Управителят на Фонд "Научни изследвания" вече ще се избира с конкурс (обновена)

Управителят на Фонд "Научни изследвания" вече ще се избира с конкурс (обновена)

© Анелия НиколоваДепутатите приеха на второ четене днес предложение за изменения в Закона за насърчаване на научните изследвания, внесен миналата година от Патриотичния фронт. Според заключителните разпоредби в документа промените трябва да се отразят в правилника за работа на Фонда за научни изследвания в рамките на месец след приемането му. Основната промяна е, че управителят на фонда, финансиращ научни проекти у нас, вече няма да се избира от министъра на образованието, а ще се назначава след конкурс, провеждан от управителния съвет. 


Както досега правилникът за Фонд "Научни изследвания" ще се изготвя от министъра на образованието и науката и ще се съгласува с министъра на финансите. Това трябва да се случи в рамките на месец след обнародването на днешните промени. 


От повече от година и половина се отлага приемането на нов правилник на фонда, като последната промяна беше през юни 2014 г. Проект за нов правилник за контрол на научните изследвания беше обявен през есента на 2015 г., но с промените в закона приемането му може да се забави, за да се пренапише спрямо новоприетите изисквания. Така и конкурсът за научни изследвания тази година може да се наложи да се проведе по старата тромава процедура, която традиционно се бави и създава хаос в научните среди. 
За "Дневник" директорът на дирекция "Наука" в Министерството на образованието Златина Карова обясни, че правилникът лесно ще се пригоди и е почти готов, като в момента е във финансовото министерство за одобрение. Към него ще трябва да се добави и нов модел на финансиране, върху който министерството работи в момента - в партньорство с бизнеса. По думите й няма опасност да се забави тазгодишната конкурсна сесия за научни проекти, тъй като все още няма разчети и планове за тях. 


По време на дебатите в пленарната зала днес депутатите спориха за това дали със закона да бъдат определени минималните заплати за учените. От БСП предлагаха асистентите да получават най-малко две минимални работни заплати, докторантите - четири, а професорите - пет. Предложението беше отхвърлено. 


Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов и един от вносителите на промените в закона за насърчаване на науката, посочи, че 80% от бюджета на висшите учебни заведения представлява фонд "Работна заплата" и мястото на подобна норма не е в закона, макар че въпросът е наболял. Милена Дамянова от ГЕРБ пък изтъкна, че въпросът за заплатите на учените е бил уреден в постановление, отменено от кабинета "Станишев" и то не е било възстановено от левицата, когато е имала тази възможност - по време на Пламен Орешарски.


С приетите промени днес депутатите промениха на първо място името на закона - от Закон за насърчаване на научноизследователската дейност на Закон за научноизследователската дейност. 


"Нормативната база, уреждаща провеждането на научни изследвания в България е изключително остаряла и неефективна. Законът за насърчаване на научните изследвания е приет през 2003 г. и неколкократно "козметично" изменян, но както самият закон, така и подзаконовите актове, разработена върху неговите принципи не отговарят на изискванията и потребностите на съвременността. Понятието "насърчаване" в самото наименование на закона е неадекватно по отношение на съвременното разбиране за осигуряване на научните изследвания като първостепенно задължение на държавата, свързано с конкурентността й в европейски и световен контекст", се посочва по въпроса в мотивите към законопроекта.


По-съществени промени в съдържанието на закона са по организационния статут на Фонд "Научни изследвания". "Изпълнителният съвет и управителят се назначават от министъра, което създава липса на вътрешна координация и неефективна организация. Нормалната административна структура при такъв тип фондове е: управителен съвет (назначаван от министъра) и изпълнителен директор (назначаван след конкурс от председателя на управителния съвет)", аргументираха промените си от Патриотичния фронт.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Гневно

  не ми променяйте мъртви закони.
  закривайте БАН и спирайте субсидиите на университетите!

  а УБИТ направо го закривайте, сградите му разрушавайте и засипвайте със сол. нищо мулташко да не оставя спомен за съществуването си!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Весело

  ох, демокрацията е сложно нещо! не е нито за елементарни народи като нашия, още по малко за крадливи като нас! Дайте ми ЕДИН пример за успешно израходнвани пари от този фонд! ЕДИН! А са похарчени стотици милиони! ...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 873 Неутрално

  По-добре е да се забави, но ако промените са положителни. Патриотичният фронт внесе законопроект, главно заради борбата Танев - Енчев. Тогава зад Танев стоеше РБ, макар че министърът обслужваше приоритетно Стоян Денчев и подобни. Енчев загуби. Библиотекарският университет беше в подем. Той е винаги в подем защото раздава професорски титли, почетни знаци за лидерство „Стефан Стамболов”, осигурява достъп на определени хора до парични потоци.
  Не съм чел предложенията на Патриотичния фронт. Не смятам да го правя. Техен човек е Пламен Легкоступ - от едно котило с Адамов, Денчев и подобни.

  Миша
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 751 Неутрално

  С приетите промени днес депутатите промениха на първо място името на закона - от Закон за насърчаване на научноизследователската дейност на Закон за научноизследователската дейност.

  Правилно е да се чете : Закон за имитация на научноизследователска дейност.

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Пак се правят лобистки поправки с цел кражба на едни пари. Да живее величкоадамовщината и денчевщината в науката.

  В БАН също има всевластен феодализъм. С изкл. на няколко екипа и отделни учени, наука в България няма, но затова се шити шуробаджанашко наукообразие.

  А защо мръхлата МД е против законово да се заковат заплатите на учените ? как да се привлекат млади хора да работят наука ако им се дават стартови заплати като на чистачка. ?!

 8. 8 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този закон е поредната имитация. В програмата на ПФ и на правителството влизаше модернизиране на законовата уредба. И ето сега планът е изпълнен. Стимулирането е отпаднало. А да се пише всеобхватен закон за научната дейност е тъпо. Излиза, че този закон регулира научните изследвания и в университетите и в частни и държавни фирми. С този закон фондът за научни изследвания окончателно ще потъне. Фондът няма нито административен потенциал, нито експертен капацитет. Неразплатени са договори още от 2008 г. И няма да бъдат разплатени поради лошо управление и борбата, която водеше с европейското и нашето законодателство. Парите са раздадени незаконно. Повече от 5 месеца не можаха да предложат смислен правилник на фонда, който да отговаря на финансовите закони, а не на мафиотски практики.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK