Ваньо Шарков: Националната здравна карта има да решава тежки диспропорции

Ваньо Шарков: Националната здравна карта има да решава тежки диспропорции

© Юлия ЛазароваВ болничната помощ има тежка диспропорция, каза пред Нова тв  зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.


В някои болници са заети едва 20% от леглата. На други места пък има пренасищане, но то се дължи на неефективно използване на легловата база, подчерта зам.-министърът. 


В проекта за Национална здравна карта се обръща внимание и на друг сериозен недостиг - в извънболничната помощ. Там ще бъдат насочени повече средства. 
Готвените от здравното министерство промени не са драстични и с тях ще се улесни достъпът на пациентите до болниците, увери Ваньо Шарков. Според него критериите, по които здравната каса ще избира с кои болници да сключва договори, са достатъчно ясни.


Но държавата не може сама да разреши всички проблеми в здравеопазването. Трябва и общините да помогнат, призова зам.-министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK