Здравната карта не предвижда съкращения в онкологичните отделения

Здравната карта не предвижда съкращения в онкологичните отделения

© Цветелина Николаева, КапиталНито Националната здравна карта, публикувана на страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, нито някакъв друг нормативен документ на МЗ предвижда закриване на онкологични клиники, отделения и болници. 


Това уточни пресцентърът на Министерството на здравеопазването след публикации в онлайн медии, че се предвиждат такива съкращения. "Всякакви интерпретации и спекулации за закриване на онкологични легла са лъжа", заявява министерството. 


Според разчетите в картата излишък (т.е. брой над установената потребност за населението), има само в София и Пловдив - с 20 и с 39 легла. В останалите региони има съвпадение на функциониращите в момента и необходимите по принцип легла за медицинска онкология. Общо за страната те са над 1100.
Ведомството разясни и други аспекти по картата, отново в отговор на интерпретации в медиите. Така например в нея са посочени средни стойности за осигуреност на населението с лични лекари - нормата е един на 1500 души. Това от някои се тълкува като лимит до 1500 пациенти за всяко джипи, но всъщност не се предвижда каквото и да е ограничение, поясняват от здравното министерство. 


Още една използвана норма е 30 минути на преглед от личния лекар или специалист в извънболничната помощ. Това отново е ориентировъчна, средна стойност и не означава, че лекарите трябва да се съобразяват с нея, става ясно от опровержението на ведомството. Сега задължителната минимална продължителност на един профилактичен преглед и преглед при диспансеризация, определена с наредба, е 15 мин. 

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всяка БОНБА! ли трябва да се коментира....

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  РИформите на готиното Пепи. Дано българите успеят да ги преживеят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не е ли по-лесно да ни кажете, какво предвижда тази здравйа карта? Щото за 5 години здравеопазването започна да харчи три пъти повече и да лекува два пъти по-малко.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Весело

  [quote#3:"tribiri"]Не е ли по-лесно да ни кажете, какво предвижда тази здравйа карта? Щото за 5 години здравеопазването започна да харчи три пъти повече и да лекува два пъти по-малко.[/quote]
  А най-лесно е сам да отидеш на сайта на МЗ и да си я прочетеш. Е, малко е дълга и подробна и иска време и акъл за да я схванеш, ама се надявам, че имаш и двете.
  А пък от статистиката в сайта на НЦОЗА ще ти стане ясно, че за 5 г. само пациентите в болниците се увеличиха с 30-40 % - т.е. лекува се повече, а не по-малко.

  Поздрави
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Гневно

  До коментар [#4] от "Starec":

  повече се КРАДЕ . просто се НАДПИСВА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#3] от "tribiri":

  не ви е точен коментара , преди три години нямаше кибер ножове ,нямаше пет скенери ,които да са безплатни ,а стойността е 2000-3000 на пациент ,нямаше скъпи онколекарства по 8000-10000 на ампула ,а тук пациентите държат да се лекуват с най новото ,само пропускат ,че повечето от тях като пенсионери , инвалиди ,държавни служители социално слаби нямат нито лев вкаран в здравната система ,така ,че обновяването , обурудването , иновациите предполагат не 3 пъти ,а 30 пъти увеличение на сумите за здраве ,а до лекарите и медицинския персонал ,ако не ви е известно от огромните 3.4 милиарда сега стигат след данъци и удръжки и разходи едва 3 % от тези пари ,за да се стигне западния стандарт ,парите трябва да са 40% другарю ,а не да ви се дават пари за 10000-20000 лв лечение на месец ,след като сте се разболели ,в повечето случаи от болести ,които са предвидими и лесно откриваеми ,но пропуснати или усложнени ,защото масово не ходите на задължителна профилактика при лекарите си , я пробвайте на запад да обясните на застрахователя си ,ч е доктора ви е прост ,а вие не сте ходили 10 години на профилактика и сега застрахователя трябва да ви дава всеки месец хиляди за лечение ,щото сте осигурен на средно 10 евра месечно ,да ,ама не ,тоя номер ви върви още само в България ,където държавата раздава парите на данъкоплатците на други ,които нямат право на това ,но се прави социална политика ,защото винаги идват избори

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#4] от "Starec":

  пациентите се увеличиха в болниците ,защото никой не ги лимитира ,срещу 0 лева осигуровки на пенсионери и инвалиди и срещу 20 лв средно на останалите да ползват денонощна помощ и да не изпълняват никакви лекарски предписания ,да се самолекуват , да не си вземат лекарства , щото се охарчват ,да не се профилактират , щото ще дадат 1 лев на алчните доктори ,та по лесно е без санкция да се влезе в болница ,дето всичко ще ти оправят безплатно ,за сметка на тези 2.5 милиона ,дето държавата им обира данъците до шушка ,а не могат да ползват дори 1 направление годишно за основна здравна нужда ,а трябва и това да си платят от джоба .

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  за да не се надписва , вземаш си електронната карта на осигурен ,отиваш при лекаря си , в нея са парите ,които си дал за здравното си осигуряване ,лекаря ти казва ,прегледа струва примерно 30 лв , нуждаеш се от изследване ,то е еди колко си , видеозон ,той е еди колко си , изтеглят ти парите от сметката ,ако ти стигнат ,ако не си покриваш нещата кеш , след това си вземаш от рецепцията фактурата за извършените услуги и си отиваш при застрахователя да си кандидатсваш да ти покрие разходите ,ако си се осигурявал редовно ,така е по света и никой не обвинява лекарите ,че си пишели и надписвали , ти подписваш всичко и си плащаш сам , ако искаш ,ако не искаш ,не подписваш и не се преглеждаш ,но си носиш и отговорността след това , а не да чакаш както тук някой да ти плати и болницата ,щото си много осигурен и ти се полага ,както мислят нашите пациенти ,че винаги докторите имат да им дават ,а обратното е мародерство и цинизъм от страна на лекарите

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  Вие на мен ли ми говорите или просто си виете срещу луната! Институцията за която работя от 10 години ми плаща допълнителното здравно осигуряване и ме задължава един път годишно да ходя на прифилактика. От 10 години не от 5. И не ми обяснявайте, колко велики неща се правят за пациентите! По-добре ми разкажете за генерал Тонев. Демокрацията ме завари на работа в най-голямата болница в София и помня как за една година се смени целият автопарк пред нея

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1422 Весело

  раЧе, раЧе, веЧе не ме е страХ от тебе , смЪртния ми одър е сигурен !
  Благодаря, Москоф !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin drug":

  нещо си объркал системите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  Моля ти се колега, пиши по-малко и не ме карай да си отварям устата, че не ми се разказват лични неща!
  БТВ, само да попитам, киберножа проработи ли най-стене?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin drug":

  ти кой мислиш, че ми плаща. ти ли ми плащаш здравето и пенсията или аз от моите вноски 40+ години редовни вноски ??? Мноого на ангро се изказваш но помисли ли поне малко преди това ? А КРАЖБИТЕ В СИСТЕМАТА СА ДОКАЗАН ФАКТ !!! Кой финансира ПРАВИТЕЛСТВЕНА болница - Бойко или цецка или менда лично или ти. кой плаща за майка ти и баща ти и за децата ти - ти ли плащаш - съмнявам се. Ти ли построи с твоите пари сградния фонд и го оборудва с апаратура. колко плати баща ти или майка ти за твоето образование ? хайде да смятаме и да оправим сметките. имаш ли БЕГЛА представа кой е най-големия длъжник на касата. Имаш ли представа за кражбите и измамите в цялата система- от началото до края и след това. защо у нас са едни от най-скъпите лекарства и защо се продават лекарства с изтекъл срок, които са опасни за живота на хората???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK