Доц. Вагалински: Поправките в закона за културното наследство са вратичка за пародийни реставрации

Доц. Вагалински: Поправките в закона за културното наследство са вратичка за пародийни реставрации

© ДневникПромените в закона за културното наследство могат да доведат до законно унищожаване на археологически паметници и създават много повече условия за оправдаване на евросредства чрез съмнителни реставрации, които са всъщност строежи. Това каза директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН доц. Людмил Вагалински, помолен да коментира миналите преди седмица на първо четене текстове. "Боя се, че ще има изкривявания и ще се стигне до пародийни изпълнения, защото някой иска да усвои пари."


"Мога да говоря само от свое име и не искам да ангажирам институцията си. Леко ме притеснява обстоятелството, че на общините се дава възможност да решават сами чрез свои специалисти какво точно да правят с археологическите обекти на тяхна територия. Първо защото техният капацитет като специалисти и опит често не е достатъчен, и второ,


защото много често финансовият интерес надделява",
каза археологът за промените, които предизвикаха сходни протести в парламента, сред граждани и експерти. Според него без коректива на специалистите от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) везната на решенията ще натежи твърде много в полза на местната власт. 


"Пародийни изпълнения" като крепостта Кракра в Перник могат да се умножат многократно с новите 300 млн. евро за реставрация по европейски програми, смятат критиците на закона.

© Надежда Чипева, Капитал

"Пародийни изпълнения" като крепостта Кракра в Перник могат да се умножат многократно с новите 300 млн. евро за реставрация по европейски програми, смятат критиците на закона.


"Мълчаливото съгласие ме притеснява също, защото това е една удобна вратичка да спазиш закона и да направиш това, което си си решил на местно ниво. Поне тя трябва да бъде махната. Защото ще има много повече условия за дирижирани конкурси за проекти за консервация и реставрация, където се усвояват големи пари чрез строежи," смята директорът на археологическия музей.


"Чувам доводи, че колегите в НИПК (старото име на НИНКН, института за недвижимо културно наследство - бел. ред.) се бавят и са претрупани, даже ги обвиняват в по-нелицеприятни неща - за които обаче не съм чувал да има осъдени. Не бива така да се обвиняват хора. Би трябвало според мен Министерството на културата да запази възможността да контролира този процес малко по-отблизо." 


През последните години НИНКН бе свит до 45 души, които трябва да отговарят за над 40 хиляди паметници на културата в страната. Според Вагалински подходът към промените - мотивирани с несправянето на института и обвинения в корупция срещу него - е погрешен. 


"Не ми харесва по принцип идеята, че са намалени възможностите на НИПК.


Защото ако има обвинения, те трябва да бъдат отправени към определени хора. От друга страна, когато се намалява щатът, не можеш да очакваш, че те ще свършат работата, която трябва да свършат. Всички европейски страни имат такава институция и тя е важна."


Проект за издигане на двореца на Асеневци на хълма Трапезица, изготвен от арх. Пламен Цанев, е сред идеите за Велико Търново.

© арх. Пламен Цанев, община Велико Търново

Проект за издигане на двореца на Асеневци на хълма Трапезица, изготвен от арх. Пламен Цанев, е сред идеите за Велико Търново.


Според археолога е по-разумно да се укрепи опитният институт, отколкото да се създава нещо рисково и ново. "Аз съм резервиран. Особено към мълчаливото съгласие. Минимум то трябва да отпадне, защото с тази клауза се казва - ето ви една вратичка да си правим каквото искаме съвсем законно. И ще съсипем нещата, а после не можем да ги оправим."


Същевременно директорът на археологическия институт изрази одобрение


за успоредната порция поправки в закона, гласувана на първо четене преди Коледа. Според него тя урежда някои абсурдни положения - като изискването археолозите да отговарят за физическата охрана на обекти, дори когато работата им отдавна е приключила и на мястото например се строи магистрала. Въвежда се и задължителен ценз за ръководителите на теренни проучвания - магистърска степен по археология. Това е добра идея, заяви Вагалински, но уточни, че в момента текат преговори за изключение за завършилите преди 1992 г., защото дотогава не е имало специалност археология, а само специализация и профил.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Харесвам му името на доцента!

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Прав е доцентът! Защо се наричат археологическите находки "руини"? Защото са именно такива и такива трябва да бъдат излагани за посещения и виждане. Друг е въпросът за поддържането им в състоянието, в което са намерени. Но не и да бъдат доизграждани!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Неутрално

  Абе направете един МЕГАМУЛТИПРОЕКТ ''България1300ленд''- където всеки да прояви познания,въображение и размах, откраднете колкото може и се успокойте.,,!!! Оставете автентичните руини консервирани за по-добри времена и толкоз ! Сега в бързината някои само и само да се облажат ще ги съсипете за дълго !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Г-н Вагалински, да ви попитам - какво ще направите относно въпроса за гроб 95 в църквата Св. Петка Самарджийска?

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]ще ги съсипете за дълго [/quote]
  Задълго или завинаги? Моят тъст навремето казваше "никой не може да ти направи онова, което би ти направил един примитивен човек". И беше прав, Бог да го прости.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Когато един слон хапне добре и се напъне, ама напъъъъъне яко, от задника му излиза пластмасата на Кракра (и много други ужасии).

  Шефът на НИМ каза всичко в едно изречение - понеже никой не знае как точно е изглеждало нещо , строено преди 17 века, що да не го направим както на нас ни е кеф.

  В цял свят за такива думи не биха го допуснали да влезе повече в музей , камо ли да остане на работа.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Всичките притеснения на този-подобните са, че вече няма да вземат едни пари ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Шефът на НИМ също така си и нарочи казармите на Трапезица за дворец на Асеневци и туй то. Какво от това, че изследователите на комплекса мислят друго? Изкопчии прости някакви... Сега покрай проекта за тази реставрация, някои ще си напазаруват сараи.

  CONTADOR GRATUITO!
 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поправките на този закон са направени,за да бъде по подразбиране нарушаван и да обслужва козметични реставрации за много пари за някои хора!

  Tony
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Както каза министърът :„Малко бутафорийка не пречи“ Въпросът е колко е малкото?

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Да си вдигнат един такъв проект някъде около Пловдив - че е удобно и за туристи и за управници и да го направят с бутафория щедро и от сърце - хем учениците да се учат, хем децата да играят,хем гладните и жадните да се скубят, хем нашите хора да се облажат, хем учени и академици да спорят - и вълкът сит и агнето/истинските обекти/ цяло !!! Аз си мисля , че е разумно . Не ли ?

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  ако стоим отстрани и си обръщаме
  главата, когато мафиоти се гаврят
  със културното ни наследство, те
  ще продължават да ни насилват до
  безкрай.
  за това протест за сваляне на рашидов
  и димитров. за оскверняване или хайде на
  юридически език уронване на престижа
  на България.

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2383 Весело

  До коментар [#10] от "hodounski": Въпросът е колко е малкото?

  Вилата, имотите, два-три хеликоптера, други толкоз катери и някои други превозни средства - що е в сравнение с вечността това!?
  /Хари Клин, гръцки хуморист/

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Никой не се съмнява,че всичко се прави за пари или за много пари.Но пари не за когото и да е,а за точно определени хора.

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2383 Весело

  До коментар [#8] от "г-н Думанов":Трайте сега и не безпокойте шефа на НИМ. Той е зает с новата си идея - проект за реставрация на пещерата "Змейова дупка". От изтеклта информация разбрахме, че всеки четвърт час от пещерата ще излиза змей и ще вика "ку-ку", а на кръгъл час и огън ще бълва!

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  аз мога веднага да кажа за какво
  е промяната в закона. има големи апетити
  за правене на атракциони тип
  дисни-асенова крепост.

 17. 17 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Боя се, че ще има изкривявания и ще се стигне до пародийни изпълнения, защото някой иска да усвои пари."
  --------------------------------------------
  а за Холивудските пародийни филмови изпълнения за цялата световна история, какво е мнението на дУцента?!? Заслужават ли Оскарите?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK