Без становище по евродоклада съдебният съвет прие пакет от мерки по препоръките му

Без становище по евродоклада съдебният съвет прие пакет от мерки по препоръките му

© Цветелина Белутова, КапиталБез провеждане на дебати Висшият съдебен съвет (ВСС) прие пакет от мерки, който да залегне в цялостния план за действие на правителството в изпълнение на препоръките от мониторинговия доклад на Европейската комисия, оповестен на 27 януари.


Мерките бяха приети единодушно с 20 гласа "за" и без въздържали се и против. В гласуването не участва председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който си тръгна по-рано от заседанието. Отсъстваше и министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която бе на среща с посланиците на ЕС. 


Бившият представляващ съвета Соня Найденова представи пред журналисти част от мерките, които съветът гласува. Тя обясни, че мерките са основно насочени към посрещане препоръките от доклада, които касаят ВСС, но и не само.

Сред мерките са постоянен мониторинг и усъвършенстване на централизираната система за случайно разпределение на делата, както и преглед на правилата за избор на административни ръководители. ВСС бе критикуван в евродоклада за неосъществявани избори на председатели на съдилища, без да бъдат посочвани причини за това. Последният такъв случай бе с отхвърлената без мотиви кандидатура на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.


Други мерки са създаване на електронен портал на съдебната власт и нова методика при атестиране на магистратите. Друга критика от доклада, която бе представена и чрез конкретен пример, бе проблемът със случайното разпределение на дела в Софийския градски съд (СГС). Затова ВСС ще извърши проверка в съда и ще провери и други органи от съдебната власт за проблеми от системен характер. 


Оптимизиране на щатната численост на магистрати и служители и промени за равномерно разпределение на дела между магистрати са други мерки, които съветът ще предприеме за изпълнение на препоръките от доклада.


Днес Соня Найденова не отговори защо няма общо становище и оценка на евродоклада, което е прецедент в практиката на ВСС. "Видяхте какво се обсъжда на миналото заседание", коментира само тя. Извънредното заседание на съвета от миналата седмица, което беше с единствена точка в дневния си ред - излизане с общо становище по доклада, премина само в индивидуални изказвания на членовете на ВСС.


Обсъждането и гласуването на пакета от мерки бе четвърта точка в дневния ред на съвета, но представляващият ВСС Димитър Узунов еднолично реши да отложи разглеждането на точката и тя бе гласувана по-късно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK