Правосъдното министерство е подготвило законови промени срещу кражбите на фирми

Правосъдното министерство е подготвило законови промени срещу кражбите на фирми

© Юлия ЛазароваНови законодателни промени във връзка с "кражбите на фирми" е подготвило Министерството на правосъдието, каза в интервю пред БНР министър  Екатерина Захариева. 


В "Държавен вестник" следващата седмица ще бъдат публикувани измененията на две наредби. Тази за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба за водене, съхранение и достъп до Търговския регистър. Двата нормативни акта регламентират обединяването на нотариалния регистър и електронната система на Търговския регистър.


С промените длъжностните лица по регистрация ще могат в реално време да проверяват истинността на предоставените им документи при вписване на прехвърляне на дружествени дялове смяна на управители на дружества, обясни Захариева.  
Важно за ограничаване на "кражбите на фирми" са и промени в Наказателния кодекс и Търговския закон, които също са подготвени от правосъдното министерство. 


Промените са подготвени от екипа на бившия министър на правосъдието Христо Иванов и допълнени впоследствие.


"В момента престъпленията свързани с "кражбите на фирми" се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 г. лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в Нзаказателния кодекс в случаите на т.нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави ", обясни Захариева.


Целта на промяната в Търговския закон пък е да се регламентира нотариално заверяване не само на подписа, но и на съдържанието на документите, с които се продават дружества и се прехвърлят фирми. Министърът изрази надежда, че тези мерки не само ще послужат за превенция, но и силно ще ограничат този вид престъпления.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK