Парите за психично здраве в България са малко и неправилно похарчени

Владимир Наков, главен експерт НЦОЗА

© Ангелина Генова

Владимир Наков, главен експерт НЦОЗАБългария отделя твърде малко пари за психично здраве и освен това те се изразходват неправилно. Изводът е записан в доклад на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за състоянието на психичната помощ у нас. Докладът беше представен днес пред парламентарната здравна комисия.


През последните години у нас напълно са изчезнали свързващите звена между психиатричната болница и пациента в общността, смята главният експерт по "Психично здраве" в НЦОЗА и един от авторите на доклада д-р Владимир Наков, цитиран от БНР. 


Наков посочва, че докато в Европа за психично здраве се дават между 6 и 7% от всички разходи за здравеопазване, у нас делът по това перо е не повече от 3%. Освен това не се дават там, където от тях ще има повече полза. "Системата за психиартичната помощ е неравномерна. Има тенденция за разширяване на стационарната помощ, което е обратно на европейската тенденция за психиатрия в общността", казва Наков. Според него ако нещо ще се промени в порочния кръг в момента, то трябва да дойде от комисията по здравеопазването. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK