Експерти: Поправките в закона за културно наследство създават конфликт на интереси

Експерти: Поправките в закона за културно наследство създават конфликт на интереси

© Юлия ЛазароваПоправките в закона за културното наследство, приети вчера на първо четене в парламента, ще имат пагубни последствия за опазването на паметниците на културата. Това пишат в своя декларация членовете на Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) - обединение на археолози, историци, архитекти, реставратори, изкуствоведи, културолози и други професионалисти, ангажирани с културно наследство.


Според тях внесеният законопроект предпоставя конфликт на интереси, води до унищожението на учреденият спрямо международни споразумения Национален институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), ще увеличи корупцията и разчиства пътя за съмнителни реставрационни проекти с цел усвояване на евросредства


С внесените от ГЕРБ поправки експертната оценка за намеса в паметници на културата вече ще може да бъде давана не от специализирания в това институт, а от експертни състави, назначени на щат в общините. Тя отново ще се подписва от министъра на културата, но при липса на становище в срок от два месеца, ще се смята за мълчаливо одобрена. Така общините могат да се явяват хем инвеститори, хем работодатели на оценяващите проектите, които могат да им донесат милиони от европрограми. 
"По този начин експертите, които би трябвало да определят допустимостта или не на планираните дейности,


попадат в пряка зависимост от инвеститора


и фактически са поставени от самия закон в неизбежен конфликт на интереси", пишат от гражданската инициатива. "Презумпцията, че опазването на паметниците на културата е несъмнен интерес на общинските администрации се опровергава от досегашната практика, която показва, че ръководствата на общините често са водени от желанието лесно и бързо да усвояват наличното финансиране, да печелят краткосрочни политически дивиденти или пък просто да удовлетворят местни бизнес интереси."


Експерти: Поправките в закона за културно наследство създават конфликт на интереси

© Надежда Чипева, Капитал


Според експертите общините не разполагат с и няма да могат да си позволят широкия набор специалисти - археолози, историци, историци на изкуството, консерватори, културолози, технолози, инженери, ландшафтни специалисти и други, необходими за изготвянето на квалифицирани оценки. 


Членът за "мълчаливо съгласие" ще улесни многократно корупционните практики в сферата - "защото за одобряването на недопустимите намеси в паметниците вече няма да бъде необходимо писменото и съзнателно съгласие на отговорните за това лица, а ще е достатъчно обикновено забавяне на преписката, което лесно може да бъде оправдано с претовареност, но пък за което трудно може да бъде доказан умисъл."


Лишаването на Института за паметниците от една от най-основните му функции ще направи без друго твърде широките еднолични правомощия на министъра на културата в управлението на паметниците неограничени. Ето какво пишат още от ГИОКИН:


"Сред основните аргументи на предложените и приети на първо четене изменения в ЗКН е бавната процедура по съгласуване в НИНКН и предполагаемите корупционни практики, до които води това. ГИОКИН обаче нееднократно е подчертавал, че капацитетът на НИНКН е подкопан от бездействието, но и от умишлените действия на не един министър на културата, и днес НИНКН разполага с едва 45 служители, а списъкът на недвижими ценности съдържа 40 000 единици. Пътят за решаване на проблема, както ГИОКИН е подчертавала нееднократно, е в укрепване на експертния и административен капацитет на НИНКН, а не в делегирането на неговите функции на някакви тричленки на общинско ниво с явна зависимост от инвеститорите на обектите - общините, и с неясен експертен потенциал. Недопустимо е държавата, която очаква 300 милиона евро за проекти за консервация и реставрация на културни паметници през следващия програмен период, да отпуска едва половин милион лева годишно за органа, който трябва да контролира този процес да протече в съгласие с научните принципи и в полза на обществото и бъдещите поколения."


Във връзка с опасностите, които изложихме, ние, членовете на ГИОКИН, предлагаме:


1. Народното събрание и парламентарната комисия за култура и медии да се съобрази с критиките, които експерти на Форум "Културно наследство" (ФКН), чийто член-основател сме и ние, внесоха с входящ № ПГ-539-00-112 / 31. VІІ. 2015 г.


2. НИНКН да получи подобаващите му се финансиране и статут на независим орган към Народното събрание. Така българският парламент ще покаже, че културно-историческото наследство принадлежи на цялата нация, а не на конюнктурни политически или икономически интереси на местно или централно равнище.


На българските народни представители се пада отговорността да предадем на поколенията след нас паметниците на националната ни история и култура, съхранени по най-високите съвременни научни стандарти в тази област. Вярваме, че Народното събрание ще осъзнае преди второто четене на Закона, че предвидените изменения и допълнения на ЗКН са крачка в точно обратната посока, защото принизяват експертното начало и отварят вратата за неконтролируем корупционен произвол.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Че ГЕРБ какво ги интересува това.Те си следват опорните точки.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Колеги,искам да споделя нещо с вас:До този момент - 19:27 имаме двама колеги - Дантос с рейтинг 16281 - без нито един пост и Изабел -15136 с един пост.Искам да разбера откъде идват тези минуси.Вижте този рейтинг и да видим колко ще бъде прибавено,на практика към рейтинга на тези колеги които на практика не участват във форума с нищо освен с комикси.Аз не обвинявам никого,просто прави впечетление.

 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":

  А, не - това са "Анонимус", дето борят ДАЕШ, ама нещо им са се объркали каналите

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Весело

  [quote#3:"ТМаринов"]А, не - това са "Анонимус", дето борят ДАЕШ, ама нещо им са се объркали каналите[/quote]Не знам,не съм есперт.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  като погледнах къщата не знам защо се сетих за "Дома на терора"

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Искам да разбера откъде идват тези минуси.[/quote]
  от джошката, още ли не си разбрал

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Членовете на това "сдружение" до един са в конфликт на интереси - те са рекетьорите !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Искам да разбера откъде идват тези минуси.[/quote]
  Пак е пуснат „минусовият“ бот...

  Post tenebras spero lucem
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#8] от "Payakoff":

  Ма к'ъф им е случая, всъщност ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#7] от "роджър":

  България. Тук "Поправките в закона за конфликт на интереси създават културно наследство"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK