Единственият в правителството от партията на Касим Дал се готви да напусне

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, срещу когото в началото на мандата имаше силно недоволство от Патриотичния фронт, което наложи преговори с Реформаторския блок и в крайна сметка страстите се успокоиха.

© Анелия Николова

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, срещу когото в началото на мандата имаше силно недоволство от Патриотичния фронт, което наложи преговори с Реформаторския блок и в крайна сметка страстите се успокоиха.В Народната партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал с лидер Корман Исмаилов назрява недоволство от коалиционните им партньори в Реформаторския блок. Обсъжда се дори и отцепване, научи "Дневник" от източници във формацията.


Единственият заместник-министър на партията в правителството - в Министерството на отбраната, Орхан Исмаилов пък е готов да подаде оставка, заради пореден скандал във военното ведомство. От партията вероятно ще предявят и претенции към зам.-министерски пост и в Министерството на образованието, след като бъде уточнен кой ще е наследникът на Тодор Танев.


Във вторник заместник-министърът Исмаилов научил от дневния ред на правителството, че военният министър Николай Ненчев (който е лидер на БЗНС - част от Реформаторския блок) предлага промяна в Устройствения правилник на ведомството, с която механично се сливат две дирекции - "Отбранителна аквизиция" и Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", която досега е била на подчинение на Исмаилов. Дирекцията обслужва инфраструктурните обекти и годишно през нея минават около 20 млн. лева.
Двете дирекции се обединяват в Главна дирекция "Отбранителна аквизиция", която остава на подчинение на Венислав Цанов, близък до Ненчев.


"Основният аргумент за обединяването на двете дирекции е, че след промяната, обществените поръчки ще бъдат възлагани само от едно звено. Дирекция "Отбранителна аквизиция" разполага с водещ административен ресурс и значителен опит в сферата на организиране на процедури за възлагане на обществени поръчки, което налага определянето й за водеща при осигуряване на процеса в цялост за Министерството на отбраната. За целта са направени и промени в числеността на административни звена в Министерството на отбраната", съобщиха днес от Министерството на отбраната.


Механично се събират олиото и водата и то при ресорен заместник-министър, възпротивил се Орхан Исмаилов. И обявил пред министъра и политическия кабинет, че ще подаде оставка, ако промяната бъде допусната и влезе в сила на 15 февруари. Мотивите му са, че въпросът е принципен и нито е бил уведомен предварително за промяната, нито пък е обсъждан подобен въпрос.


Доста станаха нещата, които се правят зад гърба ни в коалицията, коментираха от партията на Касим Дал. И дадоха знак, че търпението им се изчерпва и дори се замислят да минат в опозиция, подобно на ДСБ. Ако няма реформи, няма как да останем, коментира източник от формацията.


Корман Ислаилов, който е единственият депутат на НПСД, гласува с "въздържал се" при третото четене на промените в Конституцията. Не подкрепи варианта Меглена Кунева за министър на образованието на изпълнителния съвет на Реформаторския блок в четвъртък.


Все още не е известно как депутатът ще гласува на срещата на Блока тази вечер и какво ще е поведението му, ако все пак вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева бъде предложена за министър на образованието. От партията на Касим Дал не изключиха да поискат и зам.-министерско място, особено ако в Министерството на отбраната се стигне до оставка на Орхан Исмаилов, срещу когото в началото на мандата имаше силно недоволство от Патриотичния фронт, което наложи преговори с Реформаторския блок и в крайна сметка страстите се успокоиха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK