сте, че коментарите в повечето от руските "СМИ" са деактивирани?![/quote]

  Врагът с партиен билет е най-страшен! Лошо е когато собствените ти тролове озверели се обърнат срещу теб. Бунтът на робите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#18] от "Магистър":

  Идете да оплюете бежанците в немските СМИ да видите що е това свобода на словото.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  [quote#18:"Магистър"]Забелязалили сте, че коментарите в повечето от руските "СМИ" са деактивирани?! [/quote]

  Аз не чета руски СМИ, пазя си нервите. Точно както едно време не четях "Правда" и "Дело". Достатъчно ми е да чета тук глупостите на ония, които черпят цялата си информация от руската пропаганда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А доклад на Съвета на Европа за партньорката Турция ще има ли? Там за каналджийството, за дейността на МИТ докладче? Или вече прежалихме милиардите рекет?

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2029 Весело

  От статията: "Властите в България не следят трафика на чужденци"

  Напълно невярно, до степен на наивност. Просто е невъзможно, властите в България да изпуснат такава "хранилка". Липсата на официална дейност в голям мащаб означава... че са схванали грешката на гарвана от баснята...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пак резултати от стабилността...

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Докато не се разтури ДС и каналите и така ще е а за това трябва Пълана Лустрация и Пълно отваряне на Абсолютно Всички Досиета даже и на починалите.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Това не е възможно. Баце каза, че МВР и прокуратурата работят добре.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Неутрално
 28. 28 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Щом влезлите от Турция емигранти ги залавяме към сръбската граница значи, че МВР работи прекрасно.
  Така че млък, критикари, че Рапонът най-мрази да му се вика под прозорците.

 29. 29 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Не търси проблемите НАВЪН! Ресурсът е насочен неправилно- за възпроизводсво на ЦИГАНИЯТА. При такъв приоритет не ни очаква нищо ДОБРО.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Абе как така нито едно нещо не вършим ,като хората и нито една институция не си върши работата.За каква стабилност говори Борисов.Станахме нарицателно в Европа за некадърност.

 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Гневно

  ОСТАВКА на БОКО!!!!

  Нито 1 нещо не е свършил като хората! Но затова пък МИЛИАРДИТЕ "текат"....

 32. 32 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тези доклади като ги правят, кой ли ги чете тук.
  Че, ако вземе да ги прочете...какво ли ще направи след това.

  Той плицаят стои, престъплението се случва пред него и го мързи да го предотврати...че и да се намеси изобщо.

  А, какво остава за по-големите неща.

  Иначе, не е като да не могат да работят. Цв.Василев го "опраскаха" по всички правила и закони.

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Любопитно

  Е нали 26 години демокрация, цъфтим та вързваме, или поне представителите на чуждите фондации у нас? Как така България оставала основен източник на трафик на хора? Всеки ден се режат ленти! Такъв икономически растеж, и ни управлява €НП, и Вожда си говори с Меркел, прегръща се с Кмерън, целува се Юнкер, приемат го в Белия Дом! Не мога да проумея, как едното може да се съчетае с другото!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Поредното нещо в което сме най-най!!

 35. 35 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Форума на Дневник е един от най-популярните, но вече прави лошо впечатление да хакват през ден системата за вот. Нямат пари за добра зашита ли?

 36. 36 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#33] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Че какво ти е виновна демокрацията??

  Виж как работи тя в Германия, Франция, Англия и останалия свят.

  Проблемът на тукашната демокрация е, че е от посткомунистически-путински вид. А този проблем го създават хората. В голямата си част сребролюбци и слуги на Кремъл.

  Та, не ви е проблем демокрацията, колега, а хората, които се преструват, че я прилагат.

 37. 37 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Източник или транзитен коридор? И защо са тия атаки всекидневно - явно има нова директива отгоре и Прокопий и неговите съТиквеничета изпълняват ли изпълняват

  А защо не се погледне от другата страна на уравнението - като има търсене в ЕС винаги ще има и предлагане било от тука или Украйна МОлдова и тн

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#29] от "Peter Stoychev":


  [quote#29:"Peter Stoychev"]Не търси проблемите НАВЪН! Ресурсът е насочен неправилно- за възпроизводсво на ЦИГАНИЯТА.[/quote]

  Първо не обичаш да четеш и второ обичаш категорични изказвания, без да сигурен, ама ей така, лаф да става.
  Ресурса, целия е ограничен и дори не стига ( дефицита не пада от небето, ние си го правим и дори някои, от лявата част казват че би малко), та ако кажеш че парите за образование, здравеоопазване, социално министерство и какво ли не друго ( за военните не говоря въобще), значи няма за какво да говорим.
  А ако се съгласиш, че ресурса е недостатъчен, как държавата да отдели специален ресурс, та да лови тряфикантите, нали трябва да го вземе от някоя друга област - ти кажи от къде е по-добре да се отреже, а остави "циганията" на мира.

 39. 39 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква стана тя? Границите паднаха и започна златна ера за международната организирана престъпност...

  А правителството е съучастник.

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 40. 40 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#8:"Иво"] мръсен бизнес![/quote]
  Мръсен за нас. За мутрите си е просто бизнес, като рекета, изнудването, наркотрафика, контрабандата и т.н.

  Никога повече мутри начело на България.
 41. 41 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#38] от "tsvetko_51":

  За производството, което създава брак е безпредметно да го субсидираш.

 42. 42 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#4] от "ТМаринов":

  ДНЕВНИК СПИ НЕПРОБУДНО !!!
  Вече повече от седмица особено ако пишеш нещо против Бойко или Делян те следват веднага по 20-30 минуса. Чудя се дали някой ги атакува, като се опитва да изгони от тук мислещите коментатори, или хора отвътре се опитват да манипулират коментарите. Скоро може да им пожелаем да си останат със здраве.

 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Вярно, че за бедния е всичко е по-трудно. Ама не може пък всичко да се оправдава със бедността.

 44. 44 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#35] от "Косьо":

  Правят ни неволна демонстрация каква сигурност можем да очакваме от електронното гласуване, може би?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK