До края на седмицата ще е готова експертизата за смъртта на Тодор Йорданов във Враца

Братята Десислав и Иван Дамянови са обвинени в убийството на Тодор Йорданов

© Георги Кожухаров

Братята Десислав и Иван Дамянови са обвинени в убийството на Тодор ЙордановДо края на седмицата се очаква да бъде готова съдебно-медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред Би Ти Ви. Той допусна, че наблюдаващият делото прокурор ще даде съгласие експертизата да бъде публично огласена.


"Съдебно-медицинската експертиза е на практика ключът към решаването на това дело и към правната квалификация на обвинението", коментира Цацаров. Той припомни, че до момента обвинението се основава на устни показания на свидетели и писмени доказателства.


Цацаров коментира и случай на конфликт на интереси по разследването срещу кмета на с. Галиче Ценко Чоков. Извършеното от сина на кмета Марин Чоков нападение над 19-годишен младеж предизвика недоволство в селото и широк медиен отзвук, а това накара Сотир Цацаров да изпрати екип от прокурори на мястото, като се стигна и до проверка на управлението на кмета. Би Ти Ви съобщи, че синът на прокурора, който бе определен да разследва кмета, води дело, в което негов основен свидетел е синът на Чоков Мартин.
"За вас е находка, за мен е неприятна изненада.", коментира случаят Сотир Цацаров. При тази ситуация колегата е следвало да си направи отвод още в началото на проверката, каза той и допълни, че е изпратил на мястото и заместника си Борислав Сарафов. Наблюдаващият делото обвинител си е направил отвод, се разбра от думите на Цацаров.


Главният прокурор допълни, че случаят хвърля сянка върху работата на обвинението и е неприятен, но на върпос поема ли отговорност, след като той е разпоредил проверката каза, че не може да знае всичко, което се случва в цялата прокуратура, която била устроена така, че за всички грешки е виновен главният прокурор. 

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  "Съдебно-медицинската експертиза е на практика ключът към решаването на това дело и към правната квалификация на обвинението", коментира Цацаров."Това адвокат Марковски - баща го каза на втория ден след убийството.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8046 Любопитно

  Че патоанатомията във Враца е некадърна разбрахме , след като изследването за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов се отпрати в София.Ама и там не са се разбързали нещо...Чакат може би удобен момент, за да разгласят удобна версия ???

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на wiky
  wiky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ей така се раждат митовете и селските легенди. От незнание и търсене под вола телето.
  Хистологичното изследване, което е най-важното в случая с Тодор, излиза дори за животоспасяващи операции за 2 седмици, какво остава за труп. Отидете да си правите такова и сами ще се уверите. Т.е. стига с тези глупости, че някой подменял, заменял, измислял и т.н. простотия.
  Много ви се иска всичко в тази държава да е скапано, корумпирано и т.н., ама не е така. Имаме специалисти, имаме честно работещи хора, а мърша има навсякъде по света. А мършата в България я прави народа, защото много му се иска, като му опре ножа до кокала, да мине метър с някое подкупче, за това и телефонните измамници си строят палати от мизерното мислене на Българина. "Дай тука едни нам колко си и ще ти измъкнем детето от ситуацията.", А този насреща, веднага вади парата да мине метър, а не се обажда в полицията, да попита какво е станало и колко е виновно чавето му. ... Така са и родителите на Тодор, дайте да съберем тук едни пари, че трябва да оневиняваме келеша си.

 4. 4 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Какво се случва, защо бавят експертизата, от незаинтересованост ли, от безоотговорност ли, или защото не е за техен близък?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#3:"wiky"]за това и телефонните измамници си строят палати от мизерното мислене на Българина.[/quote]
  Телефонните измами са защото Цацаров нито веднъж не е проверил ДКЦ-тата дали не изтичат лични данни за имена на роднини , телефони и диагнози за дементни старци - демек и прокуратурата е в джаза!
  На север и запад от Враца що старци бяха убити в къщите им пък някой да е чул Сотир Цацаров да е изпратил екип от прокурори на място???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Малък Сечко
  Малък Сечко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Посмъртно не може да му се вдигне обвинение за хулиганство и леки телесни причинени на братята. Да бе прескочил трапа сега той щеше да е обвиняем. Каквото и да внесат прокурорите ще е за оправдателна. Вероятно окръжна ще пише мотивиран отказ, но за да се нахранят манипулираните, ще се намеси районна с обвинение за хулигансто - храна за стадото, да не крякат по площадите. Да, да ама не. Накрая прокуратурата ще плати обезщетение по ЗДОВ на братята, щото btv ще облъчва народонаселението с брътвежите на стажанта си (брата на Тодор).
  Да попитаме онези 240 умници, защо в настоящият НК няма текст, по който да се повдигне обвинение на помагачът на Тодор укрил бокса?
  Пак заради храненето избързаха с обявяването на 28 точковидни наранявания, които са текстурата на асфалта. Удар с ръка не предизвиква точковидни наранявания. Арнаудова, изпратена да гаси пожара размаха пред камерите черновите на патоанатомите без да се замисли, но на кой му пука, важното е да има хляб за манипулираните и зрелища за мислещите.

 7. 7 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "wiky": ≪Ей така се раждат митовете и селските легенди. От незнание и търсене под вола телето.
  Хистологичното изследване, което е най-важното в случая с Тодор, излиза дори за животоспасяващи операции за 2 седмици, какво остава за труп.≫

  Заслужено: +++++++++++++++++++++++++++

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#6:"Малък Сечко"]в настоящият НК няма текст, по който да се повдигне обвинение на помагачът на Тодор укрил бокса? [/quote]
  Абе по-добре е да приключат със всички експертизи по врачанската сага пък тогава да дадат пресконференция!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всъщност това, което вещите лица, подготвящи експертизата, не знаят, не може да промени направените до сега експертизи от външния оглед на тялото и от аутопсиите. Така че това, което за сега не се знае от вещите лица и от нас не е дали е убит или е умрял, а от какво е умрял. Защото ако изобщо в случая хистологията може да каже нещо, това нещо не е за това, дали е убит или е умрял. А само от какво е умрял.

 10. 10 Профил на wiky
  wiky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да, то все някой друг ви е виновен. Ако народа е честен, то първото нещо което ще направи, след като му се обадят, е да попита в кое районно или в коя болница, да затвори на искащия подкуп "за да оправи нещата" и да звънне там да поиска информация. Само такива като теб, ще плащат, защото много им се иска така да се "оправят" нещата.
  Единствената вина на Цацаров е, че не осъжда и потърпевшите на такива измами, защото те са потенциални престъпници. Не по малки от измамниците.

 11. 11 Профил на wiky
  wiky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "glog":

  Нещо искаш да ми кажеш ли?
  Виждам че и ти си на мнение, че хистологията ще каже от какво е умрял, а това в случая най-важното, защото стана ясно, че от точковидните охлузвания няма как да умре. А иска ти се, или не, едно такова изследване излиза за 2 седмици. Кое точно противоречи на твоето изказване?

 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "wiky": ≪Кое точно противоречи на твоето изказване?≫

  Нищо не ми се иска. Аз съм напълно съгласен с казаното от вас. Просто казвам, че тези изследвания, независимо колко продължават, не решават проблема, дали има убийство или просто смърт, а само ще уточнят от какво е настъпила смъртта. Която, ако не е установена от аутопсиите (а тя не е), няма как да бъде по вина на двамата обвиняеми.

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 648 Гневно

  "За вас е находка, за мен е неприятна изненада.", коментира случаят Сотир Цацаров.

  Тоя да е чул, че за подобни изненади от подчинени намиращи се под прекия му контрол следва да носи отговорност!

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "wiky":

  Значи викаш народът виновен за високото ниво на корупцията в страната?

  Да нямаш връзки с АОНСУ, и от там едно време ни обясняваха, как сами сме си били виновни за бедността, щото видиш ли, сме нямали съзнание...

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Краят на работната седмица е днес!

  Tony
 16. 16 Профил на wiky
  wiky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "klecho":

  Като си завираш главата в пясъка, реалността няма да изчезне. Българина е научен, че за да станат нещата, трябва да бутнат, подарят и т.н. и дори да не му искат, той пак се пробва да го направи. Ако българина спре да "бута", ако всяко искане за бутане отиде в съда, тогава нещата ще влязат в норма. Ноооо, на българина това не му изнася. Иска да има винаги вратичка, та ако на него се случи нещо, да се изниже и излезе сух от водата. И това се потвърждава от сигналите за корупция, след като беше създадена специална комисия за това. Всичко било корумпирано, всичко е корупция, обаче за цялата страна има едва 30 сигнала, от които има разбира се и фалшиви, защото Пенчо решил, че може да направи мръсно на Драганчо, като го накисне за нещо което не е извършил.
  Та не ми обяснявай, че корупцията в България, е нещо нежелано от българина. Напротив, желано и постоянно подхранвано и търсено. Българина не иска ред, защото за него е някакво голямо геройство, да нарушава законите и да "минава метър". ... "Карах с 200 по магистралата и не ме хванаха, аз съм супер герой.", "Карах пиян, спря ме едно ченге, бутнах му еди колко си и той ме пусна. Аз съм супер герой.", "Откраднах еди какво си от еди кой си и не ме хванаха. Аз съм супер герой.", "Ходя с бокс и се "защитавам" от тъпи пешеходци лазещи по пешеходната. Аз съм супер герой." ... да продължавам ли?
  Докато българина се мисли за супер герой, когато нарушава законите, корупцията няма как да изчезне. Най-ниска корупция има там, където народа спазва законите.

 17. 17 Профил на wiky
  wiky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "glog":

  Ако аутопсията която беше извършена, не беше показала, че двамата братя нямат вина за смъртта на Тодор, никога нямаше да ги пуснат срещу парична гаранция и то толкова ниска.
  А е нужно да се знае от какво е умрял, за да се довърши цялата картинка и окончателно да се докаже невинност.

 18. 18 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Прав е "свободната личност" по горе, че края на седмицата е днес, НО уважаеми пишешти и миналия петък беше края на седмицата за която казаха, че ще е готова мед. експертиза.

  Колеги обрнете внимание, че НЕ СЕ УТОЧНЯВА КОЯ СЕДМИЦА, НЯМА ДАТА И Т.Н. Затова, че има да чакаме.

  На мен не ми е ясно едно - защо при първия оглед не са открити белези по тялото на жертвата, а след като хората скочиха и се направи втори оглед, изведнъж се намериха 28 "точкови" синини ??? От тук тръгват първите съмнения за нечистоплътност на действията в последствие. Помислете ...

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "wiky": ≪Ако аутопсията която беше извършена, не беше показала, че двамата братя нямат вина за смъртта на Тодор, никога нямаше да ги пуснат срещу парична гаранция и то толкова ниска.≫

  Точно така е. И аз нямам никакви разногласия с Вас про този въпрос.

 20. 20 Профил на wiky
  wiky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "koko4ko":

  "защо при първия оглед не са открити белези по тялото на жертвата, а след като хората скочиха и се направи втори оглед, изведнъж се намериха 28 "точкови" синини ???"
  Първият оглед, беше на топло тяло, което е направил от части и планинският спасител. Вторият оглед на врачанският патолог, на изстинало тяло, констатира само охлузвания. Тези охлузвания бяха потвърдени и от софийските патолози.
  Ако нещо не ти е ясно, то е защото не си следил цялата информация, а и защото на медиите не им изнасяше да няма следи от побой. Нали само това повтаряха: пребит до смърт, убийци ....
  За излизането на крайната аутопсия, ще го каза за 1000 път. Хистология, по-рано от 2 седмици няма как да излезе. Никой не бави аутопсията нарочно, просто всяко изследване в нея си има период в който може да бъде извършени. Т.е. може да си измисляте конспирации колкото искате, но реално, всичко е в нормални граници на възможното.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  Не бе експертиза,не бе чудо.Сякаш е починал от някаква неизвестна болест.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8299 Неутрално

  Дано да я изготвят, най малкото заради родителите на момчето, не че има нещо, което би ги успокоило.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK