Съдебният съвет ще гласува мерки за изпълнение на препоръките от евродоклада

Съдебният съвет ще гласува мерки за изпълнение на препоръките от евродоклада

© Цветелина Белутова, КапиталДве седмици след публикуването на мониторинговия доклад на Европейската комисия за България Висшият съдебен съвет (ВСС) се очаква да излезе с позиция по него. Управляващият съдебната власт орган вероятно няма да оповести обобщен анализ на препоръките, а ще гласува мерки за изпълнението им.  


Няколко комисии на ВСС са предложили мерки по отправените в евродоклада препоръки. Те са изпратени на временните комисии за повторно оглеждане и прецизиране и се очаква да бъдат окончателно приети днес, обясни след извънредното заседание от миналата сряда представляващият съвета Димитър Узунов.


На 3 февруари съдебното правителство се събра на извънредно заседание с единствена точка в дневния си ред - обсъждане на доклада на Брюксел, който бе оповестен на 27 януари. След близо петчасово обсъждане тогава ВСС не излезе с общо становище, а заседанието премина в индивидуални изказвания на членовете му.


По-късно Узунов обясни, че очакваното становище ще се изрази в приемане на конкретни мерки за реформа, които ще залегнат в общия план за промени в съдебната система на Министерството на правосъдието. Узунов отказа да даде конкретни примери с аргумента, че са много. Все пак спомена прозрачността на изборите за магистрати и електронното правосъдие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK