Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" вече е внесен, Пеевски не го подписа

Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" вече е внесен, Пеевски не го подписа

© Анелия НиколоваИзбори 2022

С подписите на 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев беше внесен първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов - за провал в сферата на здравеопазването.


Единственият депутат от ДПС, който не се е подписал под искането, е Делян Пеевски. Причината - бил в чужбина, каза пред "Дневник" съпредседателят на ДПС Четин Казак, но изрази надежда депутатът да е тук за гласуването на исканото недоверие следващата седмица.


Разискванията по вота на недоверие трябва да се проведат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни от внасянето му и вероятно ще са следващата сряда. Гласуването на вота е най-рано 24 часа след приключване на дебатите и за да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията няма как да събере.


Бившият зам.-министър на здравеопазването в тройната коалиция Емил Райнов (БСП) коментира след внасянето на искането, че това е вот срещу цялото правителство, защото министърът предлага, а Министерският съвет гласува.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че политиката, която се води, е неправилна, несистематизирана, командно-административният подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца, е вреден за българските граждани от гледна точка на лишаване на една голяма част от осигурените от достъп до здравеопазване.
От друга страна, има две бариери, една структурна бариера в лицето на т.нар. Национална здравна карта, от друга страна – функционална бариера с постановление 57 на Министерския съвет, което ограничава финансирането на лечебните заведения.
Българските пациенти също са притеснени. Разбира се, тук трябва да споменем и лекарствената политика.
При всички положения искаме да има корекция в провежданата политика, защото тази политика е вредна за българските граждани.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK