"Топлофикация София" е завела 15 хил. дела срещу клиенти през 2015 година

Мая Манолова

© Анелия Николова

Мая МаноловаЗа миналата година "Топлофикация София" е завела 15 хиляди дела срещу свои клиенти, съобщи омбудсманът Мая Манолова пред Нова ТВ. По думите ѝ голяма част от тези клиенти дори не знаят, че дължат суми, защото топлофикационното дружество не си прави труда да ги информира.


Според омбудсмана дружеството прави това "абсолютно съзнателно, защото получава повече пари по този начин". Днес се очаква Манолова да внесе жалба в Конституционния съд срещу текст, свързан с присъждане на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебния процес. 


"Независимо от това дали дължиш 2 ст., или 2 хил. лева е абсолютно неприемливо към тази сума да ти начисляват 300 лева юрисконсултско възнаграждение за твоето призоваване на съд и 350 лв. при съдебен изпълнител, когато принудително ти събират задължението", смята Манолова. По думите ѝ Топлофикация няма практика и задължение да уведомява своите клиенти, преди да предприеме действия по принудително събиране. Изтъкна, че е въпрос на елементарна коректност на всеки търговец към неговите клиенти да ги уведоми при проблем с плащанията. Омбудсманът припомни, че е сезирала и върховния съд за допустимостта на такса "сградна инсталация" и каза, че ще се обърне към Европейската комисия, която да прегледа доколко българското законодателство в тази насока съответства на европейското.
На въпрос защо, след като проблемът е известен от години, а тя доскоро беше депутат, не е направено нищо, Манолова посочи, че не е специалист по темата енергетика, а и парламентарната ѝ група се е изказвала против такса "сградна инсталация". Сега обаче според нея има готовност за законодателни промени, за да се върви към премахване на тази такса.


Една трета от постъпилите оплаквания при омбудсмана са срещу монополните дружества, най-много от тях – срещу столичната топлофикация, каза още Манолова. По думите ѝ всички жалби са срещу "Топлофикация София", а в другите градове няма такива проблеми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK