"Главболгарстрой": Проблемите с "Квадрат 500" не са по наша вина, но ще ги отстраним

"Главболгарстрой": Проблемите с "Квадрат 500" не са по наша вина, но ще ги отстраним

© Юлия ЛазароваЛющещите се тавани на "Квадрат 500" не влизат в гаранционните задължения на "Главболгарстрой", но дружеството ще ги оправи в името на коректните взаимоотношения. Това се казва в съобщение на фирмата-изпълнител, разпратено днес до медиите, министъра на културата Вежди Рашидов и директорката на музея Слава Иванова, в което "Главболгарстрой" я молят "в контактите и в медийните си изяви да изяснява коректно възникналите ситуации".


Вчера посетители се оплакаха, че таваните на струващият 30 млн. лв музей за почнали да се ронят по-малко от година след откриването му. От галерията обявиха, че проблемът е в климатичната инсталация в старата част на музея - някогашната сграда на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), а разходите по ремонта ще бъдат покрити от "Главболгарстрой", защото сградата е в гаранция.


От фирмата обаче пишат, че проблемът е бил обсъден още на 2 февруари в присъствието на всички засегнати страни. Било е констатирано, че той се дължи на остарялата и само частично реновирана отоплително-климатична система, а не на изпълнението, и че галерията не е извършвала необходимото сменяне на филтри на инсталацията. Става дума за подкожушване и падане на латекс, не мазилка, добавят от "Главболгарстрой".
"Квадрат 500" бе преустроен от две крила на някогашния технически университет и сградата на НГЧИ. Проектът за новия музей обаче предвиждаше само частичното й реновиране.


Оказва се, че той не е включвал смяна на дограмите и топлоизолацията, нито на вентилационната инсталация, с изключение на отделни съоражения и агрегати и през зимата се образуват течения. Служителите не са подменяли и филтрите на климатичната инсталация, както изискват инструкциите за експлоатация, а само са ги почиствали. ОВК системата не е автоматизирана и в конкретните настройки температура и влажност има и човешки фактор, допълват от дружеството.


Въпреки това от "Главболгарстрой" са поели ангажимент още на 2 февруари да помогнат за отстраняването на щетите. "С цялото си уважение към Вас и към Вашата институция, настояваме в контактите и в медийните си изяви да изяснявате коректно възникналите ситуации", пишат те до Министерството на културата и музея.
Ето цялата позиция на дружеството:


До   Национален Музеен Комплекс София


На вниманието на


Г-жа Слава Иванова -


Директор


Копие: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА


На вниманието на:


Министър


Вежди Рашидов


Относно:   Договор №BG161PO001/1.1-05/2008/001-017-S-01 №РД11-54/14.09.2012г. обект: "Национален музеен комплекс"


Уважаема Госпожо Иванова,


Настоящето писмо е във връзка с Ваше изявление пред медии на 09.02.2016г. относно възникнал конденз и в резултат подкожушване и падане на покритието от латексова боя (а не на мазилка) в сградата на "НГЧИ".


Вярно е, че сградата има 5-годишен гаранционен срок, но проблема не касае нашите гаранционни отговорности, по следните причини:

 • Сградата е частично реновирана, както в част "ОВКИ", така и в част "Архитектурно строителни работи", съгласно проект предоставен ни от Възложителя и в рамките на количества и видове работи по Договор.

 • Не са залегнали в проекта и Договора и съответно не са изпълнявани строително-монтажни работи за подобряване топлоизолационните й характеристики – не е подменяна старата дървена дограма, не са изпълнявани нови топлоизолации.

 • В сградата на "НГЧИ" не е предвидена и не е изграждана нова съвременна "ОВК" инсталация. Вентилационната система не е подменяна. Използва се изцяло наличната стара система, като се подменят частично само съоръжения и агрегати.

Въпреки всичко това в рамките на партньорските взоимоотношения на 02.02.2016г. по сигнал на Ваш представител проведохме оперативна среща с представители на Възложителя – Министерство на културата, Проектанта – "Апостолов архитекти", НМК и Строителя – "Главболгарстрой" АД с цел – установяване на причината за възникналия проблем.

 • Констатира се, че след периода на минусовите температури, в определени участъци на сградата настъпва изстудяване на сградните елементи при корнизи, инсталационни шахти и тавани. Възможна е и циркулация на неорганизирани въздушни потоци от външен въздух.

 • Съгласно проектното решение изискваната влажност се постига, чрез пароовлажнители с точково  подаване в крайните ръкави на вентилационната система. По-добро решение би се получило при централизирано подаване на парата за да се поеме и абсорбира по-пълно от въздушния поток.

 • Неясно е състоянието на съществуващите въздуховоди и тяхната изолация, тъй като оценката им не е била предмет нито на проекта, нито на изпълнението.

 • При експлотационната поддръжка на сградата възниква проблем с подмяната на филтрите на климатичните камери, което не е ангажимент на гаранционните отговорности на Строителя. Доколкото ни е известно експлоатационния екип, на сградата нееднократно е почиствал филтрите, но съгласно инструкциите за експлоатация, предадени на Възложителя с документацията за Протокол обр.15 на всеки 4-5месеца същите е необходимо да бъдат подменяни (те са експлоатационен консуматив). При продължителната им употреба без подмяна, се нарушава тяхната пропускателна способност. При почистването им не е възможно да бъдат постигнати първоначалните им параметри. А това води до некоректна работа на климатичните  камери. Сградата се експлоатира от НМК от м.май 2015г. (повече от девет месеца). Т.е. до този момент е било необходимо филтрите да бъдат сменени поне 2 пъти.

 • ОВК системата не е автоматизирана по проект и по изпълнение, т.е. конкретните настройки за осигуряване на t˚C и влажност са елемент от човешки фактор, който не винаги е достатъчно прецизен, за осигуряване на коректни параметри на системата.


Във връзка с всичко упоменато по-горе, в рамките на коректни взаимоотношения, а не поради гаранционни задължения поехме ангажимент за съдействие при точното установяване на причините довели до дискомфорт в част от залите на сграда "НГЧИ", както и за евентуални технически решения по отстраняване на възникналия проблем.


С цялото си уважение към Вас и към Вашата институция, настояваме в контактите и в медийните си изяви да изяснявате коректно възникналите ситуации.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  цитат:
  ....Бло констатирано, че той не се дължи на остарялата и само частично реновирана отоплително-климатична система, а не на изпълнението,....  Може ли превод?

 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Весело

  Хахаха,
  Главболгарстрой не е виновен. Марсианците са виновни, че цели етажи са затворени

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Весело

  Лющещите се тавани на "Квадрат 500" не влизат в гаранционните задължения на "Главболгарстрой", но дружеството ще ги оправи в името на коректните взаимоотношения."Коректните взаимоотношения в дружеството"Свински черва".

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Абе, продължавайте да давате всички обществени поръчки на Главболгарстрой, Прас-строй и останалите им червени подразделения, пък после се пишете на изборите пак за "десни" от групировката ГЕРП! Пфуууу, пропаднала работа!

  И тоя Мултак защо пак е министър!!??

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  редовния номер на гбс.
  разтакават докато не мине гаранционния срок.
  като се пишат толко праведни
  да публикуват договора.

 7. 7 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Видими резултати."
  Мислех си, че след Симеон II няма друг, който да ни излъже така брутално. Е ... оказа се, че съм се заблуждавал.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 8. 8 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Гневно

  Поправете ме ако греша, но все си мисля, че за картинна галерия влажността на въздуха и температурата са от критично значение. Така че вентилационно-отоплителната система на националната ни художествена галерия е трябвало да се направи на европейско ниво. Освен ако заданието не е било: замажете тук-там, оправете пукнатините и обособете сносна изложбена площ от наличните пространства, и да икономисаме нещо. Или ако запазването на старата инсталация не е косвено признание, че кой знае какви шедьоври за поколенията нямаме, така че да ги пазим по скъп и сложен начин. Тепърва ми предстои да посетя Квадрат 500, но отсега се ядосвам!

  Imagination is as important as knowledge.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  И боядисването не е проста работа. Искат се знания. Не е за калинки -усвоители !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#8] от "Columbus":

  30 000 000 е сметката без ДДС = 36 000 000 с ДДС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  много ясно! Гладболгарстрой не са виновни и отговорни.
  вината е изцяло на влагата.
  влагата да си оправя проблемната мазилка.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Наистина е страхотно, че имаме още един повод да помрънкаме и да плюем. но... случката с "мазилката" е в старата част, където таваните не са виждали ремонт от десетилетия.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#12] от "Щ":

  първо - това не е вярно. второ-прави се задължително грундиране. трето - лъжат , при висока влага се образуват плесени , мухъл и гъбички, които са пагубни за картините а сигнали за такива няма. РАЗБРА ЛИ ,МАЛКА МИ КАЛИНКЕ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 503 Весело

  "Професионалисти-те" от ГБС. Смяяяяях...

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  И при ученика е както при учителя. Виновни са четирите годишни времена.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Е кво има, 4 бои латекс, ама сега малко политически дивидент да си спечелят не е зле, както казва шефа - с Властта - правиш им услуга, после ти я връщат, а за Арена армеец като се опитаха да ошушкат 30 милиона държавна пара, после свалиха малко, уж на 12 процента печалба работили, от тия 30 милиона са ошушкали 8 и 5 от данъци, и сега за 5 кофи латекс извличат политически дивидент.

 17. 17 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Гбс е една от малкото свестни фирми в бг.Но е факт че не дават подкупи.Затова и не участват много в поръчките при герб.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#17] от "Петър Петров":

  КО рече ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Каквито и лайна да разбъркат - после си ги чистят, поне тази фирма. Я кажи на кого да дадт поръчка, че ми е интересно, кажи някоя строителна фирма първа категория, дет е читава и не се занимава само с инфраструктурно строителство.

  ПП. ИМа латекси , коиот не позволяват образуванеот на мухъл и плесен, Кмете.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Отвориха ли НХГ в двореца. Какво става с картините?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  [quote#19:"limbize"]Каквито и лайна да разбъркат - после си ги чистят, поне тази фирма.[/quote]
  доста си се пообъркал.
  нищо такова не правят.
  разтакават и тупат топката.
  я виж колко пъти са били уличавани
  в немарливост.

 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Глупости - латекс не може да падне заради зле работещ климатик! Или има някаква влага, която да го отлепи, или са мацали латекса върху опушеното старо покритие, без да грундират преди това основата!

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  Как не се роди още един Кольо Фичето бе......та макар и с ЕООД....

 24. 24 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 592 Неутрално

  30 милиона лева без ДДС за какво са дадени? И без подмяна на дограма и топлоизолация? Интересно.

  забавление и приключение
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#24] от "troika":

  Очевидно за латекс и плочки. И лампи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  В залите на големите музеи има датчици за влажност и температура.
  Ако и в "квадрата" е било така, въпросът е от кога този проблем е налице и защо не са реагирали още навремето?

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2170 Любопитно

  Кухнята сама си я боядисвах - с елементарен латекс и не мръдна пет години, при цялото готвене и т.н. Как пък за по-малко от година се излющи латексът в ... галерия, струваща една голяма торба пари?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 28. 28 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  30 милиона за един латекс ли са взели тия бе?!?!?
  Ех мафио, мафио италианска, колко много още има да учиш!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 29. 29 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да благодарим на фирмата за желанието да замаже проблема. Все пак не е паднала сградата, не дай боже.

 30. 30 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Аз преди 3 години бях на 73 години,реших да си ремонтирам апартамента и за шпакловка и боядисване майсторите ми поискаха 1500 лв и ми сметнаха още скъпи материали за1500 лв, Най-учтиво им теглих една нашенска и аз, дето за първи път през живота си хванах маламашка и валяк в живота си, си купих по-икономични материали за 750лв. на стари години се справих за 3 седмици и латекса не е мръднал и стана добре и никой не ми вярва , че сам се оправил, атия обирджии от ГБС 30 млн проект са осрали и след една година е леш. Сега друг е виновен! Още през 80-те са такива мърлячи-работил съм като счетоводител и преводач за тях в Украинската ССР.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 31. 31 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Колкото по-сложно формулирано, толкова по-малко някой отговорен. Може и международното положение или глобалното затопляне. Тези неща се взимат предвид преди изпълнение на строежа, ремонта. Поне грамотните правят така

  malart.blog.bg
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Парите нали са дадени и взети.Другото е подробности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK