Изборът на Бокова беше на ръба на политическото изнудване, обяви Светослав Малинов

Изборът на Бокова беше на ръба на политическото изнудване, обяви Светослав Малинов

© Юлия ЛазароваНамесата на предишния президент Георги Пръванов по избора на българската кандидатура за генерален секретар на ООН беше на ръба на политическото изнудване и принуди българското правителство да се усети сякаш няма друг ход освен да я номинира. Това коментира в ефира на БиТиВи евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов.


Такива кандидатури трябва да са обединяващи, на първо място в национален мащаб. Това, опасявам се, не може да бъде постигнато, смята Малинов.


Според него самото желание на Първанов той да бъде водещата фигура, лансираща Бокова, не е добре за кандидатурата заради близостта му с Русия по време на двамата му мандата.
"Когато се окаже натиск от ляво, Бойко Борисов винаги приема, защото не е в състояние да утвърждава други личности, липсва му и политическо въображение", добави Малинов.


Около тази кандидатура трудно може да се събере консенсус, предвид че в някои правителства имат остра непоносимост към колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка в определени български политици, включително Бокова, към комунистическото минало, посочи още Малинов.


Той припомни и острата реакция на САЩ, когато Палестинската автономия е била включена като член ан ЮНЕСКО, което той определя като един от най-ярките антиамерикански жестове от страна на агенция на ООН.


По повод ситуацията в Реформаторския блок Малинов анализира, че той е много трудна за управление коалиция. "Опасенията и надеждите на нашите врагове, че ще се разпаднем, датират от две години. Излизането на ДСБ в опозиция увеличава шансовете на Блока да оцеляване", посочи той.


Според него опозиционната позиция на ДСБ се споделяла от много български гласоподаватели, дали вота си за Реформаторите или ГЕРБ. "Оставането на ДСБ в блока в момента е задължително. Ние трябва да останем, но да удържаме опозиционната позиция, за да дадем тласък на малкото желание за реформи, което е оцеляло у ГЕРБ, ако изобщо нещо е оцеляло", каза още Малинов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK