Изготвената в чужбина експертиза по "Яневагейт" стана част от досъдебното производство

Главният редактор на "Боволъ" Атанас Чобанов на разпит в столичното следствие

© Юлия Лазарова

Главният редактор на "Боволъ" Атанас Чобанов на разпит в столичното следствиеЕкспертизата на записите от т.нар. афера "Яневагейт", която сайтът "Биволъ" поръча от ирландска лаборатория "Акустек", официално стана част от досъдебното производство по случая. Заключението е изготвено от експерт, получил магистратурата си в Санкт Петербург и участвал в над 300 експертизи, както е отбелязано и в самото експертно заключение. Анализът е направен на най-дългия от записите, 11 минути.  


"Предполага се, че във времето е хронологично първият запис, говори се за опраскването, как Цацаров е искал да завоалира опраскването, говори се, че е имало СРС-та спрямо посолства". Това съобщи пред журналисти на излизане от столичното следствие Атанас Чобанов, главен редактор на сайта, който публикуваше записите.


На прокуратурата е предоставен линк, откъдето може да свали записите на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, обясни Чобанов.
Той каза още, че наблюдаващият досъдебното производство прокурор е приложил направената в чужбина експертиза към материалите по делото. От изводите ѝ се разбира, че "Биволъ" не разполага с оригиналния запис на разговорите, който е излязъл от записващото устройство. "Представеният звукозапис е копие на звукозаписа, направен на сцената", се посочва в експертизата. 


"Представеният звукозапис няма нарушение на последователността или следи от редактиране на сигнала и манипулация", се казва в изготвената в чужбина експертиза. 


"Фонът на записа не се променя с времето. Акустичната сцена е тиха. Има тракане на съдове и прибори. Също така има звуци, подобни на тези от малко куче (или някакъв друг домашен любимец), което души и лае много тихо", е друго заключение от анализа. 


Журналистът от "Биволъ" обясни още, че са се свързали с безплатното мобилно приложение "Вайбър" с въпрос за какъв срок пазят метаданните за съобщенията. Отговорът оттам е бил - 30 месеца като са казали, че ако получат от прокуратурата или друг съдебен орган искане за предоставяне на данни, ще го направят.


"Поискали сме и разпечатка от вътрешния телефон на г-н Цацаров, тъй като Янева споменава в записите, че той я е викал по него", каза още Чобанов, като обясни, че до момента не е получен отговор на това искане. 


Преди време етичната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката по случая "Яневагейт" с мотива, че "записите, публикувани от сайта "Биволъ", са незаконни и манипулирани", като се позова на назначена от главния прокурор експертиза. Впоследствие Цацаров каза, че ще бъде образувано досъдебно производство по самото съдържание на записите.


Така и не стана известно кой е изготвил заключението в изготвената в България експертиза. Атанас Чобанов каза пред журналисти, че е поискал да я види, но от държавното обвинение са отказали с аргумента, че е следствена тайна.


На обвиненията, че записите се оповестяват по сценарий, Чобанов отговори, че сценарият е редакционната работа кога да се пусне нещо. Това от "Биволъ" решават в зависимост от обществения интерес и в зависимост от това как реагират институциите. 


На въпроса дали има още непубликувани записи, отговорът бе лаконичен, че съществената част е публикувана. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK