Управителят на Фонд "Научни изследвания" вече ще се избира с конкурс (обновена)

Управителят на Фонд "Научни изследвания" вече ще се избира с конкурс (обновена)

© Анелия НиколоваДепутатите приеха на второ четене днес предложение за изменения в Закона за насърчаване на научните изследвания, внесен миналата година от Патриотичния фронт. Според заключителните разпоредби в документа промените трябва да се отразят в правилника за работа на Фонда за научни изследвания в рамките на месец след приемането му. Основната промяна е, че управителят на фонда, финансиращ научни проекти у нас, вече няма да се избира от министъра на образованието, а ще се назначава след конкурс, провеждан от управителния съвет. 


Както досега правилникът за Фонд "Научни изследвания" ще се изготвя от министъра на образованието и науката и ще се съгласува с министъра на финансите. Това трябва да се случи в рамките на месец след обнародването на днешните промени. 


От повече от година и половина се отлага приемането на нов правилник на фонда, като последната промяна беше през юни 2014 г. Проект за нов правилник за контрол на научните изследвания беше обявен през есента на 2015 г., но с промените в закона приемането му може да се забави, за да се пренапише спрямо новоприетите изисквания. Така и конкурсът за научни изследвания тази година може да се наложи да се проведе по старата тромава процедура, която традиционно се бави и създава хаос в научните среди. 
За "Дневник" директорът на дирекция "Наука" в Министерството на образованието Златина Карова обясни, че правилникът лесно ще се пригоди и е почти готов, като в момента е във финансовото министерство за одобрение. Към него ще трябва да се добави и нов модел на финансиране, върху който министерството работи в момента - в партньорство с бизнеса. По думите й няма опасност да се забави тазгодишната конкурсна сесия за научни проекти, тъй като все още няма разчети и планове за тях. 


По време на дебатите в пленарната зала днес депутатите спориха за това дали със закона да бъдат определени минималните заплати за учените. От БСП предлагаха асистентите да получават най-малко две минимални работни заплати, докторантите - четири, а професорите - пет. Предложението беше отхвърлено. 


Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов и един от вносителите на промените в закона за насърчаване на науката, посочи, че 80% от бюджета на висшите учебни заведения представлява фонд "Работна заплата" и мястото на подобна норма не е в закона, макар че въпросът е наболял. Милена Дамянова от ГЕРБ пък изтъкна, че въпросът за заплатите на учените е бил уреден в постановление, отменено от кабинета "Станишев" и то не е било възстановено от левицата, когато е имала тази възможност - по време на Пламен Орешарски.


С приетите промени днес депутатите промениха на първо място името на закона - от Закон за насърчаване на научноизследователската дейност на Закон за научноизследователската дейност. 


"Нормативната база, уреждаща провеждането на научни изследвания в България е изключително остаряла и неефективна. Законът за насърчаване на научните изследвания е приет през 2003 г. и неколкократно "козметично" изменян, но както самият закон, така и подзаконовите актове, разработена върху неговите принципи не отговарят на изискванията и потребностите на съвременността. Понятието "насърчаване" в самото наименование на закона е неадекватно по отношение на съвременното разбиране за осигуряване на научните изследвания като първостепенно задължение на държавата, свързано с конкурентността й в европейски и световен контекст", се посочва по въпроса в мотивите към законопроекта.


По-съществени промени в съдържанието на закона са по организационния статут на Фонд "Научни изследвания". "Изпълнителният съвет и управителят се назначават от министъра, което създава липса на вътрешна координация и неефективна организация. Нормалната административна структура при такъв тип фондове е: управителен съвет (назначаван от министъра) и изпълнителен директор (назначаван след конкурс от председателя на управителния съвет)", аргументираха промените си от Патриотичния фронт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK