Здравната карта не предвижда икономии, а развитие, обяви Москов

Здравната карта не предвижда икономии, а развитие, обяви Москов

© Анелия НиколоваНационалната здравна карта не предвижда каквито и да е икономии, а привеждането на структурата на здравеопазването към реалните потребности. Напротив, дори разходите могат да бъдат увличени, но системата трябва да се развива спрямо нуждите.


Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция днес. Той представи готовата Национална здравна карта, която изчислява колко са лекарите и болничните легла по региони, специалности и ниво на компетентност, както и какво е реалната потребност на населението. В изчисленията има и коефициент за здравна миграция - т.е. каква часто от пациентите в големите болници са от друго населено място. Картата е изготвена по данни за 2013, 2014 и първата половина на 2015 г. и показва дефицити в много населени места.


По думите на министъра картата отчита недостиг на специалисти в едни направления и свръхпредлагане в други, а целта й е покриването на недостига и ефективно използване на ресурсите в здравопазването.
Остър е дефицитът в доболничната помощ в цялата страна без изключение, като общо липсват над 400 специалисти, посочи Москов. 


"Процесът на насищане на специалисти в доболничната помощ ще последва допълнителните средства в тази насока, но няма да бъде решен от днес за утре. Този дефицит е по-малък в големите населени места и много по-голям в по-малките населени места", заяви министърът и обясни че например не достигат педиатри. Педиатрите за София са 113 - под средната осигуреност на достъп до специалист в Европа.


В цялата страна с някои изключения също така не достигат общо 437 лични лекари.


За сметка на това в големите градове има пренасищане от други, доходоносни специалности. В столицата има 22 ортопедии например, посочи Москов, също и повече от 100 кожни специалисти. По думите му това е "дисбаланс в системата, насочен към финансови фактори, не към реалните потребности на пациентите."


Освен да се попълни недостига, специално за педиатрията се предвижда допълнително разширение и в болничната и в доболничната помощ, която да надхвърля европейската норма. На повторния въпрос как ще се запълни дефицитът, при положение че просто няма специалисти в тези направления, които да попълнят празните места, министърът обясни, че вече се работи, например чрез промяната на наредбата за специализация от миналата година. 


Друга мярка ще са "допълнителни стимули от страна на държавата свързани с финансови механизми, или с кономически мерки". За тази година такова финансово стимулиране може да има единствено и само през програмата за майчино и детско здраве, но за следващата година ще бъдат предвидени в бюджета, обяви Москов.


"Минимум 40 милиона трябва да бъде увеличението в доболничната помощ през тази година в сравнение с миналата", допълни той, и напомни, че здравната каса разполага с резерв от 316 млн. лева, които могат да се ползват през тази година за мерките по картата.


В болничната помощ се предвижда съкращаването на малко над 3000 легла от тези за активно лечение. В момента за страната те са 38.3 хиляди, а трябва да са към 35.3. От съкратените 3000 петдесет ще са за интензивно лечение, 200 от акушеро гинекологичните отделения, 1000 терапевтични, и близо 1900 - хирургични. В същото време педиатричните трябва да се увеличат с повече от 150.    


Най-много легла ще се съкратят от третото ниво на компетентност в болниците в някои части на страната. Трето ниво е за операции с голяма и много голяма експертност, но на практика много малка част от случаите за годината в тях са такива. В болница с 27 легла, която министърът даде за пример без да назове коя е, и с 1240 пациенти за годината, само 14 са изисквали компетентност от трето ниво. Останалите 1226 са били рутинни процедури като отстраняване на хернии, хемороиди, апендикс и т.н., които са могли да бъдат лекувани на по-долните нива за по-малко пари.  


Дори след съкращенята осигуреността на болнични легла на глава от населението ще остане над средната за Европа, която е 4 на 1000 души. У нас ще е 4.9/1000, уточни министърът. 


Предвижда се обаче голяма част от излишните легла от високи нива да бъдат преобразувани в такива за продължително лекуване и възстановяване на пациенти. Например за хора, преживяли инсулт, за които възстановителния процес е най-малко 10 дни, а сегашната клинична пътека предвижда започва от 3 дни болничен престой. В момента леглата за долекуване са само 1.8% от всички, докато след прилагането на картата делът им в страната ще стане 13%.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Гневно

  България няма нужда от 413 частни болници! Световната банка казва, че за България 50 болници(общо) са достатъчни!
  Когато трябва да се вдигат цени на винетки или ток, СБ дава насоките! За да се краде и в енергетиката, и в подържането и изграждането на пътища! Но когато СБ каже, че болниците са ТВЪРДЕ МНОГО, десните се правят на глухи! За да се краде! Политици и техни сродници са основно собственици както на ВЕИ-та, така и на частни болници! С пари, изкарани от политическа корупция! Ай сиктир!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Весело

  Москов, кажи любимото "оптимизция", че да не сбъркаш.
  Поредния бушон на мафията....

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Весело

  Вали манна небесна! Шъ съ упрайм , ей!

 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Какво става с ИНДИВИДУАЛНИТЕ електронни здравни карти ? С децентрализацията на здравното осигуряване ?!

 5. 5 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 237 Весело

  Този взима нещо многоооо силно

 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Всъщност наистина май само в здравеопазването се прави сериозна реформа. Дано само не спре по средата! Дано не се правят компромиси, като в съдебната реформа!

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Москов = Поразяващата Уста

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Москов не бе единствения от предшествениците който има поглед върху здравеопазването и визия за развитието му ,но пък е единствения ,който има смелостта да прокара тази визия . Успех!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Пътре, колко частни болници откри докато си министър, яко лапане от здравата каса и празни приказки за реформи

 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Спомнете си от далечната 1999 г ,когато здравеопазването на РъБъ излезе от социалистическите релси ,чрез създаване на НЗОК. Да и тогава НЕИЗВЕСТНОСТА от новото бе притеснителна ,но се случи. Е!? И сега ще се случи

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Риформи..рИформи...и накрая по-зле.. Мейд ин Булгериъ..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Действай, не се обяснявай.
  През следващите 10 - 15 години батакът ще е тотален. Тук нищо не може да се направи. Но ако не се въведат здравна карта, електронно досие, ако не се редуцират болници, не се подсилят амбулаторията и спешната помощ, не се въведе по-адекватна политика за реимбурсация на лекарства и не се помисли за КАДРИТЕ, разрухата ще стане необратима.
  Закъснението е ужасяващо и "цената" ще бъде платена, но поне бъдещето да изглежда по-светло.

 13. 13 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За ,,здравната карта,, се изказала тая бита карта...

  Homo ludens sum
 14. 14 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#12:"Hannibal Lecter"]и не се помисли за КАДРИТЕ, разрухата ще стане необратима.
  Закъснението е ужасяващо и "цената" ще бъде платена[/quote]
  Дбрютро (и сабаххаиролсун за братята мюслюмани) !

  Homo ludens sum
 15. 15 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 862 Весело

  Спасението е римското правило:
  Когато арените и амфитеатрите са повече отколкото съответства на народа, се съкращават театрите.
  Когато народът е повече от арените, се съкращава народа.
  Аз казах.

 16. 16 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "хаджиКольо":


  [quote#5:"хаджиКольо"]Този взима нещо многоооо силно[/quote]
  Анестезиолог,нали-разбира ги работите с напушването и разните му там газове...

  Homo ludens sum
 17. 17 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Здравната карта не предвижда икономии, а развитие, обяви Москов"
  """"""""""""""""""""""""""""""""""""
  Нищо подобно! Няма как да има развитие с тази социалистическа измислица, представяна като „капитализъм“, „пазарна икономика“ и прочие глупости. "Здравни карти" които да пълнят "здравни каси", сътворени за обогатяване на номенклатурата, т. е. - комунизъм в най-чист вид. Ако нещата бяха свободни, поставени на икономическа, на пазарна основа, който не е внасял в глупавата и крадлива здравна каса, щеше да си плаща за лечението. Ако не може, умира и толкова! Това е свобода и пазар, а не вашата комунистическа измислица!
  "Д"

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 18. 18 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Москов, действай, а жабите нека си квакат!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  Г-н Министърът нещо ни баламосва.В системата няма пари така,че се чудя за какво развитие се говори..................?!

 20. 20 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Москов има хъс да доведе здравната си реформа до края в което го подкрепям! При всички случаи ще бъде по добре от колкото е сега!

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#17:"rumata"]Ако не може, умира и толкова! Това е свобода и пазар, а не вашата комунистическа измислица! [/quote]

  И как ще си платиш операция струваща да речем 100 000лв.?! Ако парите не са солидарни...Ама много сте прости вие пазарните талибани,ей..

 22. 22 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 505 Неутрално

  дъра бъра , реформата спря в мига в който бе узаконено събирането на ;вноски; 5 години назад във времето , което според мен си е престъпление , вече е само дърдорене за отчитане на дейност без да има такава , просто катранената яма пуска по някое и друго мехурче

 23. 23 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Личи си , че Москов една пинцета не е купил със собствени пари, но смело слага кръст на ЧУЖДИ инвестиции за милиони!

  Социалистическият подход на Москов ще доведе до голяма бъркотия и още повече ще декапитализира болниците.

  Неминуемо ще има фалити.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 24. 24 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От всичко казано от Москов не разбирам само едно: защо се смята за десен?

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Разстроено

  Показател за здравеопазването не са нито броят на леглата,нито броят на докторите, а смъртността,броят на инвалидите и хроничните увреждания.Понеже посоката в България е ясна - ще се закриват детски градини,училища и разбира се клиники и болници.

  [email protected]
 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#24] от "yos2015":

  Москов е толкова десен...колкото лявата ми обувка.. Ти още ли не си разбрал че Бсп-то е по-дясна от реф.бл, Дсб и Герб заедно..??? По делата съди..не бъди мат'рял..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Напротив, дори разходите могат да бъдат увличени, но системата трябва да се развива спрямо нуждите."

  Ами докторе , по- добре вместо с празни реформи , увеличете разходите още малко , па повикайте чужди доктори , както предлага Простия / по семейно признание /за съдебната система , па да цъфне и здравеопазването . И така полека лека - сите министри ще си наемете дубльори да ви вършат работата , а вие ще се отдадете на научна дейност .

 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нюланд-> Плевнелиев-> РУМНО-> Живков":

  Глупости. Няма толкова частни болници колко пъти да ти се казва на повтарящ като патка пропагандните измислици на правителствените глупаци. Още пригласяй на Пешко...

  А по темата :
  Пепи се омота като пиле в кълчища в пакети, ограничения, медийно-оперетни представления, закрилника на 'моите' от циганите и прочее театрално-сценични роли. А всъщност е един посредствен политически въжеиграч и няма как такъв типаж да направи реформи. ЗАЩОТО ЛЪЖЕ ПРОСТАТА ТЪЛПА ЗА СМЕТКА НА ЛЕКАРИТЕ
  Според мен тези ги е страх да реализират първоначално изговорените глупости.
  Еволюцията досега:
  1. Много болници има а-ма-ха - закриваме половината болници....
  2. Абе не са много болниците, леглата са им много- закриваме половината легла
  3. Абе то какво да ги закриваме тези легла -ще ги трансформираме .... в легла за отлежаване на болните за 'рехабилитация'....
  Ха-ха-ха !
  Ние сме тук към днешна дата. Какво следва ?:
  4. Абе нямаме пари за рехабилитация -нека останат леглата, болниците и да измислим нови чекии ,Боко каза да бавим реформата за да не дава никакви пари за здраве, както гурото с очилцата Дянков реши да прави - не давам пари на нереформиран сектор, ама няма и да го реформирам и така няма да давам пари на нереформиран сектор . И така до безкрайност.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "По думите на министъра картата отчита недостиг на специалисти в едни направления и свръхпредлагане в други,"

  Ами въпроса се свежда до една единствена думичка , бе докторе . Нарича се ПЛАНИРАНЕ . Сигурно и ти си влезнал в института по тази система . Истинските държавници правеха план не само за докторите , а за необходимостта от кадри за цялата държавна управленска система . И институтите приемаха и изкарваха толкова специалисти , че всяка система да остане балансирана. Е това направи , и ще останеш в аналите като истински реформатор . Ама като ти следя комсомолския плам , с който се хвърляш от трън та на глог - едва ли .

 30. 30 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "ostin22":

  В случая съм съгласен с теб- дори БСП не посмяха такъв социализъм, като Москов.
  Инвестиция за милиони, разкрива се съвременна хирургична технологична база с всичките му скъпоструващи операционни , реанимации и т.н.

  Идва др.Москов и казва- мноо са ви леглата, съкращавайте 20 легла и правете за отглеждане на тежко болни в краен стадий!
  Примерно. Или нещо друго, което Москов решил!

  Няма тън- мън, искам- не искам!

  Ща дадеш още някой милион за разкриване на отделение, което нито ти влиза в бизнес- план, нито в профила на болницата.

  ДСБ- арките завладяха здравеопазване, здравна каса, лекарствена политика и резултатът ще е страшен!

  Боко ще го изяде накрая!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#24:"yos2015"]

  От всичко казано от Москов не разбирам само едно: защо се смята за десен? [/quote]
  .
  Е , все пак за левите се говори с не особено добро чувство , особено по време на прайдовете им .

 32. 32 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Настоятелно моля журналистите да обясняват на публиката, че "легло" всъщност означава ПРИЕТ ПАЦИЕНТ В БОЛНИЦА. С новата здравна карта реално се съкращава приема на пациенти в болниците. Това се крие зад понятието "легло", а не изхвърляне през прозорците на пружините и дюшеците...

  Имам усещането, че тази неяснота е умишлено търсена, защото в българския език думата "легло" означава нещо пределно конкретно.

  Намаляването на приема на пациенти в болниците е предизвикано от свитото финансиране, а то е следствие от разделянето на здравната грижа в два пакета: основен и допълнителен. Е, именно парите за клиничните пътеки в допълнителния пакет са орязани жестоко.
  Накратко - ако трябва да си оперирате става, да разбивате камъни в бъбреците, да оперирате херния, и т.н., ще трябва да се впишете в листа на чакащите или, ако не ви се чака и ви боли - да си платите...

  Това е една от фундаменталните "реформи" на Москов.
  Друга, също толкова значима "реформа" е необезпосоявания от никого продължаващ незаконен внос на неразрешени за употреба в ЕС ваксини от Турция, докато цивилизованият свят си ги доставя от френската Санофи Пастьор.

  Ако турските ваксини са така безвредни, ефикасни и евтини и достъпни - защо никой в ЕС не ги употребява?

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle": нали министър доктор Москов е от ДСБ, на която и' викат "докторската партия"? Ей, на поробители не случихме! Ама и на мафия не случихме също! Виж, НЕнаРеформирахме се! И НЕнаКрадохме се!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И забележете най- социалистическия бисер на др.Москов- иска да се прави преструктуриране на болниците , като едновременно ом намалява финансирането, орязвайки сума кл.пътеки, въвеждайки допълнителен пакет, намалявайки цената на оставащите пътеки и т.н.

  Не стига , че всичко става административно, т.е. социалистът Москов тъй решил, ами и при намалено финансиране на болниците.

  Маймуни с трици!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 35. 35 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Какво точно развитие бе Москов?

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#19] от "bat_plamen":


  [quote#19:"bat_plamen"]Г-н Министърът нещо ни баламосва.В системата няма пари така,че се чудя за какво развитие се говори..................?![/quote]

  Парите са такива, каквито се съберат в касата и се отпуснат от бюджета, но едни и същи пари могат да имат различен ефект и в това е цялата работа и затова има и толкова недоволни - знаем какви е фармацевтичната мафия, разните доставчици на техника и консумативи.

 37. 37 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Москов да беше казал нещо и за "турската" ваксина...!!!

  Форумът е в будна кома...
 38. 38 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Здравната карта е нещо като комунизма - ще дойде и ще е много хубаво, ама все някъде в бъдещето е.

 39. 39 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#37:"Ghost"]Москов да беше казал нещо и за "турската" ваксина...!!![/quote]
  Не е за приказване.

 40. 40 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Любопитно

  [quote#24:"yos2015"]От всичко казано от Москов не разбирам само едно: защо се смята за десен? [/quote]

  Вероятно защото, здравеопазването, не Е политика, обгрижваща десни и леви, а за обгрижване на Суверена, господине, и социален, а не социалистически, ангажимент на държавата! Социалните функции, на държавата, явно "убягват" на объркалите понятието "дясно управление", с либертарианско, поради смесване на понятията на двете философии на управление! Въпрос на междуушен капацитет, господине.

 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Здравната карта може да бъде само документ за това какви нужди има населението от здравна помощ нищо друго. Само ,че виждаме как се превръща в инструмент за административен произвол и натиск на партийната класа за ограничаване на финансирането , ограничение на потреблението тип купонна система и листа на чакащите като за Лада през 1980г. Неприемливо е един правителствен изкупвач на здравни услуги (НЗОК) явяващ се едновременно монополист и монопсист да диктува кой къде ще работи, с кого единствено ще сключва договор и колко здравни услуги ще изкупува (на унизително ниски цени). Няма конкуриращи се здравни фондове, няма конкуриращи се здравни заведения, клиники и кабинети. Има една единствена ниска изкупна цена, диктат, ултиматум и ШАНТАЖ на правителствено ниво. Е няма как да просъществува този цинизъм при липсата на милиционерски джипки ,изходни визи за докторите и вишки със стрелящи граничари. Светът не е същия като преди 30 години и никой няма да задържат в това гето резерват на рециклиран комунизъм. А крайно време е да се започне да се говори честно и реалистично. Ако някой смята, че с 3 милиарда лева ще постигне това което прави Австрия в здравеопазването с 68 милиарда лева или Холандия със 120 милиарда лева на година, то да каже НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ. Ако беше възможно щяха да идват делегации от Грац,Линц и Виена на челен опит да видят как става това при цървулите. Да , ама не. По-вероятно е да биете Гришо и да спите с Щерцингер отколкото първото....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 42. 42 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 856 Весело

  До коментар [#12] от "Hannibal Lecter":

  Да. Особено за кадрите в областта на психиатрията трябва много добре да се помисли. Че пациентите са доста, като се почне от министъра... и то от няколко правителства насам...

 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Е нямаше как да го кажа по цветно, така че възторжено ще замълча
  Колегата да смени дилъра и да си извади пръстите от контакта.

  Щото в скоро време, когатопенсионираните работещи лекаи отпаднат от системата по физиологично-биологични пиричини, ще зейнат такива кадрови дупки, че свят ще му се извие.
  Ще НИ се извие, по-точно

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 409 Весело

  Подкрепям д-р Дулитъл! Нямам какво да добавя освен, че всичко лошо за пациентите предстои

 45. 45 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#43] от "rapidfire":


  [quote#43:"rapidfire"] че свят ще му се извие. [/quote]

  Зор му е на Москов. Той дотогава при това потребление....

 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#45] от "D-r D":

  Е добре де, поправих се, както видя.

  Ще НИ се извие. И като лекари и като пациенти.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Този е много сладкодумен. Още е пред очите ми как пред едно предизбрно събиране на симпатизанти на ДСБ, заявяваше, че условието на РБ за коалиция с Герб е Борисов да не бъде премиер. И никога, ама никога нямало да се отстъпи по този въпрос.

 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Докато здравната каса има монопол и докато пациентите нямат лични осигурителни партиди, в здравеопазването ще царуват корупцията и долнопробното търгашество и все по скъпо и с все по-ниско качество здравно обслужване. Иначе дейността на Москов се състои в пренасочване на средствата от клиники, източващи пари за БСП към клиники, източващи пари за Герб.

 49. 49 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тоз човек е най-голямото ми разочарование. А за реформата му въобще не искам и да коментирам - соц миш маш, и тоз човек се бара десен.

 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  ++++++++

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  До коментар [#36] от "tsvetko_51":

  Имам приятели ,които работят в сферата на здравеопазването у нас и са ми казавли това-онова/най-вече ,че има злоупотреби и "залитания" от страна на Здравната Каса/.Но също така в системата няма пари за медицинско оборудване и парите от касата не стигат за нова апаратура.За пример мога да дам моят роден град Габрово,който е побратимен с белгийския град Аалст и получава редовно дарения от Кралската Болница в този град под формата на медецинска апаратура /втора ръка,но в добро състояние/плюс безплатно обучение на кадрите ,които работят с нея. Това върши много добра работа в тази тежка финансова ситуация на Областната Болница в Габрово.

 52. 52 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Време е, във всички нормални държави здравната система работи на този принцип.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK