Нова идея за МВР: 12 заплати обезщетение и 25 дни отпуск, но за новите служители

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи

© Анелия Николова

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работиДържавните служители в МВР да получават 12 вместо досегашните 20 заплати като обезщетение при пенсиониране или напускане на системата. Платеният годишен отпуск в сектора да се намали от 30 на 25 работни дни, а възнаграждението за послужено време и парите за храна да се включат към работната заплата, вместо да се получават отделно. Това предвижда проектът за промени в Закона за МВР, който днес бе публикуван за обществено обсъждане. Очаква се законопроектът да бъде внесен в Министерския съвет на 17 февруари.


Орязването на социалните придобивки на административните служители в МВР е смекчено в сравнение с първоначално предложеното от финансовия министър при приемането на бюджета за 2016 г. Тогава Владислав Горанов предвиждаше 10, а не 20 заплати при напускане, намаляване на платения отпуск от 30 на 20 дни и отпадане на допълнителното възнаграждение за стаж и професионален опит за работещите по трудово правоотношение.


Това предложение обаче предизвика недоволството на полицейските служители и след дни на протести и блокади на центъра на София правителството се отказа от прокарването му.
По-малки обезщетения само за новите служители


Сега се предлага държавните служители в МВР да получават 12 заплати като обезщетение за напускане на системата. Това обаче ще важи само за служителите, които ще постъпят на работа след приемането на закона.


"По отношение на действащите държавни служители се предвижда запазване на размера на обезщетението", се посочва в законопроекта.


Веднага след публикуването на проекта най-голямата синдикална организация на полицейските служители – СФСМВР, заяви, че е против орязването на обезщетенията. Тя обвини вътрешния министър Румяна Бъчварова в "откровена спекулация" и лъжа заради заявката на МВР, че предложението е направено "в синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР". От СФСМВР призоваха Бъчварова да каже има ли конкретни договорки по темата и с кои от синдикалните организации. Още в началото на януари полицейските синдикати предупредиха за подготвяните промени и ги определиха като по-рестриктивни.


Периодични тестове за чиновниците в МВР


Държавните служители в МВР ще трябва да преминават през тестове, с които да се определя професионалното им ниво, и т.нар. "тестове за интегритет", предвидени като антикорупционна мярка.  В законопроекта е записано, че държавните служители в МВР са длъжни да поддържат и повишават професионалната си квалификация.


Заявеното в имуществените декларации, които служителите в МВР подават всяка година, вече ще може да бъде проверявано, предвижда друг текст.


Преназначаването на чиновниците във ведомството по закона за държавния служител да може да става и по време на отпуск, на дългосрочно командироване в чужбина или в друга администрация, предвиждат промените. 


Заложена е и мащабна реорганизация във вътрешното ведомство. В началото на годината се разбра, че МВР е изтеглило внесения законопроект от Народното събрание именно с мотива, че ще го предложи наново с допълнителни предложения за административна реформа в сектора.


Регистрацията на коли и документите - извън МВР


От МВР ще бъдат извадени административните услуги като регистрация на моторни превозни средства, отпечатване на документи за самоличност и образци за тях, поддържане на програми за администрацията, предпечатни и печатни услуги.


Ще се създаде Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги", на което ще бъдат възложени тези дейности. Предприятието ще се издържа основно от събирането на такси за предоставяните услуги. Вносителите се мотивират, че отделянето на административните услуги ще доведе до повишаване на качеството им, а МВР ще се фокусира върху защита на правата и свободите на гражданите, противодействието на престъпността, защитата на националната сигурност, опазването на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.


Предвижда се Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да се преобразува в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". "Децентрализацията ще доведе до по-ефективно управление на дейностите на агенцията чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния ресурс", се посочва в мотивите. Според вносителите така ще се постигне по-качествено изпълнение на основните дейности на министерството в областта на пожарната безопасност и защитата на населението.


Предвижда се закриване на дирекция "Специална куриерска служба" като структура на МВР и преминаването на работещите в нея към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).


Повече правомощия за ГДБОП


Законопроектът предвижда Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) да може да извършва разследвания за трафика на мигранти и на хората, които незаконно превеждат чужденци през граница. Сега ГДБОП има правомощия при разследването на трафик на хора с цел сексуална или трудова експлоатация, но не и на мигранти.


Предвижда се дирекцията да извършва и оперативно-издирвателна, охранителна, разследваща, информационна, контролна, превантивна и административнонаказателна дейност по отношение на корупцията в органите на държавната власт и изпирането на пари.


Даренията - в публичен регистър


Информацията за сключените договори за дарения ще бъде публикувана в публичен регистър, който ще се поддържа от МВР, предвижда законопроектът.


Предлага се и създаване на постоянна централна комисия, която да разглежда и одобрява предложените на ведомството дарения след преценка дали са законосъобразни и целесъобразни. Законът в момента предвижда забрана за даренията, освен ако те не се правят от общини, определени държавни структури и предприятия, както и международни органи и институции на Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK