Вежди Рашидов: Сложихме щори на Ларгото, за да не изстинат работниците

Вежди Рашидов: Сложихме щори на Ларгото, за да не изстинат работниците

© Красимир ЮскеселиевПодобните на гаражни алуминиеви щори, с които през седмицата осъмнаха древните останки на антична Сердика, били сложени "за да не изстинат работниците". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на първия си парламентарен контрол след отпуската си по болест. Той бе запитан от депутата Слави Бинев дали ще потърси виновните за многобройните недоразумения около реставрацията на Ларгото и смята ли да сподели тяхната отговорност.


Изненадан съм, че ми задавате такъв жълт въпрос, защото сме приятели, отвърна Рашидов. От думите му се разбра, че не намира нищо нередно с изпълнението на проекта и не възнамерява да се отчита, а го спрял през декември, тъй като "вече е модерно да уважиме гражданското общество".


"Никой не може да дойде от улицата да ми каже как ще изглежда пръстът на моята скулптура", обяви от трибуната министърът. Ларгото се "изгражда по приет проект, създаден от археолози, архитекти, един от много добрите, Китов", продължи той, макар че след декемврийския скандал стана известно, че проектът е на арх. Юлий Фърков
Алуминиевата щора, поставена в началото на седмицата на източната порта вече я няма, но другите стоят.

© Мартин Зашев, Спаси София, Facebook

Алуминиевата щора, поставена в началото на седмицата на източната порта вече я няма, но другите стоят.


Той бил одобрен от "голям експертен съвет" (въпреки че се разбра, че възраженията на компетентния Институт за недвижимо културно наследство са били изцяло подминати) и "стриктно се изпълнява и никакви аранжименти не се прави". "Не може непрофесионалистите да ми говорят за надграждане, надграждане се прави навсякъде...", заяви Рашидов и повтори твърдението на Божидар Димитров, че Колизеумът се реставрира с бетон


"Да, сложихме едни врати, за да не изстинат работниците...", допълни министърът за последните добавки върху римския град, които възмутиха столичани. Обяснението на ведомството му от сряда беше, че наудачните врати са временни "до изграждане на проекта и наемането на жива охрана", за да се предпази техниката, макар че точно предния ден обявиха, че го завършват в петък. Проверка на място показа, че щората на източната порта е била скоростно демонтирана. Останалите две алуминиеви врати откъм "Света Петка", които не попаднаха във фокуса на медиите, стоят.


Фотогалерия: Ларгото без бутафория, според вижданията на Министерството на културата >


"Ще бъде един прекрасен проект… След един месец като го откриеме ще бъдете щастлив…", заключи Рашидов за подземния музей. В момента под пл. Независимост вече няма техника, а работа изглежда тече само по надземните части. 


Съгласно сроковете на финансиращата програма "Регионално развитие" реставрацията на Ларгото трябва да бъде приключена до днес. Това включва приемането му от Министерството на културата и независим одит на изпълненото му със скандали изграждане, който трябва да бъде представен на Министерството на регионалното развитие. Към обяд в пресцентъра на министерството обаче казаха, че все още нямат информация дали е завършен.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK