Разочарован съм от истеричния тон за номинацията на Бокова, обяви външният министър

Разочарован съм от истеричния тон за номинацията на Бокова, обяви външният министър

© Анелия НиколоваНие сме се придържали към Решение 404 на Министерски съвет от 2014 година. Решението не е отменяно, но трябваше да се избере подходящ момент за българската номинация за генерален секретар на ООН. Аз съм изключително разочарован от целия истеричен, писклив, фалцетен тон, с който напоследък се говори по тази тема. По никакъв начин конкретната подкрепа на определени партии и политици не донесе и не допринесе за успеха на тази номинация", каза днес по БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.


Изказването му беше по повод обявената вчера номинация на Ирина Бокова. Митов не се съгласи с обвиненията, че правителството се е забавило с номинацията.


"Не сме се забавили изобщо, срокът е до края на март. Други сериозни кандидат ще се проявят тепърва, изчакването е въпрос на тактика. Не трябва да се бавиш, но не трябва и да бързаш", посочи Митов.
Коментирайки спряганото име за поста в ООН на българския еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева, Митов уточни, че тя никога не е казвала, че ще се бори за поста, а напротив, е подчертавала, че и е важна сегашната и работа.


В отговор на въпрос външният министър обяви, че ръководеното от него министерство ще мобилизира целият си ресурс и възможности, за да защити българската номинация. Според него няма как в момента да се оценяват шансове на Бокова. "Нещата са динамични и всеки ден може да се променят, изборът ще е чак в края на годината", каза Митов.


Той допълни, че би искал да види "гласовитите хора", критикували кабинета за забавената номинация, да впрегнат капацитета си и да има видим резултат от покрепата на Бокова. Митов уточни, че се съмнява те да могат да допринесат с нещо.


Самата номинация на Ирина Бокова стана по доста странен сценарий. Преди няколко дни в Лондон премиерът Бойко Борисов каза, че България ще посочи своя кандидат до края на март, защото се водят разговори с много дипломати от различни държави и иска да е сигурен, че той ще има подкрепата на всички страни.


Тази позиция беше заета на фона на силен натиск върху правителството от АБВ и агресивна медийна кампания за това Бокова, да бъде номинирана за българска кандидатура за генерален секретар на ООН. Партията на Георги Първанов дори заплаши, че ще напусне коалицията, ако Бокова не бъде издигната.


Вчера, няколко часа преди номинацията да стане факт, пред БНТ лидерът на АБВ обяви, че е имал разговор с Борисов по темата и е получил уверение, че решението ще бъде взето още на следващото заседание на Министерски съвет. Оказа се обаче, че такова дори не е нужно, тъй като не е отменено решението на кабинета "Орешарски".


В същото време в чуждите медии коментарите за евентуалната номинация на Бокова не бяха особено ласкави. В края на януари британското списание "Икономист" написа, че тя е възприемана като предпочитания от Москва кандидат. "Уолстрийт джърнъл" пък посочи в редакционен коментар, че Бокова е "българка с комунистическо минало и неприятелски действия срещу САЩ", която в момента лобира за кандидатурата си в САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK