Съдебният съвет не излезе с обща позиция за евродоклада

Съдебният съвет не излезе с обща позиция за евродоклада

© Георги КожухаровСлед близо петчасово обсъждане Висшият съдебен съвет (ВСС) не излезе с общо становище по евродоклада за съдебната система днес. Извънредното заседание на съвета бе само по тази тема и премина в индивидуални изказвания на членовете му. Вината за критиките в доклада трябва да бъде разпределена между трите власти, се разбра от изказванията на мнозинството от членовете. 


Причина за критиките те намериха в недоброто законодателство и по-специално в Закона за съдебната власт. 


След като Румен Георгиев направи "нежно предложение", тъй като "днеска няколко часа само говорим, нека да гласуваме нещо", се стигна до единодушното приемане на предложението на Соня Найденова. Пред журналисти представляващият ВСС Димитър Узунов, който наскоро изненадващо зае поста от нея, обясни в какво се е изразявало то: "Няколко комисии предложиха мерки по отправените ни препоръки, съветът току-що реши да изпрати тези мерки на временните комисии, които до вторник да ги огледат наново и да ги прецизират и да влязат следващия четвъртък като извънредна точка, когато окончателно да бъдат приети".
Той каза още, че те ще залегнат като част в плана на правителството за съдебна реформа. Така се разбра, че позицията на ВСС по доклада ще бъдат конкретни мерки за реформа. Узунов отказа да посочи примери за тези мерки с аргумента, че са много. Все пак спомена прозрачността на изборите за магистрати и електронното правосъдие.


При изказването си Милка Итова направи препратка към Холивуд: " Хубаво е да четем доклада, но не и изгубени в превода, както е заглавието на един много хубав американски филм. И смятам, че има да, доста препоръки, но са отчетени и резултатите през изминалите повече от 3 години".


От днешното заседание отсъстваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който преди две седмици заяви, че няма да присъства на заседания на съвета, докато не се разбере кой е авторът на есемеса до премиера Борисов от средата на януари. Не присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.


Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев изказа мнение само за касаещото административните съдилища в доклада. Критиката е само една и тя е основателна, обясни Колев. Няма единна практика, когато пред ВАС се обжалват решения на съвета по дисциплинарни производства дали съдът трябва да се произнесе по същество на спора или да го връща на ВСС за ново гласуване.


Калин Калпакчиев обясни, че в голямата си част констатациите в доклада се повратят от предшните доклади. Поради което, според него е необходим анализ на мерките, изготвени от самия ВСС през 2015 г. по отношение на тогавашния доклад.


Калпакчиев отправи призив за възобновяване на проверката по аферата "Яневагейт" от ВСС след като вече има нова експертиза по делото и нови изказвания на замесените. Калпакчиев визира експертизата, изготвена от чужда лаборатория, по поръчка на сайта "Биволъ", която главният му редактор предостави вчера на наблюдаващия прокурор при разпита си в Столичното следствие.


"Не можем да разследваме "Яневагейт", нямаме тези правомощия", каза пък Румен Боев. И помоли съветът да не се подава на провокации каквито по думите му отправял и бившият правосъден министър Христо Иванов: "Спомняте си как бившият правосъден министър Христо Иванов сутринта хвърли тук, че ЕК искала отстраняване на този и онзи. Какво стана същия ден следобед? ЕК каза друго", коментира Боев. Той имаше предвид отговора на Европейската комисия на запитване на "Медиапул" за проверката на прокуратурата по "Яневагейт".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK