Софийската адвокатска колегия не избра ръководство, но отправи призив за протести

Сегашният председател на САК Петър Китанов. Снимката е от 2003 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Сегашният председател на САК Петър Китанов. Снимката е от 2003 г.На последното си изборно събрание в събота и неделя адвокатите от Софийската адвокатска колегия (САК) не можаха да изберат свой председател, но то ще се запомни с призива за ефективен протест и неплащане на членски внос, докато правата им не бъдат ефективно защитени, предаде "Правен свят".


Повод за недоволството им са "заседналите" в правната комисия на Народното събрание от началото на миналата година промени в Закона за адвокатурата, внесени от председателя на комисията Данаил Кирилов и депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС. Измененията са подготвени от самите адвокати и им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др.


Желаните от адвокатското съсловие промени не бяха добре посрещнати от нотариусите, частните съдебни изпълнители, юрисконсултите и счетоводителите, според които това е недопустим опит за изземване на техни правомощия.
"За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!"

"Ако трябва, да се дадат пари на лобисти, за да се приемат промените в Закона за адвокатурата", прикани защитникът Иван Иванов. И издигна призив за "ако не национален, поне общоградски софийски протест на всички адвокати, но не с висене по стълбите, а с невлизане по дела. Един едноседмичен бойкот, особено по наказателни дела, ще взриви цялата съдебна система и ще обърне върху нас вниманието на депутатите", заяви адвокатът. "За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!", приключи революционно той.


Досегашният председател на комисията за защита правата на адвоката към САК Владислав Янев заяви, че ежедневно защитниците били подлагани на репресии от страна на съдии, които им налагали необжалваеми глоби, "за да им затворят устата", или ги гонели от залата по време на заседания.


Спомената бе и съдебната охрана, която подлагала адвокатите на "унизителни тършувания и обиски". Янев напомни и за искането на главния прокурор Сотир Цацаров до Конституционния съд срещу записаното в Закона за адвокатурата право на колегиите да правят проверки по сигнали за нарушения на правата на защитниците и да искат дисциплинарни производства срещу съответните магистрати.


Друг адвокат подкрепи идеята с аргумента, че "няма по-унижавана и мачкана гилдия от нашата, защото не даваме отпор! За мен е обидно дисциплинарно уволнени магистрати да заявяват, че са се вписали като "едно адвокатче". А уж равнопоставеният с нас прокурор да ни гледа с презрение и да знае, че ако утре го изхвърлят, и той ще стане "някакво адвокатче".


Част от адвокатите поискаха да се назначи пиар на столичната колегия, който да представя пред медиите проблемите и действията на защитниците.


Отново ще си избират председател следващата неделя


Софийската адвокатска колегия (САК) не успя да избере свой председател този уикенд. Ивайло Данов и Елка Пороминска отиват на балотаж, който ще се проведе на 7 февруари, предаде отново "Правен свят".


Девет кандидати влязоха в надпревара за ръководния пост, но никой от тях не успя да събере необходимия брой гласове. 


Данов е получил двойно по-голяма подкрепа  от колегите си в сравнение с  Пороминска. Следващата неделя ще бъде избран кандидатът, който ще получи повече от гласовете на колегите си.


Миналата година Данов спечели изборите, но те бяха касирани от Висшия адвокатски съвет заради ред нарушения. По-късно бе избран Петър Китанов.


На тазгодишните избори за ново ръководство едва една трета от адвокатите в София са взели участие. Поставен бе и рекорд - за най-малък брой получени гласове. За Христина Георгиева е гласувал само един. 


САК не успя да избере и редовни, и резервни членове на съвета на колегията. За тях ще се гласува отново през първата неделя на февруари. Кандидатите са 77 и отново Данов има най-голяма подкрепа. 


За председател на Дисциплинарния съд на колегията на балотаж отиват Пламен Ангелов и Светозар Златанов. Следващата неделя адвокатите в София ще гласуват отново и за членове на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Весело

  Съдийски протести, адвокатски протести...чакаме и прокурорски...Е до това доведе свръхпроизводството на юристи през последните 20 години.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  ЗАЩО не протестират и срещу

  НАЛОЖЕНИЯ И КРЕПЕН ОТ ДЪРЖАВАТА

  МОНОПОЛ НА ЧАСТЕН БИЗНЕС

  КАКЪВТО Е НОТАРИАЛНАТА ДЕЙНОСТ.

  НИКЪДЕ ПО СВЕТА,дори и в Сев.Корея

  няма ОГРАНИЧЕНИЯ В БРОЯ

  НА ЧАСТНИТЕ НОТАРИУСИ,както е тук.

  В някои населени места има

  САМО ПО 1 НОТАРИУС !?!?!

  ДОКОГА ?!?!?!

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Измененията са подготвени от самите адвокати и им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др.
  -----------------

  "Задължително?" В кой век живеем, ве, другари? Комунизмът падна отдавна...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Съжалявам, че ще ти противореча, но аз знам за поне една държава, в която броят на нотариусите е ограничен по закон и това е Гърция. Там нотариусите са всичко на всичко 500 и такъв се става единствено след смъртта на някой от тях, като новият наследява цялата документация на починалия.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Адвокатите искат да вземат пари без да са ги заслужили. Това се разбира от техните терзания.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "..."За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!".." Това физическо лице с нормална психика не може да го каже...Сигурни ли сте, че това лице е колега и че е от САК? Така говорят РУСНАЦИТЕ, и то ПОЛИТИЗИРАНИТЕ руснаци в България, а не българските адвокати от САК! Понякога и аз си позволявам по-остър език, но цитатът означава, че лицето, което го е създало,НЕ Е със съзнанието на български адвокат, а на политическа кукла на конци. Обичайно повечето колеги не се забъркват с политическата утайка и не й служат....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  [quote#4:"дедо Андро"]Съжалявам, че ще ти противореча, но аз знам за поне една държава, в която броят на нотариусите е ограничен по закон и това е Гърция. [/quote]
  Ами това може би е и една от причините
  да са на това дередже.
  Системата им,произвеждаща такива
  перли на "държавническо" мислене.
  НЯМА разумно обяснение и защита
  на ДЪРЖАВНО НАЛАГАНИЯТ МОНОПОЛ
  ВЪРХУ КОЙТО И ДА Е ЧАСТЕН БИЗНЕС
  Това е АБСОЛЮТНА ПЕРВЕРЗИЯ
  Справка - малките населени места
  с по 1 нотариус,където
  хората са пропищели в буквалния смисъл
  ЗАЩО поне такива пряко заинтересовани
  и като работещи в тази сфера,
  и като граждани хора,като адвокатите
  НЕ СЕЗИРАТ ЕС за тази АНОМАЛИЯ ?!?!?!

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#6:"Логика"]"..."За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!".." Това физическо лице с нормална психика не може да го каже...[/quote]

  За съжаление с име Иван Иванов не успях да изровя инфорамация за биографията на този субект. И на мен ми стана интересно...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "..."За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!"
  1. Думите "за родину" НЕ СЕ използват от БЪЛГАРИТЕ.
  2. Думата "мачкане" е с определена актуална политическа конотация и НЕ Е част от обичайното неформално общуване между адвокати. Тя е част от актуалния политически жаргон, но никога не е била част от адвокатския жаргон.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#3:"majorman"]Измененията са подготвени от самите адвокати и им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др.[/quote]
  Аз пък не искам такива функции. Не ми трябват, че и още един архив да водя и с още глупости да с занимавам. Щом клиентът иска, в момента, може да се обърне към адвокат, да му се изготви пълномощно или НА, но аз не искам да ги заверявам. Това е мега бумажщина и излишно губене на време за мен. Да си се занимават нотариусите.
  Относно глобите от съда, да, има такава практика, гонят се и колеги от с.з., това е доста неправилно и по-скоро е непрофесионално, отколкото мотивирано от закона.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":


  [quote#3:"majorman"]Измененията са подготвени от самите адвокати и им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др. [/quote]

  И аз бях най-много изненадан от това, но от написания текст не става ясно, това прието ли е и ако да, срещу какво протестират.
  Иначе и аз си мисля, че дали да ползваш услугите на адвокат трябва да личен избор, освен може би в наказателните дела, където е предвиден служебен защитник, не че той ще се скъса да помага.
  Но всички останали дела и документи към тях, въобще не трябва да е задължително адвокатското присъствие, а според желанието на клиента.

 12. 12 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#0] от "Статията":
  "Желаните от адвокатското съсловие промени не бяха добре посрещнати от ..., юрисконсултите и счетоводителите, според които това е недопустим опит за изземване на техни правомощия.

  А юрисконсултите, ако покажат закон където е уредена тяхната дейност, правомощия и задължения, ще съм много благодарен. В момента тази длъжност съществува и няма ясна представа какво е точно, юрист ли, чиновник ли? Хем вземат хонорар, но са на работа по трудов договор.
  А счетоводителите трябва да им се забрани(!) да се занимават с правна дейност, както аз не изготвям ГФО-та и др. счетоводни документи, така и те не би трябвало да имат възможност да "пишат"(чиста проба "Труд и творчество" договори, да "регистрират" фирми и т.н.

 13. 13 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Това със задължителното участие при нот. актове хич не ми харесва, но другите им искания ми се струват смислени. Освен ако не направят закона така, че да си вземат хонорара от нотариалната такса, а не от клиентите. То и сега нотариусите вземат мин. по 100 кинта за отпечатването на един стандартен текст с няколко промени по имена и номера. Адвокатите, и те искат да се закачат с поне 200 кинта. Мамини сладки, не наяли се!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#11:"tsvetko_51"]Иначе и аз си мисля, че дали да ползваш услугите на адвокат трябва да личен избор, [/quote]

  Мога да споделя личното ми убеждение, че законотворците полагат специални услия да направят законите неясни до такава степен, че човек без юридическо образование да не може да се представлява сам.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":


  [quote#11:"tsvetko_51"]Но всички останали дела и документи към тях, въобще не трябва да е задължително адвокатското присъствие, а според желанието на клиента. [/quote]
  И в момента не е задължително процесуалното представителство по граждански дела, по административни и т.н. Само по наказателни е задължително, като служебно назначеният адвокат е само в случай, че нямаш материална възможност да си позволиш да наемеш адвокат.

 16. 16 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Ако трябва, да се дадат пари на лобисти, за да се приемат промените в Закона за адвокатурата", прикани защитникът Иван Иванов

  Пари вече са дадени, ма лобистите са калпави. Криза на качествени кадри има навсякъде

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"mizo"]А счетоводителите трябва да им се забрани(!) да се занимават с правна дейност, както аз не изготвям ГФО-та и др. счетоводни документи, така и те не би трябвало да имат възможност да "пишат"(чиста проба "Труд и творчество"договори, да "регистрират" фирми [/quote] Абсолютно съм съгласна, колега! Освен това- трябва да се забрани на ЧСИтата да се оправдават с липса на счетоводен софтуер и невъзможност за изчисляване на дължимият размер главница и лихви при пълно погашение на задължението. Пробваха да ми приложат този номер, но удариха на камък. Направих скандал и ги обвиних в умишлени действия, целящи неоснователното им обогатяване и ги заплаших с прокурор. В резултат- моментално се появи един от юрисконсултите им и веднага оформихме документите по законния начин. Казано накратко- предоставят такава справка, при която "забравят", че например, се дължат още 5 или 5.30 лв.- част от дължимия размер на някоя от лихвите, тези парички остават като непогасена част от задължението, след 2.5 - 2.8 години цялата натрупана сума се трансформира като ново задължение и се превръща в главница, върху която пак си текат лихви. Така ЧСИто си има вечни клиенти, а длъжниците се превръщат във вечни длъжници, въпреки пълното /според тях/ погасяване на задължението им...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#15] от "mizo":


  Благодаря.Писах по въпроса, понеже в текста на статията се говори за задължително адвокатско участие при издаване на нотариален акт, което като задължение ми се вижда излишно и понеже не става ясно дали този текст е приет или отхвърлен.
  Но ако е приет, съвсем не мога да разбера защо адвокатите са недоволни.

 19. 19 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Не са приети. Още са в правната комисия на НС:

  "Повод за недоволството им са "заседналите" в правната комисия на Народното събрание от началото на миналата година промени в Закона за адвокатурата, внесени от председателя на комисията Данаил"

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 20. 20 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":


  [quote#18:"tsvetko_51"]задължително адвокатско участие при издаване на нотариален акт[/quote]
  Моето мнение е, что това е една излишна, мега простащина. Може да е задължително(относително) само изготвянето на документите да бъде от юрист. Но аз да седна, да ти чета Нот.акта, да ти следя за документация, да ти го заверявам, че да го вписвам... зае*и. Това е излишно за мен, нямам нерви за такива глупости. Втори архив няма да водя.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#19] от "Сотир Методиев Пеевски":

  Благодаря, просто от текста не се разбираше.
  Но аз лично се надявам не само да се "заседи", но и да не мине.

 22. 22 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#17] от "Логика":

  Колега, то на ЧСИ-тата доста неща може да им бъдат резнати като привилегии. Не казвам да ги забраняват, а да ги формулират, в момента там е някаква касапница.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#20] от "mizo": Поставих Ви плюс, а се получи минус...Странна работа...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#23] от "Логика":

  А, голяма работа, то рейтингът няма значение. Важно е какво е написано, а "писаното остава". Дотук 2 адвоката изказват несъгласие с част от евентуалните промени в този законопроект. Със сигурност ще има и на друго мнение, но истината се ражда в спора. Единствено съм съгласен с това за счетоводителите и да направят ясна формулировка на дейността на юрисконсултите. Що за животно е това юрисконсулта ?

 25. 25 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Виж, тя статията е написана неграмотно. Главното в нея не е идеите и предложенията за промяна и до какъв ефект ще доведат те, и как точно ще се постигне този ефект, а "Дневник", отново, съвсем като жълт ("като" е относително!) вестник предлага злободневна, частична провокация излагайки само частичка от проблема. Та, това е жълта статия, написана от непрофесионалист, без никаква идея от правната проблематика, в частност Закона за адвокатурата.

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "mizo": Тази схема е невъзможно да бъде реализирана, колега, без мълчаливото съгласие на СО- става въпрос за кантора на ЧСИ точно срещу Съдебната палата- СГС, занимаваща се предимно с изпълнителни дела на Топлофикация срещу длъжници...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#24:"mizo"]Що за животно е това юрисконсулта ?[/quote]
  За мен е неразбираемо, но аз съм си самосиндикален човек...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Всеки дърпа чергата към себе си.

 29. 29 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#26] от "Логика":

  Ох, колега, ясно ми е за какво говорите. Напълно наясно съм. При мен е имало случай: Като студент си вземам компютър с монито на изплащане, на месечни вноски. Плащам последната, платежните са при мен. 3 години след последната вноска ми се обажда служител на една УНИкална банка, който ми заявява, че имам 1 стотинка да внеса по задължението си и натрупани лихви за този период. Това, което последва бе ненормативна лексика от моя страна.

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "mizo": В случая схемата се реализира така- днес -01.02.2016г. искате изцяло да се погаси задължението по изп.д.№...За целта Ви е необходима справка за пълния размер на задължението-главница, лихви, юрисконсултско възнаграждение и т.н. Казват Ви, че не могат днес да Ви издадат такава писмена справка за задължението Ви към днешна дата, а могат само да ви кажат една обща сума, висяща във въздуха , неподкрепена от какъвто и да е издаден от тях документ, която трябва днес да се плати, а видите ли- самата писмена справка ще получите след...14 дни, с дата на издаване- след 14 дни, в която ще е отразено само тази сума. която е размера на задължението Ви към 01.02.2016г., но не и че сте ПОГАСИЛИ ИЗЦЯЛО ТАЗИ СУМА на дата 01.02.2016г.. От 01.02.2016г. до датата на получаване на документа продължават да протичат лихви върху главницата, въпреки, че е извършено цялостно и уж пълно погасяване на задължението още на 01.02.2016г....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#30] от "Логика":

  Това е стар номер, едно, че ги мързи, второ, че го правят нарочно, защото човек си мисли, че е платил всичко, а изведнъж цъфват едни суми, за които даже не предполага и продължават да му ги събират.

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#31:"mizo"]Това е стар номер, [/quote]На мен ми се случва само при изп.д. с взискател- Топлофикация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  " предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др."

  Не стига че имат задъжителна тарифа за услугите си в противоречие на законодателството ,а сега искат и монопол при съставянето на елементарни документи.

 34. 34 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#33] от "apollo":


  [quote#33:"apollo"]Не стига че имат задъжителна тарифа за услугите си в противоречие на законодателството ,а сега искат и монопол при съставянето на елементарни документи. [/quote]
  Това мнение съдържа една лъжа и една глупост. Глупост, е че документите са елементарни, а лъжата е, че противоречи на законодателството.

 35. 35 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "mizo":

  Колко свободни професии респективно професионалните им организации могат да се похвалят, че не са санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията за въвеждане на задължителни минимални цени за услуги в Тарифа?

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Сигурни ли сте, че става дума за адвокатска колегия, а не за някакъв шумкарски комитет с уклон към 16-та република?! Като прочете текста, човек остава с впечатление, че не става дума за охранени адвокати, а за някакви нелегални борци за... и те не знаят за какво?

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  "За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!"

  Мдаммм ...

  Нищо не е като хората у китна ни Българийка и туй то!
  Цял месец дъвчем от сутрин до вечер "съжителството" и - такъв лозУнг?
  Да беше "Грабвайте телата ...", "На оружие, братя, срещу частноизпълнителския башибозук ..." и подобни - да ги разбере човек.
  Не, совите воистина не са това, което бяха!

 38. 38 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#35] от "apollo":

  А ти, ако желаеш, нека да няма минимален праг и максимален, нека е по договаряне? Кое е по-добре, за хората, според теб ?

 39. 39 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  не съм сигурен какво точно искат българските адвокати?!? но ако хленчат за закон, който е внесен от ГЕРБ, ПФ и ДПС, спомените ми подсказват, че явно става въпрос за тежка корупция и за ограничаване на конкурентните права на останалите участници в процеса...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 40. 40 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове"
  С две думи искат да са част от схемата, което ще натовари нас финансово, а може би и морално.

  Така е като всеки бутнат от мама и тати.. учи мамо, да станеш адвокат, и една илюзия за много пари и т.,н. резултата можем да видим в тази статия.

 41. 41 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разбира се трябва да се приеме този закон, защото направиха стотици вузове, за да вземат на хората парите, те после какво да станат? В един град има 20 нотариуса и 20 частни съдебни изпълнители и единственото, което тези нещастници с юридическо образование могат да бъдат е адвокати. И за да са адвокати, трябва да платят хиляди, а всеки месец-наем, данъци, електричество, храна, семеийство и дом, а НЯМАТ НИКАКВИ ДОХОДИ и после им събират данъците насила. А 40-50 души си пълнят гущите , като бесни. Особенно напоследък съдия- изпълнителите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK