Миков очаква по-лесна злоупотреба с личните данни на избирателите при електронен вот

Михаил Миков

© Юлия Лазарова

Михаил МиковЛидерът на БСП Михаил Миков очаква създаването на тези предпоставки за още по-лесна злоупотреба с личните данни на избирателите при електронно гласуване, която да доведе до клоняща към 100% избирателна активност в някои секции и завидна резултатност.


Проблемите и въпросителните около защитата на личните данни са в дневния ред на институции, законодатели и граждански организации. Те постоянно се връщат и във фокуса на общественото внимание, като има стремеж и в двете посоки – да бъдат прикрити или да бъдат посочени и решени, коментира Миков във "Фейсбук" по повод Европейския ден за защита на личните данни – 28 януари.


Миков обвърза одобрената от управляващото мнозинство възможност за дистанционно електронно гласуване на изборите и референдумите със защитата на личните данни. "Народното събрание полу прие електронното гласуване, защото не определи конкретен срок за неговото прилагане. Може би в мнозинството, което потвърди резултатите от поосакатения от тях президентски референдум, са се появили съмненията, които изпитваме и ние в опозицията. И най-големите от тях засягат въпроса за защитата на личните данни, за тайната на вота, за представителността на резултатите, за възможностите за политически злоупотреби и в крайна сметка подмяна волята на суверена", отбелязва Миков.
"Сякаш в момента рисковете за такива недемократични явления и доказателствата от последните избори са малко, та трябваше да се добавят и още, за да се угоди на държавния глава с неговото безотговорно разбиране за пряка демокрация", коментира още той.


"Малко ли бяха фалшификациите и манипулациите на местния вот, та да се облекчават техните автори с помощта на новите технологии и като се съкратят допълнително разходите им? Очаквам създаването на тези предпоставки за още по-лесна злоупотреба с личните данни на избирателите да доведе до клоняща към 100% избирателна активност в някои секции и завидна резултатност", прогнозира Михаил Миков. По думите му това, че евтиното за измамниците ще струва скъпо за хората и демокрацията, е въпрос, който явно вълнува само онези, които мислят за хората и демокрацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK