Живко Георгиев: Само гражданското общество може да смени модела

Живко Георгиев социолог

© Анелия Николова

Живко Георгиев социологСимбиоза на влиятелни фактори в трите власти корумпира институциите и прави невъзможна промяната на олигархичния модел в България, коментираха в студиото на БНТ председателят на Института за дясна политика Нено Димов и социологът Живко Георгиев.


"Кой дава сила на председателя на върховния касационен съд Лозан Панов да атакува директно институцията на министър-председателя в България?", попита Нено Димов. Това поведение по думите му е безпрецедентна намеса на съдебната система в изпълнителната власт.


"При избора му на този пост г-н Панов създаде друго впечатление, изглеждаше по-скоро плашлив, отколкото смел", отбеляза Димов.
Нормално е според него при създалите се обстоятелства Висшият съдебен съвет (ВСС) да не подаде оставка и да представя случващото се като политически натиск. "Въпреки че натискът не е политически, а по-скоро морален - основан на това, че близо 95 на сто от хората, които са си имали работа със съдебната система, не са доволни. Кой всъщност стои отзад? Това е въпросът, на който трябва да се търси отговор", каза Димов.


На тази оценка възрази социологът Живко Георгиев. Не може да се говори за морален натиск според него, тъй като ВСС и състоянието на цялата съдебна система е производно на решенията именно на политическата класа в България.


"Има политически чадър над влиятелни магистрати и правен чадър над влиятелни политици. Тази симбиоза означава, че


България се управлява от 100-тина човека -


нека не си правим илюзия, че партиите или суверенът държи властта", каза Георгиев. И оставка на ВСС нямаше да промени това положение, убеден е той.


Декларациите на политиците са морална реакция не като морализаторстване, а като признание, че нямат друг политически инструмент, внесе уточнение в думите си Нено Димов.


Нено Димов

© Живко Ангелов, Капитал

Нено Димов

"Реформаторският блок искаше много по-сериозна промяна в съдебната система. ГЕРБ също искаше, но постигна възможното.  Ако тръгнем от постановката, че рибата се вмирисва от главата, трябва да признаем, че


от ВСС се носи трупен аромат


заключи анализаторът. "Не трябва да ги оправдаваме, че не зависело от тях: изцяло от ВСС зависи прилагането на законите", подчерта Димов.


"Законът за борба с корупцията също не се случи", отбеляза Живко Георгиев. "Повече от ясно е, че в трите власти има много влиятелни фактори, които работят срещу това да се случат промените и след 25 години да имаме най-после истинска съдебна власт."


"Ако сме честни, докладът на ЕК не се различава много от предишните доклади, не са по-различни и реакциите", посочи социологът. "Пред нас се развива един сериал с еднакви герои. Сигурен съм, че и в европейските институции са уморени от тоталната липса на движение." 


Живко Георгиев е скептичен, че само с промени в съдебната система ще отбележим напредък. "Няма да е честно и не това е точната диагноза, ако трябва да се лекува обществото. Причината е олигархичният режим, въведеното телефонно право, станало SMS право напоследък", каза той.


Само гражданското общество може да предизвика реакция и да промени това положение, заключи социологът.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  България се управлява от 100-тина човека -

  нека не си правим илюзия, че партиите или суверенът държи властта, каза Георгиев."За съжаление,това е истината.

 2. 2 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно казано. Олигархичния модел е възможен само с овладяване на властите в една държава, та за това и се движим като охлюв в развитието си. Обществото натиска ли натиска, ама каруцата е затънала в такава тиня, че просто не помръдва.

  Леко обезчовечен...
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "... Тази симбиоза означава, че България се управлява от 100-тина човека - нека не си правим илюзия, че партиите или суверенът държи властта, каза Георгиев..." Абсолютна ЛЪЖА! България се управлява от 240 политически маймуни, които СА част от политическите партии, а при представителната демокрация суверенът НИКОГА няма думата- обичайно, политическите маймуни вземат политическите решения уж от негово име, но в 99% решенията им са противоположни на решенията, които би взел суверена в един референдум...При представителната демокрация суверенът НЕ Е СУБЕКТ на държавното управление- т.е. де юре и де факто- няма думата при вземането им!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На някого му се плаща, за да отклони вниманието от отговорността на политическите партии, като посочи някакъв имагинерен враг, който , видите ли, нямал нищо, ама наистина нищо общо с политическите партии в НС! Такива демагогии може да минават пред етнически електорат, но не и за пред мислещи хора...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Натиск от гражданското общество + външен натиск - това е рецептата за промяна. Гражданското общество е слабо и оскотяло от недоимък, а политиците и задкулисието засилват това състояние, за да отслабят съпротивата. Над докладите от ЕК вече виждаме, че надменно се надсмиват и ги игнорират. Битката със силите на мрака и миналото тепърва предстои. Хубавото поне е, че един по един се идентифицират.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Живко Георгиев: Само гражданското общество може да смени модела.." И това е абсолютна лъжа! Конституционният модел на Р. България се сменя САМО чрез Велико народно събрание, а в него кой участва? Ето кой: Конституция на България Чл. 157.
  Великото Народно събрание се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред. Чл. 160.
  (1) Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители. (2) Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание. -т.е. същите политически 240 маймуни НИКОГА няма да отсекат клона, на който седят!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това човече Нено много смешно, бе.

 8. 8 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Все някой не е виновен. Мнозинството от Българите не гласуват, а повечето от тия, които гласуват, гласуват за класическа мутра без образование. Но всичко очакваме да станем правова и поне средно-богата нация. Това учените биха нарекли парадокс, а аз му викам по друг начин, но няма да рискувам пак да ме баннат.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Гневно

  Лозанов оказвал натиск над Боце? А кой му прати СМС-а? Защитниците ба Боце вече се оляха!

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  "Гражданско общество" мантра-панацея в политиката..... както панацеята не цери в медицината, така и мантрата "Гражданско общество" не върши практически работа в политиката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  обречени сме, комунистите унищожиха в зардоиш гражданското общество и разпространиха селяндурщината като властваща "култура"

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Единственият начин "гражданското общество" или който и да е да промени нещо съществено е да излъчи адекватно политическо представителство.

 13. 13 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#5] от "volarok":

  Гражданско общество- друг път! Знаеш ли, че За конвой на Левски до София са дали само три заптиета, които и така са били много на брой? Защото на всеки трима от нас, има поне един-двама доносници. Ний затова сме и паднали под турско робство. Заради караници. Баце ше си управлява поне още три мандата, при това, напълно заслужено. След месец-два ще вдигне и тока поне два пъти нагоре и никой няма даже и да мъцне. Щото ни направиха роби. И предатели помежду си.

 14. 14 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realistic Cock":

  Е, от 2009 насам защо не си гласуваха "лустрацията", а? Знам защо - защото всички са рожби на същата оная тоталитарна мътилка, от която, както виждам и до днес нема излизане и това си е...

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Неприятния извод е, че след 45 г. комунизъм 25 години тотално не стигат за създаването на гражданско общество ... Мойсей, пустинята, и т.н. ... лошото е, че едва-едва тръгваме в тази посока, ако изобщо сме тръгнали ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нено, Нено, много си зле - кой атакува институцията министър-председател? Панов просто показа рекетьорски СМС от баце - кой в коя власт се намесва?

  Това не ми се вижда да е директно платено - много трудно е за организиране на всеки директно да се плаща. Просто мършите се боричкат да бъдат забелязани от чорбаджията, белким изпъкнат като най-отявлени защитници на беззаконията му и ги огрее отнякъде. Тотално оскотяване. Къде е интелектуалния елит, борещ се за принципи? Огромното мнозинство са подобни на тоя лизачи - какво очакваме от бай Петко гласоподавателя тогава?

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 17. 17 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#14:"Арон"]и до днес нема излизане и това си е... [/quote]

  Единственият изход е през вход А на стадиона.
  Обаче сме прекалено обезверени, разединени и смачкани, за да го използваме.

  https://goo.gl/8NG90J
 18. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#17:"Valeria"]Обаче сме прекалено обезверени, разединени и смачкани,[/quote]

  До коментар [#17] от "Valeria":
  Което ме и натъжава, да ти кажа честно...Виждам, че животът на хората се е превърнал във всекидневна борба за оцеляване. На децата, на семейството. И така, ден след ден. Не му се вижда краят. Липсата на перспектива най-много мори българина. Ако само за миг види на хоризонта някаква надеждица, макар и малка, той е способен планина да премести.

 19. 19 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Симбиоза на влиятелни фактори в трите власти корумпира институциите и прави невъзможна промяната на олигархичния модел в България" - начело с министър-председателя за който - "през 90-те години Борисов има участие и в редица търговски дружества в тясно сътрудничество с Румен Николов („Пашата“), Младен Михалев („Маджо“), Алексей Петров („Трактора“......"
  ОСТАВКА!!!


 20. 20 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#18:"Арон"]всекидневна борба за оцеляване[/quote]

  Така е то. Всичко върви по план, глобален (което не е никаква утеха, защото допреди година-две си пазехме за краен случай Терминал 1, а сега и това не е кой знае каква оферта).
  Ужасявам се от мисълта, че настоящето политическо статукво няма да се смени в близките години/десетилетия, освен ако отвън не настъпи кардинален трус в системата, който да помогне и на нас да почнем на чисто.

  https://goo.gl/8NG90J
 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "Valeria":

  Все си мисля, че едно повдигане на средната заплата на работещите, ще повдигне самочувствието на младите хора, които именно поради мизерното заплащане не виждат перспектива и бягат на Терминал2. Защото за два пъти по-малки усилия в Лондон, получават в пъти по-голямо възнаграждение. Един мой явер си взе и жената и децата и сега е на квартира в "трети пояс" на Лондон. Става в 4 часа, хваща автобус, после метро, като времето за придвижване не му се признава. После се връща в 21 часа, дреме на масата и веднага заспива. А в България работеше като банков инспектор за 1000 и кусур лева. Но не мисли изобщо да се връща. Пренася гипс картон с кола из Лондон - работа, далеч под квалификацията му, но..не иска и да чуе за България...

 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Само гражданското общество може да предизвика реакция и да промени това положение, заключи социологът.

  Е неокастрената също би ускорила промяната на положението.

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Живко Георгиев: Само гражданското общество може да смени модела

  Е, сега Живко Георгиев трябва да посочи къде е гражданското общество, защото това, което си е присвоило и тази "екстра", не е общество, а платена дружинка.

 24. 24 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Тази статия са я прочели около 1200 души. Горе-долу толкова ни е "гражданското общество". Как да стане?

 25. 25 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#21:"Арон"]дреме на масата и веднага заспива... но..не иска и да чуе за България...
  [/quote]

  Абе не знам... вероятно стои с надеждата, че "поне децата един ден..."
  В нещастно време живеем.

  https://goo.gl/8NG90J
 26. 26 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "Valeria":

  Когато им отидохме на гости, отидохме да вземем малкия от детската градина. Той говори вече английския по-добре от българския...

 27. 27 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "slonsco":

  Как да стане и кои са тези смели, достойни, неподкупни и вещи в многото клонове на държавното управление имащи куража и визията 5 000 политици и магистрати и 50 000 държавни служители- експерти, които да извършат модернизацията на обществото? Къде ги виждате, че са? Във форумите, дето си чешем езиците и за една кауза 5 000 декларират , че я поддържат и са готови на протест , а после , че само 50 души са на площада-по малко и от ТВ репортерите и охраняващата полиция? Кое би ги мотивирало и вдъхновявало да се преборят с консерватизма на населението, което в 90% иска да си живее в социализма и държавата да се грижи за бъдещето му и на децата му? А всеки 2-ри млад човек е готов да напсува държавата си и да отиде в някоя страна на ЕС или САЩ да си търси късмета? Кой и с какви средства да смачка 1000 олигарси и 200 000 мутри, контрабандисти и данъчни измамници? Къде да се намерят 2 500 000 будни българи , които да подкрепят тези политици и експерти, и да им дадат легитимност? Няма бързо решение-всичко останало е утопия!

 28. 28 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  [quote#10:"boby1945"] така и мантрата "Гражданско общество" не върши практически работа в политиката.... [/quote]

  Прав си, но тази маФиотска система също не е Perpetuum mobile, като оглозкат и последното кокЪлЧе, ще имплодира.
  Въпроса, е как да се ускори този процес, една дЪржава, коЯто прави непрекЪснато дЪлгове, няма как да е веЧна ...

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 29. 29 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  За протеста на Расате днес:
  Трябва да им дадем шанс в разумни граници. Трябва да ги подкрепим, за да подкрепят и те нас и да има смислен диалог поне между гражданите, защото с политиците няма.

  Ето по-широка аргументация. Макар и малко остаряла, тя все още е актуална: http://mapto-on.blogspot.de/2013/09/blog-post.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Все повтарят олигархичен модел,а кой създаде модела,кога го създаде и защо.Какъв е генезиса му.На тези въпроси първо трябва да си отговорим и после ще е по-лесна борбата с него.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  "Има политически чадър над влиятелни магистрати и правен чадър над влиятелни политици. Тази симбиоза означава, че България се управлява от 100-тина човека - нека не си правим илюзия, че партиите или суверенът държи властта", каза Георгиев. И оставка на ВСС нямаше да промени това положение, убеден е той.”

  Голата истина!
  Да не би в Гърция и Италия да е по-различно?!
  Берлускони и Андреоти са “жив” пример!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Лошото е, че и гражданското общество трудно успява. Какво се случи след протестите през 2013? Какво произлезе? Еди хора усвоиха едни пари, присвоявайки си правото да са лице на протеста, други хора се добраха до властта чрез т.нар. вот на протеста. Промяна обаче няма, дори нещо повече - все по-злобна, озъбена и нахална става върхушката на олигархията, все по-демонстративно ни се показва, че няма никакво значение, какво мислим и искаме.

 33. 33 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе, нема шанс.. След Възраждането положението е константно. С изключение на няколко личности, пръкнали се в следствие на екстремни явления, като войни и национални катастрофи, политиците са си същите. Без някой да умре, нищо няма да се промени. Това не е крайно. Това е обективно. Констатации и препоръки получаваме безплатно всяка година по два пъти.

 34. 34 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всеки обявил се за експерт си служи с термини без да обяви кои са именно носителите им. Мафията, 100-те семейства,.......-САМО ПОИМЕННО!

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  "При избора му на този пост г-н Панов създаде друго впечатление, изглеждаше по-скоро плашлив, отколкото смел", отбеляза Димов."

  Щом показа, че не е плашлив, значи е неприемлив, даже вреден. Браво на Нено Димов! Сега да си покаже и фиша от заплатата. Да видим кой му плаща.

 36. 36 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  [quote#10:"boby1945"]"Гражданско общество" мантра-панацея в политиката..... както панацеята не цери в медицината, така и мантрата "Гражданско общество" не върши практически работа в политиката....[/quote]Так держать, товарищ! Само здравата ръка на Партията оправя работата, нали? Ама-ха, гражданско общество, лигавщини...
  Пък ако погледнем към по-развитите страни, какво се оказва там?...

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  [quote#13:"Арон"]Знаеш ли, че За конвой на Левски до София са дали само три заптиета, които и така са били много на брой? [/quote]Ти откъде знаеш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK