Историци: "Османско владичество" е най-точният термин

Историци: "Османско владичество" е най-точният термин

© Георги КожухаровОт десетилетия насам в българската историческа наука се е наложило становището, че терминът, който най-адекватно описва статута на българите и взаимоотношенията им с властта през епохата, когато те са били поданици на Османската империя, е "османско владичество". В рамките на този термин най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане.


Това се посочва в отворено писмо на колектив историци от БАН и Софийския университет до Министерството на образованието и науката и до депутатите в образователната комисия в Народното събрание.


Експертите изтъкват, че
"османско владичество"


има почти равностойни синоними - "османска власт/управление/господство" и всички те са международно утвърдени научни термини за обозначаване на режима, при който са живели всички подвластни на Османската империя народи.


Поводът за уточнението е спорът, който се разпали тази седмица, след като Министерството на образованието и науката представи новата учебна програма по история за шести клас. Думата в програмата, за която беше атакуван министъра Тодор Танев и заради която в последствие загуби поста си, е "съжителство", използвана в изречението: [ученикът трябва да може да] Дава примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна.


За съжителството като термин историците поясняват, че се използва от изследователите и също от МОН като "само един аспект от социалната и културна история на различните конфесионални и етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи". През периода на османското владичество българи и турци, евреи, роми и арменци, християни и мюсюлмани, православни и католици, сунити и алевити и пр. нерядко са живеели редом и във всекидневния си живот те често е трябвало да споделят общи отговорности и грижи.


"Съжителството" -  и с позитивните, и с негативните си измерения - е неразривна част от нашата обща история и тя няма как да бъде заобиколена и премълчана.


"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие.


То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът "съжителство" не може да замени термина "владичество" и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива", посочват историците в анализа си.


Колкото до "робството"


Съвременната наука предпочита да не използва този термин, когато говори за положението на българите в рамките на османската социална и политическа система. "Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. – все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат историците. Отбелязват и че част от еничарите, със статус на лични роби на султана, действително са били с български произход, но с тях не може да се отъждестви огромната маса от подвластното население на империята, включително и българите.


Изразът "турско робство"


бил наложен с политически цели от българското национално движение през 19 век. Той бил "част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт". 


Подробното обяснение е, че: Поради значимостта и ключовото място, което заема Възраждането в националния разказ, това емоционално определение се подема веднага след Освобождението от литературата, използва се като определящ за османския период термин в много от първите български исторически публикации и се запазва в учебниците по българска история чак до края на 70-те години на 20 век. Като всяка наука обаче, и историята е претъпяла развитие от средата на 19 век до сега. Задълбочавайки познанията си,  тя  е прецезирала категорийния си апарат и е достигнала до извода, че изразът "турско робство" е терминологично непригоден да опише положението на българите в Османската империя.


"Фактът, че този израз се е вкоренил в паметта на няколко поколения българи, няма как да бъде пренебрегнат", признават учените. Те виждат в него възможност за дебат и провокиране на аналитичност у учениците в контекста на съвременното му разбиране, но не и като основен исторически термин. 


И накрая, широкообсъжданият през последните 25 години термин


"османско присъствие"


никога не е бил използван нито от български историк, нито в учебниците по българска история за различните учебни степени - с изключение на случаите, в които се е налагало да се обяснява защо чрез този изфабрикуван незнайно от кого и с каква цел термин не може да бъде обозначен османският режим на Балканите, заявават историците.


В писмото си историците, които са специалисти за периода 15-19 век от националната и балканска история, изтъкват, че науката им в днешно време "се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене".


"Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество, които с нищо не допринасят нито за националното самочувстие, нито за изграждането на модерната българска идентичност," завъшват те.


Подписите отдолу са на:
Проф. дин. Надя Данова - Институт по Балканистика и център по тракология, БАН
Проф. дфн Николай Аретов – Институт за литература, БАН
Доц. д-р Светлана Иванова - Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Доц. д-р Олга Тодорова - Институт за исторически изследвания, БАН
Доц. д-р Стефка Първева - Институт за исторически изследвания, БАН
Доц. д-р Росица Градева - Институт по Балканистика и център по тракология, БАН и АУБ
Доц. д-р Пламен Божинов - Институт за исторически изследвания, БАН
Кета Мирчева - историк на свободна практика

Коментари (294)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Май това ще бъде компромисното решение.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Неутрално

  И трябваше ли да стане скандал, че бързо-бързо да се стигне до''най-точният термин''??? Ето какво каза вчера бившият вече министър ...
  Тодор Танев :...Как толкова години се мотае този проблем (робство/присъствие/владичество)? 5 години ний сме давали, мои предшественици, та до ден днешен, писма на сериозни колеги в два университета и в Института по история на БАН - историците да ни кажат кое е понятието, което е научно? Ние като министерство нямаме право даже да си мислим, че знаем какво е. Исках да ми го кажат ясно. Искам да ги чуя тях, историците. Много малко са възможностите на един министър да се появява и да натвърдва какви според него са вижданията. Моят стил до момента е бил винаги да създавам спокойствие и да обличам нещата, да ги намятам с мантията на съгласието.

  [email protected]
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  това емоционално определение се подема веднага след Освобождението
  ...
  от едни, които МНОГО държат да са ни "освободители" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Кета Мирчева - историк на свободна практика

  Т.е. пише история по поръчка? Пратете я на македонците, да им поспретне малко история, че клетите хорица реално преди влизането в Югославия са българи и нямат друга, различна история.
  А това не е либерално!!

 5. 5 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Има робство - има освободител. Няма робство - няма освободител. Толкова е елементарно. Друг е въпросът, че "освободителя" на свой ред ни е заробил.

 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Това за владичеството, и аз го прочетох.Във вестник "Народно величие"!
  И на кого по дяволите е било нужно,руските окупатори и БЪЛГАРИ СЕПАРАТИСТИ,да ни развалят рахата!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Примитивните писания на повечето пишман-коментатори, че българите са били роби на турците, с вериги на шиите, точно както африканските роби на португалците преди 2-3 века, са в основата на най-големия български комплекс - комплексът за малоценност пред турците. Този комплекс води и до най-голямото зло за българите - наистина робският комплекс пред всичко руско, което ни било "освободило" от турското....нещастен комплексиран народ, който не е чел дори соствените си класици като Захари Стоянов, които са казали тези думи преди 150 години!

 8. 8 Профил на @finallymartin on twitter
  @finallymartin on twitter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама КАК така, ние си искаме ROPSTVOTO WE !!15!15!!

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Добре е да се обясни и мястото на религията в Османската империя и поставянето на християните като второ качество хора. Общо взето само натискът на Великите сили върху Султана спасяват населението и дават основата на националното възраждане. Никак не е случаен терминът "робство" даден през Възраждането.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Е, вие се сетихте! Не можахте ли някак по-скоростно да излезете с това писмо.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Ами да го заковат веднъж за винаги в официалния език, а хората да използват каквото им харесва.

 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  А най-смешното е че в програмата никъде не се говори да се смени "робство"/"владичество" със "съжителство", ама трябваше да се вдигне шум и глупавите """""патриоти""""" да се бият в гърдите как са били роби и са ги напъвали турците отзад. Гордост някаква им носи явно.

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  много ясно е, че историците нямат проблем и не са имали. измежду подписалите се тук има авторитетни български османисти, някои от тях признати повече навън, отколкото тук дори. и да - "господство" и "владичество" на управляваната чрез шариата Османска империя са си коректните термини, за разлика от "робство" - което е некоректен, камо ли "иго", продукта на дяда Вазова. а "съжителството" на битово ниво се е случвало по време на "владичеството". но не. българинът иска да се чувства наистина исторически роб, няма да миряса, докато не си я носи спокойно табелката.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Питам се , как ли биха се изразили Ботев и Левски ? Аз лично бих уважил тяхното мнение...

  Stupid people make me sick
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  И тая истерия със "съжителството", както и предишната с "османското присъствие" са раздухвани от едни и същи кръгове. А голяма част от народа е чувствителна на тази тема и кълве на поредната кремълско-мафиотска стръв.

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#9:"puknatastotinka"]Добре е да се обясни и мястото на религията в Османската империя и поставянето на християните като второ качество хора.[/quote]

  това е така, само че това не е "робство", а "покоряване" и "владичество" над тях чрез гарантираното от шариата формално неравноправие на християни и юдеи. но роби - абсурдно. робите нямат никакви права. робите са стока. а в Османската империя християни и юдеи са си "хора под покровителство" - докато плащат джизие и слушат султана, могат да пътуват, търгуват, да се възползват от правната система, да изповядват (в неравнопоставеност, заради по-горните причини) религиите си и пр. това не е "робство". дори чисто технически.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Не мислимо е да се сравнява робството в Древния Рим, в Латинска Америка, в Русия ( крепостните ) и това на Балканите. Има допирателна, но различията са огромни с класическото понятие за робство.

 18. 18 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  Много вярно е това което си написал. А българина трудно може да избяга от себе си...В някои случаи това е добре, но в повечето не съвсем..

  Stupid people make me sick
 19. 19 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  [quote#9:"puknatastotinka"]Никак не е случаен терминът "робство" даден през Възраждането.[/quote]

  Когато имаме независима църква.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 20. 20 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Гърците и сърбите казват че не са били роби.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 21. 21 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ТУРСКОТО РОБСТВО, ОТРАЗЕНО В ПЕСЕННИЯ ФОЛКЛОР ОТ МАКЕДОНИЯ

  http://www.promacedonia.org/bugarash/bspfm/gl2.html

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 22. 22 Профил на Shan Teliang
  Shan Teliang
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре, това дава, мисля, дефинитивен отговор на тези въпроси. Хайде да говорим /направим нещо за реформите в съдебната система.

 23. 23 Профил на dean_ashton
  dean_ashton
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Данъкоплатци... Така ли му казват на това да ти вземат детето насила и да го направят изрод? Грях ви на душите! Пожелавам им на тези хора те да платят такъв данък пък после да оценят робство ли е, владичество ли е...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Иначе е повече от очевидно, че е било Османско владичество, а не Турско робство. Държава Турция има от едва сто години, а турците просто са били рая на султана като всички други. Просто защото са били мюсюлмани са били в привилегировано положение.

  Иначе е верно че особено веднага след падането на Второто българско царство е имало и три синджира роби и кланета и обезлюдяване и заграбване на земи. Но действително в следващите векове, хората са били собственици и са имали свободна воля и са наследявали имотите на баща си. А че е имало потисничество и разбойничество, убийства и насилие, това е било навсякъде в тия векове. То и днес има и няма власт която да пази хората, какво да говорим за тогава.

  И да, ако някой му е кеф да е роб, то си е негова работа, само да напомня, че по нашите земи е имало въстания през всеки един век от робството, докато сърби и гърци въстават чак през 19 век. Само дето некои другари обичат да повтарят лъжата, че българите не възставали, докато сърби и гърци си били извоювали само свободата (трънки).

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Весело

  Османско владичество? Объркахте ме...Аз си мислех ,че България по своя воля се е присъединила към конфедерация Османска империя...нещо като Хавайте и САЩ...

 26. 26 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много не включват. Дебнат ни и залагат исторически капани.
  Ето реален вариант: българи и турци са съжетелствали и са били единни в една държава. Руснаците идват и завоюват част от територията на тази държава,тя става васална на русия и сега спокойно може да се предяви претенции към територията и.
  Въпросът е след Киолн , Германия явно не става за враг на русия кого да направим кръвожаден враг на руснаците.

 27. 27 Профил на abalt
  abalt
  Рейтинг: 388 Гневно

  Терминът робство се налага умишлено,както се казва в коментар #5 .
  Днес даваха по "хистори чанел" филм пътепис за Гърция.Там преводът на коментарите в субтитрите се манипулираше.В текста на английски се чуваше "туркиш рул" (турско управление) ,но преводът в субтитрите беше "турско робство",също така с "турско робство"се превеждаше и "туркиш пириод" .


 28. 28 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Напълно съгласен със заглавието.

 29. 29 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#23] от "dean_ashton":

  Кръвният данък очевидно е бил една от изродщините на епохата, но такава изродщина е била и Инквизицията да речем или горенето на вещици.

  Няма шики-мики.
 30. 30 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 882 Весело

  Отговорът е даден от Христо Ботев в "Хайдути"

  "Кой не знай Чавдар войвода,
  кой не е слушал за него?
  Чорбаджия ли изедник,
  или турските сердари?"

  Удобно е да се сочат само турците, но българските чорбаджии (днешните олигарси) нещо се пропускат. Случайно.

 31. 31 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Османско владичество" е не само най-точният термин, от години добрите училищни преподаватели го налагат. аз самият, бидейки соц. обучаван, знаех всички останали екстремни термини. жестока тъпотия. най-важното нещо е първата думичка - Османлии, не турци! турците са част от Османската империя, сериозна част, но част!

 32. 32 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Гневно

  "История на България" на БАН
  издаден през 1983 г. и озаглавен

  "Османско владичество XV – XVIII век".
  ----------------------------------------------------

  Няма Робство => няма "Освободителка"

  няма Братушки ..... няма Цара Освободител .... няма Дадя Ваня ..... няма Московци ....

  ДА СЕ МАХНЕ ИЗУЧАВАНЕТО
  НА "ПОД ИГОТО"
  ДА СЕ ВЪРНЕ
  "ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗСТАНИЯ"

  СТИГА МАЛОУМЕН МАЗОХИЗЪМ !!!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#27:"abalt"]Днес даваха по "хистори чанел" филм пътепис [/quote]
  Е, щом по "хистори чанел" са го казали, значи това сме длъжни да мислим и казваме и ние.

 34. 34 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Русия ( Россия )
  враг №1 на българщината и България

  ЗАТОВА ИМ ТРЯБВА РОБСТВО
  = > ЗА ДА СА ОСВОБОДИТЕЛИ

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 35. 35 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "zidane":
  Той Ататюрк прекъсва връзката между Османизма и Турция но Ердоган и Давутуглу пак я въстановяват в наши дни...Звучиш фалшиво и заучено от НПО-тата...

 36. 36 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ''Османско хазяйство'' би трябвало да е термина!
  Така де, били сте ''под наем'' в бившите си земи...Хазяина ви е гарантирал правото на живот, свободно пътуване, собствен бизнес, изповедание, българско училище...
  Насреща си е вземал данъка (наема), като отвреме на време е избирал едно от няколкото синове за служба на Султана (йеничери)Много рядко са вземани хубави моми за харема...
  Последните неща могат да ви се видят жестоки, ама да не забравяме времената-13-18 век!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Както и да му казват, все тая! Резултата е, че от въпросното съжителство, щетите са непоправими! Какво е останало от онова време...?! Нищо, кръгла нула! Никаква култура, никакви университети, никакво развитие! Където е пял ходжа, все едно е падала атомна бомба!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#35] от "бАрни":

  ей ти го под теб колегата, с него се разберете за османизма, мен не ме закачай.

 39. 39 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":

  правилно, реално си е било живот в една улегнала и доста по/ голяма ислямска държава, като тая дето я гледаме сега.

 40. 40 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  Рашистката Пропаганда
  и
  Библиотекарските Мутри
  на Гестапо-професора Димитър Иванов

  промиха мозъците на няколко поколения
  български Матрял и манипулират
  общественото мнение по Опорни Точки.

  А истината е, че националното ни освобождение винаги е било преобладаващо анти-руско:

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  Русчук, 1-й Март 1886 г.
  Захари Стоянов

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 41. 41 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#36:"Galata"]

  ''Османско хазяйство'' [/quote]
  Съвременниците (примерно Раковски) говорят за "иго".

 42. 42 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Гневно

  Турците колко въстания са вдигали против Османците по време на съвместното ни съжителство в Империята?!

  0+0+0+0+0 = 0

  ИГО е, ИГО, ИГО, ИГО, ИГО и пак ИГО !!!

 43. 43 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#14] от "Хакуна Матата !":

  Левски е казвал ясно, че това си е било робство. Ботев е писал също за това. За съжаление са останали само плужеци и хамелеони. Истинските българи са отдавна избити, предадени и прокудени от тези народни предатели.
  Нека тези умни кратуни да се скрият някъде и да се заслушат в народа. Веднъж завинаги да оставят правилния термин, а той е РОБСТВО.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 44. 44 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1453 Любопитно

  [quote#37:"tww09306483"]Какво е останало от онова време...?! Нищо, кръгла нула![/quote]
  Българският народ излиза от Османската империя с интелектуален, творчески и политически елит, с патриотично население, с многолюдни семейства и вяра в бъдещето.
  Сега кажи как излиза българския народ от Източния блок...

 45. 45 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 468 Весело

  [quote#16:"abdelhaqq"]това е така, само че това не е "робство", а "покоряване" и "владичество" над тях чрез гарантираното от шариата формално неравноправие на християни и юдеи. но роби - абсурдно.[/quote]

  Може. Ама, едно е каква е научната терминология, а друго е усещането на хората. Вазов, Левски, Ботев, Чинтулов, Бенковски и не само те...

  Терминът "робство" в онези времена е част от национално освободителната борба. Тя не е само с пушки. Империята е редно да бъде представена в най-зловещи краски. Това е идеологическа война.

  Има и други примери в историята за подобен подход. Католицизмът в лицето на Испания е по-силен във военно отношение, но протестантите притежават печатарската машина. Успяват да спечелят неприязън за векове напред на инквизицията. В нашия случай султанът и шариатът сами са си виновни за "любовта" на българите...

  И не, не се чувствам наследник на роби. Само на крайно комплексиран и неграмотен човек може да му хрумне такова нещо. Все пак отношението роб - робовладелец и свободен е индивидуално. Свободни хора са ставали роби както и обратното. Следователно, никой не е застрахован някъде сред прадедите си да има и роб.

 46. 46 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Гневно

  [quote#34:"barcelonski"]Русия ( Россия )
  враг №1 на българщината и България

  ЗАТОВА ИМ ТРЯБВА РОБСТВО
  = > ЗА ДА СА ОСВОБОДИТЕЛИ [/quote]
  Да заклеймим и Левски, Ботев, Раковски, Бенковски, Волов .... хайдутите, опълченците, съединистите ....
  Никакви цветя на 19 февруари пред паметника на Левски!
  Никакво отдаване на почит на 2 юни!!!
  Мамка им сепаратистка!!!

 47. 47 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#46] от "Virgin":

  Точно тези възрожденци изобщо не са харесвали Русия и не са искали Русия да стъпва да "освобождава" българите.

  А ако мурзилажът прочете, че Левски е давал Швейцария и Съединените щати и тяхната демокрация за бъдещето устройство на България сигурно ще трябва да се хвърлят от някъде.

 48. 48 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#47:"Yard"]Точно тези възрожденци изобщо не са харесвали Русия и не са искали Русия да стъпва да "освобождава" българите.
  А ако мурзилажът...[/quote]
  Знае се, че четете и тълкувате историята според политическите ви пристрастия и моментната конюнктура.

 49. 49 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#42] от "cai":

  Много възстания има на самите турци против Османията! Вземи се научи!
  Selçuklar(селчукови турци) са били 100% против Империята! Голяма част от тия хора са турците в България...Това е една от причините тия хора да се нанесат в Румелия през 17-18 век!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 50. 50 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#46:"Virgin"]а заклеймим и Левски, Ботев, Раковски, Бенковски, Волов .... хайдутите, опълченците, съединистите .... [/quote]------------------------------
  Кака ... много си се пòтàлà на "Под Игото" написан по време на старческо-дементният Му период .... а и не четеш - ето пак:

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  Русчук, 1-й Март 1886 г.
  Захари Стоянов

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 468 Весело

  Има и нещо друго, което ми хрумва като чета форума. Онова, което е било - липсата на държавност - и до днес се определя като робство от много от форумците. Мнозина не искат и да чуят за "владичество", което е коректния термин. Защо? Какъв е изводът? Според мен изводът е нетърпимост към онова, което е било. Нетърпимост към всякаква алтернатива на свобода и самоопределение. Дори и "владичество" звучи някак компромисно и толерантно. Форумците ясно заявяват: Свобода или робство - компромис не може да има.

 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#50:"barcelonski"] "Под Игото" написан по време на старческо-дементният Му период .... а и не четеш - ето пак: [/quote]
  Когато е написал "Под игото" Иван Вазов е на 38 години.
  Някоя друга глупост ще измислиш ли?

 53. 53 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#46:"Virgin"]Никакви цветя на 19 февруари пред паметника на Левски!
  Никакво отдаване на почит на 2 юни!!!
  Мамка им сепаратистка!!! [/quote]========================

  Чети Кака ..... белким нещо влезе в кухината ..... че тая дядова Вазова Седèнка - тая тлакà .......
  тез Братушки .... тез Московци .... акъла са Ви взели

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 54. 54 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#47] от "Yard": "Левски е давал Швейцария и Съединените щати и тяхната демокрация за бъдещето устройство..."

  Пак ли с тези изсмукани теории, бре...от "чиста и свята република", го докара до измислени примери и то при положение, че робството в САЩ току-що е било отменено.СМЕШНИК !!!

 55. 55 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#44] от "Yard":

  ''Българският народ излиза от Османската империя с интелектуален, творчески и политически елит, с патриотично население, с многолюдни семейства и вяра в бъдещето. ''

  Воистина! Обаче ... ''благодарение на'' или ''въпреки'' въпросната империя?

 56. 56 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе, я вижте къде са учили Георги Сава Раковски много други:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0

  Това ли е робство?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 57. 57 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#47] от "Yard":

  +++++++++++++++

  Готов съм с материала по този повод от юли. Ще го сложа на пукната стотинка по уикенда.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Не че е нямало насилствено помахемданчване, но е било повече изключение. Има много литература по въпроса. Просто на империята й е излизало доста скъпо - гяур дето приема исляма е получавал даром кон, три ката дрехи и пари на ръка. Което сравнено със сега значи: кола (може и на старо) и обзавеждане в къщи. Всеки да си направи сметката сам. И такъв българин е наричан потурчен, или загубен за българското общество. Повечето случеи на помахеданчване са били доброволни.
  Като се изключи това и кръвния данък, българина е имал всички права на раята (тя включва и мохамеданите). Верно, религиозно сме били подтискани - черквата не може да е по-висока от джамията и камбанния звън е бил "тишина". Но това се е отнасяло и за синагогите! Иначе никой не е спиран да ходи да се черкова...
  Българина се е запазил като нация с много труд и голямо семейство. Не забравяйте, че не сме ходили войници тогава, което значи мъжка ръка на къра. И сме се оказали най-богатата провинция на империята! БПЧ е била призната и определено там където е имало български поп се е считало България. Ако не е била грубата намеса на Русия с доста пари за "лудите глави" и завоевателната война, България е била обособена част и само времето ще да е било пречка за независимост. След като сме имали религиозна и икономическа свобода! И огромния турски пазар...
  Имайки предвид предстоящия разпад на империята, независимостта ни е била неминуема!
  Турско владичество е наистина термина с който се характеризира историята ни.

 60. 60 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#49] от "Galata": "Selçuklar(селчукови турци) са били 100% против Империята!"

  Добре.Дати и причини.

 61. 61 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Турска хегемония е производна на владичество и точно отразява реалното състояние на положението. Както каза един монах от Зографският манастир: "Формално и да е нямало робство, когато отношението към тебе е като към роб, все едно има робство."

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 62. 62 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#56] от "Galata": това, да ти кажа, не е много в твоя полза...с тези аргументи пред гърците, ако обичаш.

 63. 63 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  ...и се ползвали от право на собственост, наследяване... - все права, от които робът по презумпция бил лишен..."

  хитра заигравка, но определено оборима...

 64. 64 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1017 Гневно

  Владичество-това е пълна глупост.Полша е владяла Западна Украйна 200 години.Русия е владяла Полша повече от 100 години.Но нито едните,нито другите са избивали за да ограбят подчинените народи,не са отвличали жени и девойки за да ги продават в робство или да си ги взимат за жени,не са вземали насила мъжки рожби за да ги превръщат в еничари,нито насилствено са променяли религията на хората избивайки ги,ако не приемат.Владичеството предполага съвсем други отношения между владетел и подчинен.Нищо такова не е имало в Османската империя.Сега се опитват да и придадат човешко лице.Това не трябва да се допуска,не трябва да се забравя геноцидът над арменци,българи и други народи от страна на османлиите.

 65. 65 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#60] от "cai":

  Ето ти всичкитему там 43 възстания против Османската Империя(виж и българското)!
  http://www.cerezforum.net/konu/turk-tarihinde-yapilan-butun-isyanlar-ayaklanmalar.26043/

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 66. 66 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  [quote#64:"voyko"]геноцидът [/quote]
  Тая дума стана много модерна последните години. Явно Османската империя е много некадърна та за почти пет века не може да направи тоя геноцид срещу българския (та и другите) народи, та през 19-ти век българите са милиони и мнозинство в много региони. Как става тая работа...

 67. 67 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#43:"Dreamer69"]Веднъж завинаги да оставят правилния термин, а той е РОБСТВО. [/quote]
  Доста категорично казано! Може би работите в БАН? Електронния БАН (е-Бан)?

 68. 68 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#65] от "Galata":

  Rumeli’de Pazvantoğlu ayaklanması / 1797
  Bulgar ayaklanması / 1876

  са същностно различни, провокирани от различни фактори събития...виж бе, Galata.този проблем си е чисто български и никой не "сочи с пръст" турците...чесно човек, не бих казал, че трябва да вземаш отношиние към тази тема...никой българин не вре нос в турските учебници кое и как е написано...

 69. 69 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Интересна е историята ни от 15-ти век, в началото на разпада на България! Турците почти безпроблемно ни завладяват. Изглежда с византийска политика. И доста българи са се хванали на въдицата. Турчина не помохамеданчва насила гяури с книга. А Библията е такава според тях. Но пък обещава на всеки, който е на влиятелен пост в държавата, да остане на него. Условието е било да приеме Исляма. Май точно така България безпроблемно, почти без жертви и от двете страни, е завладяна.
  И още нещо, спомням си добре 60-те години. Когато явно парите на БКП-то не са стигали, та започнаха да изкупуват злато от хората. При помаците, почти насила. Имаха доста. Та влизат в една помашка къща и забелязват, че всички жени са седнали на едни сандък. Разбира се, искат той да се отвори. Сайбията на семейството (шефа) обяснява, че семейното поверие забранява това. И че ако сандъка се отвори и съдържанието му се погуби, семейството ще изчезне, разпадне. Това не спира МВР-то да го отвори. Вътре има само стари дрехи, но увита в парцали, намират една лоена топка. Като я разчупват, намират вътре един сребърен кръст с надписи на гръцки.
  Имаше навремето едно момче (остарях, та му забравих името!) дето направи обширно изследване сред помаците. И според него, те генетично не са българи, въпреки че говорят езика. С доста голяма вероятност, твърдеше че са византийци! Въпреки че визаниец е много разтегливо генетично понятие, имайки предвид стълпотворението на народи там. Но факта, че може би не са българи, ме учуди доста...

 70. 70 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Любопитно

  [quote#44:"Yard"]Българският народ излиза от Османската империя с интелектуален, творчески и политически елит[/quote]
  Къде е този елит от края на XIV до началото на XIX век?

 71. 71 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#66] от "Yard":

  В началото на "владичеството"са се справяли много добре.Докарали са я до там,че българския етнос е достигнал санитарния минимум.Чудо е,че в момента с теб си пишем на кирилица.Всяко семейство е трябвало да има повече деца,за да може да си плати кръвният данък,а останалите деца да работят на полето и да се грижат за животните за да може да си плати другите данъци.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":
  разбира се "робство" в смисъла на имуществено притежаване на физически лица не е имало. Тук понятието явно отразява емоционално отношение възпитавано в съзнанието на българския народ. Но правните норми на османския (шариатска) закон в никакъв случай не поставят в равни условия правоверните и раята, т.е. Съжителството, ако такъв термин се прдлага, също не е адекватен. "Владичество" е точният термин.

 73. 73 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  може ли Дневник да направи едно проучване какво пише в гръцките учебници по история, щото разлика няма как да има никаква нали, лично аз не съм чувал грък да говори за турско робство и се чудя защо тия гърци така не разбират нещата

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 74. 74 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#42] от "cai":
  Хайде прочетете си това:
  Младотурска революция
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F
  и това:
  Османска конституция
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F
  Честно казано този пасаж и мене ме учуди:
  "Свиканият по новата конституция турски парламент, с български представители и в долната камара и в сената, заседава за пръв път на 20 март 1877 г."
  А за това какво е казал Левски за "смрадливия казашки ботуш" сам ще си го намерите.
  Апропо, да сте чували нищо за 300-годишното татарско робство на Русия?

 75. 75 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#64:"voyko"]Но нито едните,нито другите са избивали за да ограбят подчинените народи[/quote]
  айде бе, искаш ли да се хванем на един сериозен бас къде има повече избити и изнасилени и прочие, какво ще кажеш за кашон водка финландия например

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Олд Шетърхенд":
  В Европа НЯМА АНАЛОГ на девширмето / кръвния данък/. Това е положението.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Били сме под ОСМАНСКО РОБСТВО - другото са глупости.

  Робство - когато човекът е смятан за стока.
  Османската империя поробва българите. Османец - поданик на Османската империя, етнос турски*, религия - Ислям.

  * - има и изключения.

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#42:"cai"]Турците колко въстания са вдигали против Османците по време на съвместното ни съжителство в Империята?! [/quote]+++++++++++++++++++! АКО Е СЪЩЕСТВУВАЛ ТУРСКИ ЕТНОС В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, НЕКА НЯКОЙ ДА НАПИШЕ КОЛКО ВЪСТАНИЯ СА ВДИГАЛИ ТУРЦИТЕ СРЕЩУ ОСМАНСКОТО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#74] от "ND":

  ++++++! Вах, Вах, Турски парламент с българи в долната камара!?
  Роби в Турския Парламент!?
  И аз искам такова робство! )

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#77] от "Deaddark":
  Български тълковен речник
  Търсене за дума: иго
  Дума Описание
  иго само ед. Робство, гнет. Турско иго.
  http://www.t-rechnik.info/words/index/%D0%B8%D0%B3%D0%BE

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Някъде , по смета, ако министър нарече хората роби - губи креслото си, тук ако министър отрече че сме били роби пада от власт

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#79] от "Galata": Ах, как бих искала да се родиш етнически българин в началото и средата на 17ти век, да си бил надарен с 4-5 деца от мъжки пол, османците да ти вземат едната година- едното, след 7 години- второто и т.н. за еничари, понеже като рая от теб се рекрутират попълнения за еничерския корпус, да живееш в мирно съжителство с османците - мюсюлмани, особено с представителите на държавната власт, а ти да си рая, защото си християнин...Нали вчера ЖАЛЕШЕ за османската империя и ронеше горки сълзи, че тя е разрушена?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#82:"bohr"]така че да не се обидели същите тия палачи!!![/quote]
  какво ми дреме за палачи и османлии, въпроса е роби ли сме били или не, лично моето семейство няма как да са били каквито и да било роби щото в Габрово никога не е имало турска администрация и войска , камо ли робовладелци

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 85. 85 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#77] от "Deaddark":
  Били сме "рая" т.е. -"данъкоплатци" в многонационалната Османска империя. И понеже империята е "теократична" е имало "икономическа принуда" да сменим вярата си - допълнителни данъци поради факта че сме християни, а не "правоверни".
  За стока без право на свободно придвижване са смятани крепостните селяни в Русия.

 86. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"abdelhaqq"] камо ли "иго", продукта на дяда Вазова[/quote]

  Дядо Вазов все пак е писател и поет, а не историк. Думата "иго" означава "тегоба, бреме", а не робство. Дори той не използва НЕкоректен термин, макар творчеството да му позволява по-силни и емоционално наситени изрази. Е, в текста на романите използва "робство", но като метафора, а не като термин, все пак. В съседната статия - от Даниел Смилов, добре е обяснено художественото И философско значение на тази дума.

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  За останалото от коментара ти - напълно се съгласявам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 87. 87 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#85:"ND"]И понеже империята е "теократична" е имало "икономическа принуда" да сменим вярата си - допълнителни данъци поради факта че сме християни, а не "правоверни". [/quote]

  До коментар [#85] от "ND":

  Същевременно "правоверните" НЕ са имали право да търгуват и да се занимават със занаяти, особено при определени "длъжности" или "положения". Именно тази "свобода" е била "ефектът от дефекта" за българите и другите немюсулмански данъкоплатци в Османската империя.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 88. 88 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#87:"Музар"]"положения"[/quote]
  "обществено положение" или социален статус.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 90. 90 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#78] от "Логика":
  Империята е "ТЕОКРАТИЧНА" т.е. турците са с "правилната" религия. Защо да вдигат въстания? А за "Младотурската революция" вече дадох линк.

 91. 91 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#74] от "ND":

  2. Априлското въстание - избухва преждевременно на 20 април по стар стил в Копривщица.../ Османска конституция - оповестена на 23 декември 1876 г."

  Така, като виждате датите пред вас...не ви ли е поне малко срам, БЕ ?!

  1. няма нищо общо с обсъжданото. 92. 92 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 331 Гневно

  ПРЕЗ ТЕЗИ ПЕТ ВЕКА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ СЕ Е УПРАЖНЯВАЛА ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.
  БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА КАТО САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА И ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ САМО ДА СЕ КЛАНЯТ И НАВЕЖДАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО НИСКО !!!
  ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ РОБСТВО /БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ОБЕЗПРАВЕНИ ИЗЦЯЛО/.ОБЕЗПРАВЕНИЯТ ЧОВЕК Е РОБ, РОБ, РОБ !!!

 93. 93 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#9] от "puknatastotinka":

  Ислямът произлиза от Християнството - и това е доказано в сходството на Корана с Библията. И точно от Християнството Исляма взима робовладелието - Португалци, Испанци, Холандци, Англичани, Французи, а преди това Византийзи са имали роби. Не случайно в една от 10-те Божи заповеди пише "Не пожелавай дома на ближния си... нито роба му, ни робинята му... нищо, което е на ближния ти." Друг факт - Византийците взимат кръвен данък от поробените българи още през Византийското робство - 1014-та до 1185-та, за да си попълват армията - взимат млади момчета, деца - за да ги направят безмозъчни военни машини.

 94. 94 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#91] от "cai":
  "След въстанието в Босна и Херцеговина от 1875 г., Априлското въстание в България, както и последвалата война между Сърбия и Черна гора и Османската империя вътрешният – от страна на партията Нови османлии - и външният – от страна на Великите сили - натиск за реформи в империята се усилва"
  Четете бе - дадох го вече линка:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F

 95. 95 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#93] от "Deaddark": "Друг факт - Византийците взимат кръвен данък от поробените българи още през Византийското робство - 1014-та до 1185-та".

  Охо, недей само там...моля те...веднага дай исторически извор за това !?

  Защото веднага ти заявявам, че това е ГНУСНА ЛЪЖА !!!

 96. 96 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#94] от "ND": мен не ме интерсуват "добрите намерения" през ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, а какво се случва през ОСТАНАЛИТЕ ПЕТ ВЕКА !!!

 97. 97 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#3] от "роджър":

  Не знаех, че Ботев и Чинтулов са писали след Освобождението. Само два цитата: Ботев: "Кажи ми, кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее..." Чинтулов: "Доста робство и тиранство, всички на оръжие". Мога да продължа, но не намирам смисъл.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 99. 99 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#56] от "Galata":

  +++, не само за този пост!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 100. 100 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#92] от "chicho_pesho":
  Що не вземеш да прочетеш как са се дИвели "освободителите" излезли от землянките на китните български села.. Моите баби и дядовци не да били роби./Баба ми е от Габрово, някой писа вече/ Имало е селища със специален статут /участващи в обуването, обличането и въоръжаването на армията/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK