Кой направи Копривщица, кой "отменя робството" и още размисли за миналото

Кой направи Копривщица, кой "отменя робството" и още размисли за миналото

© Валентина ПетроваЕдин израз в оповестената от Министерството на образованието нова учебна програма по история предизвика медийна истерия в последните три дни.


В графата за знанията и уменията, които учениците трябва да придобият при усвояването на темата за живота на българите в Османската империя между 15-и 17-и век, е посочено, че трябва да умеят да дават "примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна". Базирайки се на това изречение медийни публикации обявиха, че в бъдеще няма да се учи за турско робство или османско владичество, а тези понятия ще бъдат заменени от ново - "съжителство".


Твърдението, подето и от масовите медии, надигна вълна от възмущение заради подозренията, че се прави опит за пренаписване на историята, още повече, че съвпадна с все още незаглъхналото недоволство от "изваждането" на "История славянобългарска" и песните на Чинтулов от учебника по литература за 6-и клас.
Учебната програма по история за 6-ти клас, фразата от която разрази медийния скандал

Учебната програма по история за 6-ти клас, фразата от която разрази медийния скандал


От министерството свикаха пресконференция, на която увериха, че "История славянобългарска" не отпада от списъка на изучаваните в училище произведения, а се мести от програмата за 6-ти клас в тази за 9-и клас, когато учениците по-добре ще разбират съдържанието й, а песните на Чинтулов ще се изучават не по литература, а по музика заедно с мелодиите им. В последните два дни министърът пък няколко пъти декларира, че не вижда причина да отпадат понятията "робство" и "владичество" и обясни, че тяхното прилагане е работа на историците, които трябва да се произнесат кой е най-коректния термин. 


Въпреки това жители на Карлово, Калофер и Сопот вече се организират подписки срещу промяната, налагана от образователното министерство и заплашват с протести. Темата за робството и съжителството е основна за сутрешните блокове на националните телевизии в последните два дни, а една от медиите дори започна кампания за запазване на националната памет, в която деца рецитират възрожденски стихове. На заден план остана проблемът, че според променените учебни програми настоящите шестокласници не се предвижда да учат огромен дял от европейската история - Средновековието, заради разместването  на темите в различни класове. 


"Дневник" събра разсъжденията на учител, двама историци, културен антрополог и литературен историк, изказани тази сутрин в ефира на БНТ, Нова телевизия и Би Ти Ви. Четиримата отговарят на сходни въпроси: редно ли е вместо робство да се говори за съжителство, подменя ли се историята, как една такава промяна ще се отрази на българското общество. 


Насилие е имало, но пък няма как роби да направят Копривщица


Емил Джасим,  учител по история и програмен директор на "Център за образователни инициативи"  


Емил Джасим

© Дневник

Емил Джасим


- За съжителство се говори в новата учебната програма по история за 6-ти клас, в четвъртия дял "Османска империя и българите в Османската империя". Всяка учебна програма има една таблица и в последната колонка има понятия. В конкретната колонка понятията са "султан", "везир", "еничари", "рая", хайдути". Срещу тях се казва какво трябва да знае и да може ученикът - да посочва на картата масовите изселвания, да може да обясни какво е положението на българите под властта на османците и т.н.


Как един учител ще обясни "еничари", "рая", "хайдути", ако не говори за робството, както са го възприемали тогава хората, ако не говори за османската власти насилственото й налагане, ако не говори как османците влизат с оръжие на Балканския полуостров?


За толерантност се говори във втората учебна тема и срещу този термин стои това, че има мирно съжителство.
Защото ако е нямало съжителство, в момента щяхме да говорим на турски... 


- В нашето минало има и много мъки, и много върхови моменти. Въпросът е къде ще сложим ударението. Факт е, че през 18 век българското население преживява тежки времена - тогава е кърджалийското време и управляват, така да се каже, мутрите на османската империя. Факт е, че е имало насилствени помюсюлманчвания по места, факт е, че е имало дерибеи, неслучайно ползваме тази дума и не можем да отречем тази истина.


В същото време е факт, че няма как роби да направят Копривщица, а ние я имаме пред очите си. Значи нещо се променя във времето, създава се българска буржоазия през 19 в и си има конкретни причини, свързани с историята на Османската империя - има танзимат (периодът на модернизиране на Османската империя - бел.ред), има промени в самата империя, които до голяма степен са провокирани от Европа. 


- Обидата на хората от този "опит за промяна на историята" има две измерения. Първото е, че действително съвременното турско правителство се опитва да реализира един неоосманистки проект. За мен и колегите ми проблемът е, че българската държава не може да реагира адекватно на тези неоосманистки попълзновения.  Второто е фрустрация от една партия, която всъщност е силно мафиотизирана и етнизирана. Между другото- лицето на тази мафиотизирана партия е българин - успял, млад, корпулентен бизнесмен, който обаче е българин. 


Истинският проблем е, че близо 60 хиляди деца в шести клас може да пропуснат да учат 10 века от историята - Средновековието... Ако имаме истински проблем, това е възможността изобщо такова нещо да се случи и това е пропуск и на министерството, и на законодателя. Защото Средновековието е решаващо за начина, по който се развива както Европа, така и ние като нация и идентичността ни.


"Патриот", който пише с грешки, или грамотен "родоотстъпник"


Проф. Николай Аретов, литературен историк


Николай Аретов

© Георги Кожухаров

Николай Аретов


Същинският проблем е какво си поставя за цел образователната институция. Ако си поставя за цел патриотично образование, то отива към едни произведения. Ако си поставя за цел разбиране на текст, се прави съвсем друг подбор.


Въпросът е когато едно дете излиза от училище, какво трябва да е получило от институцията - дали трябва да е научило за робството, за страданието или за постиженията, или трябва да се е научило да се справя с предизвикателствата на живота около него. Разбира се, и двете са важни, защото има културен език и за да може обществото да комуникира със себе си, трябва да си служи с един и същ език. Така че вероятно трябва да има набор от текстове, които трябва да се познават, но той може да е по-широк или по-тесен. 


Въпросът е какво предпочитаме - "патриот", който пише с правописни грешки и не може да върже три изречения, или "родоотстъпник", който пише грамотно. 


Съветско ли е робството, или е комунистическо присъствието


Веселин Методиев, историк, министър на образованието (1997 - 1999 г.)


Веселин Методиев

© Надежда Чипева, Капитал

Веселин Методиев


- Въпросът "присъствие или робство" е с политически характер и датира от 1992 г. Тогава покойният проф. Николай Василев, министър на образованието в първото правителство на СДС, не може да смени учебниците поради липса на време и прави притурки. В една от тях - по история, пише, че Османската империя в края на 18-и и началото на 19-и век, разкъсвана от кърджалийското време (това е времето на тогавашните мутри, да го кажем популярно) отслабва като власт. Централната власт се затваря в столицата и в периферията на империята остава само османско присъствие. Това се отнася за Египет, Кайро, Александрия и други територии на империята.


Обаче хитри пропагандатори на БСП взимат този термин и започват да атакуват СДС: "Понеже СДС управлява в коалиция с турската партия ДПС, сменя турското робство с османско присъствие". Това става медийна лавина.


- В нашата наука е записано, че има османско владичество в държавата ни. В литературата и публицистиката от Възраждането има много "робства". Още възрожденските ни писатели наричат византийското време "гръцко робство", за да може да се атакува Гърция, която и без това е имала прекалено големи претенции към българите. Същият проблем е с турското робство, особено след Освобождението. Защо Вазов пише "Епопея на забравените" между 1881 и 1893 г.? Защото той, Захари Стоянов, Стоян Заимов, хората, които са създавали миналото, са се притеснявали, че в бързата трансформация героите на националната революция ще бъдат забравени. 


Съжителството пък е термин от антропологията и няма място в учебника по история.


- Има още един остър политически въпрос, от който хората се притесняват днес - безумната паносманистка идея, която кънти в главите на управниците на Турция. Не може премиер на Турция да развива концепции за стратегическа дълбочина и това да не предизвиква реакции в българското общество. Естествствено, че тази реакция ще бъде против тези безумни идеи. Нали искат да са част от Европейския съюз? Там такива дълбочини няма, там се учим да живеем заедно, да съжителстваме.


- Онова, което е станало символно за българите, трябва да бъде пазено. Имаме богато историческо минало и всеки от нас има идентичност през определени образи - св. св Кирил и Методий, Левски, Каравелов... Учим много Средновековие, познаваме турското робство, обаче като дойде ред да знаем как сме си подредили съвременната държава, не си познаваме строителите (казано по Симеон Радев).


Тези герои ги има, но вие не можете да сложите на стената портрети на Константин Стоилов, Стефан Стамболов и Петко Каравелов, защото тази стена ще говори на много малко хора нещо. А това са строителите на европейска България. Европейският избор не е направен от президенти след 1989г.. Европейският избор е възрожденска идея, реализирана в Учредителното събрание и Търновската конституция, наложена от тези министър-председатели. Те също са герои, само че ги няма в нашия пантеон. 


- И не на последно място: съветско ли е робството или е комунистическо присъствието след 9 септември 1944 г.? Този период почти не го учим. Може би е прекалено скоро, но там хората, които са избити само за няколко месеца, са десетки хиляди. Такова насилие ние не знаем, по документи, в историята на българския народ. И това насилие остава встрани, изместено от спора за робство, присъствие или съжителство. 


И съжителство, и робство са неверни термини


Божидар Димитров, историк, шеф на Националния исторически музей


Божидар Димитров

© Велко Ангелов

Божидар Димитров


- И съжителство, и робство не са верни термини от академична гледна точка. Българинът не е бил роб. Роб означава одушевен предмет от юридическа гледна точка. С роба можеш да правиш каквото си искаш. От робините, които е имал, Джордж Вашингтон има деца... Такова нещо с българина не може да се направи. Той е свободен човек. Може да се премества дори в границите на Османската империя, може да ходи на гурбет, да се занимава с бизнес, да богатее, и да строи такива селища като Копривщица, Панагюрище, Созопол, Несебър, Охрид, Битоля – с грамадни триетажни къщи... Но, нямат никакви права, тъй като Османската империя не е турска държава. Тук бъркат много хора. Тя е държава на исляма.


- Думата робство идва от българската публицистика през Възраждането. Знаете, имаме вестници, пишат... Това е емоция, това е Възраждане. Но този емоционален термин влиза в учебниците и трайно се набива в главите.  Иван Вазов най-добре го е усетил и не е написал книга "Под робството",  а е написал "Под игото".  "Игото" идва от гръцката дума "хегемония". Българизирал е Иван Вазов тази дума. Това е може би най-точният термин, но той ще бъде неразбираем за много хора и трябва такова обяснение като моето.


- Мисля, че най-добре би било, наистина, с българската дума "владичество" да означаваме този период и да обясняваме, че българите не са имали никакви права - да взимат държавни решения, да участват в държавния живот и да взимат решения, които засягат бизнеса им. Обърнали сте внимание кои въстават през 1876? Възстават най-богатите български селища - Копривщица, Панагюрище, Батак и т.н. И защо? Защото в 1875 г. Османската империя подписва режим на капитулациите, с които се правят много ниски мита за фабрично произведени платове в Германия, във Великобритания, във Франция. С което удрят основния български бизнес – производството на шаяк - груб, но качествен план. Това е шаякът, с който обличаме османската армия от 1 млн. души, а с турското чиновничество стават 2 млн. Това е бизнесът на българите.


- Съжителство също не е добър термин, тъй като практически няма дори такова нещо. Как може да се обявиш за съжителство? Да, съжителстват Батак и околните 2 мюсюлмански села Барутин и Търмръш. И в един чудесен момент Търмръш и Барутин грабват брадвите и ятаганите и изколват 5000 човека в Батак. Това съжителство ли е? В Стара Загора са 14 000. Навсякъде в България има такива точки.


- Има организации, чиято цел е изтриване паметта на българския народ. Още в римската епоха съществува такава практика. Нарича се damnatio memoriae, от латински – "Изтриване на паметта". Сенатът гласува, изтрива паметта за управлението на император Каракала. И започват да му събарят статуите навсякъде, забраняват да пишат до него.


- Има една голяма студиа за пасивната съпротива на българския народ. Тя е жестока... Аз съм свидетел, слава Богу, на всички опити за изтриване на съзнание. Някъде в началото на прехода имаше един образователен министър - Марко Тодоров. Той забрани стихотворението "Аз съм българче". Мотивите бяха, че 10-15 % от учениците не са етнически българи и е насилие над тяхното крехко душевно равновесие да рецитират "Аз съм българче" при положение, че са циганчета или турчета. Сигурен съм, че в тази епоха едва ли и 1% от българите знаеха "Аз съм българче"...  Една година по-късно всички българчета знаеха.


Въпросът е какво от миналото искаме


Проф. Ивайло Дичев, културен антрополог


Ивайло Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло Дичев

- Патриотизмът е изключително важен и става все по-важен, колкото по-глобален е светът. Въпросът е върху какво го полагаме - дали върху омразата на някакви хора - руснаци, евреи, американци и т.н., или на нещо друго. Какво ще виждаме и преподаваме от миналото - дали ще търсим българските чорбаджии, възрожденци, журналисти, или ще търсим някакви страдания и мъчения, за да се идентифицираме с робството. 


Обидно ми е когато тези аятоласи на националното излязат и ми кажат "Моите предци са били роби". Ами не са били роби, в огромната си част са били свободни селяни...


- Не можем да задължим хората да бъдат или да не бъдат българи. Въпросът е кое да развием. В литературата, например, има две посоки на идентичност: едната на Вазов - патетичен, русофил, немного участвал в събитията, другата - на Захари Стоянов - ироничен, реалистичен, с усещане за това какво е българското, русофоб. Това са две опции.


- Доскоро си мислех, че най-ценното в нас е, че сме малко иронични и реалистични, че сме една от малкото нации, които разказва вицове за себе си. Мислех, че тази Захари Стояновска линия е важната. Другата - патетичната, обаче все по-силно идва и много често се опира на Русия. Проблемът е такъв: трябва да решим какво от миналото искаме. В миналото има всякакви работи - мъки, робства, успехи, и ние решаваме дали искаме позитивните и хубавите неща или срамните и тъжните.


- Някакви хора ни казват по какъв начин как да мислим, какви думи да употребяваме, учителите какво да преподават. Дайте малко свобода на учителите. В държавите, които познавам, има списък от 50 - 100 книги, от които учителят заедно с децата избират, за да им е интересно и да четат. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Танев е пич . Не трябва да си подава оставката .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  Копривщенци редовно са се „откупвали“ Т.Е. давали са рушвети на турците и въпреки това градът е пален 2 пъти.Имал е 12 църкви. Това не се учи.

 4. 4 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "В държавите, които познавам, има списък от 50 - 100 книги, от които учителят заедно с децата избират, за да им е интересно и да четат."

  Глупости на търкалета. Няма как да има 50-100 учебника по история и във всеки да си пише нещо по-различно от другия.

 5. 5 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Умело се саботира всеки опит за реформа в образованието.
  КОЙ има нужда от необразовани, но агресивни ракиени патрЕоти!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5868 Неутрално

  Много добър материал от Дневник. Поставено до мнението на трима нормално разсъждаващи хора , изказването на Ивайло Дичев блести с изкривената си неадекватност в отговорите на зададените въпроси.Допускам, че точно синът на Стефан Дичев - известен писател на патриотични български романи, не го прави от незнание или случайно, а от лична заинтересованост и корист...

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Първият вече се е записал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 658 Неутрално

  България донякъде е такава кочина именно заради това 5 вековно османско ,,съжителство'' моля ви се опомнете се...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  В същото време е факт, че няма как роби да направят Копривщица, а ние я имаме пред очите си. Значи нещо се променя във времето, създава се българска буржоазия през 19 в и си има конкретни причини, свързани с историята на Османската империя - има танзимат (периодът на модернизиране на Османската империя - бел.ред), има промени в самата империя, които до голяма степен са провокирани от Европа."Ами то към края на комунистическото робство,след 1980 година не е било като в началото след 1944 година.Ама някой учен ще отрече ли зверствата извършвани от комунистическата банда.Така е и с турското робство.Ако ние казваме,че в България е имало турско робство,влизаме в риториката на Ахмет Давутоглу.

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  „Една от основните заслуги на българите е, че задържаха няколко века турците далеч от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура от онова време“.
  проф Санте Грачоти

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Неам нерви да го чета това.
  Само ще кажа, че 500 годи под властта на най-правата и ретроградна религия си казват своето.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 12. 12 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Османско Владичество е най-точния термин!

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 13. 13 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Я, Дичев станал културен антрополог???

  И кога това?
  Явно вече не е постмодерно да си просто културолог.

  Интересно каква ще е следваща стъпка в самоопределянето:
  културно антропологичен социограф?

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  акад. Г. Марков:

  "- Въпрос:Преди няколко дни едно изявление на историка от Софийския университет Владимир Станев възбуди духовете в социалните мрежи - той каза, че в България не е имало турско робство, и обясни тезата си с аргумента, че тогава българският народ е имал право на собственост, на придвижване и на търговия. Провокация ли е това?
  - Г. Марков: По-младите колеги работят с разни фондации и си вземат оттам хонорарите. Робство е имало, имало е и три вериги роби особено през XV век. Но и по времето на танзимата (след 1823 г.) в Цариград е имало пазар за роби. Там са се продавали български деца. Чудя се на тези колеги - повечето от тях са османисти, като се хванат с някои документи, и влизат в руслото на Ахмед Давутоглу (външен министър на Турция), който казва: „Ооо, османските векове са златни за Балканите, ние ги цивилизовахме.“ Знам, че на по-младите колеги им трябват пари, но хората са давали живота си, за да ни има нас тук и да говорим на майчин език..."

 15. 15 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Ако не се бяха довлекли османците днес България щеше да е нещо средно между Тоскана и Чехия....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  "...За толерантност се говори във втората учебна тема и срещу този термин стои това, че има мирно съжителство.
  Защото ако е нямало съжителство, в момента щяхме да говорим на турски.." Хайде пак! Какво "съжителство", БЕ- османец е искал да изнасили сестрата на 2ма братя пред очите им! Ще го свитнат, разбира се! Единият умира при престрелка с османците, а другият, макар и ранен, оживява и се установява в друго населено място, под друго име и се жени ! И това се случва около 1830 г.- представям си по-рано какво е било! Ама нали не си етнически българин, не са пробвали да изнасилят пра-, пра,-, пра-леля ти, нали?! Наглец смотан!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Мнозина казват,че търсят коректният термин. Преводът на думата "коректен" е "правилен". Та както и да го въртим терминът "робство" НЕ е правилен.

 18. 18 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура":

  Защо тогава четеш Дневник? Чети си ПИК, монитор и какви ли други подобни бяха. А ако искаш замени в текста от снимката думата "съжителство" с думата "робство" и се опитай да прочетеш изречението. Актуалната истерия съвсем не е на място и показва единствено какво ниско национално самочувствие имаме, щом сме толкова обидчиви.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 19. 19 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]В същото време е факт, че няма как роби да направят Копривщица, а ние я имаме пред очите си. Значи нещо се променя във времето, създава се българска буржоазия през 19 в[/quote]
  Променя се - да, но, както сам си отбелязъл, през 19-ти век. 19-ти век започва през 1800-та година. Преди това имаме 400 години мрак. Я сега си представи от утре 400 години без училища и университети. Без библиотеки, без театър и опера, без вестници. Първата печатница в Османската империя е заработила в края на същия този 19-ти век в Истанбул, като през първите 35 години от съществуването й е издавала под тежка цензура. Цензурата е отменена едва в началото на 20 век.

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  За първи път 100% съм съгласен с всичко казано от Ивайло Дичев.

 21. 21 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Ся последно!Робство ли е било,или присъствие!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Много ясно се вижда кой и защо се качва на главите на етническите българи! Като е така- дпс и всякакви тутикванти- небългари- няма да се чудите, защо много българи сме ВЕЧЕ нетолерантни към вас! НЯма да търпим вие да се гаврите със страданията на родовете ни и с животите на техните членове, само за да не ви "засегнем и обидим" , случайно!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  ами да сменят и химна и да се свърши най- после

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В коментар № 22 написах какви са били моите прадеди. Сега- нека и емил джасим, учител по история и програмен директор на "Център за образователни инициативи" -да напише към 1830г. какво са правили НЕГОВИТЕ прадеди и дали изобщо са живеели на днешната територия на България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#23] от "жу суи форумно ястребче":

  С някой кючек? Бели денс?

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#14:"stenli1"] - повечето от тях са османисти, като се хванат с някои документи, и влизат в руслото на Ахмед Давутоглу (външен министър на Турция), който казва: „Ооо, османските векове са златни за Балканите, ние ги цивилизовахме.“[/quote] Абсолютно съм съгласна с това мнение! Българите все още не сме обхванати масово от Стокхолмския синдром.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Руснаците дошли, и преследвайки свойте имперски интереси, изгонили турците!Малко кофти и конфузно е,че заедно с тях са се били,и българи СЕПАРАТИСТИ,които не искали кротичко да живуркат, под сянката на султана!
  Ако руснаците, като са гонили турците,бяха преследвали американски интереси,сега нямаше да имаме проблеми, с робството(присъствието,съжителството)!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  До коментар [#19] от "koz":

  Преди 400год. и в Западна Европа селяните,(то почти е нямало граждани),са живеели в почти същите условия,като тези в България,(в Османската империя). Били са крепостни...

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  "...Въпросът е какво предпочитаме - "патриот", който пише с правописни грешки и не може да върже три изречения, или "родоотстъпник", който пише грамотно. .." Такъв въпрос НЕ МОЖЕ да съществува! Ето защо: НК ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа.
  ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА Раздел II.
  Предателство и шпионство Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  Та- г-н ислямиста кое предпочита да му се случи- да лежи в затвора за предателство 15 години или да е на свобода?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на restavratora
  restavratora
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Наистина ми се струва много неадекватно използването на термини като "съжителство", "присъствие" или премахването на "Хубава си моя горо" и т.н., но това е едната крайност. Според мен с термина "робство" си навреждаме още повече. Не бива да си причиняваме такава маниакална комплексарщина - трябва малко самоуважение - "робство" та "робство" всичко крещи по фейсбик. Робство е брутална дума в смисъла на Античния свят, за негрите в Америка или крепостничеството в Русия - всеки да си сложи ръка на сърцето, да заяви аз съм потомък на роби и ако му става по-добре, като "жертва" да се напише в учебниците.

 31. 31 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "restavratora":

  Донякъде си прав!
  Не бива да изпадаме в крайности,и да говорим за робство!
  Нека бъдем добри и мили,за да не се обиди, сестрата съседка-Турция!
  Нека не забравяме,че преди 20 години си нарязахме танковете,и сега сестричката ще ни пази, от зли врагове и нашественици!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  "...Какво ще виждаме и преподаваме от миналото - дали ще търсим българските чорбаджии, възрожденци, журналисти, или ще търсим някакви страдания и мъчения, за да се идентифицираме с робството..." Абе БУНАК, историята не спира до двамата братя! Единия от тях - оживелия- има поколение и от неговото коляно през 1877г.- Старозагорското клане- имам прадядо, който е участвал в битката за Самарското знаме като опълченец, а по-късно и в битката край Шипка! КАК ДА РАЗРЕЖА ЖИВОТА МУ НА ДВЕ- едната половина- прохождащ търговец с агнета и овце, с къща и домочадие в задругата, а другата му половина- български опълченец, който е воювал за свободата на България и да се правя, че е бил САМО търговец и не е воювал за свободата на България?!?! Ти НОРМАЛЕН ли си, БЕ???????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако криворазбраната "демокрация" изисква от мен да се откажа от прадядо си- човек, награждаван с ордени и медали за участието си в Опълчението и за обсадата на Одрин през 1912г., така , както комунистите искаха от мен да се откажа от дядо си- състоятелен земеделец и земевладелец, щото- според народната им власт- той бил "кулак" , ПЛЮЯ И НА ЕДНИТЕ, И НА ДРУГИТЕ! Имам родословие, за разлика от безродниците и това няма да ме накарате да го забравя!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#30] от "restavratora":

  Най-големите комплексари са евреите. Те държат да целият свят да знае че са ги били горили в камерите и са правили нечовешки експерименти с тях, честват го всяка година и бранят ревностно всеки опит робството им да бъде забравено, или дори някой да пропусне да го отбележи

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#12] от "Einzigen":
  +++Точно.

 36. 36 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Народа ни явно има нужда периодично от истерии, може да би за да си забрави истинските проблеми. Отново голяма трагедия заради две думи, изкарани от контекст. Е, политиците сигурно са доволни.

  Мразя да мразя!
 37. 37 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Присъствие си е!
  Плащали са българите малко повече данъци отколкото, ако бяха независими...В Османската Империя няма робство, иго! Заедно са живели и от там и идела силицата...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 38. 38 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Прав е Божидар Димитров като обяснява защо са възстанали най-богатите градове в Бъгарския вилает тогава!
  Заради бизнеса, а не поради насадените измислици...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  Айде, Божо, пак показа своята некомпетентност!
  "Иго" идвало от "Хегемония"! Иго, Божо, е славянска дума от индоевропейски произход, от един и същ корен с немското "Йох", английското "Йоук", латинското "Югум", старогръцкото "Зюгос", новогръцкото "Зигос" и т.н.
  Означава ярем или за по-младите - простото дървено приспособление, което се слага на вратовете на впрегатните животни, за да бъдат впрегнати в ралото, плуга или колата. Наличието на тази дума във всички индоевропейски езици показва, че носителите на праендоевропейския език вече са познавали орното земеделие.
  Терминът "иго" означава робство, безправие на работен добитък - в древността при завладяването на някое селище жителите му са били принуждавани да минат "под иго" - под волски ярем, положен на два стълба, за да се покаже, че не са нищо повече от работен добитък за господарите си. Дали са били разпродавани масово в робство - това се е случвало, дали са били отвеждани някъде си като колонисти, дали са били оставяни на мястото си да плащат данъци - те са били вече работен добитък за завоевателя.
  Работният добитък може да бъде добре хранен и гледан и да си живее по-добре от някоя дива турица в гората, преследвана от вълци и ловци, гладуваща и мръзнеща през зимата - но си остава работен добитък, който господарят може винаги да заколи, когато си поиска. Дори когато съжителства под един покрив с господаря си /както е била практиката на много места допреди 100 години и в България/ той си остава работен добитък!
  Е, разумният господар няма току-така да заколи работно добиче - ама вземе ли да се инати, да боде, да буйства, да се въргаля на земята и да откаже да слуша, хеле пък да подгони господаря с рога - чака го ножът!

 40. 40 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#28:"deaf"]Преди 400год. и в Западна Европа селяните,(то почти е нямало граждани), са живеели в почти същите условия, като тези в България,(в Османската империя). [/quote]
  Първата печатница в Европа започва да работи през 1440г. Първата печатница в Истанбул - в края на 19-ти век. Преди това печатането на книги е забранено от султана и се наказва със смърт. Наистина ли не виждаш разликата? Това е все едно днес останалият свят да има интернет, а ние да имаме интернет след 400 години.
  Селяните в Западна Европа може и да са живели по подобен начин, но, за разлика от тук, в Европа са съществували много градове като Париж, Лондон, Болоня и Прага, където са се развили всички съвременни идеи за света, докато в нашите градове, където не е имало книги и училища до 19-ти век, се е развила мисълта "от Витоша по-високо нема".

 41. 41 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#37:"Galata"]Плащали са българите малко повече данъци отколкото, ако бяха независими[/quote]
  За кръвния данък нещо ще кажеш ли? Или затова, че преди да падне под османско "присъствие" България, заедно с Византия е била една от най-развитите държави в културно и циливизационно отношение, а след като се е освободила е била хилядолетия назад от другите страни в Европа?

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Абе, не бъркайте в раната! Защо не прочетете Иван Хаджийски - Бит и душевност на българският народ. Там се описва как тълпа от 200 българи под ръководството на бащата на революционера Ценко Дюстабанов спипала Капитан дядо Никола в лозята над Габрово и го утрепала с колове! Понеже Дядо Никола искал да се изпълнят указите на султана за свободата на българите, макар че в кесията му дрънкали руски рубли ...

  Защо не прочетете Иван Вазов - В недрата на Родопите - там е казано кой е изтрепал Батакчани. Това са помаците от село Барутанли край сегашния Велинград. Там е спомената също какво са сторили Батакчани, за да им се случи този ужас, а именно убивали са ...

  Защо философствате, бъркате в стари рани, занимавате с митове и легенди! Робство в смисъл на строго владичество е имало. Но е имало и свобода, много по-голяма от тази през времето на комунизма. Но османското владичество е главната причина за изоставане развитието на България.

  Само че това е история! България е в НАТО и ЕС. А Турция и Русия съществуват. И с тях трябва да се съжителства макар и с повишено внимание. Трябва да се гледа и в бъдещето, а не да се държим за задните части като ощипани грозни госпожици и да надаваме неистови писъци ... за да привлечем нечие внимание!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  За да няма проблеми който и да е български министър на образованието не трябва да пипа програмите по български език,българска литература и история на България.Какъвто и буламач да е програмата всяка промяна се посреща на нож.Това е положението харесва ни или не

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#34] от "vinetu":

  Господин "вожд на апачите", мислите ли че "комплексари" е подходящата дума за описаните от вас дейности? Нека ви предложа "ревностни защитници на историческата памет на народа". Знам че е дълг фраза, но да защищаваш комплексна истина не те прави "комплексар".

 45. 45 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  Каквито и Ала-бализми да си говорим, истината е, че Османската империя е държала във васално подчинение България, цели пет века...от 1396 до 1898 година...
  Другото е полемика и емоция.
  Фактите са на лице...много хора са избити, защото не са приели "другата" вяра, оцелели са други, която са я "приели"...преселени са по земите ни, коренни "друговерци"...и тетака...
  Днес карашка е пълен...преобладават предимно, агенти на ДС...

  Форумът е в будна кома...
 46. 46 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1089 Весело

  да бе жив левски пак щеше да напише у тефтерчето народе??
  щот онея офци преди 150 години не са щели да се освобождават от турско робство... пък сегашните офци не щат да се освобождават от рушняшко-комунистическо-мафиотско робство... което е се тая...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#32] от "Логика":

  Тук съм с теб. И мой пра-пра дядо е бил кмет на тракийско село о богат човек, синовете му са учили във Франция, Австрия и т.н. Синът му, прадядо ми, е убит от турците при изтезания за да каже къде са пушките за въстанието от 1903, после 1908 семейството бяга в България. От другата страна са търговци, военни, просветители. Дядо ми, бивш полковник от царската армия, прекарал няколко години в Белене след унгарските събития, имаше оптимизма да нарича периода "моят университет" и да казва за държалите го"поне ми излекуваха язвата", без да се оплаква от национализации и експроприации, нито че му се наложи години да работи като дребен чиновник за пенсия. Тези хора са имали дух, самосъзнание, национална гордост и патриотизъм. Много трудно можем да се сравняваме с тях.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1": Пазете като зеницата на очите си родовата си памет- виждате какво става в България...Някои не разбират, че това не са живи хора, че да им се "въздейства" и хайде хоп- взели, че се обърнали на противоположната страна! Това си е родословното дърво- тези хора отдавна не са между живите и не виждам защо трябва да бъдат подложени на гавра, като умишлено скрием част от техния живот! Ако те са били това, което са били, нашите качества и дарби от къде щяха да преминат в нас чрез наследяване- от небето ли щяха да ни паднат?! Не знам за Вас, но аз съм бясна! По-късно може би пак ще пиша по тази тема, но за сега се чувствам омерзена и ми е отвратително...Не разбирам- в турция ли живея или в България?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Още един важен пасаж имаше в разговора по БНТ, който превеждате - за вазпитаването недоверие в експертизата. Не може пресата и народа да знае всички - за ваксините, за учебните планове, за необходимостта от рехабилитация, за необходимостите от ремонт на някакви съоръжения, за вината на един или друг повече или по-малко симпатичен подсъдим и т.н.
  Задачата на медиите, а чрез тях на публичността е да предоставят дискусионно поле на експерти и така да информира и да съдейства за публична просвета и демократично осведомено вземане на решения.
  Над промените в програмите, които коментираме в случая, работят екипи от специалисти, тях ние трябва да чуем. В този смисъл да търчим да питаме министъра за всяко произведение, което отпадало, за всяка дума от програмата, е абсолютно първосигнално и лениво поведение. Каквото е на всеки отговор да следва въпросът за оставката.
  Тези програми, каквито са сега не са откровение божие. Те също са били изработени от екипи и специалисти по друго време. Нормално е промени да се правят постоянно иначе образование ни се превръща в музей на самото себе си.

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#47:"daskal1"]Тези хора са имали дух, самосъзнание, национална гордост и патриотизъм. Много трудно можем да се сравняваме с тях.[/quote] Дори не мисля да се сравнявам с тях! Просто искам да се прекрати гаврата с живота им- нищо повече!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#48] от "Логика":

  Турците са далеч по-логични във вътрешната си политика, добра или лоша. В България логиката е "да светим с отразена светлина" и 'а, каквото кажеш, шефе". Затова поредните правителства, без значение на политическата ориентация, изпадат в ступор когато трябва да се самоопределят без подсказване отвън и да заявят открито за ценностната система на народа. Мижиттурска история.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Весело

  До коментар [#48] от "Логика":

  Няма никаква опасност да забравя, жена ми няма да ми даде . Стара Загора явно има някакво особено излъчване и влияние на родовата памет.

 53. 53 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#22:"Логика"]НЯма да търпим вие да се гаврите със страданията на родовете ни и с животите на техните членове, само за да не ви "засегнем и обидим" , случайно![/quote]

  До коментар [#22] от "Логика":

  Кажи им на тия, че вървят по острието на бръснача! Някой ден ше ни падне пердето и нема остане кьорав поганец на тая свята земя!

 54. 54 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Благодарности на stenli 1 за цитата от акад. Георги Марков.

  "По-младите колеги работят с разни фондации и си вземат оттам хонорарите.
  ……….
  …Знам, че на по-младите колеги им трябват пари, но хората са давали живота си, за да ни има нас тук и да говорим на майчин език..."”

  Точна констатация за реалните мотиви на случващата се подмяна. Но това не се отнася само до програмите и учебното съдържание.
  От двадесет години се реализира този системен процес по изграждане и утвърждаване на цялостна доктрина на подмяната в образованието у нас. Една доминираща вече доктрина. Осъществявана от добре организирана, сплотена, несменяема, устойчива мрежа, инфилтрирана на ключови социални и институционални позиции. Новият закон за предучилищното и училищното образование е нейна победа. От него тръгва този проблем. Следват още много, засега извън фокуса на общественото внимание.
  Хонорарна доктрина.
  Но който завладее умовете, той завладява националната идентичност.
  Подмяната е само средство.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#53] от "Арон":
  Изключително много съм ядосана в момента...Такава гавра с българи не съм преживявала от соца.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Иво Беров написа:
  Долу ръцете от робството!
  Възвание на СъБъЗаНаТуРоИбъЦе и ТъНъ
  /Свободолюбиви Българи в Защита на Турското Робство, Изконните Български Ценности и Така Нататък/
  Шок и ужас, ужас и шок, мили братя и сестри ! Искат да ни отнемат турското робство – едно от нашите най-свидни, ако не и най-свидното робство с които е изпъстрена малката ни, но иначе славна история.
  Искат да ни отнемат турското робство –този неизчерпаем и непресъхващ източник на национална гордост, самочувствие и самоуважение, този бистър извор на вдъхновение и патриотичен възторг, този крепител на българщината, който блести подобно на пътеводна звезда и мъждука като спасителен светлик освещавайки нелекия ни път из тъмните дебри на безотрадното ни бъдеще и безогледно настояще.
  Искат да ни отнемат робството – този непробиваем стожер на стародавната българащинА за да го заменят с някакво си там обикновено владичество и – о, шок и ужас, о ужас и шок ! – с едно никому ненужно присъствие.
  Искат да ни отнемат турското робство –тази изконно българска ценност, която винаги е поддържала несломим народния ни дух, искат да ни отнемат робството - тази най- свещена страница от българската история, която всеки истински българин трябва да разгръща само с трепет, благоговение и нямо възхищение, искат да откраднат този най-ярък бисер в свещения съсъд на историческата ни съкровищница, искат да ни отнемат турското робство - това най- свидно за всяко българско сърце робство.
  Но не ! Не и не ! И още веднъж не !
  Ние, свободолюбивите българи ще пазим турското си робство, ще го отстояваме срещу чужди посегателства и самоотвержено ще го браним от попълзновенията на разни еврогейове, родоостъпници, майцепродавци, отродители, соросоиди, илюминати, рептили, лезарди, лонгонбарди, тетрадрахми, а също от ЦРУ и всичко онези, които отричат робството, вместо да се прекланят пред него и свято да го тачат.
  Ние няма да позволим да бъде отдадено на поругание нашето родно българско турско робство.
  Нека всички българи, които тачат своето минало и обичат свободата в един глас да извикат : „ Долу ръцете от турското ни робство”
  Ис- ка-ме-си роб-ство-то !

 58. 58 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#30:"restavratora"]Според мен с термина "робство" си навреждаме още повече. Не бива да си причиняваме такава маниакална комплексарщина - трябва малко самоуважение - "робство" та "робство"[/quote]

  Да бе, какво сме се вторачили в черната страна на живота? От днес нататък ще наричаме убийството "евтаназия", изнасилването става "спорно консенсусен секс", а ако е извършено от бежанец е "генно обогатяване", грабежът ще кръстим "освобождаване от материални излишъци" и пр. Какво ще си играем на дребно с цигани-роми, завоеватели-бежанци и робство-съжителство, караме наред с голямата баданарка и ще настане едно щастие и себеуважение...

  М/у другото, тенденцията е глобална. Както вече споменах другаде тези дни, във Великобритания от есента ще учат, че коренните жители на Острова са били африканци (изобщо не се шегувам).

  https://goo.gl/8NG90J
 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5029 Неутрално

  "Като чета в новите учебници се чудя дали Левски не се е оплел нещо, докато е скачал на въже..."

 60. 60 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#30:"restavratora"]Според мен с термина "робство" си навреждаме още повече[/quote]

  До коментар [#30] от "restavratora":

  Да, ве, глей колко умен човек си, браус! Викам да се скараме и на арменците - геноцид, та геноцид!? Прекаляват! Изклали турцити некакви си милион, милион и половина жени и деца от арменски произход? Кой знае какво станало! Ако продължават да настояват, наистина могат да си навредят ..сериозно, при това. Ти си един Колумб! Колко прозорливо ги предвиждаш нещата!

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5029 Неутрално

  На Шипка българи и турци са си играли на стражари и апаши по време на мирното съжителство...

 62. 62 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  Говориш за жителите на Карлово, Калофер и Сопот ли?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 63. 63 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#54] от "Антоний Методиев":

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#62] от "vinetu":

  Не, за евреите.

 65. 65 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  "Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти. "
  [quote#57:"artdaisy"]Иво Беров написа:
  Долу ръцете от робството!
  Възвание на СъБъЗаНаТуРоИбъЦе и ТъНъ
  /Свободолюбиви Българи в Защита на Турското Робство, Изконните Български Ценности и Така Нататък/
  Шок и ужас, ужас и шок, мили братя и сестри ! Искат да ни отнемат турското робство – едно от нашите най-свидни, ако не и най-свидното робство с които е изпъстрена малката ни, но иначе славна история.
  Искат да ни отнемат турското робство –този неизчерпаем и непресъхващ източник на национална гордост, самочувствие и самоуважение, [/quote]
  Който разбере правилно самоиронията в това кратко наистина патриотично есе на Иво Беров ще успее да надскочи себе си и се освободи от набитите му от десетилетия комплекси за малоценност от страна на комуноидната античовешка социопатна идеология. Успех, стискам палци!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 66. 66 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#65] от "достатъчно":

  При все, че въобще не си падам по Божидар Димитров, днес четох една фраза, която много ми допадна: ;И хората, които сега си искат турското робство не осъзнават, че те са прекършени духовно вече.'

 67. 68 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Аз си искам цялата история, толкова обективно, колкото е възможно. Искам си и върховете и паденията. И робството и взаимното влияние. Бъркаме съжителство с взаимно влияние. Това второто в патриотичен унес не искаме да видим, а го има.

  Искам пълната картина, иначе не е истината за нас....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 68. 69 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#68] от "Алф":
  ++++++

 69. 70 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Толкова е просто. Българското съзнание , българската нация, българската държава са се утвърдили през 18-ти и 19-ти век под влияние на модерните тогава европейски тенденции като законност, просвещение, патриотизъм /национализъм, ако щете /.Те са в противоречие на съществуващите тогава по земите ни беззаконие, феодална зависимост, безпросветност и защо не азиатска варварщина, чиито носители са османската власт, пък мюсюлманската религия и турската националност. Та този термин "османско , "турско" робство датира оттогава. Той изразява точно горното. Отричането му /в масовата култура и учебниците, при сериозни исторически изследвания понятието няма действително важен научен смисъл/ означава точно обратното. Че борбите през Възраждането за просвещение, законност, независима църква, национално освобождение и обединение са без всякакъв смисъл и нужда от тях.

 70. 71 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 597 Весело

  Не знам дали някой обърна внимание на линка за програмата на министерството, където е записана глупостта за съвместното съжителство. Следващото изречение:"открива по зададени показатели асинхронност между обществата в Османската империя и Западна Европа през 15-ти век".
  Веднага се сетих за една асинхронност , която да се приложи на авторите на подобно умотворение. През 15-век любимото мъчение на Балканския полуостров е било набиването на кол, а в Западна Европа е било изгарянето на клада на еретици , вещери, вешици и т.н. Ще се огранича с една майна.

 71. 72 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#19:"koz"]Я сега си представи от утре 400 години без училища и университети. Без библиотеки, без театър и опера, без вестници.[/quote]
  И в западна Европа, вестниците и т.нар. циркулиращи библиотеки, които са били достъпни са всички граждани, възникват през 18 век. Образованието за простолюдието също възниква през 18 век.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#68:"Алф"]Аз си искам цялата история, толкова обективно, колкото е възможно. Искам си и върховете и паденията. И робството и взаимното влияние. Бъркаме съжителство с взаимно влияние. Това второто в патриотичен унес не искаме да видим, а го има. Искам пълната картина, иначе не е истината за нас....[/quote]
  Подкрепям!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 73. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  [quote#30:"restavratora"]Според мен с термина "робство" си навреждаме още повече. Не бива да си причиняваме такава маниакална комплексарщина [/quote]
  Точно комплексарите се засягат от това "робство". Толкова са с ниско себеуважение че то ги влачи като гюлле на краката към дъното, впрягат се на термина.

  Естествено че не сме били роби в класическият научен стил на определение, не са ни продавали като африканските роби в Америка например. Май че сме били по-свободни и от руските крепостни които са дошли да ни освобождават, редица руски автори са го отбелязали.

  Никой от българите като каже "турско робство" няма предвид такова като на робите в робовладелческият строй. Или като на на негрите в Америка. Просто наложил се термин пропил цялата ни освобожденска литература, използван от редица личности които са наши национални ИКОНИ за да назове онази епоха.

  А НА ИКОНИТЕ НЕ СЕ ПОСЯГА! Да си го набият това в кратуните и разните брюкселски послушници и разни пуристи историци. Които забили нос в дебелите книги не разбират и грам от психологията на обикновенният човек. Същият който с трудът си им плаща заплатите. Това е стожерът на неговото национално съзнание, Ботев, Левски, Вазов, Каравелов.... всичките тези които са запалили в него желанието за свобода. На които дължим, че сме се осъзнали като народ който иска свободата си, че поставя нея на първо място а не живуркането /пък било и то търпимо/ в рамките на една импария.

  Повтарям, на иконите не се посяга. Историците да си използват в научните трудове научните си термини. Но да посегнат на Ботев, Левски, Каравелов, Вазов, тези които са ни накарали да се почувстваме българи а не рая покорна, това няма да позволим! Твърде жалки са те пред тяхното величие за да махаме и преиначаваме произведения защото не съответствали на научната им фразеология.

  И още по-малко ще клекнем пред Брюксел ако това идва от тях. Да си гледат те европейските бакии защото доста се пон@сраха последната година, те са последните които ще ни дават акъл как да четем собствената си история.

  Набийте си го в главите, ВСЕКИ път когато посегнете да ни лишите от историята ни, да я наврете във фалшивите си политкоректни калъпи ЩЕ ВЪЗСТАВАМЕ! Не се сме се отървали от комунистическата диктатура за да се наврем в друга, на "политкоректните".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 75 Профил на gg2
  gg2
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Робство, иго, Батак, кланета, патриоти.. Някой замисля ли се защо точно сега и кой има полза от това? Някой замисля ли се как изобщо стартира тази страстна кампания? Решили били някакви да променят някакви учебничета. Ами ако изобщо е блъф? Кой има полза българина да се настройва срещу съседа си от турция? Може би бяха турците които решиха да променят учебничетата? Много е лесно да вземеш бърза разпалена позиция по игото от която няма голяма полза и да пропуснеш по-важното за деня. Защо я няма тази настойчивост у българина относно несправедливостите днес а не тези отпреди няколко стотин години? Къде са народните пари от КТБ (най-пресният случай на наложен данък върху населението). Къде са парите които клечките на прехода отмъкнаха? Къде е закона, къде е справедливостта когато тези клечки се измъкват тихо един по един от съда и озаконяват по този начин откраднатото? Защо обикновеният българин не се разгневи над това и покаже на своите избраници какво мисли и какво иска? Защо обикновеният българин не вземе да прочете нещо по различно от Блиц и се информира затова накъде е тикан? Много е лесно да скочиш за Батак но защо не скачаш против батака?

 75. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  До коментар [#55] от "Логика":
  [quote#55:"Логика"]Изключително много съм ядосана в момента...Такава гавра с българи не съм преживявала от соца. [/quote]
  Може би си пропуснала, че стихотворението "Аз съм българче" е било извадено от учебните програми? Със същите "политкоректни" мотиви, щели да се обидят тези които не се чувствали българчета!?! Ами .../самоцензурирано/, като ви е толкова обидно вървете на .../самоцензурирано/, що щете тук?

  Аз като го прочетох днес в хода на дискусиите изтрещях, как може такова нещо, да махнат "Аз съм българче"!?! На такива безродници набиването на кол им е малко. И нищо, огромната част от този народ дори не го е чул че е имало такова намерение.

  Разминало ни се е тогава отново поради масовото възмущение на хората. Но толкова упорито и системно повтаряни опити сочат, че това не са случайни епизодични глупости, очертава се система в това всичкото.

  http://www.novinar.bg/news/kak-tcarstvoto-na-slovoto-stana-tcarstvo-na-malchanieto_NDUxOzI5.html


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  До коментар [#75] от "gg2":

  Едното не изключва другото. Или защото са откраднати парите от КТБ дай да преглътнем, че няма да се учи Вазов и че турското робство става "съжителство". И че Левски е криминален престъпник който турската полиция правилно арестува защото такива са били законите тогава, който е против султана е престъпник. И естествено тези в Батак са си заслужили клането, и те са били престъпници вдигнали се срещу законната власт.

  Що не отидеш в Кьолн ама с жената и дъщерите, там има подходяща среда където те ще имат възможност да демонстрират толерантността си. Може и да заработят нещо пътем, толкова млади мъже без жени около тях, хормоните се разиграват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 77. 78 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "koz":

  "Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата, да си найда и аз гробът"! Вярвам на Ботев, на Костницата в Батак, на "Време разделно" и на многото исторически факти, доказващи тезата за робството. Странното е, че българчета, които отдавна са напуснали Бг, като не виждат по-далеч от носа си, твърдят "Не съм роб". Едва ли е странно противопоставянето срещу идентификацията с такова състояние, но приемането на "Съжителство" отговаря на интересите на Фесландия и Давутоглу - да си се гушнем пак под водачеството им. Цялата ни политическа "класа" /дори Божко Димитров!/ е готова за такова съсъществуване, а ДПС продължава да я купува.

 78. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#24:"Логика"]В коментар № 22 написах какви са били моите прадеди. Сега- нека и емил джасим, учител по история и програмен директор на "Център за образователни инициативи" -да напише към 1830г. какво са правили НЕГОВИТЕ прадеди и дали изобщо са живеели на днешната територия на България![/quote]
  Обаче ти си анонимна, а Джасим не е. Напиши статия за "Дневник," по темата, подпиши се с името си и тогава можеш да изискваш отговор от Джасим.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 80 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#68] от "Алф":

  И аз го искам! Не политизираната съвременна "истина", отжвакана в интерес на ДПС, на съюзническите ни отношения с Фесландия по НАТО, на Брюксел, за когото "Крикет..." с български глави е забравено минало. Вече писах, че Исляма и Баязид Йълдъръм при навлизането в Балканите са отстоявали обективно /от гледна точка на тази религия/ три възможности за раята - да бъдат помохамеданчени /сиреч да станат правоверни и живеят като такива/, да бъдат продавани в робство /факти относно това има в изобилие/ или убивани /и такива факти колкото щеш/. Разбира се, раята не е продадена или избита поголовно - икономическите интереси на османлиите са били не по-малко важни от религиозните. Разбира се, първоначалния вид на робството се е изменил през вековете и под влиянието на усилващата се Европа и на войните на православните християни срещу Турция / Русия води 14/, на промените в политиката на Портата и Хатишерифите, издаващи икономико-политико-военното западане на Турция, раята през последните два века на владичеството живее в други, по-леки условия. Но това не отменя Баташкото клане, "Перущице бледна..." и запалването на Стара Загора, например. Та, както се казва - "Кесарю - кесарево..." - първо робство, после владичество, а сега - съжителство.

 80. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#47:"daskal1"]Тук съм с теб. И мой пра-пра дядо е бил кмет на тракийско село о богат човек, синовете му са учили във Франция, Австрия и т.н. Синът му, прадядо ми, е убит от турците при изтезания[/quote]
  [quote#48:"Логика"]Пазете като зеницата на очите си родовата си памет- виждате какво става в България...[/quote]
  Е, не ви разбирам. Родовата ви история е като на 90% от българите. Бащиният ми род е от Лозенград. Някъде в средата на 19 век, турският градоначалник отвлича пра-пра-баба ми, а пра-пра-дядо ми с най-добрия си приятел напада дома му посред нощ, взима си жената и изколват маса народ, включително жени и деца, докато се докопат до пра-пра-баба ми и след това и двете семейства бягат в Добрич. Бягат с много пари и започват бизнеса си отначало - има ли са тухларни, наемали са много хора да работят за тях. Майчини я ми род също бяга с;ед турско клане някъде из Македония и се заселва в околностите на Трън. По-късно представители и на двата рода са съдени като "врагове на народа." Пак казвам - родовата ми история е историята на много българи. Вероятно на мнозинството. И не разбирам как като казвам владичество, а не робство, предавам предците си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4566 Неутрално

  Ето нещо от Веселина Седларска и "Редута"

  Je suis робиня


  Туй Вазов го пише, да знаете, не аз. И пише той още: „…при другите си лошавини игото има и една привилегия: да прави народите весели. Там, дето арената на политическа и духовна деятелност е затворена с ключ, дето апетитът за бързи забогатявания от нищо се не дразни и широките честолюбия не намират простор да се разиграят, обществото изхарчва силите си в дребни местни и лични сплетни, а разтуха и развлечение търси и намира в мъничките, обикновени и лесни блага на живота. Една бъклица вино, изпита под прохладната сянка на върбите, прави да забравиш робството; един гивеч, изпечен с алени патладжани, миризлив магданоз и люти пиперки, изяден на тревата под надвисналото клоне, е царство, а ако има при него цигулари, то е върхът на земното щастие. Поробените народи имат своята философия, която ги примирява с живота.”

  Ей за тези хубавини ви говоря. Робството върви в комплект с улеснението да се излежаваш под надвисналото клоне и да си хапваш гивеча /правопис по Вазов/, без да ти тежат грижи, свързани с управлението на държавата – тя не е твоя, тя е чужда, тъй че чуждите да му мислят. В тази дистанция между човека и държавата, между собствения ни живот и начина, по който го управляват, е заченато българското чувство за сеир. То е нашето отмъщение към ония, които притежават властта. То е и нашата изгода – сеирджийското отношение доказва, че не ние притежаваме властта, а след като нямаме властта, не се налага да правим нищо. Тази облага е толкова сладка, че продължава след ония 500 години и след другите 45. Сеирът се оказа направен точно по размера на българската душа, пасва безгрешно на всеки, независимо дали той се намира в тълпата или на върха. Дори тези, от които зависи решаването на проблемите, си съчиняват аргументи в полза на обратното, за да не се лишат от голямата българска мечта да си зрител, зяпач, кибик.Не, няма да се отдавам на такива сериозни размисли, те пречат на удоволствието да си бил роб.

  klimentm
 82. 83 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#24] от "Логика":

  В съкратен вид историята изглежда според мен така (може и да бъркам). През 8 век ислямските тълпи тръгват в 2 лъча към Европа. Пробиват през Гибралтар и властвуват в Испания 3 века. През Константинопол (Цариград) не успяват. Спира ги българина хан (кан) Тервел известен в Европа като Тервелий който ги разбива и изхвърля обратно. За това сега му вдигат паметник в Брюксел като на "спасителя на Европа". Щото ние като простаци не можем да му вдигнем паметник! След това идват в 14 в. т.нар. "селджукски турци". Обаче тия са се поучили и правят удара в една точка - Цариград. И успяват. И продължават към сърцето на Европа. Християнска Европа ги спира при Виена. Там издъхват защото ресурсите им се изчерпват. До там стигат резаняците.
  Какво правят по-нататък. Ами просто - икономика. В равнните части на завладените територии налагат тотален режим - популацията да гледа жито , овце да плаща данък в натура и това е. И тъй като са нямали капацитет да покрият всички завладени територии там където е било по- богато (равнините) въвеждат по-свиреп режим на грабеж . Там църква не е било позволено да се издига на 1,5 м. над земята. И нашите предци са ги вкопавали в земята - справка Дунавската хълмиста равнина. По планините е било по- друго. Там по един ефенди и 2 заптиета в град и това е . От там няма какво да се вземе. Битката за Родопа планина е съвсем друг случай. Тя е била стратегическа. И до днес е !
  И вземете да прочетете Иван Ханджийски да разберете икономическите мотиви, които са подтикнали българите да финансират Априлското възстание. Щото всеки се бие в гърдите с някакви героизми, ама пушките трябва да се платят със златни лири. И след Кримската война 1856 след като турците са заселили някакви бандити в Южна България които прекъсват търговията на нашите производители и почват да им ограбват керваните със стока, които трябва да идат до Цариград, нашите казват "е тая не може повече така". Вадят пунгиите и плащат за пушките на "хвърковатата чета на Бенковски"

 83. 84 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-голямата измама в човешката история е ВЛАСТТА!
  Аристокрация, Държава, Бюрокрация са еманация на егото, егото на човечеството такова, каквото е у всеки човек. И като егото, Властта винаги ще се стреми да поеме контрола над естествените функции и подбуди на човека/народа и да го накара да и служи и да я храни, докато то расте и измества все повече човешката природа.

  СТИГА!

  Единствен Създателят има право да ме съди и единствените закони които следвам са тези на собствения ми морал - вроденият, не придобитият благодарение на пропагандната машина на властта/егото. Само стремежът ми към щастие може да ме подбуди да обичам и създавам, единствено страхът може да ме накара да мразя и руша! За това не се страхувам от нищо! Дори от Властта!

 84. 85 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":

  И това, че държавата е била чужда и не е била " наша грижа" ни е проклятие и до днес. Няма как да не се съгласим, че гивеча си остава главна грижа за много хора, а държавата я управлява кой да е.....и за това сме на този хал.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 85. 86 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "angevins":

  А стига бе
  На калпава българска ракета - историята и пречи
  Всички са имали мрачно средновековие
  И не сме единствените под робство в Османската империя

 86. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  Мненията са интересни, моето лично се приближава до това на Б. Димитров.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  [quote#83:"gosho3"]В съкратен вид историята изглежда според мен така (може и да бъркам).[/quote]

  Бъркаш в някой подробности, аз ще се опитам да ги отстраня.

  [quote#83:"gosho3"]През 8 век ислямските тълпи тръгват в 2 лъча към Европа. Пробиват през Гибралтар и властвуват в Испания 3 века. През Константинопол (Цариград) не успяват. Спира ги българина хан (кан) Тервел известен в Европа като Тервелий който ги разбива и изхвърля обратно. За това сега му вдигат паметник в Брюксел като на "спасителя на Европа". Щото ние като простаци не можем да му вдигнем паметник! [/quote]

  Да, мюсюлманско арабската инвазия към Европа през 7-8 век е била в два лъча - единият през Вестготска Испания, а другия през Византия. Вестготското кралство в Испания бива победено лесно, след това арабите прехвърлят Пиринеите, но там са спрени от Франкската империя. Тогава тя е била водещата държава в Западна Европа. В Северна Испания се създават няколко малки по територия испански кралства и графства, които са били под упеката на франките. Но, почти цяла Централна и Южна Испания остават под властта на арабите и берберите. Техните държави в Испания съществуват не 3 века, както ти си мислиш, а 7-8 века. Последното тяхно кралство - Гранада пада, чак в края на 15 век.

  Другия по-голям и основен удар на арабите е бил към Византия. Всички знаем за една от обсадите на Константинопол от арабите и намесата на кан Тервел върху обкръжаващи арабски войски. С негова помощ тази обсада е била свалена, НО.... всъщност обсадите и атаките на арабите върху Константинопол са били ДЕСЕТКИ. Преди тази е имало една друга много по-голяма и мащабна обсада на арабите при която византийците (или както те се наричат себе си ромеи) сами успяват да отблъснат арабите. След това византийско-арабските войски продължават стотици години. Обсадите върху столицата на Византия са били много, както споменах по-горе. През 12-13 век мюсюлманските халифати изпадат в дълбока криза и те вече не застрашават сигурността на Европа.

  [quote#83:"gosho3"]След това идват в 14 в. т.нар. "селджукски турци". Обаче тия са се поучили и правят удара в една точка - Цариград. И успяват. И продължават към сърцето на Европа. Християнска Европа ги спира при Виена. Там издъхват защото ресурсите им се изчерпват. До там стигат резаняците. [/quote]

  Или османските турци.... селджуките са били много племена, това племе, което успява да обедини останалите е било на някой си Осман. От там и след това името на империята. Тя е била доста могъща за времето си, но успява да превземе Балканите, защото през 14 век Византия е била много слаба държава, бледа сянка на това, което е била през 8 век. България също е била разпокъсана. Изобщо всички държави сме били слаби и най-важното не сме успели да се обединим срещу общия ни враг. Затова и османците побеждават. След това, както ти пишеш османската агресия в Европа е спряна във Виена. И то на два пъти.... там вече се обединяват доста сили (австрийци, германци, поляци, унгарци) за да спрят османците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Правилният термин е владичество.
  Все пак българите не са били роби каквито са били робите в древните Гърция и Рим или в плантациите на Южните Щати.
  Като говорим за тогавашната епоха Османската империя е била толкова насилническа, колкото и останалите империи по света. Съдбата на българския народ в никакъв случай не е уникална, империите са смазвали с кръв и жестокости всяка проява на неподчинение на подвластните им народи.
  Факт е, че България е била най-развитата в икономическо отношение част от бившата Османска империя и с най-голям процент грамотно население.
  Терминът "робство" е обиден за самите българи. Въпреки, че се среща в литературата от онова време, той е по-скоро метафора, отразяваща факта, че българите не са имали самостоятелна държава и не са били равнопоставени и равноправни с мюсюлманите.

 89. 90 Профил на gg2
  gg2
  Рейтинг: 250 Неутрално

  [quote#77:"Fred"]Що не отидеш в Кьолн ама с жената и дъщерите, там има подходяща среда където те ще имат възможност да демонстрират толерантността си.[/quote]

  Типове като тебе които като видят негър и настръхват не могат да ми говорят за толерантност. Дано да имаш възможсност да имаш колеги, приятели които са различни от теб по цвят на кожа, религия, образование и т.н. за да разбереш колко си ограничен.

 90. 91 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Пак ли тоя джасим ? Ей, направихте го звезда зорлем ! Едно време имаше една жабка по Мтв - крейзи фрог - и нея постоянно я показваха, и беше звезда. Нищо, че беше анимационен герой. Та тоя анимационен герой, казвате, бил учител по история ?! Колкото до Копривщица, това което виждаме днес, е построено в последните години преди освобождението. И не е унищожено, защото копривщени са били верни слуги на султанската власт, от които е имало само полза. Имотите им са били винаги на разположение на турците. Всички други около тях са били изпепелени.
  А мржду другото, темата напълно отклони вниманието на матряла от брюкселския доклад. Както обикновено.

 91. 92 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#72:"7777"]И в западна Европа, вестниците и т.нар. циркулиращи библиотеки, които са били достъпни са всички граждани, възникват през 18 век. Образованието за простолюдието също възниква през 18 век.[/quote]
  Първите вестници в Германия излизат през 1605 и 1609г. Първият вестник в Англия - през 1620г. Университети в Западна Европа има от края на 11-ти век - Болоня - 1088г. Дай да не говорим за простолюдието. То не ходи в университети. Всички големи идеи и революции не се раждат в главите на селяните.

 92. 93 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всичко идва от псевдожурналистите и от шараните, които кълват на пропагандни материали.
  Крайно време е тези, които са се самообявили за "журналисти", да започнат да носят отговорност за публикациите си.
  Явор Дачков и мнимата забрана на кръщенетата от ЕС е само един пример от последните дни.

 93. 94 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#88] от "Иво":


  [quote#88:"Иво"]Всички знаем за една от обсадите на Константинопол от арабите и намесата на кан Тервел върху обкръжаващи арабски войски. С негова помощ тази обсада е била свалена, НО.... всъщност обсадите и атаките на арабите върху Константинопол са били ДЕСЕТКИ.[/quote]
  Така е.
  Интересен въпрос, обаче е, защо ,,висшистът,, от Магнаурската школа, единственият български цар с,, висше образование,, е търсел контакти с арабите с предложението ЗАЕДНО да превземат Константинопол - за тях-плячкосването, за Симеон-Градът.Хубаво, че ромеите заловили и пленили пратениците му, инак Симеон можеше да довлече тук - в Европа, чалмите още в 9-ти век.Итересно как Симеон си е представял съседството с Арабския Халифат, който неведнъж и сам, без Симеон, е бил на косъм да поломи Византия и преживява в тая епоха апогея си ?
  Не трудно да се стигне до извода, че ,,езичникът,, кан Тервел е бил далеч по-прозорлив.
  А по отношение на периода на ,,робството,,...
  Всички ние тук разбираме, че за никакво ,,робство,,в тесния смисъл на думата, над българския народ не може да се говори изавън публицистиката от 19-век.
  Имало е и спорадични случаи на заробване, както е имало и случаи на почтено човешко ,,съжителство,, между българи и турци*.
  Нито ,,робство,, нито ,,съжителство,, са изчерпателни и правилни термини.
  Обмисленият и издържан от всяка гледна точка е ,,ТУРСКО ГОСПОДСТВО,,.
  Защо ,,турско,,?
  Първо, защото хората от епохата са го наричали така.
  Второ, защото въпреки въведените в употреба и политкоректни термини ,,османско,, и ,,отоманско,, ние, както и останалите европейци разпознаваме тези хора като ,,турци,,.Вярно, ,,османски турци,, , но - ,,турци,,.Впрочем, широко прокламираните и в този форум и по книжнината термини ,,османлии,, , ,,османски турци,, или дори ,,отомани,, целят да маскитрат факта, че те са ,,турци,, независимо от кой селджукски турчин водят своята генеалогия.
  Защо ,,господство,, ?
  Защото тяхната държава тогава е деляла, бидейки Халифат и подчинявайки се на Шериата, хората на две групи - правоверни и рая (гяури), като първата група има господарски статус спрямо втората.
  Същия смисъл има и думатата ,,владичество,, но я смятам неподходяща поради улегналата вече в езика ни нейна църковна конотация.
  .........................................................................................................
  * Пример за човещина и съжителство - Някое време преди Освободителната за нас Руско-турска война, беден турчин от околните на Беброво села си купил от пазара крава и я подкарал към селото си.Пътят из Еленския балкан не е лесен и когато стигнали до Беброво кравта грохнала и издъхнала от умора насред площада.Турчинът се разплакал от безпомощност до трупа на животното, с което мислел да прехранва семейството си.Минал тогава оттам някой от ,,тежките бебровски чорбаджии,, ,станала дума кое-що, чорбаджията (българин) утешил човека,извадил кесията и дал на турчина пари да си купи друга крава.
  Минало време, започнала войната.В лагера, дето станували турските войници и башибозук обсъждали на другия ден да нападнат, плячкосат и изгорят Беброво.Там се случил и ,,нашия турчин,,.През нощта се добрал до Беброво, разказал на нотабилите какво се готви, те набързо събрали пари и откупили Беброво и неговите жители от турското отъмщение.
  По тази причина и чрез този човек един цветущ град на тежки търговци остава непокътнат.
  Редно е да се запитаме-помни ли някой името на този турчин ?
  Надали.
  Мнозина от нас предпочитат да виждат в тези хора само Тосун бей, а забравят думите на Левски -
  ,,....Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци. — до чорбаджията Ганчо Милев в Карлово, 10.V.1871 г....,,

  И забравяме, че кокалите на техните деди са в същата земя, в която са и тези на нашите...
  Което не е никак умно.

  Homo ludens sum
 94. 95 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#83] от "gosho3":


  [quote#83:"gosho3"]след Кримската война 1856 след като турците са заселили някакви бандити в Южна България които прекъсват търговията на нашите производители и почват да им ограбват керваните със стока[/quote]
  Наричат се ,,черкези,,.
  И не са в Южна , а в Северна България.
  Иван Хаджийски много добре е описал ,,черкезкото време,,.
  Точно във връзка с черкезкото изселение тук е и една от най-големите гаври с Русия и в частност със самия ,,гасударь-император,, в българската нова история, изречена в Народното Събрание от Стефан Стамболов по повод предлагането на княз Николай Мингрели за Български Княз...
  Но това е друга тема.

  Homo ludens sum
 95. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#94] от "Nacho Libre":

  Първо искам да ти благодаря, че сподели за тази история за Беброво. Не бях я чувал досега, а е интересна и поучителна. Второ, присъединявам се към твоето мнение, че имало на местно ниво добросъседство между турци и българи. Имало е много смесени села и градове. И след като България се освобождава е имало имало българи от турски произход, които са участвали в нашата армия през ПСВ например.... те са част от тази държава. Тези, които не искат да са се изселили вече в днешна Турция....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  [quote#96:"Иво"]Тези, които не искат да са [/quote]

  не искат да са български граждани са се изселили вече... *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 98 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Много ми е интересно, как гърците наричат този период от своята история.
  И защо никой журналист не се сети да зададе този въпрос на великия историк Божо Димитров (нали е специалист и по гръцки език и история)

 98. 99 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#88] от "Иво":

  ++++
  Прав сте. Но не може да пишем дълги трактати във форума и с много подробности. За това се опитах да обобщя нещата. Обобщението е винаги частично огрубяване.

 99. 100 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#95] от "Nacho Libre":

  Това, че черкезите са били бандити е факт. И са заселени не само в Северна България, но и в Южна. В Северна България - по-специално Лудогорието (а не Делиормана както някои го наричат) турците заселват с цел да спират евентуални руски "похождения" от Североизток. Това им е била целта. Но черкезките поселения на бандити в Южна България, които започват да тормозят търговията и да грабят керваните на нашите търговци развързват пунгиите на нашите търговци за пушките на "хвърковатата чета на Бенковски". Нашите предци много добре са си правили сметката и са били абсолютно прави. Погледнете картата на Априлското възстание. Много е интересна. Защо никой не възстава във Врачанско например. Ами просто - това са "полендаци" . Психостереотипа на "полендака" е различен от този на "балканджията" и до днес - това е с генерации. "Полендака" си гледа житото, овцете, плаща си данъка на Османската империя и това е. И като минал Ботев с четата - никой не му обърнал внимание . В полето е богато - има . Докато при "балканджията" е бедно. Прадядо ми е бил дюлгерин - напролет отива да строи тютюневи складове, прабаба ми гледа коноп и лен и прави "гръсти" и след това тъче плат и прави "пестил" от сливи и прадядо ми от планината като се върне слиза в равнината продава (практически разменя) своята стока, купува брашно и масло (олио) и се връща в Балкана. Нещо такова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK