Недостиг от близо 5 500 медицински сестри показва Националната здравна карта (обновена)

Налични болници и лечебни заведения в страната, Национална здравна карта

© Министерство на здравеопазването

Налични болници и лечебни заведения в страната, Национална здравна картаОбщият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 хиляди. Не достигат 437 специалисти за цялата страна, предимно педиатри. Най-голям недостиг обаче има в броя на медицинските сестри. В момента има между 50 и 70 медицински сестри на 100 хиляди души население в различните региони, но те трябва да се увелита до средно 150 на 100 хил. за страната, за да са достатъчни. 


Това се посочва в доклада към проекта за Национална здравна карта.Тя беше публикувана в сряда вечерта на сайта на здравното ведомство и вече подлежи на обществено обсъждане. 


Необходимият брой медицински сестри в извънболничната помощ според изчисленията в здравната карта е 10 805, а според статистиката в момента те са наполовина по-малко - 5 320 за цялата страна.
Дори в столицата, където има пренасищане на медицински персонал по други направления, е отчетен недостиг на близо 550 медицински сестри. Излишък има единствено във Варна, където има 113 повече медицински сестри, отколкото са сметнати за необходими.


Масово в цялата страна не достигат и други здравни специалисти като акушерки (с недостиг от над 900), фелдшери (над 800), клинични лаборанти (730), рехабилитатори (600) и рентгенолози (340).


"Планираните в Националната здравна карта потребности от лекари, лекари по дентална медицина и специалисти по здравни грижи в извънболничната помощ надвишават наличните човешки ресурси по области и региони на страната и са ориентирани към осигуряване на условия за устойчиво развитие на системата за извънболнична помощ и  разширяване на обхвата на предоставяните от тях медицински услуги", се посочва в мотивите на проекта, подписани от здравния министър Петър Москов. След двуседмичното обществено обсъждане той ще бъде внесен за гласуване от Министерския съвет.


Като се вземе предвид стандартът за Европа от 4 болнични легла за активно лечение на 100 хил. души, това прави необходими 30 900 за страната, а в момента разполагаме с 38 334, посочва още здравната карта. Като се добавят обаче и коефициенти за миграция за лечение в областните градове и като се направи преразпределение на болничните легла от най-високото (трето) ниво на компетентност в по-ниските спрямо потребностите на населението, необходимият брой достига около 35.3 хиляди и осигуреност от 4.9 на 100 хил. души.  


Картата предвижва разкриването на нови 6230 легла за дългосрочна грижа (продължително лечение и палиативни грижи), както и за физиотерапия и рехабилитация и психиатрични грижи. Общият им брой след увеличението ще стане 16 244, каквато е потребността за страната, отчетена в картата.


Освен персонала и болничните легла, картата отчита и нуждите за спешна помощ и високотехнологично оборудване. Според изчисленията за спешната медицинска помощ се налага създаването на общо 17 т.нар. "изнесени екипи" към филиалите за спешна медицинска помощ, в райони с идентифицирани затруднения в достъпа на населението. Те ще са в областите Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Шумен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Последно - колко лекари и колко медицински сестри?
  Малко като боза е представено.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Весело

  В момента има между 50 и 70 на 100 хиляди души в различните региони, но целта на картата е да ги вдигне до средно 150 на 100 хил. за страната."Ако чакате на картата да ги вдигне,няма да стане.

 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  "Над 11 хиляди лекари са необходими в доболничната помощ, твърди Националната здравна карта"

  Това са минимум три випуска новопроизведени доктори...без да броим, заминаващите в чужбина...

  Да разбирам, че до десетина години, умиращите ще са над пеесе процента от оцеляващите...???

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  По брой лекари и болници България е на първо място в ЕС,според Евростат.
  Вече няма никакъв смисъл реформата да се обсъжда и оспорва с хора като Петър Москов,защото лъжат като дърти цигани!
  Същото се отнася и за Бъчвалова на МВР–то...

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#3] от "Ghost":

  [quote#3:"Ghost"]Това са минимум три випуска новопроизведени доктори...без да броим, заминаващите в чужбина..[/quote]
  Има и един много по-добър алтернативен начин за''доболнична''помощ .
  ''На 107 години почина Антонио Докампо Гарсия, който в продължение на дълги години не слагал в устата си капка вода, но за сметка на това, пиел до литър и половина червено вино на всяко ядене.
  Синът на испанския дълголетник, Мануел, разказа, че баща му задължително пиел от свое собствено вино, произведено в неговата изба.
  "Ако татко произвеждаше около 60 тона вино годишно, той си оставаше около 3 тона за лична консумация. Любовта му към тази напитка беше безгранична", казва Мануел.''
  морето.нет

  [email protected]
 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  здравната карта е едно много добро упражнение ,което обаче дава само параметрите на проблемите ,но не и решенията , лекари няма в периферията , това води до липса на достъп до дипломиран лекар за поне 2 милиона души население по малките населени места ,до над 1 .3 милиона неосигурени ,които нямат намерение да се осигуряват и са си тук , при това не защото нямат пари ,а защото условията им позволяват да не си плащат данък здраве ,нещо немислимо в цивилизования свят,в лицето на спешната помощ те имат пълен и безотказен достъп до медицинска помощ и едни 10 % всяка година влизат и излизат в системата ,само при тежък случай или операция ,защото им се дава безлимитен достъп срещу 200-300 лв платени като осигуровки и никой след 3 месеца не търси ,защо същия този ,ползвал примерно 10000 лв лечение е пак неосигурен и не плаща на тази държава данъци .Доктори в доболничната помощ няма откъде да дойдат и няма как да се произведат , защото картата не им осигурява нормални условия на труд , за работа и заплащане ,не можеш да сравняваш практика в малко населено место ,в което няма нищо , само здравна служба неремонтирана от 30 години и да се чака лекаря да дойде и да започне с ремонти ,регистрации , осигуряване на ток ,вода , телефон и транспорт до населеното место ,логистика за елементарни лекарства ,не на последно место да се проведе война с местните лъже доктори ,които лекуват населението учили недоучили и ревниво пазещи ареала си, в който иначе безнаказано убиват поне 20-30 души на 1000 с неграмотното си лечение ,защото не им дават достъп до дипломиран лекар , та ,проблемите са много и ще се умножават ,а лекари ще има още по малко и то независимо колко пари ще се дадат .Фактите показват ,че за 16 години от реформата нито един журналист,нито един политик ,нито един общественик не дават дума на работещите на първа линия лекари по малки населени места ,нито един техен проблем не е решен ,като например 24 часовите дежурства ,правото да се разболееш за 2 дни например ,без да се откажеш напълно от работата си , правото да имаш собствен живот и да не отговаряш за всичко и всеки ,а хората да са тотално безотговорни и да не им се търси нищо , за техните действия относно собственото им здраве ,винаги лекарите са виновните и простите ,нали така .

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ghost":

  това са близо 25 випуска ,нещо не си в час ,а то тези 25 випуска поне 20 напускат напълно по брой лекари ,които бягат ,сега почнаха да бягат и болничните специалисти ,а картата ще разреди и всички излишни в големите градове ,което значи сред 5 години никакъв достъп тук до нормален лекар

 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#7:"edin drug"]това са близо 25 випуска ,нещо не си в час[/quote]

  Бъркаш ме с Кунева, нещо...нейна грижа е да мисли за випуските и бройката нужни специалисти...аз съм само потребител в Дневник, търсещ отговори на невъзможни въпроси...

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Да пуснат милицюнерите да учат медицина и да обединят двете министерства. Никой нема да посмее да бие чичо Доктор-полицай, и всеки шафиор ша си дава дъха на Бате полицай-доктор.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  - Трябва ли да се спре консумирането на червено месо и да се ядат повече плодове и растителна храна?

  - Необходимо е да се разбере стратегията на ефективността на храненето. Какво ядат кравите? Трева и царевица. Така че една пържола всъщност е най-ефективният начин да предоставите растителна храна на своя организъм. Предпочитате да приемате зърнени храни? Тогава яжте пилешко.

  - Следва ли да се намали употребата на алкохол?

  - В никакъв случай! Виното се приготвя от плодове. Брендито – това е дестилирано вино. Това означава, че от плодовете е премахната водата така, че да извличате максимална полза от тях. Бирата пък се прави от ечемик. Затова не се лишавайте и от нея.

  - Каква е ползата от редовните спортни тренировки?

  - Моята философия е такава: ако няма болка - не правете нищо. Вие сте си добре.

  - Вреди ли консумирането на пържено?

  - В днешно време храната се пържи предимно в олио. Което е с растителен произход и продуктите, които се подлагат на пържене, се напояват с него. Как може да бъде вредна допълнителната растителна храна?

  - Как фитнесът помага да се намали наднорменото тегло?

  - Абсолютно никак. Единственият резултат от упражненията за мускулите е, че се увеличават техните размери.

  - Шоколадът вреден ли е?

  - Шоколадът се състои основно от какао - също растителна храна. Прекрасен продукт, употребата на който ви доставя наслада и щастие. Животът не трябва да бъде пътуване към гроба с цел да пристигнете там в добро здравословно състояние, с привлекателна и добре съхранила се външност. Най-добре е да тръгнете по пътя с чаша бира в едната ръка и вкусен сандвич в другата и да го завършите след безкрайно практикуване на секс, с напълно уморено, използвано тяло. И да признаете накрая, че това е било едно прекрасно пътешествие и наистина си е струвало да го изживеете.

  - Какво бихте ни посъветвали още?

  - Ако дългото ходене пеша беше толкова полезно, то пощальоните щяха да са безсмъртни. Косатките плуват цял живот, ядат риба и пият вода, но въпреки това са дебели. Зайците бягат и скачат без почивка, но живеят не повече от 15 години. Костенурките са мудни и бавни, не бягат и нищо не правят, но въпреки това живеят по 450 години.
  Д-р Паоло Убиратан

  http://novinar.bg/news/d-r-paulo-ubiratan-v-nikakav-sluchaj-ne-spirajte-alkohola_NDUzNjsxNQ==.html

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А откъде лекари и сестри?

  Tony
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  С тези съкращения на картата не мога да разбера.
  Просто голяма част от лекарите и сестрите намират работа в други страни.

  Tony
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#10] от "mitko11":

  ++++++++++++++++++
  Точно така !!!

  [email protected]
 14. 14 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Така, като те чете човек, ше остане с впечатление, че не се произвеждат л@йна...и светът е цветна градина...
  Обаче грешиш, хранителната пирамида е ясна от векове...!!!

  ПП: Фармацевтичните компании водят първенството, след тях са тия с храните /полезни-вредни, друга тема/, после са строителите...в дъното на пирамидата са банките и кредитните институции /от което те са особено изнервени/...
  Животът е предписан и предопределен, независимио от нашите въжделения и пориви...!!!

  Форумът е в будна кома...
 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#6] от "edin drug":

  В нормалните бели страни има здравна ЗАСТРАХОВКА за бъдещ период, а не здравна осигуровка. Като застраховката е организирана по следния начин - има минимално покриване на медицинско обслужване при липса на застраховка в рамките на услугите на Бърза помощ и останалото е в рамките на различни нива на застраховка като автомобилното Каско. Различните нива обхващат изследвания, прегледи при специалисти, диагнози, доболнично лечение, активно лечение в многопрофилни и специализирани болници. Ако нямате съответното ниво на застраховка, доплащате много пари.
  Най-интересното е, че паричните въпроси се уреждат от застрахователната агенция, която е сключила застраховката , и тя прави включително разследвания за непроведено и заплатено лечение...
  Така че няма нужда да се открива топлата вода....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Значи
  1. От представената карта нищо не се разбира
  2. От обясненията също
  3. Ако допуснем че кадровият дефицит е с обявените стойности в действителност, как ще я направят тая гимнастика с 5.2% от БВП за здравеопазване и с източена здравна каса, съвсем не мога да знам.

  Реформата им трябва да започне от съвсем друго място, обаче у нас винаги впрягаме каруцата пред коня.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 296 Разстроено

  Най-голямо увеличение се предвижда в броя на медицинските сестри. В момента има между 50 и 70 на 100 хиляди души в различните региони, но целта на картата е да ги вдигне до средно 150 на 100 хил. за страната.

  И как точно се предвижда? Искрено им пожелавам да успеят да увеличат двойно броя на сестрите. Само че със заплата от 500 лв. не виждам кого ще навият...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11":

  Гледай сега, всички знаем какво е здравна застраховка и какво здравна осигуровка, но не мисля, че застраховането е по-добро от осигуряването, или поне у нас няма да бъде.

  То има един голям недостатък а именно стремежът на застрахователите всякак да бягат от заплащане на "настъпило събитие".
  А също така и вдигане на премията при заболяване, инвалидизиране или злополука.
  Осигуряването си е добро нещо, просто трябва да има повече от един осигурител, който от монополното си положение да диктува ултиматуми на лекари и пациенти.
  А също така и железен контрол на разходите на средства.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Да не забравяме и прочутия специалист д-р Радева, която забранява да се пие вода!

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Наближава края на мандата и много хора ще попитат "къде са реформите". Така че нека измислянето на оправдания да започне сега.

 21. 21 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Ами какъв е недостигът на лекари и сестри в болничната помощ?Или там има излишък както има излишък на легла?Ако е така , просто ги пренасочете в доболничната помощ!

 22. 22 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Весело

  [quote#10:"mitko11"] Какво ядат кравите? Трева и царевица. [/quote]
  Има ли крава столетница?

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  Това ти е втълпено в главата от пропагандата на политическата класа. Другият път когато чакаш 6 часа пред кабинета на личния лекар или не намериш болница ,която да те приеме пак си повтаряй тази мантра. За следващите 5 години за Западна Европа ще са нужни по последни данни 300 000 лекари и не по-малко от 800 000 медицински сестри за тези повече от 500 милиона души на ЕС и прогресивно застаряващото население. Западняците ще привлекат всички доктори от Източна Европа за своите граждани. А тук ще си мрете с 'Бай Тодар' на уста...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  С това бягство на лекари и мед. сестри в чужбина, споменатото увеличение звучи единствено като добро пожелание

 25. 25 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11":

  Митко, всичките ти коментари са адски некомпетентни. В "нормалните" страни има здравно осигуряване, също като в БГ. Едиснтвената развита държава без такова е САЩ, и ти гарантирам, че трябва да се случи и тук, защото догодина икономиката ще се скапе точно от липсата на здравно осигуряване.

  Помисли така - разболява се човек от рак, и съответно не може да работи продължително време. Познай какво се случва. Като не работиш, нямаш работодател да ти плаща здравната застраховка. На теб като индивидуално лице ще ти струва към $3000 на месец да си я плащаш, и то след като минеш медицински преглед /който сам си плащаш естествено/ да покажеш, че си здрав - щот застраховката покрива бъдещи събития, не настоящо състояние. Накратко, оставаш без застраховка. Разните щатски и държавни програми за финансова помощ не те огряват, докато не изгубиш напълно имуществото си и спестяванията си, защото ако имаш такива не си социално слаб/беден. Иначе казано плащаш си сам курса на лечение, докато се разориш, след което болницата те изхвърля, и човекът си умира вкъщи, ако все още има къща. Това е в САЩ, и не мисля че е цивилизовано. Аз познавам вече много семейства, които са го преживели....Този дебат тече отдавна, и е основната причина Сандърс да е така популярен. Предполагам идеята му за универсално здравно осигуряване ще бъде и главната причина да спечели избори.

 26. 26 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#25:"mirohero"]В "нормалните" страни има здравно осигуряване, също като в БГ. [/quote]
  Само че в нормалните страни няма източване на парите от здравното осигуряване като в БГ.

 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#21:"pro_bono"]Ако е така , просто ги пренасочете в доболничната помощ![/quote]

  Той и др.Москов разсъждава по същия начин кат теб- взима от едното място, мести на другото, социализъм до шия.

  Мож ли ми обясниш що тез доктори и сестри да не заминат за Германия или Франция, примерно, ами ша отидат в новооткрития от др. Москов медицински център в село Хапан Геврек?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ако ваксините на Москов не се поставят на лекари, скоро ще има медици в излишък.

 29. 29 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":А Бе докторе ,аз не мога ли,да направя, операция на коляното си ,в чужбина?....КАТО ГИ НЯМА ,МЕСТНИТЕ КОРИФЕИ...ИЛИ ТРЯБВА ДА ЧАКАМ,СМЕШНОТО ДЖИП И ДА МИ ИЗЛЕКУВА БЪБРЕЦИТЕ, С ЦИПРОФЛОКСАЦИН ,ПОНЕЖЕ ,СТРЕСЪТ МИ Е ДОШЪЛ В ПОВЕЧЕ И ПРОБЛЕМЪТ МИ Е В ЦАРИЦАТА!

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Дневник, Петър Москов ще ви направи образ и подобие на объркания му свят. Не се хващайте на глупости. Само завършен етатист, тоест олигофрен може да прави карти с търсене и предлагане на каквато и да било услуга, вкл. здравеопазване.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Не достигали 400 специалисти.А знаят ли колко лекари вече са на възраст,на която се чудя как могат въобще да работят.Това имат ли го предвид.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Любопитно

  Петър Москов обяви, че в доболничната помощ не достигат общо над 400 лекари специалисти.
  _____________
  Да съкратим поне 100 болници и ще има търсещи работа или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Вместо реална здравна реформа - здравна карта , стъкмистика и заявления от типа "планът ще изпълним". Москов мълчи като пън относно монопола на Здравната каса - основният източник на корупция в здравеопазването. Занимава ни с шарени картинки и залъгалки като деца от детската градина.

 34. 34 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  По принцип съм си говорил с Петър Москов на протести преди години. Не ми е вдъхвал много доверие. Политическите маневри, които направи покрай ДСБ също ми оставиха много лошо впечатление. С оскъпяването на вредните храни като цяло останах с впечатление, че дори да има нещо в идеята, реализацията е далеч от смислена. Тази пътна карта обаче изглежда, че посочва много точно конкретни проблеми и решения. Виждам, че някои коментират, че не са разбрали. Аз разбрах това: имаме повече легла от средното (това не би било лошо ако можехме да си го позволим) и ни трябват повече кадри в доболничната помощ. Второто във всички случаи е много добра препоръка. Друг въпрос е как ще бъдат набавени тези кадри и със сигурност това няма да е лесно. Но аз лично мога само да поздравя Москов за тази Здравна карта.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  "Като се вземе предвид стандартът за Европа от 4 болнични легла за активно лечение на 100 хил. души, това прави необходими 30 900 за страната, а в момента разполагаме с 38 334..."

  Населението застарява и се очаква при увеличаване продължителността на живот, трнденцията да се задълбочава. Като добавим и емиграцията и ниската раждаемост, нещата отиват съвсем на зле... Лекарите масово напускат страната, което неизбежно се отразява на качеството на здрвеопазването. Ако децата ни имат неблагоразумието да останат тук, може да попаднат в ситуацията да няма кой да ги лекува. Освен ако не открият начин да не се разболяват!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Една сестра в Англия, кьде не е и баш сестра, само дава хапчета на старците по старческите домове, взема по 65-70 лв. на час, т.е. 800 лв. за дежурство 12ч. Е, кой ще спре младите да стоят в БГ?

 37. 37 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До 36
  И тая сестра колко процента данъци плаща върху дежурство от 12 часа - не е 10%, колко и струва наема, колко струва застраховката за колата , която е задължителна и никой не шофира без нея, парко мястото пред къщи и в служебния гараж, да не говори за плащанията ако е купила жилище ... Така че сравнявай обективно, а не избирателно.
  Да съгласна съм, че получава повече отколкото тук, но е любезна, винамателна и се скъсва да ти угажда. Лежала съм със седмици в американски болници, а в Европа здравното обслужване не може да се сравнява с това в САЩ.

 38. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Има пазар на труда. Ако сестра взима 500-600лв сега и липсват 5500, то явно е нужно да се вдигнат заплатите. Същото е и с другите описани лаборанти и т.н. Документ с написани бройки няма да реши проблема. Просто завършили лаборанти, сестри масово бягат в чужбина или почват примерно като търговци, чистачи и каквото и да е на по-нормална заплата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  37,

  То % данъци е относително понятие. Има леки разлики:

  - дали ти облагат целия доход или има приспадане на разходи от него. В Англия ти приспадат транспорт до работа примерно, ДДС на храна е с ниска ставка и т.н. Като цяло високата ставка не значи повече прибран данък от тук.

  - какъв е стандартът в страната, спокойно ли се живее. Едно е в къща, която се разпада, друго е в нова, па и с по-висок наем.

  - колата била задължителна. Ама имаш пари за нея, нали?

  Не че и Англия е цъфнала и вързала и няма проблем с липсата на здравни кадри. Не че отиваш и ставаш богат. Просто за много хора е решение спрямо това да се чудят как зимата да са на топло или да си купят храна. Все пак у нас 600лв са нещо като 600 паунда в Англия. Но там 2000 паунда пак са като да взимаш 2000лв тук въпреки височките цени на услуги, наеми, дрехи. Колите са на същата цена, лекарства и храна са по-евтини.

  Въпросът е защо толкова години въпреки глада за кадри у нас не вдигнаха доходите. И не е до липса на пари. Примерно хванаха шефа на ВМА и Кадурина с кражби за 100 милиона ли беше през почти частното кожно отделение. Тия пари само стигат ВМА да дава с години тройни заплати или нещо такова- 2000 души примерно по 1000лв повече са 2 000 000 месечно, т.е. към 4г можеше 2000 човека персонал да получава пари. И кражбите всички виждаме, че са бая и сигурно отиват на 2-3 пъти над реално нужните разходи в системата. После защо нищж не се оправяло... ни заплати, ни условия читави, пациентите с право реват за мизерията и са обидени... Липсват хора в спешната помощ, но няма кой да даде заплата над тая на чистачка за лекаря. А лекарствени фирми, шефове и партии богатеят, главен лекар някак си може да събере за година-две пари за частна болница и никой не търси как и защо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "antonio_vivaldi":

  Вместо реална здравна реформа - здравна карта , стъкмистика и заявления от типа "планът ще изпълним". Москов мълчи като пън относно монопола на Здравната каса - основният източник на корупция в здравеопазването.

  ++++

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  на прав път си за храната ,ама отчасти ,яденето на зелени храни и треви е приоритет на определен вид животни ,които не са слаби и финни от това , напр кита , слона ,трябва да го обясниш на жените и ще видиш как ще се реагира , особено на по закръглените ,този въпрос с диетите и храненето и в тази връзка с липсата на доктори по този въпрос е също проблем на здравната карта

 42. 42 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#38] от "атанас":

  това за сестрите много интересно ,здравната каса въвежда изисквания за брой сестри и фелдшери на 1000 души в болници и при джипитата , кодекса на труда и ставките за мин заплати също изискват такъв специалист да е с поне 600 лв и още 350 лв данъци върху тях ,само дето никой не казва откъде и кой ще плаща тези пари ,като за 1000 души ти дават колкото да платиш минимална заплата на сестрата с осигуровката ,ами другите разходи , ами тези сестри не щат като са единствени кадри да работят за малко пари ,а друг е въпроса ,че повечето са неподготвени изобщо да работят на комп ,защото това е основната работа с НЗОК и на 50-60 години е чудо да се научат

 43. 43 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  42,

  Прав си. Но НЗОК и администрация по болници сигурно са повече от лекарите и сестрите събрани. Да не говорим, че администраторка, която приема отчети за 2-3дни на месец, взима повече от сестра в болница. Абе, ужас. И ще го решават с документ със записана бройка нужни хора...

  Да, не казвам, че има пари за заплати. Няма наистина. Но това си е до якото крадене от касата. Пропиляха стотици милиони за софтуер, сгради и т.н., в държавните болници правят частни отделения, надписват скъпи лекарства и манипулации, купуват рециклирана техника на двойни и тройни цени. Накрая плащат мижави пари на стоматолози и малки частни практики, не дават заплати на персонала в държавните практики. И всичко е от корупцията.

  Накрая имаме сестри на по 50, които едва работят вече, нямат познания за работа с рс и т.н. Младите кадърни не искат да работят без пари, а няма откъде да им се плаща. Некадърни бол, ама реално пречат, че и се въртят на 2-3 месеца. Ако всичко работеше нормално и имаше приход 10000лв, щеше да плащаш 1000-1500 на сестра и да идват и млади и кадърни. Не трябват и повече пари от сега за това. Трябва една клика източващи НЗОК да си намалят доходите от кражби. Парите за здраве постоянно скачат, но все болниците са на загуба и дължат стотици милиони. И никой не се усеща.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Струва ми се, че вече им става трудно, да измислят нови варианти за опазване на статуквото в бялата мафия и едни следващи ще се огънат. За това тези трябва да се махнат.

 45. 45 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Я пак, колко беше заплатата на една сестра?
  Всяко правителство се надява, че катастрофата няма да настъпи по време на неговото управление.

 46. 46 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#37] от "marij57":
  Като ти чета умотворението направо изпадам в дълбок размисъл и недоумение що сестрите ни пътека направиха до Острова!

 47. 47 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#45:"fatoumata"]Я пак, колко беше заплатата на една сестра? [/quote]
  Към 450лв/месечно... Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Затова повечето работят на 2-3 места и я карат през пръсти, което носи своите огромни скрити рискове....Но комунягите така могат да "управляват" - "дайте да дадем"...

 48. 48 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 809 Весело

  [quote#10:"mitko11"]Зайците бягат и скачат без почивка, но живеят не повече от 15 години. Костенурките са мудни и бавни, не бягат и нищо не правят, но въпреки това живеят по 450 години. [/quote]
  -Някога хората са бягали само, когато са гонели плячка или за да не станат самите те плячка на други хищници.Според както сочи Библията, тогава и хората са живели много по-дълго, почти както костенурките. И те не са тичали за среща и за да не закъсняват за работа, нито за отслбване и фитнес. Хората не са бягали за щяло и нещяло, ама не са имали и толкова некадърни управници. После, обаче измислили реформите в здравеопазването и ....

 49. 49 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Вместо да бълват икономисти и юристи на килограм, да субсидират обучението за такива кадри.

 50. 50 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Недостига е в парите не в персонала. Едното следва другото. Просто е!

 51. 51 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#49:"hahohehi"]Вместо да бълват икономисти и юристи на килограм, да субсидират обучението за такива кадри.[/quote]
  Да субсидираме обучението, но да запазим заплатата от 300 евро??? Ще трябва и да затворим границите, и да върнем софийското жителство.

 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Началната заплата на медицинска сестра във Великобритания (grade A) е много по-висока от тук -повечето получават 2500 британски лири (=6 490 лева)месечно , а на най-високите степени 4000 британски лири (=10 385 лева) месечно и това е в държавната сфера с държавната Национална Здравна Служба (NHS). В частните болници заплатите са още по-високи.
  Няма как някой да задържи медицинска сестра тук. Всеки ден в небето на Европа за там летят 4 медсестри и 2-ма лекари от България.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Недостиг на медицински персонал има, като цяло. Не само сестри. Когато възнагражденията станат съизмерими с тези на прокурори и съдии, които също са на държавна заплата, тогава нещата ще се нормализират. Дотогава, особено в някой по-малки населени места, ще останат съвсем без медици и ще се мре поголовно.

 54. 54 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 777 Неутрално
 55. 55 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 403 Разстроено

  И над 3 млн население има в недостиг

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 56. 56 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 403 Весело

  [quote#10:"mitko11"]Зайците бягат и скачат без почивка, но живеят не повече от 15 години. Костенурките са мудни и бавни, не бягат и нищо не правят, но въпреки това живеят по 450 години. [/quote]

  Много здраве на доктора,ама няма такива костенурки.Те биха били ужас за пенсионната система

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#27:"mr. Andrew Lloyd Webber."]
  Мож ли ми обясниш що тез доктори и сестри да не заминат за Германия или Франция, [/quote]
  Те вече ни "депортираха"/пренасочиха извън България. Повече от четири години чаках да ме назначат отново в системата. Но не ми простиха, че преди това бях работила и две години в чужбина. Нарекоха ме предателка и чак след жесток натиск от моя страна, се итърваха и ме взеха на работа. После аз пък се отървах от тях. Когато те заплашват, че твоята персона като мед. работник може да бъде заменена за 24 часа с "филипинки", то загубваш и доверие и хъз да бачкаш за някакви си 340 лева. Това през 2007г.
  Така че сега се сетиха...щото не им пука за нищо освен за оядените им чиновнически задници!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Дали са верни сметките не мога да преценя, но въпросъте какво правим от тук нататък, за да променим нещатата? Медицински лица не се създават от днес за утре и проблемът е сериозен. Първо трябва да се види как да се спре напускането на сегашните хора заети в здравеопазването. После да се види как текущите студенти по медицина да се убедят да останат в България. Следва привличане на готови кадри от чужбина и успоредно с това да се мисли за увеличаване на приема на подходящи специалности в университетите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK