Екатерина Захариева: Прокуратурата ще се отчита за работата си

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваМинистерството на правосъдието ще предложи в промените на Закона за съдебната власт   прокуратурата да се отчита за работата си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание.


Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю по БНР. 


Горестоящият прокурор ще дава задължителни указания, но само по отношение на законосъобразността на прокурорските актове, обясни Захариева.
Една от критиките в оповестения на 27 януари доклад на Европейската комисия (ЕК) се отнасяше за централизацията на прокуратурата у нас. Министърът се надява външните експерти да помогнат за оптимизиране на организацията на самата прокуратура.  


Министър Захариева обърна внимание и на минусите на пълната децентрализация. "Не е хубаво да има 28 безотговорни главни прокурори. По-скоро трябва всеки да носи отговорност за качеството на работата си", коментира тя.


Стъпваме на проекта за изменение на Закона за съдебната власт, който изработи предишният екип на правосъдното министерство, който се нуждае от актуализация,  уточни Захариева. Тя каза също, че трябва да се акцентира върху по-голямата прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система.  


Работата на министерството по Закона за съдебната власт е възложена на две работни групи. Едната работи по текстовете, които са свързани пряко с промените в Конституцията, срокът за приемането им е 23 март. Другата група работи по останалите изменения в ЗСВ и срокът за нейната работа е краят на май. 


Министерството на правосъдието е направило пълен анализ на препоръките в евродоклада, който е бил раздаден на представителите на институциите, включително и на ВСС, заяви Захариева. Всяка институция, която има отношение с реформите в системата, трябва да отбележи в Актуализираната стратегия на правосъдното министерство своите мерки до 12 февруари и да посочи срок за изпълнението им. 


По повод работата на ВСС, министър Захариева заяви, че най-важното е членовете му спешно да се фокусират върху задачите си.


"Призовах ги няколко пъти да променят правилата си, например лошата практика за прекалено голям брой извънредни точки, с което те се съгласиха", каза Захариева.


Според нея е добра инициативата за онлайн излъчване на заседанията на съвета, което по думите й нито е скъпо, нито е сложно технически. В първите заседания на ВСС, на които е присъствала като председателстваща съвета, членовете му са й изглеждали като хора, които не се изслушват и които са натрупали лични отношения. По думите й напоследък тонът им се подобрявал. 


Външният поглед е полезен


Така министърът на правосъдието коментира новината, че България ще бъде подпомогната от британски експерти за съдебната реформа относно ВСС и прокуратурата.


Освен това ЕК е създала служба за подпомагане на държавите-членки на Европейския съюз по структурни реформи. Предстои среща и с нейни представители, съобщи Захариева. 


"Британските експерти традиционно подпомагат и имат работа с нашите служби. Също така в Министерството на правосъдието доста интензивно и тясно работим с тях по отношение на местата за лишаване от свобода и детското правосъдие. Така че, въпреки че са с различна система, те пък имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и на съдилищата", посочи министърът.


Тя коментира и че интересът на българите зад граница към съдебната реформа е голям, но по думите й истината е, че 25 години се реформираме и все още не сме там, където искаме да бъдем.


Два дни по-рано министър Екатерина Захариева, която придружаваше премиера Борисов в Лондон, присъства на срещата с българи в британската столица, на която те зададоха  и въпроси за хода на съдебната реформа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK