Българин в Лондон към Борисов: Виждате ли Пеевски в огледалото (видео)

Чуйте в откъса въпроса за статията в "Шпигел" и отговора на Борико Борисов

"Започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?" - с този въпрос се обръща към премиера Бойко Борисов участник в срещата, която министър-председателят имаше с българската общност в сряда вечер в Лондон. Борисов беше във Великобритания за участие в донорската конференция за Сирия. 


По време на срещата, продължила около час, участниците на няколко пъти се опитват да поискат коментар от премиера Бориков за критичния доклад на Европейската комисия и борбата с корупцията в България, но не получават очакваните отговори, се вижда в едночасов запис на разговора, разпространен в мрежата за споделяне на видеосъдържание YouTube.


След неколкократни опити, мъж успява да вземе думата и се обръща към премиера с въпрос за публикуваната в края на миналата седмица статия в германското списание "Шпигел", според която депутатът от ДПС Делян Пеевски олицетворява олигархичната система на клиентелизма в България. Преди това поздравява Борисов за избора на новия образователен министър, като посочва, че това е станало с помощта на ДПС и "Атака".
"Искам да ви попитам по повод в статията в "Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси, вашите, или - как да ги нарека - общи на всички... "Шпигел", интересно, означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?", гласи въпросът, посрещнат с възгласи "Браво" от публиката.
 

"Това категорично не е верно и с цялата отговорност го казвам", отговаря премиерът, след което подчертава, че само за последната година от борбата с контрабандата и корупцията правителството е докарало близо 3 млрд. лв. в бюджета повече от 2014 г. и че в страната идват нови инвеститори. 


Отговорите му предизвикват недоволни възгласи в залата, но премиерът продължава по темата за митниците и борбата с контрабандата. 


Една среща - различни отгласи

Денят след срещата на Борисов с българската общност в Лондон роди разнопосочни мнения за това как е преминал форумът. 


В сряда вечерта държавната телевизия излъчи репортаж, в който разказа, че участничка в срещата опитала да провокира Борисов с въпрос за проекта "Южен поток", прочетен от листче, но той не се смутил. 


Ден по-късно в социалните мрежи участници в срещата описаха друга картина - със спорове и сблъсъци между участниците и Борисов. Спорове, надвиквания и реплики към премиера се чуват в записа от срещата. 
 

Бурни реакции предизвиква отговорът на премиера на въпрос кога България ще настигне Румъния по борба с корупцията и усвояване на еврофондовете. "В момента имаме поне с 20% повече усвояване на еврофондовете от румънците", отвръща Бойко Борисов, а на възгласите, че не това е важно, репликира: "Как да не е важно?". 


Емоционална реакция среща и отговорът на въпроса какво ще направи държавата, за да може българите в чужбина да се завърнат в България. Размяна на реплики има и с външния министър Даниел Митов, като се стига до намесата на посланика в Лондон Константин Димитров. 


Нямаше връзка с този номер


"Два пъти му задаваме въпрос за критиките в доклада на Еврокомисията, провикват се много хора и настояват да отговори, Бойко отвръща, че бием Румъния по усвояване на еврофондовете. Туш. Млад мъж го пита за публикацията в "Шпигел" и дали като се погледне в огледалото вижда Пеевски. Избухват единствените за вечерта аплодисменти. Бойко като издраскана плоча отвръща, че от борба с контрабанда бил вкарал милиони в бюджета... Нямаше връзка с този номер и от Космоса", коментира във "Фейсбук" Мария Спирова. 


"Срещата с българската общност в Лондон се оказа пиар ход и крушение - и като организация, и като очаквани резултати от страна на хората, които я организираха", коментира пък Йордан Мичев в сайта "Новини Лондон". По думите му още преди Борисов да се появи на трибуната, заедно с министрите Даниел Митов и Екатерина Захариева и с посланика в Лондон Константин Димитров, е било ясно, че срещата с българската общественост няма да мине по очаквания ред. "Почти 80% от присъстващите бяха млади хора, предимно студенти, които се бяха приготвили да не спестят нищо на министър-председателя", пише Мичев.


На крака пред премиера и министрите му


За участие в срещата в зала на българското посолство в Лондон са се записали предварително 250 души, разказа за "Дневник" Мария Спирова. По думите й участниците започнали да си тръгват отрано, тъй като залата била претъпкана и това отказало мнозина от участие, тъй като нямало условия за цивилизован разговор. 


Всички стояхме като в църква - прави, над час пред министър-председателя и неговите министри, допълни тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK