Държавната фирма "БМВ" отново влиза в играта с регистрационни табели

Държавната фирма "БМВ" отново влиза в играта с регистрационни табели

© Георги КожухаровОфертата на фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД (БМВ) за доставка на регистрационни табели за овтомобили е класирана на първо място от дирекция "Управление на собствеността и социалните дейности" към МВР.


Класирането е направено по критерия "най-ниска цена", макар че вторият участник в процедурата всъщност изобщо не е подал оферта. Решението е от 19 януари 2016 г. От същата дата е и разпореждане на Министерския съвет, според което БМВ е преминала отново под шапката на вътрешното министерство (досега беше към Министерството на транспорта - бел. ред.).


Мотивите на акта на кабинета са, че предметът на дейност на МВР и неговата отраслова компетентност предопределят преминаването на дружеството към вътрешното министерство. Това обясниха на въпрос на "Дневник" от пресцентъра на Министерския съвет.
През февруари 2014 г. държавната фирма премина към министерството на транспорта. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че ще освободи МВР от несвойствени функции - една от които е търговската дейност. Затова тогава правителството реши да определи министъра на транспорта за упражняващ правата на държавата в БМВ. Мотивите бяха сходни - дейността на дружеството е от отрасловата компетентност на Министерството на транспорта.  


Преди година МВР обяви търг за над 24 млн. лв. за доставка на табели. Четири пъти поръчката беше прекратявана заради обжалвания от страна на участници в процедурата. Това доведе и до проблем с регистрацията и пререгистрацията на автомобили. Областните дирекции на МВР бяха принудени да отрият местни по-малки обществени поръчки, за да се справят с проблема и да имат доставчик на табели. 


В началото на април 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря процедурата след искане на "Джи Ел Ем системс", припомня "Капитал". Компанията е искала разясняване на изискванията към участниците като е изпратила въпроси, на които възложителят е отговорил със "същите неясни текстове". Това компанията приема за пречка за участието й в търга. Аргументите на възложителя са, че жалбоподателят е тогавашен изпълнител на договора с министерството и е спечелил конкурса при същите условия. 


КЗК връща процедурата на етапа на даване на обяснения и срокът за подаване на оферти е удължен от 6 април на 24 юни 2015 г. В началото на юни "Джи Ел Ем системс" подава нова жалба по същата причина. Този път КЗК не уважава искането. Съдът потвърждава позицията на регулатора. 


На 15 юли срокът за подаване на офертите е удължен за втори път до 24 юли 2015 г. На 20 юли нова жалба спира отново процедурата. Регистрираната в Пещера фирма "Хромакс-трафик" оспорва новия срок за подаване на оферти и мостри, който бил недостатъчен. КЗК оставя жалбата без уважение през септември, а краят на ноември съдът потвърждава решението на комисията.


На 6 ноември срокът за оферти за трети път е удължен до 16 ноември. Тогава постъпва нова жалба срещу решението на КЗК. На 19 ноември комисията отказва да образува производство по жалбата. На 7 декември има нова промяна на процедурата за четвърти път. Тук обаче КЗК променя само деня за отваряне на офертите, не и срокът за подаването им. От 17 ноември датата става 8 декември, т.е. на другия ден.


Тогава за разглеждане има две оферти - на БМВ и на "Визекс - Еха". Комисията установява, че липсват документи от офертата на "Визекс - Еха", които компанията не предоставя и в допълнителния срок, а оттегля офертата си. Цената, дадена от класирания на първо място изпълнител, е на горната граница на обявената поръчка - 24.1 млн. лв.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8562 Неутрално

  Добре, защото като беше ''излязла'' - нямаше табели...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Държавната фирма "БМВ" отново влиза в играта с регистрационни табели
  ---
  Скоро и държавния "Мерцедес" ще влезе в играта

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#2] от "je suis.....":

  да разбираме ли ,всеки държавен чиновник със служебен Мерцедес , да ни е хаирлия , щото ние сме най богатата държава , с най скъпи горива , с най скъпи газ и топло , с най скъпи плодове и зеленчуци и храни , що ,щото сме пичове ве

 4. 4 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ако не ме лъже паметта, държавната фирма БМВ под шапката на МВР бе един от крупните (ако не и най-крупния) дарители на...МВР по Цецероново време.
  Сега пак се връща в МВР и печели конкурс с един участник, като
  [quote#0:"статията"]Цената, дадена от класирания на първо място изпълнител, е на горната граница на обявената поръчка - 24.1 млн. лв.[/quote]
  Хайде честито на всички собственици на МПС дарители на МВР.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2301 Весело

  "Класирането е направено по критерия "най-ниска цена", макар че вторият участник в процедурата всъщност изобщо не е подал оферта. "


  извинете, тва римейк на статията за Кристалина Георгиева ли е?

 6. 6 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#0:" "]...Класирането е направено по критерия "най-ниска цена", макар че вторият участник в процедурата всъщност изобщо не е подал оферта. [/quote] В търговската практика когато на търг се обяви само един участник търг не се провежда, поради това че не може да се изпълни основният принцип на търга като инструмент. А именно "съревнование между независими участници"!!
  България пак ще бъде осъдена в Париж...
  От лошият дъх на ветанов няма спасение... Като че ли е дошло време Бойко и сие да стягат багажа...

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#4] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Всяка една държавна фирма се използва като партийна каса от властта. Сега част от тези 24 млн лв за поръчката ще се върнат по схема.

 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Въртяха, сукаха... Наместиха ги пак.
  Евалла, ашколсун, аферим!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4058 Неутрално

  пак си имаме касичка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  [quote#4:"The Dark Prince Of Bankya"]ко не ме лъже паметта, държавната фирма БМВ под шапката на МВР бе един от крупните (ако не и най-крупния) дарители на...МВР[/quote]


  Не те лъже и дълги години шеф беше милиционерски полков
  ник ОР .Дали е още или кой е сега не зная.Мой съученик работеше
  там,но от 8г.напусна и е в чужбина.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#6] от "dereck":

  Няма да стегнат скоро багажа уви! Прекалено много пари разпределиха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1042 Весело

  Лично мнение: Не е толкоз важно кой е спечелил търга, а колко струва "табелката" на крайния консуматор.

  По нашенско (бая по скъпа държава) чифт НОВИ табелки струваха около 2-3 кутии 'мирикански цигари (по памет, цени от преди десетина години). На годишния преглед ти проверяват и табелките-дали са четливи (оправя се с черен ФЛУМАСТЪР на изпъкналата част на жълт фон). Ако табелката е безнадеждно смачкана-в сервиза за годишен преглед ти правят нова на място, на гореспоменатата цена.

  П.С. Имаш ли неплатени общински/полицейски глоби или нямаш застраховка-дават ти разрешително важащо за седмица, докато уредиш нещата. Не ги ли уредиш-лошо ти се пише ако си катастрофирал, или те гепи КАТаджия/обикновен полицай: Просто те свалят от колата (полицаите) и се връщаш с такси/тремп. Колата ти я влачат до полицейски паркинг (към една средна надница), и плащаш към 1/3 средна надница за всеки ден престой.

  Катастрофирал ли си...Застрахователя ти показва среден пръст, а потърпевшия те съди за реалните щети (които са събираеми). Евврейски шашарми!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 758 Весело

  Класирането от "най-ниска цена" стана "на възможно най-високата цена". Работил съм навремето с фирмата БМВ, знам как са там нещата - фирма на МВР кандидатства в търг на МВР. Това ако не е конфликт на интереси, здраве му кажи. Няма търг в МВР, на който фирма БМВ да е участвала и да не е спечелила. Специалисти са по всичко - от милиционерски автомобили, през оръжие, радиостанции, информационни системи, та до регистрационни табели.

 14. 14 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ъъъ... я пак от начало!?

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Булгарише Моторен Верке.
  Само в България регистрацията на МПС се извършва от КАТ. По стар милиционерски обичай.

 16. 16 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Поне от благоприличие да се беше пуснала и друга фирма с абсурдна оферта. Вече изобщо не се и опитват да се прикриват.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Добре, де - имам следното питане: Защо е цялата дандания? Виждал съм в други страни следната процедура - оправяте си талона на колата /което е дейност на общината, не на полицията/, отивате в сервиз, който има право да изготвя табели, представяте талона и те ви изготвят и монтират табелата. Което е много логично, тъй като ценна е информацията
  /номерът/, а не носителят /табелата/.

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Тези табели трябва да се произвеждат само и единствено от държавата....

  Това са официални документи ... и както документите - като паспорти се издават само то МВР и с тези трябва да е така..


  Поне да има кой да носи отговорност. Щото сега виновни - държавата, а де факто 1 години некадърни частни фирми разиграват с обжалвания всички.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2025 Весело

  [quote#15:"volarok"]Булгарише Моторен Верке.
  Само в България регистрацията на МПС се извършва от КАТ. По стар милиционерски обичай.[/quote]

  ++++ а и тези дето слагат номерата са свързани с МВР кой доносник, кой нещатен сътрудник и по този начин им легализират осигуровките в НОИ които са в секретният регистър.
  Разбрах го съвсем случайно понеже са кухи лейки и се издават сами.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 20. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  [quote#16:"Програмно, програмно, колко да е програмно?"]Поне от благоприличие[/quote]
  От какво?!?!

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 752 Неутрално

  МВР поръчва на МВР-ейска държавна фирма,без обществена поръчка?Доста странно,г-жо Бъчварова!

  Tony
 22. 22 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Кога е търга за български паспорти, Джихад ООД ще предложи специална оферта.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#15:"volarok"]Само в България регистрацията на МПС се извършва от КАТ. По стар милиционерски обичай. [/quote]
  глупОсти... пълни...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  Производството на регистрационни табели изглежда е голяма далавера.Иначе няма толкова да се натискат.

 25. 25 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Аз живея в чужбина.За 10 години съм сменил 3 коли.и нито веднъж табели. Мои са си до живот. Жена ми за 20 години е имала 6 коли. Никога не е сменяла табела. Сами си ги монтираме на новата кола. Регистрацията трае 20 мин. Преглед 10 мин. Преди няколко години започнаха издаване на нови табели. Старите са си валидни и ще са валидни докато решиш да ги смениш някой ден. Като ме налегне носталгия и ми стига да прочета една новина от Бг.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  И едните и другите са маскари!!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK