Една трета от младите български родители са разколебани за ползата от ваксините

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел КунчевНово национално представително социологическо проучване показва какви са обществените настроения към ваксините и задължителния имунизационен календар. Според резултатите 90% от българските родители одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а 87% смятат, че от ваксините има полза. В същото време обаче около една трета от всички анкетирани родители (между 15 и 45 години) се опасяват, че ваксините не са съвсем безопасни, или че могат да навредят.


Статистиката беше представена от главния здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев по време на форума "Ваксините - обществени нагласи и научни факти", който се състоя днес с участието на министъра на здравеопазването Петър Москов и още специалисти в областта. Форумът беше организиран от Института за стратегии и анализи в партньорство с Национална пациентска организация и под патронажа на Министерство на здравеопазването.  


Други между 27 и 29% от родителите в България не намират за необходимо ваксините да са задължителни, показва още представителното проучване. Според д-р Кунчев, едновременната тенденция на масово одобрение на задължителния календар и разколебаването сред част от хората показва нуждата от повече информираност по темата. Това се отнася и за собственото здраве - близо 26% от анкетираните не си правят задължителната реимунизация на 10 години, като 17% дори не знаят, че има такава. 
"Срещу ваксините има сериозни настроения и трябва да направим последователна кампания, която да посрещне реалните страхове на хората, да наблегнем на постепенна, смислена и убедителна просвета какво е ваксината", заяви при откриването на форума и здравният министър д-р Петър Москов, който в средата на миналата година се зае да "размагьосва" митовете за ваксините.


Петър Москов

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Москов


За доскорошната истерия около липсата на ваксини, здравният министър обясни, че в целия ЕС има недостиг и това води до тежки нарушения в имунизационните календари на различните страни. Само за България са необходими 121 хил. дози монохепатитна ваксина, 145 хил. дози четирикомпонентна ваксина, 121 хил. дози петкомпонентна и 214 хил. шесткомпонентна ваксина, изброи той. "Това са нуждите на държавата за гарантиране на имунизационния календар и се надяваме фирмите да реагират адекватно. Имаме уверенията им, че ще се явят на тръжната процедура, която ще бъде обявена. Но в противен случай държавата ще търси отново своите начини за гарантиране на календара, което е и препоръката на Европейската комисия", заяви Москов.


Той се похвали, че въпреки недостига с усилията на ведомството в края на 2015 г. започна отложената през последните две години реимунизация на шестгодишнште деца. Това стана благодарение на дарените от Турция ваксини.


За сделката министърът разказа, че делегации на Испания и Хърватия са били в същия ден в Турция, когато българската делегация е преговаряла за доставка на френските ваксини, които се пакетират там. "Но им е било отказано, защото ние имахме с какво да отговорим на хуманитарната нужда на Турция - в случая българската БЦЖ ваксина", заяви той и даде пример, че Румъния също търсела ваксини в държави извън ЕС. 


"В рамките на тази година отложените ваксинации трябва да се наваксат и ритъмът в календара да се нормализира", заяви още Петър Москов.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK