Депутатите отхвърлиха идеята на БСП подправянето на изборни протоколи да се наказва със затвор

Депутатите отхвърлиха идеята на БСП подправянето на изборни протоколи да се наказва със затвор

© Надежда Чипева, КапиталНародното събрание отхвърли предложението на БСП подправянето на изборни протоколи да бъде квалифицирано като тежко престъпление и да се наказва  с лишаване от свобода до осем години.

Социалистите внесоха текста с проект за промяна в Наказателния кодекс с мотива, че това ще доведе до търсене на наказателна отговорност и ще ограничи възможностите за подправяне и дописване на протоколите. Изменението ще има превантивен ефект и гарантира честността и обективността на изборния процес, изтъкват вносителите. 
Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров обаче посочи, че и в сегашния Наказателен кодекс има текстове, които позволяват да се търси наказателна отговорност за подправяне на изборните протоколи. Той се обърна към БСП и припомни, че през 2013 г. социалистите са попречили на приемане на текст за сканиране на протоколите в комисиите, така че да е ясно какви са те.
Георги Божинов от БСП обаче репликира, че в момента се водят много съдебни дела за преправяне на изборна документация, но малко от тях са доведени до финал. "Тук говорим за политика за наказание и затвор. Неподкрепата на този текст е липса на политика от страна на държавата свободно да упражняваме правото си на глас", изтъкна той, цитиран от агенция "Фокус".
"ГЕРБ се готвите да фалшифицирате следващите избори, но при политиката, която водите, и това няма да ви помогне", обвини управляващите Божинов. От ГЕРБ отговориха, че трябва да се направи анализ колко са сбърканите протоколи от последния вот и дадоха за пример случаи, при които възрастни членове на изборни комисии са възпрепятствали работата им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK