С пет гласа "за" вповече Меглена Кунева е новият министър на образованието (допълнена)

С пет гласа "за" вповече Меглена Кунева е новият министър на образованието (допълнена)

© Георги КожухаровСлед прегласуване и промяна на вота и в крайна сметка с пет гласа "за" вповече парламентът избра вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието и науката. В подкрепа на кандидатурата й гласуваха 104 депутати срещу 99 -  66 "против" и 33 "въздържал се". 


Първоначалната подкрепа за Кунева беше 104 гласа "за", 66 "против" и 32 "въздържал се". Независимият депутат Георги Кадиев поиска прегласуване, тъй като според него групите на ДПС и "Атака" не са успели да гласуват. От ДПС гласуваха 21 от общо 30 депутати, а от "Атака" - само петима депутати от общо 11 представители. При прегласуването резултатът беше 106 гласа "за", 66 "против" и 31 "въздържал се".


Единствените двама депутати от Патриотичния фронт, които бяха "за" при прегласуването - Славчо Атанасов и Атанас Стоянов, обвиниха електронната система, че не е отчела правилно гласа им, и поискаха вотът им да се приеме за "въздържал се", както и при първото гласуване. И така окончателните гласове са 104 "за", 66 "против" и 33 "въздържал се".
"За" гласуваха всички присъствали 80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок, 8 от "Български демократичен център" и трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев. "Против" бяха всички присъствали 35 депутати от БСП, 21 от ДПС, един от Реформаторския блок - Атанас Атанасов, двама от Патриотичния фронт, петима от "Атака" и двама независими - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Шестима депутати от Реформаторския блок, 13 от Патриотичния фронт плюс двамата променили вота си, трима от "Български демократичен център" и 9 от АБВ гласуваха с "въздържал се" кандидатурата на Кунева за просветен министър.


С пет гласа "за" вповече Меглена Кунева е новият министър на образованието (допълнена)

© Георги Кожухаров


Преди гласуването от БСП поискаха и то да е поименно със ставане от място, за да се види кои са отсъстващите от пленарната зала, тъй като на практика те избират Меглена Кунева, и да се види доверието в управлението. Димитър Лазаров от ГЕРБ му опонира, че преди два месеца имаше избори и се видя какво е доверието в правителството. Предложението на БСП беше отхвърлено с 49 гласа "за", 106 "против" и 44 "въздържал се".


По време на дебатите съпредседателят на ДПС Четин Казак посочи, че партията е крайно скпетична за резултатите от приложението на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Очакваме, ако кандидатурата бъде подкрепена, очакваме ясен знак, че подходът ще бъде променен и няма да има знаци за тенденция за противоречия, коментира той. И добави, че ДПС ще гласува "против" Кунева, защото е ясна и категорична, но конструктивна опозиция в 43-ото Народно събрание.


Ако продължавате по този път, наистина ще убедите българското общество, че тази формула на управление няма бъдеще и няма да продължи дълго, обърна се Казак към мнозинството. Ако не вземете мерки и не подобрите вътрешните си отношения, ще създадете без каквото и да е участие на опозицията подходяща среда за предсрочни парламентарни избори, добави той.


Отцепникът от БСП и независим депутат Георги Кадиев го репликира, че в залата са едва 16 от общо 30 представители на ДПС и не вярва, че те наистина са "против" номинацията на Кунева. Отбеляза, че от "Атака" са трима. И ги обвини в безпринципност. "За мен мярката за принципност в политиката е с която партия си влязал в парламента, с нея да излезеш", отговори му Четин Казак.


Това е глътка въздух за безпринципната комбинация, която подкрепя правителството, коментира лидерът на БСП Михаил Миков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK