Почина поетът дисидент Петър Манолов

Петър Манолов

© Анелия Николова

Петър МаноловНа 7 февруари почина в Пловдив на 76-годишна възраст поетът Петър Манолов, един от малцината действителни български дисиденти. Манолов имаше смелостта да заяви публично несъгласието си с комунистическия режим и стана съосновател през 1988 г. в гр. Септември на Независимото дружество за защита правата на човека, заедно с политическия затворник тогава Илия Минев и няколко смелчаци от различни краища на страната.


Властта първо мълчеше и само ги следеше, после - в началото на 1989, опита да  пречупи и спре Манолов с домашен арест. Последваха обиски от Държавна сигурност на неговата  квартира и изземване на архива му, едновременно с яростна клеветническа кампания срещу него в "Работническо дело". Паралелно с това  в страната се провеждат партийни събрания срещу него, трудови колективи заклеймяват поезията му и пишат до София възмутени писма. 


Манолов обявява гладна стачка с конкретно искане - да му бъде върнат архивът. В негова защита застават публично поети и писатели -  Блага Димитрова, Валери Петров, Радой Ралин, Едвин Сугарев, Георги Величков, Димитър Коруджиев, Евгения Иванова, Йордан Василев и други. Благодарение на гласността, която се разпростря на Запад за гладната стачка, Петър Манолов получи и международна подкрепа от чуждестранни писатели и журналисти, сред тях и доказани творци - Алън Гинсбърг, Айзък Азимов,  Курт Вонегът, Норман Мейлър, Рене Таверние, Уилям Стайърн и други.
Гладната стачка на Петър Манолов продължи 32 дни под денонощна охрана, поставена от режима, и властта се видя принудена да отстъпи и да му върне архива. Междувременно Петър Манолов се застъпи в поредица интервюта пред западни медии за спасяване на Илия Минев, който в затвора обяви гладна стачка с искане да бъде разрешена дейността на правозащитното дружество.


През май 1989  е екстрадиран със семейството си от България и се установява във Франция. Там активно участва в различни проекти и колоквиуми под наслов "Свободата на духа". Пак там се ражда идеята му за създаване на фондация "Болната планета". Сътрудничи активно на списания с правозащитна тематика, включително и на "Pеnsee russe" и на парижкия клон на "Амнести интернешънъл".


През 1991 се връща в България и фондацията му продължава да се занимава с правозащитна дейност като разгласява в чужбина случаи на репресирани писатели и общественици в други страни - поет в Йемен, над сто учени в Грузия, от които някои със смъртни присъди, и други. Пет години /от 1997 до 2002/ ръководи издателство "Народна култура".


През ноември 2014 г. присъства на откриването в София на паметника на убития писател Георги Марков. Манолов каза тогава, че есето на Георги Марков "За благодарността" му е дало идеята за фондацията.


Остана неизкушен от политиката и не криеше разочарованията си.


По повод 25-годишнина от началото на демократичните промени Петър Манолов беше един от наградените от президента Росен Плевнелиев с орден "За граждански заслуги"


Последните години от живота си той прекара в Пловдив - града, от който беше прогонен.


В последното си интервю - от януари 2015,  казва: "Живеем в режисирана свобода, но силата на нашата памет е неотразима."

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 489 Неутрално
 2. 2 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Бог да те прости, поете! Твоите гонители и техните изчадия все още са тук и управляват страната ни...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Почивай в мир,Бунтарю!

  Tony
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Бог да го прости.Истински демократ.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5903 Неутрално

  Петър Манолов

  ШЕПОТ

  Аз идвам из корените на един народ,
  за да ви кажа, че са много цветовете.
  Тез, дето бухат покрай ствола ми с мотики
  и удължават пътя на дъжда - стареят!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на february
  february
  Рейтинг: 382 Неутрално
 7. 7 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Бог да го прости и лека му пръст. Спомням си, когато се пусна мълвата в Пловдив, че е под домашен арест. Живееше в квартал "Капана". Един път се позавъртях, после пак....След няколко дни отидохме отново с жена ми да видим, какво става наоколо...Един цивилен "ушко" се приближи до нас и каза : "Ай движение"...!!!

  ...Лошото е, че "ушкото" продължава да оправя "движението" в България

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Аз даже се учудвам, че издание като "Дневник" отбелязва кончината на П. Манолов. Защото той си остана дисидент и през време нна "демокрацията". Продължи да роптае и критикува пребоядисалите се комунисти на антикомунисти.

  Преди време в интервю за медиите той буквално каза:
  " Източноевропейското човечество беше назряло за духовен подем, но го подмениха. Върхушките се договориха за подмяна на руския болшевизъм с американски. Източно-европейският духовен подем бе спънат. Отложен за известно време, той предстои. Това, че вместо златни звезди връз гърдите на колхозничките започнаха да показват надути силиконови цици, не отлага този подем. Т.е., не се вписах в досегашните деструктивни политически реалности, но идва здраво време!"...

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Неутрално
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Един от малкото истински дисиденти. За него говореха пред близо 30 години по "Свободна Европа". После изпълзяха и други "дисиденти".

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поклон пред паметта на този достоен човек! Това са истинските дисиденти, а не днешните смешни и жалки борци срещу комунизма, които се осъзнаха като такива с 20 години закъснение.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Гневно

  Бог да го прости.
  И аз гласувах на задължително събрание, където ни събраха като овце да осъдим Петър Манолов и Илия Минев.
  Днес младите дори не могат да си преставят какаво значи да се подчиниш и да участваш в такави низост. Аз участвах.

  подпис
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 651 Неутрално

  истинският дисидент. в друга държава щеше да е народен герой, в нашата остана като поет. нека почива в мир!

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Днес и в този форум има такива дето се правят на герои. Такива дето осъждат жертвите на комунизма и поддържат комунизма с банални аргументи. Тези днешни "смели демократи" се нареждат до някогашните палачи.

  подпис
 15. 15 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "kirsner":

  +++++++++++++

  Признавам, че за първи път чувам името на този човек, но от написаното в материала и от твоя коментар личи, че явно е бил достоен и добър БЪЛГАРИН.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 16. 16 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Светла памет за носителя на един свободолюбив Дух!
  Поклон!

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#11] от "comtec":
  "Това са истинските дисиденти, а не днешните смешни и жалки борци срещу комунизма.."

  Всеки противник на комунизма е ценност, защото комунизма е огромно зло. Не можем да се откажем от помощта на никого.

  подпис
 18. 18 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#12:"Иван К"]И аз гласувах на задължително събрание, където ни събраха като овце да осъдим Петър Манолов и Илия Минев.
  Днес младите дори не могат да си преставят какаво значи да се подчиниш и да участваш в такави низост. Аз участвах.[/quote]
  +++++++

  Иване, по много въпроси в този форум сме имали и имаме дълбоки разминавания и антагонизъм. Обаче искам да те поздравя за доблестта да признаеш, че си бил принуден да извършиш нещо гадно, на което не си имал силата и смелостта да се противопоставиш. Аз съм от поколение, което само малко закачи "прелестите" на предишния режим и затова не мога да се поставя на твоето място и да съдя могъл ли си или не си могъл да се противопоставиш.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Лека му пръст. Той е един от седесарите, които рано, рано бяха отлюспени и омравчени

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бог да го прости..
  Истински дисидент си беше ...
  Как минават годините ..
  Сякаш вчера беше 1989 година ...

  BIG AL
 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 569 Неутрално

  В края на комунизма, в Работничесо дело публикуваха нргови цинични стихове! Всички трудови колективи трябваше публично да изкажат възмущението сикъм този "аморален тип"! Събранието, на което присъствах беше изключително гнусно! Не издържах и излязох, защото познавах Манолов ! Почти цели няколко лета семействата ни бяха единствени обитатели в Иракли! Често идваше и Ж. Желев!
  Та след този линч на работническо селската сбирщина Манолов беше изгонен в Австрия!

 22. 22 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Петър Манолов е един от малцината истински дисиденти в страната ни. Открит противник на режима, не е членувал в партията им и не се е ползвал от никакви, дори и малки привилегии, каквито например са имали широкоизвестните ни като "дисиденти" имена. Не е членувал като тях в партията кърмилница, съответно като тях не е лешперил на синекурни длъжности по редакции, а е бачкал на общо основание. Не е допуснат като тях и на каквато и да била трибуна след десети ноември, да не говорим, че не е заемал никаква сладка високоплатена службица, още по-малко пък висок държавен пост! Отиде си почти така, както си отиват истинските дисиденти кати Илия Минев!!!
  Вечна памет!!!

 23. 23 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  А какво тежко наказание е експулсацията малцина могат дори да си представят!...

 24. 24 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "ralita68":

  Точно това исках да питам, нали това е същия човек, който е като легенда за Иракли и е живял там в къщата си на брега, дето сега цялата местност се казва Пешева колиба? Даже мисля че е влязъл на заден план в една моя снимка от преди десетина години след голямата буря на Иракли, поне така ми казаха че може да е той. Тогава къщата му още стоеше, сега не знам в какво състояние е, наистина ли са живяли той и семейството му там дори и през зимата?

 25. 25 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Илия Минев,Петър Манолов - дълбок поклон

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 26. 26 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Бог да му прости!
  Когато през лятото на 89-та направиха събранията за него, за пръв път си позволих да говоря това което мисля за комунизма пред "другарите" и не бях сам.

 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5001 Разстроено

  Поклон пред светлата му памет!

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сталкер":

  Ами, не бъркаш! Къщичката беше на самия плаж, всъщност стайче струпано от камъни и дъски, съвсем импровизирано, но стабилно! Целият плаж беше техен, лятото живееха там с жена си и сина Манол! Бяха много освободени хора! Посещаваха ги отвреме навреме разни мъже, но аз си спомням само Ж. Ж., защото пишеше и ни позволи да прочетем по нещо! По-късно разбрах,че това " фашизмът"!


  Говоря за годините преди 86та!

 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  [quote#21:"ralita68"]Почти цели няколко лета семействата ни бяха единствени обитатели в Иракли![/quote]

  И аз помня саморъчно направената му къщичка на Иракли. Особняк си беше Петър Манолов, но много честен и достоен човек!
  Поклон!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Едва ли ни ще, поклоните... Беше на тази земя да разбуни духовете ни. Сред и След такива Хора и Творци - житото се отделя от плявата. Сбогом Петре!

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK